ped-in.gr

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων

Κ.Ε.Δ.Ε. - Δελτία Τύπου

Subscribe to Ροή Κ.Ε.Δ.Ε. - Δελτία Τύπου
δικτυακός τόπος
Ενημερώθηκε: πριν από 12 λεπτά 17 δευτερόλεπτα

Ενημέρωση ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ από την ΚΕΔΕ για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Παρ, 04/24/2015 - 19:09

Στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποιεί η ΚΕΔΕ με τα πολιτικά κόμματα προκειμένου να τα ενημερώσει για την αντίθεσή της με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και τη μεταφορά των διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Πατούλη, συναντήθηκε σήμερα τον απόγευμα στη Βουλή με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστο Μαντά, με τους βουλευτές των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένο, Χαρίσιο Κατανά και Νικόλαο Μαυραγάνη και με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνάντηση του προεδρείου της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αύριο στις 3 το μεσημέρι

Παρ, 04/24/2015 - 16:34

Αποδεκτό έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το αίτημα του Δ.Σ. της  ΚΕΔΕ  για συνάντηση προκειμένου να ενημερωθούν υπεύθυνα, μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει την μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, για την πραγματική διάσταση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Πατούλη με τον πρωθυπουργό θα γίνει αύριο Σάββατο, 25 Απριλίου, και ώρα  3 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών κι εκπροσώπων των κομμάτων από την Κ.Ε.Δ.Ε., για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Παρ, 04/24/2015 - 14:12

 «Θεωρώ ότι ο διάλογος μπορεί να βοηθήσει να διορθωθεί  η συνταγματική εκτροπή. Η διαβούλευση που ξεκίνησε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής  για το περιεχόμενο, κι όχι βεβαίως την πρακτική που είναι απολύτως καταδικαστέα, της  Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου είναι η αρχή. Πιστεύουμε ότι η συνάντησή μας με τον Πρωθυπουργό και η ανάγκη εξυπηρέτησης του εθνικού συμφέροντος να δώσει περαιτέρω λύσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε σήμερα αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με τον α΄ αντιπρόεδρο της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλο, τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Ιωάννη Πλακιωτάκη, τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, προκειμένου να τους ενημερώσουν για την κάθετη αντίθεση της ΚΕΔΕ στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία οι δήμοι υποχρεώνονται να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας.

 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε ακόμη:

«Ελπίζουμε να αντιληφθούν όλοι ότι η Αυτοδιοίκηση είναι εκείνη που πάντα έχει βοηθήσει την πατρίδα, με πολλούς τρόπους. Είναι εκείνη που μπορεί να βοηθήσει εκ νέου. Όμως είναι και εκείνη, η οποία βάσει του ρόλου που το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας της ορίζει, πρέπει να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της. Θεωρούμε ότι ως ένα πρώτο καλό βήμα είναι η δέσμευση ότι δεν συμπεριλαμβάνονται τα δημοτικά τέλη στα διαθέσιμα που καλούνται να καταθέσουν  οι δήμοι στην Τράπεζα της Ελλάδας. Και συνεχίζουμε, νομίζω μέσα από το διάλογο θα δοθούν οι λύσεις που απαιτεί η κρισιμότητα της κατάστασης».

Την αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Πατούλη, αποτελούσαν οι Δημήτρης Καφαντάρης, α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιάννης Καραγιάννης, β΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιάννης Μουράτογλου, γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ,  τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ, Γιάννης Τζίτζιος, Αλέξης Καστρινός, Απόστολος Κοιμήσης, Σίμος Δανιηλίδης, Γιώργος Ιωακειμίδης, Δημήτρης Μπίρμπας καθώς και οι πρόεδροι των ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου και Πελοποννήσου Δημήτρης Καμπόσος.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Νίκη της λογικής και της Αυτοδιοίκησης Εξαιρούνται τα ανταποδοτικά τέλη από τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων

Παρ, 04/24/2015 - 10:58

Νίκη της Αυτοδιοίκησης και της λογικής αποτελεί η χθεσινή δημόσια δέσμευση της Κυβέρνησης ότι θα εξαιρέσει από τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, τα χρήματα που αφορούν τα ανταποδοτικά τέλη.

 

Παραμένουν όμως σε εκκρεμότητα πολλά ακόμη ζητήματα, όπως το πώς θα διασφαλιστεί νομοθετικά ο τρόπος και ο μηχανισμός με τον οποίο θα εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση των Δήμων στα χρήματά τους, που θα παραμένουν δεσμευμένα στην Τράπεζα, χωρίς να υπόκεινται οι Δήμοι σε έλεγχο σκοπιμότητας. Καθώς και η ανάληψη από το Δημόσιο του κόστους που πιθανόν θα προκύψει για κάποιους Δήμους που θα αναγκαστούν να σπάσουν προθεσμιακές καταθέσεις που διατηρούν σε εμπορικές τράπεζες, για να καταθέσουν τα χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Σήμερα το μεσημέρι, που συζητείται στην ολομέλεια η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, πραγματοποιείται συγκέντρωση Δημάρχων έξω από τη Βουλή, ενώ το Προεδρείο της Κ.Ε.Δ.Ε. με επικεφαλής το Δήμαρχο Γ. Πατούλη θα συναντηθεί στη Βουλή με τους αρχηγούς των κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις θέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε. πάνω στο ζήτημα.

 

Με αφορμή τις συναντήσεις αυτές ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης έκανε την παρακάτω δήλωση:

 

«Αποτελεί νίκη της λογικής και της αυτοδιοίκησης η εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών από τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων.  Αποδείχθηκε πως τα προβλήματα επιλύονται καλύτερα με διάλογο, κι όχι με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που πλήττουν την ανεξαρτησία του θεσμού μας.

 

Σήμερα αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία ενημέρωσης όλων των πολιτικών αρχηγών και αναμένουμε να οριστεί η συνάντησή μας με τον Πρωθυπουργό, ώστε να ενημερωθούμε υπεύθυνα για την πραγματική διάσταση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα. Η Αυτοδιοίκηση είναι διατεθειμένη να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της στην εθνική προσπάθεια. Μετά την  ενημέρωση που θα λάβουμε θα προχωρήσουμε στη σύγκληση έκτακτου Δ.Σ. για να επανακαθορίσουμε τη θέση μας».

 

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Οι κινητοποιήσεις της Κ.Ε.Δ.Ε. ενόψει της ψήφισης από τη Βουλή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα της Αυτοδιοίκησης και φορέων του Δημοσίου

Πέμ, 04/23/2015 - 10:53

Η Κ.Ε.Δ.Ε. προγραμματίζει μια σειρά από κινητοποιήσεις, ενόψει της συζήτησης σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή στη Βουλή και την αυριανή ψήφιση από την Ολομέλεια, της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων φορέων του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης.

 

Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται:

 

 • Σήμερα Πέμπτη 23 Απριλίου, στις 6.30 μ.μ. , αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε. θα παρευρεθεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής, όπου ο Πρόεδρος Γ. Πατούλης θα παρουσιάσει ενώπιον των Βουλευτών της Επιτροπής τις θέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε., σχετικά με το περιεχόμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
 • Αύριο Παρασκευή 24 Απριλίου 2015, στις 11.30 π.μ. , το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δήμαρχοι από όλη τη χώρα θα συγκεντρωθούν στη Βουλή, προκειμένου να επιδώσουν στο Προεδρείο της και στους Πολιτικούς Αρχηγούς όλων των κομμάτων το ψήφισμα της Κ.Ε.Δ.Ε. καθώς και αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις της, ενόψει της ψήφισης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στην Ολομέλεια της Βουλής που συνεδριάζει για το σκοπό αυτό στις 12 το μεσημέρι.
 • Ταυτόχρονα αύριο Παρασκευή οι υπηρεσίες των Δήμων όλης της  χώρας θα παραμείνουν ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ κλειστές από τις 12 ως τις 3  το μεσημέρι, με εξαίρεση τις κοινωνικές υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν έξω από τα δημοτικά καταστήματα, ως ένδειξη συμπαράστασης και στήριξης στις κινητοποιήσεις της Αυτοδιοίκησης.

 

Παραμένει το αίτημα της Κ.Ε.Δ.Ε. για συνάντησή μας με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να ενημερωθούμε με υπεύθυνο και ειλικρινή τρόπο για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, προκειμένου η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην εθνική προσπάθεια για ξεπέρασμα της κρίσης.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Δυναμικό παρόν της K.E.Δ.Ε. στη Βουλή για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Τετ, 04/22/2015 - 21:15

 

Παρουσιάζει αύριο στις 6.30 μ.μ.  στην Επιτροπή της Βουλής τις θέσεις της , στη συζήτηση για την ψήφιση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων κι άλλων φορέων του Δημοσίου

Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής, όπου ήρθε προς συζήτηση το θέμα που αφορά την ψήφιση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων και την υποχρεωτική δέσμευσή τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρέστη αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε. αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Γ. Πατούλη, τον Α’ Αντιπρόεδρο Δ. Καφαντάρη, το Γ.Γ. Γ. Μουράτογλου και το μέλος του Δ.Σ. Ν. Χιωτάκη.

Παρά την αρχική πρόθεση της Κυβέρνησης να συζητηθεί το θέμα σε μια και μόνον συνεδρίαση της Επιτροπής, χωρίς να τοποθετηθούν οι φορείς  και στη συνέχεια να πάει προς ψήφιση στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος, τελικά ύστερα από τις πιέσεις που άσκησε η Κ.Ε.Δ.Ε. και οι βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης , αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μια ακόμη συνεδρίαση της Επιτροπής, αύριο το απόγευμα στις 6.30. Στη συνεδρίαση αυτή θα τοποθετηθεί ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης, ο οποίος θα παρουσιάσει τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού και τις αντιρρήσεις της πάνω στο περιεχόμενο της ΠΝΠ, όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατά το πρόσφατο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. στις 21 Απριλίου

.

Στο Λουτράκι η τελευταία προσυνεδριακή εκδήλωση της ΚΕΔΕ, ενόψει του τακτικού συνεδρίου στις 7-9 Μαΐου στη Χαλκιδική

Τετ, 04/22/2015 - 15:06

Χωροταξία, υποδομές, περιβάλλον και ζητήματα πολιτικής προστασίας στην ατζέντα της συζήτησης

 

Αυλαία για τις προσυνεδριακές εκδηλώσεις διαλόγου της ΚΕΔΕ, σήμερα στο Λουτράκι όπου συμμετέχουν οι δήμοι της Αττικής και της Πελοποννήσου, ενόψει του τακτικού συνεδρίου της που θα πραγματοποιηθεί στη Χαλκιδική από τις 7 έως τις 9 Μαΐου.

Στο επίκεντρο της προσυνεδριακής οι τελευταίες εξελίξεις μετά τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, αν και η τακτική ατζέντα συζήτησης αφορά σε θέματα χωροταξίας, υποδομών, περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας.

Καλωσορίζοντας ο δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας- Αγ. Θεοδώρων Γ. Γκιώνης τους συνέδρους χαρακτήρισε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως ζωτικό κύτταρο για τα θεμέλια της χώρας, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει  χαρακτήρισε την Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Παράλληλα τόνισε ότι στόχος των αιρετών παραμένει η λειτουργία εύρωστων και οργανωμένων δήμων με αναπτυξιακή πορεία.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής και δήμαρχος Ν. Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης κατά τον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση ως θεσμός πρέπει να στηρίξει την κυβέρνηση να κρατήσει τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει  κατά τη διαπραγμάτευση. Διευκρίνισε ωστόσο πως οι δήμαρχοι πρέπει να αντισταθούν στην εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου λόγω της έλλειψης διαλόγου και συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βοήθησε να κρατηθεί η χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια και θα συνεχίσει να το κάνει, αρκεί να θεωρείται ισότιμος εταίρος και να υπάρχει συνεργασία τόνισε.

«Κάποιοι θέλουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο περιθώριο, θα αντισταθούμε» σχολίασε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου και δήμαρχος Άργους Δημήτρης Καμπόσος σημειώνοντας πως την περυσινή χρονιά δόθηκαν 850 εκατομμύρια ευρώ από πόρους της Αυτοδιοίκησης για να στηρίξουν την κυβέρνηση. Άσκησε κριτική γιατί δεν υπήρξε συνεννόηση πριν την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και κάλεσε τους συναδέλφους του να είναι συντεταγμένοι σε ό,τι αποφασιστεί. «Να σωθεί η πατρίδα», είπε ο κ. Καμπόσος, αλλά διερωτήθηκε αν αυτό θα επιτευχθεί με τα χρήματα της Αυτοδιοίκησης, ή απλά θα πάρει παράταση δύο μηνών και στη συνέχεια θα υπάρχουν ελλείψεις κονδυλίων στους δήμους για την κοινωνική πρόνοια, τους παιδικούς σταθμούς και τη μισθοδοσία των υπαλλήλων.

Ο Πελοπίδας Καλλίρης, αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας στον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι είναι μια σημαντική ημέρα και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι από το διάλογο που αναπτύσσεται θα προκύψουν γόνιμα συμπεράσματα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση σε σχέση με το περιβάλλον, τις υποδομές και τη χωροταξία. Σχετικά με τα απορρίμματα ο αντιπεριφερειάρχης έκανε γνωστό ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου προχωράει με γρήγορα βήματα στην επίλυση των προβλημάτων. «Σύντομα θα έχουμε εξελίξεις   για τη διαχείριση» σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι για τις εξελίξεις  μετά τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου χρειάζεται ψυχραιμία και εκτίμησε ότι θα υπάρχουν σύντομα εξελίξεις.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Πατσαβός Παναγιώτης, αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος στο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι περιφέρειες και δήμοι μπορούν να προχωρήσουν μαζί και να έχουν μια καλή συνεργασία. Σε σχέση με τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης για τα θέματα περιβάλλοντος εξέφρασε αρχικά την ικανοποίηση του, καθώς θεωρεί ότι κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. «Πιστεύω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια συνεργασία. Πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα σχεδιασμό όλοι μαζί ενωμένοι. Ένα σχεδιασμός που θα μπορούμε να τον υλοποιήσουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά. Τέλος τόνισε ότι μέσα από τη μελέτη των προτάσεων και των συμπερασμάτων των δημάρχων όλοι μαζί θα μπορέσουν να  προχωρήσουν μπροστά.

Σάββας Χιονίδης:  Oι προτεραιότητες της Αυτοδιοίκησης στα ζητήματα του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης και των αειφόρων υποδομών

Τις βασικές προτεραιότητες της Αυτοδιοίκησης στα ζητήματα του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης και των αειφόρων υποδομών, παρουσίασε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας Υποδομών και Περιβάλλοντος και δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στο ζήτημα της ολοκλήρωσης του Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, καθώς και το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που όπως τόνισε, αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του α΄ βαθμού της Αυτοδιοίκησης.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα κλιματικής αλλαγής και ενέργειας προτείνονται μεταξύ άλλων ειδικά τιμολόγια της ΔΕΔΔΗΕ για κοινωφελείς εγκαταστάσεις και λειτουργίες των δήμων, ενώ για το Πράσινο Ταμείο προτείνεται  η διεκδίκηση της αποδέσμευσης του 50% των πόρων του για έργα περιβαλλοντικής ευθύνης των Δήμων μέσα από τη δημιουργία μίας διακριτής «Πράσινης» ΣΑΤΑ και της θεσμικής εκπροσώπησης της ΚΕΔΕ στη διοίκηση του Ταμείου.

Γεώργιος Ψαθάς: Κεντροβαρής ο ρόλος των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο τομέα της Πολιτικής Προστασίας

Τις  ανάγκες – προτάσεις και προτεραιότητες της Αυτοδιοίκησης στα θέματα πολιτικής προστασίας, παρουσίασε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων Γεώργιος Ψαθάς.

Ως προτεραιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο συγκεκριμένο τομέα ανέφερε την έγκαιρη διασφάλιση πιστώσεων στους Δήμους για δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης εκτάκτων φυσικών φαινομένων, τον καθορισμό του ρόλου και των αρμοδιοτήτων καθώς και την επιχειρησιακή τους προετοιμασία για την αντιμετώπιση των φυσικών κινδύνων, και την επιμόρφωση των αιρετών και εργαζομένων στους Δήμους.

«Ο ρόλος των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο τομέα της Πολιτικής Προστασίας είναι κεντροβαρής καθώς την Αυτοδιοίκηση χαρακτηρίζει η εγγύτερη προς τον πολίτη λειτουργία» σημείωσε.

Σ.Σ. Επισυνάπτονται οι εισηγήσεις των Σ. Χιονίδη και Γ. Ψαθά

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Γ. Πατούλης , Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε. : Η Αυτοδιοίκηση θα δώσει τα πάντα για να σωθεί η Πατρίδα

Τετ, 04/22/2015 - 13:06

«Εάν η χώρα έχει πρόβλημα εκπλήρωσης απαραίτητων υποχρεώσεων και πρέπει να μαζέψει 140 εκ. ευρώ σε δύο μέρες και 400 εκ. ευρώ μέχρι τέλος του μήνα, βεβαίως και όλη η Αυτοδιοίκηση θα συμβάλλει και θα δώσει τα πάντα για να σωθεί η πατρίδα και να μη πέσει στα βράχια. Όμως εάν αυτό που διατυπώνεται με μισόλογα δε λέγεται ξεκάθαρα από την κυβέρνηση και  αντίθετα επιχειρείται με κινήσεις αποσπασματικού χαρακτήρα, χωρίς διάλογο,  αλλά με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου αποφασίζει η Κυβέρνηση τη δέσμευση των χρημάτων των δήμων, τότε υπάρχει συνταγματική εκτροπή». Ως ΚΕΔΕ ζητάμε σήμερα να γίνει συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να μπορέσουμε να εξάγουμε κρίσιμα συμπεράσματα, να καταλάβουμε πού βρίσκεται η χώρα και πώς να βοηθήσουμε.  Αν δεν χρειάζεται αυτό ζητήσαμε από τον αρμόδιο υπουργό να μας δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων”.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης μιλώντας κατά την έναρξη της τελευταίας προσυνεδριακής εκδήλωσης διαλόγου της ΚΕΔΕ, που γίνεται σήμερα στο Λουτράκι, ενόψει του τακτικού συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Χαλκιδική από 7-9 Μαΐου.

 

 

 

Πλήττει την ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης η έκδοση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου

 

 «Είναι νωπές στη μνήμη μας, τόνισε ο κ. Πατούλης, οι δηλώσεις στελεχών της σημερινής Κυβέρνησης, όταν ήταν στην Αντιπολίτευση, που κατηγορούσαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις συνεργασίας για την πρακτική τους να νομοθετούν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου . Χρειάστηκαν μόλις δύο μήνες, για να ξεχάσουν όσα έλεγαν ως αντιπολίτευση και να κάνουν ακριβώς τα ίδια. Να αποφασίζουν τη δέσμευση των χρημάτων των Δήμων με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Η συγκεκριμένη απόφαση πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού μας. Καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε μέχρι σήμερα να δεσμεύσει τα χρήματα των Δήμων, ακόμη κι όταν η χώρα ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας».

 

Ανατρέπεται ο προγραμματισμός των Δήμων

 

Επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί «δεν αντιλαμβάνεται ότι με αυτή την απόφασή της ανατρέπει τον προγραμματισμό των Δήμων, αφού χωρίς χρήματα δεν μπορεί να γίνει κανένας προγραμματισμός έργων και παρεμβάσεων.

Δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι θέτουν κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών μας;

Πως θα μπορέσουμε χωρίς χρήματα να αγοράσουμε καύσιμα για τα απορριμματοφόρα μας, να λειτουργήσουμε τους παιδικούς μας σταθμούς, να προμηθευτούμε αναλώσιμα για τη λειτουργία των κοινωνικών μας δομών και υπηρεσιών;».

 

Η Αυτοδιοίκηση επιδεικνύει υπεύθυνη στάση

 

«Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, υπογράμμισε ο κ. Πατούλης,  αντιλαμβάνεται περισσότερο από τους εμπνευστές τέτοιου είδους Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου την κρισιμότητα των στιγμών. Εμείς δεν θέλουμε να βγάλουμε την ουρά μας έξω από το πρόβλημα. Η δική μας στάση, είναι στάση ευθύνης.

Συμμετέχουμε όλα αυτά τα χρόνια με πράξεις, κι όχι με λόγια ή δημιουργικές ασάφειες, στην εθνική προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες που μας οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα.  Είμαστε ο θεσμός που έχει συμβάλλει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τα τελευταία χρόνια , στην προσπάθεια του Κράτους να περιορίσει τις δαπάνες του.

Για το λόγο αυτό η επίκληση των τεράστιων δημοσιονομικών προβλημάτων και της έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζει το Δημόσιο, δεν μπορεί να αποτελέσει για την περίπτωση μας επαρκή δικαιολογία για να μας δεσμεύονται τα ταμειακά διαθέσιμα που διατηρούμε. Αντίθετα, λειτουργεί ως επιβεβαίωση της ανικανότητας του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου να βρει βιώσιμη λύση στο πρόβλημα. Η Κυβέρνηση οφείλει να γνωρίζει ότι η Αυτοδιοίκηση όλα τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη του μεγάλου εθνικού στόχου για δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η δέσμευση τους λοιπόν είναι μια κίνηση αποσπασματικού χαρακτήρα, που δεν λύνει με μόνιμο τρόπο και μακροπρόθεσμα τις αιτίες που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση ρευστότητας. Είναι μια λανθασμένη πολιτική απόφαση , που αποδεικνύει ότι οι μέχρι σήμερα επιλογές του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου δημιουργούν αδιέξοδα που δύσκολα θα ξεπεραστούν, τις συνέπειες των οποίων όμως θα πληρώσουμε ακριβά όλοι μας. Από την σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές μέχρι τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων, η απόσταση είναι μεγάλη».

 

Ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων

Ψηλά στην ατζέντα του προσυνεδρίου είναι τα ζητήματα του περιβάλλοντος, ιδίως αυτά που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., « Δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως ο Δήμος Πύργου αντιμετωπίζουν με οξύτητα το πρόβλημα αυτό. Αλλά και στην Αττική καλούμαστε να δούμε ποιο τελικά θα είναι το μοντέλο διαχείρισης, καθώς η Νέα Διοίκηση της Περιφέρειας φαίνεται ότι προχωρά στην ανατροπή του υφιστάμενου σχεδιασμού.

Είναι αναγκαίο να καθίσουμε στη χώρα αυτή όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε ένα τραπέζι και να αποφασίσουμε το μοντέλο που θα εφαρμόσουμε. Να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή εμπειρία και τα ευρωπαϊκά κονδύλια και να εφαρμόσουμε συστήματα που θα ανταποκρίνονται στις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες κάθε πόλης, δίνοντας βάρος στο να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι πολίτες  με την υιοθέτηση ακριβών λύσεων.

Είναι απαραίτητο στο νέο εθνικό σχεδιασμό οι Δήμοι να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και όχι να είναι οι εντολοδόχοι των Περιφερειών».

Αναφερόμενος στο ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει σήμερα ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι είναι “ο θεσμός που ξεπερνά τα ξεπερασμένα πλέον κομματικά στεγανά και  αγκαλιάζει όλους τους πολίτες”.

“Μέσα από τη διαδικασία του επικείμενου Συνεδρίου μας , βάζουμε τις βάσεις για τη δημιουργία μιας νέας, ισχυρής αυτοδιοικητικής συμμαχίας,  που θα μας δώσει περαιτέρω ώθηση για να ανταποκριθούμε σε ένα νέο και ενισχυμένο ρόλο:  στην προώθηση της Εθνικής και της Περιφερειακής Ανάπτυξης της χώρας. Στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Για να είναι όμως καθοριστικός ο ρόλος μας, χρειάζεται να είναι οι Δήμοι μας ισχυροί. Οι αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για την ανασυγκρότηση της χώρας, μπορούν να γίνουν μόνον με ανατροπές. Ανατροπές που οδηγούν σε ένα καλύτερο μέλλον. Οι ανατροπές που θα φέρουν το καινούριο, στη θέση του παλιού, περνούν από την Αυτοδιοίκηση”.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Η Περιφέρεια Αττικής να δείξει υπευθυνότητα

Τετ, 04/22/2015 - 12:15

Με αφορμή το περιεχόμενο ανακοίνωσης που εξέδωσε ο αντιπεριφερειάρχης βορείου τομέα Αττικής κ. Γ. Καραμέρος για το θέμα των μεταφοράς των αποθεματικών των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην οποία αναφέρεται με υποτιμητικούς σχολιασμούς για το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. επειδή ομόφωνα αποφάσισε κινητοποιήσεις των Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού για να μην εφαρμοστεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, θα θέλαμε να απευθύνουμε στην Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής τα παρακάτω ερωτήματα:

 • Ήταν ή δεν ήταν παράνομη η κατάθεση των χρημάτων της Περιφέρειας Αττικής στην Τράπεζα της Ελλάδος και η παρανομία αυτή καλύπτεται εκ των υστέρων, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως παραδέχθηκε χθες ο αν. Υπουργός Οικονομικών κ. Μάρδας στο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε.;
 • Συμφωνεί η κα Δούρου με τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιεί στην ανακοίνωσή του ο κ. Καραμέρος για τα μέλη του Δ.Σ.της Κ.Ε.Δ.Ε., όπως «είναι κατώτεροι των περιστάσεων, εθνικά επιζήμιοι, ηθικά ανεπαρκείς, οικονομικά επικίνδυνοι»;
 • Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Καραμέρος υβρίζει ή απειλεί Δημάρχους, αλλά αναρωτιόμαστε, πότε επιτέλους η κα Δούρου θα βάλει τέλος στους φραστικούς τραμπουκισμούς του συνεργάτη της;
 • Συμφωνεί η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής με την πρακτική να κυβερνιέται η χώρα με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου; Τα στελέχη της σημερινής Κυβέρνησης δεν ήταν αυτά που ως αντιπολίτευση έλεγαν ότι οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου αποτελούν «χουντικά εργαλεία», τα οποία δεν θα χρησιμοποιούσαν ποτέ;
 • Όταν η ίδια η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ομολογεί δημόσια ότι χρειάζεται τα χρήματα των ΟΤΑ για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, πως μπορεί ο κ. Καραμέρος να ισχυρίζεται ότι είναι διασφαλισμένα τα χρήματα των Ο.Τ.Α. και των Περιφερειών στην Τράπεζα της Ελλάδος και οι Δήμαρχοι καταστροφολογούν;

Οι Δήμαρχοι όλης της χώρας ανησυχούμε για το μέλλον του τόπου μας. Αν η πορεία που ακολουθείται μέχρι σήμερα και οι αποφάσεις που λαμβάνονται «οδηγούν την Ελλάδα στα βράχια», πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο. Αν η χώρα κινδυνεύει με χρεοκοπία κι εξαρτάται από τους Δήμους η σωτηρία της , θα δώσουμε ότι έχουμε και δεν έχουμε. Αρκεί να μας το πουν. Η Ελλάδα είναι πάνω από όλα.

Οι περιστάσεις είναι κρίσιμες κι απαιτούν εθνική συνεννόηση και συνεργασία. Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα. Με σχέδιο, συμμαχίες μέσα κι έξω από τη χώρα, με προγραμματισμό. Κι όχι με δημιουργικές ασάφειες ή φραστικούς τραμπουκισμούς σαν αυτούς που χρησιμοποιούν νεόκοπα κι άπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη όπως ο κ. Καραμέρος.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

Αίτημα για άμεση συνάντηση της Κ.Ε.Δ.Ε. με τον Πρωθυπουργό

Τετ, 04/22/2015 - 10:40

Σε σημερινή πρωινή τηλεοπτική εκπομπή στην οποία παρίστατο ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης, υπήρξε δημόσια ομολογία του Αν. Υπουργού Οικονομικών κ. Μάρδα ότι το Κράτος δεν διαθέτει τα χρήματα για να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις αλλά και άλλες υποχρεώσεις του, στο τέλος του μηνός Απριλίου. Για το λόγο αυτό, αναγκάστηκε να προσφύγει στην έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που υποχρεώνει τους Δήμους να τοποθετήσουν τα αποθεματικά τους σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

Η δημόσια αυτή ομολογία του Υπουργού μας προξενεί ανησυχία για το μέλλον της χώρας. Αν η πορεία που ακολουθείται μέχρι σήμερα και οι αποφάσεις που λαμβάνονται «οδηγούν την Ελλάδα στα βράχια», πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο.

Η Ελλάδα είναι πάνω από όλους και όλα.

 

Οι περιστάσεις είναι κρίσιμες κι απαιτούν εθνική συνεννόηση και συνεργασία. Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα κι όχι με δημιουργικές ασάφειες και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

 

Για το λόγο αυτό ζητάμε ως Κ.Ε.Δ.Ε. άμεσα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό προκειμένου να ενημερωθούμε με υπεύθυνο και ειλικρινή τρόπο για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, ώστε να συμβάλλουμε κι εμείς στο βαθμό που μας αναλογεί , στην εθνική προσπάθεια.

 

Η Αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα χρόνια έχει συμβάλλει έμπρακτα και με πολλούς τρόπους στην εθνική προσπάθεια για να ξεπεράσει η Πατρίδα μας και η κοινωνία τις συνέπειες της κρίσης. Κι είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε για μια ακόμη φορά.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Κοινό μέτωπο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ για την κατάργηση της Π.Ν.Π. για τα ταμειακά διαθέσιμα

Τρί, 04/21/2015 - 20:06

Κοινό μέτωπο αποφάσισαν ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που υποχρεώνει τους δήμους και της περιφέρειες της χώρας να μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Αυτό αποφασίστηκε κατά την κοινή συνεδρίαση των ΔΣ ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ σήμερα το απόγευμα. Παράλληλα αποφάσισαν κλιμάκωση κινητοποιήσεων μέχρι την επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Ψήφισμα- απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδας

Τρί, 04/21/2015 - 19:24

Η ΚΕΔΕ ζητά απόσυρση της Π.Ν.Π., ειλικρινή διάλογο για να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις

 

Καλεί τους δήμους να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η Π.Ν.Π. μέχρι τη σύγκλιση του τακτικού συνεδρίου στις 7-9 Μαΐου

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με ψηφισμά του που έλαβε μετά από μαραθώνια έκτακτη συνεδρίαση, καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση και απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Π. με την οποία υποχρεώνει τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Κρίνει ως μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο Δ.Σ. ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, γι αυτό καλεί την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π. και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.

Επίσης καλεί τις Δημοτικές Αρχές όλης της χώρας και μέχρι τη σύγκληση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση, να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η Π.Ν.Π., γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη  στοιχειώδη λειτουργία τους.

 

Παράλληλα καλεί τους Δήμους όλης της χώρας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μαζί με το προσωπικό τους, αρχής γενομένης από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

 

Αναλυτικά το ψήφισμα – απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ

 

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει το ζήτημα της ΠΝΠ με την οποία η Κυβέρνηση υποχρεώνει τους ΟΤΑ Α’ βαθμού να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Μετά από διαλογική συζήτηση που διεξήχθη, παρουσία του Αν. Υπ. Οικονομικών κ. Δ. Μάρδα, Προέδρων των Π.Ε.Δ. και Δημάρχων, το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε.

 1. Καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της Κυβέρνησης και την απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Π., με την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της.
 2. Κρίνει μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο Δ.Σ. ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών , γι αυτό καλεί την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π. και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.
 3. Καλεί τους Δήμους όλης της χώρας να προχωρήσουν σε συνεδρίαση του Δημοτικού τους Συμβουλίου, με σκοπό την έκδοση ψηφισμάτων που θα καταγγέλλουν την Π.Ν.Π., τόσο ως πολιτική πράξη, όσο κι ως προς το περιεχόμενό της.
 4. Καλεί τις Δημοτικές Αρχές όλης της χώρας και μέχρι τη σύγκλιση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση , να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η Π.Ν.Π., γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη  στοιχειώδη λειτουργία τους.
 5. Καλεί τους Δήμους όλης της χώρας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μαζί με το προσωπικό τους, αρχής γενομένης από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
 6. Δηλώνουμε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα που θα μας δοθεί, με σκοπό να ακυρώσουμε το περιεχόμενο της Π.Ν.Π.
 7. Καλούμε τους Δήμους να αναλάβουν σε τοπικό επίπεδο εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες με έγκυρο τρόπο για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για κάθε τοπική οικονομία και για κάθε επαγγελματία η εφαρμογή αυτής της πρωτοφανούς κυβερνητικής απόφασης.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Διάψευση Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη για δημοσίευμα Bild

Τρί, 04/21/2015 - 17:00

Με αφορμή περιεχόμενο αναρτήσεων που δημοσιεύθηκαν σε ιστότοπους σύμφωνα με τις οποίες φέρεται ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης να δήλωσε στην εφημερίδα «Bild» ότι «Η κυβέρνηση αυτή ενεργεί ως δικτάτορας», θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε τα παρακάτω:

 

 1. Ουδέποτε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ χρησιμοποίησε αυτές τις μειωτικές εκφράσεις.
 2. Αυτό που έκανε ήταν να διατυπώσει την έντονη δυσαρέσκεια της  Αυτοδιοίκησης, για τη μεθόδευση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς και στην απόφασή της να δεσμεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Έκτακτη σύγκληση του ΔΣ της ΚΕΔΕ για τα αποθεματικά των δήμων παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα

Τρί, 04/21/2015 - 09:33

 

Μετά από πρόσκληση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας θα παραβρεθεί και θα τοποθετηθεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με θέμα τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων προς την Τράπεζα της Ελλάδας.

 

Η συνεδρίαση θα γίνει στη 1 το μεσημέρι στα γραφεία της ΚΕΔΕ (Γενναδίου 8 & Ακαδημίας 65, 3ος  όροφος).

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

Δήλωση του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη για τη Δέσμευση των Ταμειακών Διαθέσιμων Δήμων από την Κυβέρνηση

Δευ, 04/20/2015 - 17:29

H προώθηση από την πλευρά της Κυβέρνησης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα δεσμεύει υποχρεωτικά τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, είναι μια πολιτικά και θεσμικά απαράδεκτη απόφαση,  που μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω.

 

 • Πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού. Καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε μέχρι σήμερα να αγγίξει τα χρήματα των Δήμων.

 

 • Ανατρέπει τον προγραμματισμό των Δήμων, αφού χωρίς χρήματα δεν μπορεί να γίνει κανένας προγραμματισμός έργων και παρεμβάσεων.

 

 • Θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών μας. Πως θα μπορέσουμε χωρίς χρήματα να αγοράσουμε καύσιμα για τα απορριμματοφόρα μας, να λειτουργήσουμε τους παιδικούς μας σταθμούς, να προμηθευτούμε αναλώσιμα για τη λειτουργία των κοινωνικών μας δομών και υπηρεσιών;

 

 • Αμφισβητεί τη δυνατότητά μας να ανταποκριθούμε στη  μισθοδοσία του προσωπικού μας, σε βάθος μηνών.

 

 

Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού πρωταγωνιστεί στην Εθνική Προσπάθεια

 

Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού αντιλαμβάνεται περισσότερο από τους εμπνευστές τέτοιου είδους Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου την κρισιμότητα των στιγμών.

 

Συμμετέχουμε όλα αυτά τα χρόνια με πράξεις, κι όχι με λόγια ή δημιουργικές ασάφειες, στην εθνική προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες που μας οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα. 

 

Είμαστε ο θεσμός που έχει συμβάλλει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τα τελευταία χρόνια , στην προσπάθεια του Κράτους να περιορίσει τις δαπάνες του.

 

Για το λόγο αυτό η επίκληση των τεράστιων δημοσιονομικών προβλημάτων και της έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζει το Δημόσιο, δεν μπορεί να αποτελέσει για την περίπτωση μας επαρκή δικαιολογία για να μας δεσμεύονται τα ταμειακά διαθέσιμα που διατηρούμε. Αντίθετα, λειτουργεί ως επιβεβαίωση της ανικανότητας του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου να βρει βιώσιμη λύση στο πρόβλημα.

 

Η Κυβέρνηση οφείλει να γνωρίζει ότι η Αυτοδιοίκηση όλα τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη του μεγάλου εθνικού στόχου για δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος. Και αυτό δεν το λέμε εμείς, το λένε τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Το 2015, οι ΟΤΑ Α’ Βαθμού είναι αυτοί που σηκώνουν το κύριο βάρος της επίτευξης του «εθνικού στόχου» για δημιουργία δημοσιονομικού πλεονάσματος, αφού σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο σχέδιο του Προϋπολογισμού, θα  προσφέρουμε  863 εκατ. € πλεόνασμα, όταν η υπόλοιπη γενική κυβέρνηση υπολογίζεται ότι θα παρουσιάσει έλλειμμα ύψους 1.323 εκατ. €.

 

Η δέσμευση τους λοιπόν είναι μια κίνηση αποσπασματικού χαρακτήρα, που δεν λύνει με μόνιμο τρόπο και μακροπρόθεσμα τις αιτίες που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση ρευστότητας.

 

Δημιουργεί μεγαλύτερα αδιέξοδα

η δέσμευση των χρημάτων των Δήμων

 

Η δέσμευση των ταμειακών μας διαθεσίμων είναι μια λανθασμένη πολιτική απόφαση που αποδεικνύει ότι οι μέχρι σήμερα επιλογές του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου δημιουργούν αδιέξοδα που δύσκολα θα ξεπεραστούν, τις συνέπειες των οποίων όμως θα πληρώσουμε  ακριβά όλοι μας. Από την σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές μέχρι τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων, η απόσταση είναι μεγάλη.

 

 

Για τους παραπάνω λόγους:

 

 • Ξεκαθαρίζουμε ότι πλέον ως θεσμός δεν μπορούμε να σηκώσουμε άλλα βάρη.  Η Αυτοδιοίκηση πλήρωσε και με το παραπάνω «το μερίδιο της στο λογαριασμό» της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας.  Τα δημοσιονομικά πλεονάσματα της χώρας στηρίχθηκαν στα πλεονάσματα των Δήμων κι όχι στα ελλείμματα που εξακολουθεί να παράγει η κεντρική κυβέρνηση.

 

 • Καλούμε την Κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφασή της να δεσμεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα των Δήμων.

 

 • Σε διαφορετική περίπτωση, η Κ.Ε.Δ.Ε. θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις, δημιουργώντας έναν ισχυρό μέτωπο αντίστασης Δήμων κι εργαζομένων στους Ο.Τ.Α., στις απαράδεκτες κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

 

 • Θα προσφύγουμε άμεσα στο ΣτΕ για να ακυρώσουμε δικαστικά την θεσμικά απαράδεκτη απόφαση του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης .

 

 • Παράλληλα, συγκαλείται αύριο Τρίτη 21 Απριλίου, στις 13.00 έκτακτο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., στο οποίο θα προσκληθούν οι Πρόεδροι όλων των Π.Ε.Δ., για να καθοριστεί το πλάνο των κινητοποιήσεων της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Προσυνεδριακή εκδήλωση της ΚΕΔΕ στην Αθήνα με συμμετοχή των δήμων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Δευ, 04/20/2015 - 14:51

Η τουριστική ανάπτυξη των νησιών, τα προβλήματα από την αύξηση ροής μεταναστών και προσφύγων, καθώς και ζητήματα πολιτισμού, αθλητισμού και παιδείας βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσυνεδριακής εκδήλωσης διαλόγου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα και στην οποία συμμετείχαν οι δήμοι του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται ενόψει του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ (7- 9 Μαΐου Χαλκιδική) με θέμα «Η Αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Πολίτες μπροστά».

Κατά την έναρξη της προσυνεδριακής εκδήλωσης ο α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Πύλου Δημήτρης Καφαντάρης σημείωσε ότι η ΚΕΔΕ βγαίνει «σοφότερη» από την διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου η οποία ολοκληρώνεται μεθαύριο, 22 Απριλίου, στο Λουτράκι. Όπως υπογράμμισε στις προσυνεδριακές συναντήσεις που έγιναν καταγράφηκαν τόσο τα θεματικά ζητήματα, όσο και τα τοπικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές.

Κατά την έναρξη των εργασιών μίλησαν ο πρόεδρος της ΠΕΔ Β. Αιγαίου και δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, και η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

Σπύρος Γαληνός πρόεδρος ΠΕΔ Β. Αιγαίου: Η πραγματικότητα για το προσφυγικό δεν είναι όπως την παρουσιάζουν τα ΜΜΕ

Στο ζήτημα της αύξησης της ροής προσφύγων και μεταναστών αναφέρθηκε ο  Σπύρος Γαληνός δήμαρχος Λέσβου και πρόεδρος της ΠΕΔ  Β. Αιγαίου σημειώνοντας ότι η πραγματικότητα δεν είναι όπως παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ. «Δεν είμαστε σε κατάσταση εισβολής δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Έχουμε υποδομές και καταβάλλουμε προσπάθειες για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί», ενώ συμπλήρωσε πως το θέμα των μεταναστευτικών ροών είναι και πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε πολλές περιπτώσεις η λύση των προβλημάτων μπορεί να είναι αποτελεσματικότερη μέσω της Αυτοδιοίκησης, τόνισε ο κ. Γαληνός,  ωστόσο συχνά τα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι δεμένα λόγω των γραφειοκρατικών προβλημάτων. «Είναι ανάγκη να ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατική νοοτροπία που είναι εμποτισμένη στο DNA μας. Δεν πρέπει να εστιαζόμαστε μόνο στα προβλήματα αλλά και στη λύση τους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΔ και συμπλήρωσε ότι «η Αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι μπροστάρης».

Φώτης Χατζηδιάκος, πρόεδρος ΠΕΔ Ν. Αιγαίου: Φλέγον θέμα το μεταναστευτικό –ανάγκη μεταρρυθμίσεων για τη νησιωτική ανάπτυξη  

Ο Φώτης Χατζηδιάκος δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος ΠΕΔ Ν. Αιγαίου αναφερόμενος στο μεταναστευτικού σημείωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο εντείνεται σε περιπτώσεις μικρών νησιών. «Είναι ανάγκη να δούμε το πρόβλημα χωρίς παρωπίδες», σημείωσε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι  τα μικρά νησιά από το 2008 αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα με τις ροές των μεταναστών. Την ίδια ώρα αναφέρθηκε σε σημερινό συμβάν όπου βούλιαξε πλοιάριο μπροστά στα γραφεία της περιφέρειας στη Ρόδο.  Ο Φώτης Χατζηδιάκος επισήμανε ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι έχουμε  έλληνα επίτροπο στον τομέα της μετανάστευσης και σημείωσε ότι «κάποιοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και επιτέλους  να περιφρουρηθούν τα σύνορά μας» για να καταλήξει ότι «το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται μόνο με παροχές βοήθειας και φαρμάκων».

Χριστίνα Καλογήρου, περιφερειάρχης Β. Αιγαίου: Ανάγκη να προσληφθούν συνοριοφύλακες

Την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης του ΠΔ 285 για να αποκτήσουν τα νησιά συνοριοφύλακες υπογράμμισε η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χρ. Καλογήρου. Επιπλέον επισήμανε ότι είναι αναγκαίο  να υπάρξει κατ’ εξαίρεση πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, το οποίο θα κληθεί να παράσχει τις υπηρεσίες του για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλημάτων των μεταναστευτικών εισροών

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα «Καλλικράτης» τόνισε ότι αυτό είχε σχεδιαστεί για την κεντρική και ορεινή Ελλάδα και όχι για τα νησιά. «Δεν είναι δυνατόν τα νησιά να αντιμετωπίζονται όπως οι υπόλοιποι δήμοι. Υπάρχει ανάγκη νέου μοντέλου ανάπτυξης για τα νησιά» σημείωσε και υπογράμμισε ότι θα πρέπει α αναπτυχθεί ένα μοντέλο εξειδίκευσης μέσω και του νέου ΕΣΠΑ. Αναφερόμενη στον τουρισμό υποστήριξε ότι πρέπει να είναι συνδεδεμένος με την πολιτιστική ταυτότητα κάθε νησιού και τις ιδιαιτερότητες του πρωτογενή τομέα και του περιβάλλοντος του. Για τον αθλητισμό επισήμανε ότι μεταξύ άλλων θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού. 

Ιούλιος Συναδινός, γενικός γραμματέας Αθλητισμού:  Απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης αθλητικών εγκαταστάσεων

Την ανάγκη να κρατηθούν ανοικτοί οι αθλητικοί χώροι των δήμων τόνισε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός, προαναγγέλλοντας παράλληλα ότι θα απλοποιηθούν  οι προδιαγραφές για την αδειοδότηση με κατηγοριοποίησή τους  – και μετά από διάλογο με την Αυτοδιοίκηση –  σε περιφερειακού, δημοτικού και τοπικού επιπέδου.

Ο κ. Συναδινός σημείωσε ότι το υπουργείο ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στις υποδομές καθώς και ότι αυτό μπορεί να γίνει με παρεμβάσεις μέσω του νέου ΕΣΠΑ και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Ωστόσο όπως ανέφερε το φετινό ΠΔΕ για τον αθλητισμό σε όλους τους δήμους ανέρχεται στα 10 εκ. ευρώ και αυτό είναι κατανεμημένο σε μόλις εννέα νομούς της χώρας.

Επισήμανε ότι έργα που έχουν συμβασιοποιηθεί θα προχωρήσουν, αλλά  θα επανεξεταστούν τα υπόλοιπα, αφού πρώτα συγκεντρωθούν τα προβλήματα από όλη τη χώρα και επανεκτιμηθούν οι ανάγκες.

Γερ. Δαμουλάκης: υποδομές, αξιόπιστες υπηρεσίες και προωθητικές ενέργειες, οι προϋποθέσεις για τουριστική ανάπτυξη

Το τρίπτυχο ύπαρξης των απαραίτητων υποδομών, αξιόπιστων υπηρεσιών, καθώς και προωθητικών ενεργειών για τον τουρισμό, έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την τουριστική ανάπτυξη ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης.

Οι στόχοι που έχουν τεθεί αναφορικά με την προβολή αφορούν:

 • Διαμόρφωση στρατηγικής για προβολή και δημιουργία ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για τον τουρισμό 2015-2019
 • Ενίσχυση του τουρισμού μέσω της ανάδειξης των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού
 • Προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού με διασφάλιση της ποιότητας σε υποδομές και παρεχόμενες υπηρεσίες
 • Τουρισμός 365 μέρες το χρόνο σε όλη τη χώρα, αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής
 • Εμπλουτισμός του κλασσικού τουριστικού προϊόντος «Ήλιος και Θάλασσα», με υπηρεσίες όπως: ευεξία, πολυτέλεια, τοπική γαστρονομία, με σκοπό την αναβάθμιση των κλασσικών καλοκαιρινών διακοπών
 • Ενθάρρυνση επιχειρηματικότητας και επενδύσεων ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με άμεση σύνδεση πρωτογενούς τομέα και τουρισμού, δημιουργία κινήτρων και μέσων για τουριστική εκπαίδευση των εμπλεκομένων με τον τουρισμό και περαιτέρω εκσυγχρονισμό και απλούστευση της νομοθεσίας και των διαδικασιών.

 

Αναφερόμενος στις προτάσεις που έχει επεξεργαστεί η επιτροπή για την επίτευξη αυτών των στόχων ο κ. Δαμουλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: σύσταση  Γραφείου Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής σε κάθε Δήμο, την  καθιέρωση αντιδημάρχου Τουρισμού για τους αμιγώς τουριστικούς ΟΤΑ, στελέχωση των γραφείων τουριστικών πληροφοριών και υπηρεσιών που αφορούν τον τουρισμό, δημιουργία Δικτύων με σκοπό την ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, μέσω των κοινών ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των Δήμων, εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου μοντέλου προβολής και προώθησης  που θα περιλαμβάνει την χρήση εξειδικευμένων τεχνικών marketing mix και πρωτότυπων και σύγχρονων μεθόδων προβολής συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών εφαρμογών, δημιουργία brand name και κωδικοποίηση του τουριστικού προϊόντος της κάθε περιοχής.

Ειδικά για τον Θαλάσσιο Τουρισμό αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης των εγκαταστάσεων των λιμένων, την μείωση γραφειοκρατίας για την δημιουργία βασικών υποδομών, τη δυνατότητα δαπάνης για τουριστική προβολή και πρόσληψη προσωπικού από τα Λιμενικά Ταμεία, τη δυνατότητα των Δήμων να είναι οι φορείς σχεδιασμού και διαχείρισης των χερσαίων ζωνών των λιμανιών.

Σε ό,τι αφορά τον Ιαματικό Τουρισμό, σε συνεργασία  με τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, οι στόχοι που έχουν τεθεί αφορούν την αξιοποίηση των ιαματικών φυσικών πόρων και την εκμετάλλευση αυτών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ ο Τουρισμός Πόλεων θα πρέπει να είναι εστιασμένος κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη (CITY BREAK).

 Μ. Αγγελόπουλος: Οι προτεραιότητες της νησιωτικής πολιτικής

Στη στρατηγική και τις προτεραιότητες, που πρέπει να ακολουθηθούν  στον τομέα της Νησιωτικής Πολιτικής, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Μεταξύ άλλων μίλησε για την ανάγκη επέκτασης ή προσαρμογής των διευρωπαϊκών Δικτύων στα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του «μεταφορικού ισοδύναμου». Καθιέρωση ειδικού καθεστώτος στους κανονισμούς των Διαρθρωτικών και των Επενδυτικών Ταμείων της Ε.Ε για τις νησιωτικές περιοχές, ειδικού  καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων, ειδικού φορολογικού καθεστώτος  και μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κ.α.

Όπως σημείωσε ο κ. Αγγελόπουλος « η ανάγκη υποστήριξης ολοκληρωμένων στρατηγικών και σχεδίων δράσης για τα νησιά γίνεται πλέον όλο και πιο εμφανής».

Πρόσθεσε δε ότι, είναι απαραίτητη η ενθάρρυνση καινοτόμων λύσεων σε βασικά ζητήματα της νησιωτικότητας, με την κατάλληλη πολιτική για τη συνοχή και με συγχρηματοδότηση, ενώ χαρακτήρισε σημαντική πτυχή και την τόνωση των επιχειρηματικών ευκαιριών, με τη δημιουργία ενός δικτύου γνώσης των νησιών.

Τέλος σημείωσε ότι η ανάπτυξη των διευρωπαϊκών δικτύων για τα νησιά τόσο ενέργειας όσο και μεταφορών, προϋποθέτει την έγκριση από την Επιτροπή κρατικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων.

Γ. Λυμπέρης : Αποκέντρωση στον τομέα του αθλητισμού και του πολιτισμού με ενεργό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στην ανάγκη αποκέντρωσης και ισόρροπης ανάπτυξης της Περιφέρειας στον τομέα του αθλητισμού και του πολιτισμού, με ενεργό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφέρθηκε στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της Επιτροπής  Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΚΕΔΕ και δημοτικός σύμβουλος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει, όπως είπε, «οι αυτοδιοίκητικοί φορείς να συντονίσουν τις δυνάμεις του προς μια κατεύθυνση, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητά τους». «Η κεντρική εξουσία εδώ θα έπρεπε να δίνει τις κατευθύνσεις, να  θέτει προτεραιότητες και να αφήνει ελευθερία κινήσεων χωρίς καταναγκασμούς» σημείωσε, τονίζοντας πως «η μεγαλύτερη ευκαιρία είναι η δυνατότητα περιφερειακού σχεδιασμού».

Σταχυολογώντας τα σημαντικότερα σημεία παρεμβάσεων, ανέφερε μεταξύ άλλων :

-Την ανάγκη για αλλαγή παραδείγματος και για διαφορετικό μοντέλο πολιτιστικής πολιτικής, κάτι που συνεπάγεται την «αλλαγή των δομών, των κανόνων λειτουργίας, των δρώντων και των ρόλων.

-Την αξιολόγηση πολιτισμικών πόρων και την ανάγκη αναδιανομής του πολιτισμικού κεφαλαίου. «Σταθερός προσανατολισμός και στόχος θα πρέπει να είναι η καταπολέμηση της πολιτισμικής ανισότητας, ώστε να μην  απολεσθεί μεγάλο μέρος του κοινωνικού  και πολιτισμικού  κεφαλαίου» όπως σημείωσε.

-Τις εναλλακτικές δικτυώσεις και καινοτόμες πολιτικές με ιδιαίτερη έμφαση στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και την εταιρική κοινωνική ευθύνη.

Αναφορικά με τον τομέα του αθλητισμού, με δεδομένο ότι οι Ο.Τ.Α. υλοποιούν προγράμματα  που σχετίζονται όχι μόνο με την οργάνωση και τη διοίκηση των τοπικών αθλητικών θεμάτων αλλά και με θέματα γενικότερου αθλητικού ενδιαφέροντος, αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης της οργανωτικής δομής των υπηρεσιών, τη μέγιστη αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού, την ανάπτυξη του εθελοντισμού και της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών με σκοπό την αύξηση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας.

Σε ό,τι αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης και εισροής εσόδων για να μπορέσουν να παραμείνουν ανοικτές και σε λειτουργία.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Η Κυβέρνηση πρέπει να βάλει και την Τουρκία στο «κάδρο» του μεταναστευτικού

Δευ, 04/20/2015 - 13:57

Ο θάνατος από πνιγμό τριών ακόμη συνανθρώπων μας σήμερα το πρωί στη Ρόδο, ανάμεσά τους κι ένα παιδί μόλις 4 ετών, αλλά και η ταυτόχρονη είσοδος εκατοντάδων παράτυπων μεταναστών ελάχιστα μέτρα από το κεντρικό λιμάνι του νησιού, υποχρεώνει πλέον την Κυβέρνηση να ασκήσει ουσιαστικές πιέσεις όχι μόνον στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, όπως πολύ σωστά πράττει, αλλά και στην Κυβέρνηση της γειτονικής Τουρκίας.

 

Στη συζήτηση του μεταναστευτικού ζητήματος στα ευρωπαϊκά όργανα, η Ελλάδα οφείλει «να βάλει στο κάδρο» και την Τουρκία. Από την Τουρκία προέρχεται η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα. Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι τα κυκλώματα των δουλεμπόρων δρουν με την ενεργό συμμετοχή των κρατικών υπηρεσιών της γειτονικής χώρας. Αυτή η κατάσταση πλέον πρέπει να τερματιστεί .

 

Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει δυναμικές πρωτοβουλίες, αφενός σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο , θέτοντας την Κυβέρνηση της Τουρκίας προ των ευθυνών της, αναδεικνύοντας τις ευθύνες αυτές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Αφετέρου, σε επίπεδο ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων, όπως γινόταν μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι, όπου ο αριθμός των παράνομα εισερχομένων στη χώρα μας ήταν σημαντικά μικρότερος.

 

Δεν έχουμε την πολυτέλεια πλέον να δείχνουμε ανοχή στην απώλεια έστω και μιας ακόμη ανθρώπινης ζωής .

 

Πρέπει να υπάρξει επιτέλους ένας ολοκληρωμένος εθνικός σχεδιασμός από πλευράς Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με δράσεις και πρωτοβουλίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Προσυνεδριακή εκδήλωση της ΚΕΔΕ στην Αθήνα με συμμετοχή των δήμων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Δευ, 04/20/2015 - 12:59

Γ. Πατούλης: Απροετοίμαστη η Πολιτεία να διαχειριστεί τη  μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών  – Αναγκαία η ευρωπαϊκή λύση

Απροετοίμαστη αποδεικνύεται η Ελληνική Πολιτεία να διαχειριστεί το πρόβλημα της μαζικής εισροής χιλιάδων προσφύγων και παράτυπων μεταναστών στη χώρα. Το θέμα πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, Ελλάδα και Ιταλία, που σηκώνουν το κύριο βάρος αυτής της ροής, πρέπει να πιέσουν ώστε δοθούν ευρωπαϊκές λύσεις. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης μιλώντας στην προσυνεδριακή εκδήλωση, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, ενόψει του ετήσιου συνεδρίου της, με τη συμμετοχή των δήμων του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και με θεματολογία την τουριστική ανάπτυξη, νησιωτική πολιτική και ζητήματα πολιτισμού, αθλητισμού και παιδείας.

Όχι το μπαλάκι στην Αυτοδιοίκηση για τις προσφυγικές ροές – Δεν μπορούν να γίνουν τα νησιά χώρος υποδοχής προσφύγων

Η Ελληνική Πολιτεία,  υπογράμμισε ο κ. Πατούλης,  «προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι στους Δήμους,  ζητώντας μας να καλύψουμε με τις δικές μας δομές και τα δικά μας κονδύλια, τις ευθύνες της Κεντρικής Εξουσίας. Μας ζητά χώρους , χρήματα και προσωπικό για να αντιμετωπίσουμε ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα, τη στιγμή που ως Αυτοδιοίκηση στερούμαστε τις υποδομές και τους πόρους για να στηρίξουμε τις δικές μας κοινωνικές δομές, τις ανάγκες των τοπικών μας κοινωνιών. Για άλλη μια φορά θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Αυτοδιοίκηση ως πειραματόζωο , αλλά δεν θα τους το επιτρέψουμε. Δεν θα επιτρέψουμε ως ΚΕΔΕ  να μετατραπούν τα νησιά μας λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου σε χώρους υποδοχής προσφύγων. Δεν θα γυρίσουμε φυσικά την πλάτη σε ένα κοινωνικό πρόβλημα. Ποτέ άλλωστε δεν το κάναμε αυτό, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αλλά και σε καμία περίπτωση δεν θα παίξουμε ούτε με την ασφάλεια των κατοίκων,  ούτε με τη δημόσια υγεία, αλλά ούτε και με τον τουρισμό, που αποτελεί σανίδα σωτηρίας για τον τόπο και τις τοπικές οικονομίες.

Η Αυτοδιοίκηση στο βαθμό που της αναλογεί θα είναι εκεί να συνεισφέρει, αλλά πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς να συμβάλλουν, στο πλαίσιο μιας ενιαίας στρατηγικής, που θα πρέπει να ορίσει η ίδια η Κυβέρνηση. Πρέπει να ξέρουμε από έρχονται αυτοί οι άνθρωποι, πότε και πως θα εξετάζονται, πως θα στελεχωθούν οι χώροι υποδοχής, ποιος θα  τους σιτίσει, που θα πάνε, ποιος θα έχει την ευθύνη σε επίπεδο δημόσιας υγείας».

Αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικοί δήμοι σημείωσε ότι είναι αυτοί που έχουν νοιώσει περισσότερο από όλους πόσο δύσκολη έχει γίνει η καθημερινή λειτουργία, σε ότι αφορά στην έλλειψη πόρων αλλά και προσωπικού. Παράλληλα ο κ. Πατούλης  προειδοποίησε ότι αν γίνουν πράξη διακηρύξεις όπως για πλήρη κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης κι αντικατάστασης της από κάποια μορφής τοπική φορολογία, για κατάργηση της πρόβλεψης του μειωμένου ΦΠΑ, οι δήμοι θα βρεθούν σε αδιέξοδο.

«Οι Δήμοι της νησιωτικής Ελλάδος είναι αυτοί που θα βρεθούν σε αδιέξοδο, αν γίνουν πράξη απόψεις από ανθρώπους άσχετους με τη λειτουργία του θεσμού μας, για πλήρη κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης κι αντικατάστασης της από κάποια μορφής τοπική φορολογία. Έχουν αναρωτηθεί οι άνθρωποι αυτοί από πού οι νησιωτικοί Δήμοι θα αντλήσουν πόρους για να χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία και τις υπηρεσίες τους; Από τις μικρές σε μέγεθος τοπικές κοινωνίες; Οι ίδιοι άνθρωποι δεν είναι αυτοί που ζητούν να καταργηθεί η πρόβλεψη του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει για συγκεκριμένα νησιά της χώρας μας; Λες και τα έσοδα από το ΦΠΑ των νησιών είναι αυτά που θα καλύψουν τα τεράστια ελλείμματα που δημιουργεί η σπάταλη κεντρική κυβέρνηση».

Όχι στη δέσμευση των χρημάτων των Δήμων για αποπληρωμή δανείων – Όχι στην αύξηση ΦΠΑ

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέλαβε τη θέση ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Αντίθετος δήλωσε επίσης και με τη δέσμευση από την Τράπεζα της Ελλάδας των χρημάτων των Δήμων.

«Επαναλαμβάνω ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Όπως είμαστε και αντίθετοι με τις απόψεις που κυκλοφορούν, ότι θα δεσμευτούν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα των Δήμων, για να αντιμετωπιστούν οι υποχρεώσεις της χώρας προς τους δανειστές.

Την θέση αυτή τη διατυπώσαμε προς την Κυβέρνηση με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο και αν χρειαστεί, θα την επαναλάβουμε με ακόμη πιο δυναμικό. Ξεκαθαρίζουμε ότι πλέον δεν μπορούμε να σηκώσουμε άλλα βάρη.  Η Αυτοδιοίκηση πλήρωσε και με το παραπάνω το μερίδιο της στο λογαριασμό της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας.  Τα δημοσιονομικά πλεονάσματα της χώρας στηρίχθηκαν στα πλεονάσματα των Δήμων , κι όχι στα ελλείμματα που εξακολουθεί να παράγει η κεντρική κυβέρνηση».

 

Για τις αλλαγές στον Καλλικράτη

 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε επίσης και στη διαβούλευση που έχει ξεκινήσει για την αλλαγή του μοντέλου διοικητικής οργάνωσης της χώρας καθώς και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Καλλικράτη.

«Ο Καλλικράτης, τόνισε ο Γ. Πατούλης, αποδείχθηκε αναποτελεσματικός κι αυτό το βιώσατε στο μέγιστο βαθμό οι Δήμοι της νησιωτικής χώρας. Πρέπει λοιπόν το μοντέλο αυτό να αλλάξει, λαμβάνοντας υπόψη πέραν των άλλων κι αυτό που καλούμε νησιωτικότητα. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο, που θα λαμβάνει υπόψη την εμπειρία που αποκτήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, διορθώνοντας τα λάθη και τις παραλείψεις που ήδη έχουν επισημανθεί. Ως Κ.Ε.Δ.Ε. θα είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση για να προωθήσουμε μέσα από το διάλογο με το ΥΠΕΣ τις αναγκαίες αλλαγές. Θεωρούμε επίσης ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για νέο μοντέλο οργάνωσης της Αυτοδιοίκησης και αναβάθμιση της θεσμικής μας λειτουργίας, αν αυτή δεν στηρίζεται σε ισχυρές οικονομικές βάσεις». Αναφερόμενος ειδικότερα στις χωροταξικές αλλαγές, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι  «πρέπει να ερωτηθούν οι τοπικές κοινωνίες».

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Προσυνεδριακή εκδήλωση της ΚΕΔΕ τη Δευτέρα, 20 Απριλίου, στην Αθήνα με συμμετοχή των δήμων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Παρ, 04/17/2015 - 12:07

Τουριστική ανάπτυξη, νησιωτική πολιτική, πολιτισμός, αθλητισμός, παιδεία τα θέματα που θα συζητηθούν

 

 

Η τουριστική ανάπτυξη, η νησιωτική πολιτική και η Αυτοδιοίκηση καθώς και ζητήματα πολιτισμού, αθλητισμού και παιδείας είναι τα θέματα που θα συζητηθούν κατά την προσυνεδριακή εκδήλωση διαλόγου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται τη Δευτέρα, 20 Απριλίου, στην Αθήνα και στην οποία συμμετέχουν οι δήμοι του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιείται ενόψει του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ (7- 9 Μαΐου Χαλκιδική) με θέμα «Η Αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Πολίτες μπροστά», θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί (ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ).

 

Κατά την έναρξη των εργασιών θα μιλήσουν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ,  Γιώργος Πατούλης, ο  πρόεδρος της ΠΕΔ Β. Αιγαίου και δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, ενώ θα απευθύνουν χαιρετισμό η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

 

Θα ακολουθήσουν θεματικές συζητήσεις με εισηγητές τον πρόεδρο της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Μήλου, Γεράσιμο Δαμουλάκη,  τον πρόεδρο της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής και δήμαρχο Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλο και τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού και Αθλητισμού και  δημοτικό σύμβουλο Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη.

 

Ακολουθεί, την Τετάρτη, 22 Απριλίου, στο Λουτράκι η τελευταία προσυνεδριακή εκδήλωση της ΚΕΔΕ, στην οποία θα συμμετέχουν οι δήμοι της Αττικής και Πελοποννήσου και θα τεθούν θέματα που αφορούν την χωροταξία, τις υποδομές, το περιβάλλον καθώς και ζητήματα πολιτικής προστασίας.

 

 

Σας επισυνάπτουμε το αναλυτικό πρόγραμμα των εργασιών.

Σ.Σ.2. Οι εργασίες  θα μεταδοθούν ζωντανά στο  http://streaming3.syzefxis.gov.gr/kedestream/live.php καθώς και από το www.localit.gr

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για το μεταναστευτικό παρουσία της αν. υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου

Πέμ, 04/16/2015 - 15:20

Γ. Πατούλης: Η  Αυτοδιοίκηση θα βοηθήσει εφόσον υπάρξει από την πλευρά της Κυβέρνησης ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για το μεταναστευτικό. Δεν είναι λύση η μετάθεση του προβλήματος, πετώντας

 το «μπαλάκι» στους δήμους

 

 

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από το νέο κύμα προσφυγικής και μεταναστευτικής ροής στη χώρα συζητήθηκε σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ που συνεκλήθη με πρωτοβουλία του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη.

Η συνεδρίαση έγινε παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία ενημέρωσε για τα σχέδια της κυβέρνησης για το ζήτημα, ενώ απεύθυνε έκκληση προς τους δήμους να υποδείξουν μικρούς και κλειστούς χώρους προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, αλλά και χώρους για τη δημιουργία μόνιμων κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας. Παράλληλα ζήτησε από τους δήμους να συμβάλλουν με δικούς τους πόρους και προσωπικό, ώστε να λειτουργήσουν αρχικά οι προσωρινοί χώροι φιλοξενίας.

«Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, τόνισε ο πρόεδρος Γιώργος Πατούλης ανοίγοντας τη συνεδρίαση, δέχεται τις τελευταίες εβδομάδες μηνύματα απόγνωσης κι αγωνίας από δήμους της χώρας , κυρίως νησιωτικούς και παραμεθόριους, οι οποίοι καλούνται χωρίς επαρκή μέσα και υποδομές, να διαχειριστούν το πρόβλημα της άφιξης σε καθημερινή πλέον βάση, χιλιάδων παράτυπων μεταναστών και προσφύγων. Οι άνθρωποι αυτοί , που αποτελούν θύματα αφενός της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου από τις πολεμικές συγκρούσεις , αφετέρου της εκμετάλλευσης τους από τα κυκλώματα  των σύγχρονων δουλεμπόρων, πλέον φτάνουν κατά κύματα στη χώρα μας και από κει, χωρίς το παραμικρό εμπόδιο, μετακινούνται χωρίς έλεγχο και ουσιαστική καταγραφή των πραγματικών τους στοιχείων στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «το μεταναστευτικό πρόβλημα πλέον είναι εκρηκτικό και δεν λύνεται με ημίμετρα και ιδεοληψίες που δεν επιτρέπουν να αντιμετωπιστεί στην πραγματική του διάσταση».

Αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την περασμένη Τρίτη, με σκοπό την αντιμετώπιση του ζητήματος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε: Πρώτον, ότι η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν έχει ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Δεύτερον, ότι η Αυτοδιοίκηση δεν θα δεχθεί να μετατεθεί το «μπαλάκι» για την αντιμετώπισή του στους δήμους και τρίτον, οποιαδήποτε πολιτική που εμπλέκει τους δήμους δεν μπορεί να υλοποιηθεί , αν δεν έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος μεταξύ Κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε τα εξής:

«Όσον αφορά τα μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη η Κυβέρνηση, με σκοπό την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

 • ·        Θεωρούμε ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού απαιτεί έναν ολοκληρωμένο εθνικό σχεδιασμό, μακριά από ιδεοληψίες που μέχρι πρότινος επέτρεπαν σε πρόσωπα που κατέχουν υπεύθυνες κυβερνητικές θέσεις, να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από την παρουσία παράτυπων μεταναστών.
 • Το μεταναστευτικό, λόγω του μεγέθους του, αποτελεί  ζήτημα τη διαχείριση του οποίου πρέπει να αναλάβει το κράτος , που διαθέτει τα μέσα, το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους. Κι όχι να γίνει «μπαλάκι» στους δήμους.
 • Καμία πολιτική που εμπλέκει στη διαχείριση του ζητήματος τους δήμους και προωθείται από την κεντρική εξουσία δεν μπορεί να υλοποιηθεί , αν δεν έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού. Για τα μέτρα που αποφασίστηκαν σε κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ζητήθηκε ποτέ η άποψη της Αυτοδιοίκησης, η οποία όμως καλείται να συνδράμει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
 • Καλούμε την Κυβέρνηση να δώσει περιεχόμενο στις εξαγγελίες και το σχέδιο της και να δημοσιοποιήσει άμεσα σε ποιες περιοχές σκοπεύει να δημιουργήσει και να λειτουργήσει τους ειδικούς χώρους διαμονής , από πού θα προέλθει το απαραίτητο για τη στελέχωσή τους προσωπικό, αλλά και πως θα διασφαλισθεί η εφαρμογή των κανόνων υγιεινής στους χώρους αυτούς ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα Αμυγδαλέζας.
 • Υποστηρίζουμε ότι καμία νέα δομή φιλοξενίας μεταναστών δεν μπορεί να λειτουργήσει στα όρια δήμων, αν δεν έχει προηγηθεί καταρχήν ενημέρωση των δήμων, αλλά κι αν δεν έχουν  διασφαλιστεί εκ των προτέρων οι κατάλληλες συνθήκες για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών, στα όρια των οποίων θα λειτουργούν οι δομές αυτές.
 • Ζητάμε παράλληλα να ακυρωθεί άμεσα η απαράδεκτη απόφαση να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα και χωρίς κανέναν έλεγχο ή συνοδεία οι παράτυποι μετανάστες από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα, με τα πλοία της γραμμής.
 • Ζητάμε από την Κυβέρνηση να μας παρουσιάσει ένα αναλυτικό σχέδιο , βάσει του οποίου θα χρηματοδοτηθούν τα μέτρα που εξήγγειλε για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, με δεδομένη τη δημοσιονομική στενότητα.
 • Θέλουμε να ενημερωθούμε αν σκοπεύει η Ελληνική Κυβέρνηση να ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την αύξηση της χρηματοδότησης και την ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex, με δεδομένο ότι προεκλογικά είχε υποστηριχθεί από στελέχη του κόμματος που αποτελεί το βασικό κυβερνητικό εταίρο ότι θα απομακρυνθεί το προσωπικό της  FRONTEX από τη χώρα.
 • Στηρίζουμε την προσπάθεια της Κυβέρνησης στον αγώνα που θα δώσει για αλλαγή των όρων της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, θέτοντας στη διάθεσή της το δίκτυο συνεργασιών που έχουμε δημιουργήσει με δήμους της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό και με σκοπό την ευαισθητοποίηση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, θα αναλάβουμε ως Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού μέσω του δικτύου μας πρωτοβουλία ενημέρωσης των ευρωπαίων πολιτών πάνω στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χώρες πρώτης υποδοχής παράτυπων μεταναστών.
 • Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει ουσιαστικές ευθύνες προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας, ώστε να αναλάβουν κι εκείνοι το τμήμα που τους αναλογεί , με βάση αντικειμενικά κριτήρια ( π.χ. ύψος Α.Ε.Π.), στην περίθαλψη και φιλοξενία των χιλιάδων προσφύγων που καταφεύγουν στην Ευρώπη, μέσω των χωρών πρώτης υποδοχής.

Τέλος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε στην υπουργό ότι «η Αυτοδιοίκηση της χώρας θα βοηθήσει εφόσον υπάρξει ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο από πλευράς Κυβέρνησης, όπως άλλωστε έχει πράξει καθόλη τη διάρκεια της κρίσης, στηρίζοντας τις ευπαθείς ομάδες μέσα από τις κοινωνικές της δομές» ενώ παράλληλα ζήτησε από την υπουργό να οριοθετηθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τους προσωρινούς χώρους φιλοξενίας, να διευκρινιστεί ο τρόπος χρηματοδότησης της λειτουργίας τους, καθώς και η διασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού που θα έχει την ευθύνη για τη λειτουργία τους.

Επισήμανε επίσης ότι «δεν είναι δυνατόν οι πόροι των δήμων που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη στήριξη των κοινωνικών δομών, όπως τα ΚΑΠΗ, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα κοινωνικά παντοπωλεία κ.λπ., να δοθούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Η Κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Σελίδες

Back to Top