ped-in.gr

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων

Κ.Ε.Δ.Ε. - Δελτία Τύπου

Subscribe to Ροή Κ.Ε.Δ.Ε. - Δελτία Τύπου
δικτυακός τόπος
Ενημερώθηκε: πριν από 39 λεπτά 3 δευτερόλεπτα

Απόσυρση του άρθρου 45 του νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ζητά το ΔΣ της ΚΕΔΕ

Τρί, 03/24/2015 - 15:15

Την κατηγορηματική του αντίθεση στο περιεχόμενο του άρθρου 45 του πρόσφατα ψηφισθέντα νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής, κρίσης, που προβλέπει τη δυνατότητα των περιφερειών να ασκούν την αρμοδιότητα των δήμων περί άσκησης της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, εκφράζει με ψήφισμά του, το ΔΣ της ΚΕΔΕ, ζητώντας ταυτόχρονα την απόσυρσή του.

 

Με το συγκεκριμένο άρθρο, τονίζεται στο ψήφισμα, επέρχεται ανατροπή της ισχύουσας νομοθεσίας, επιχειρείται κατά τρόπο καταχρηστικό η τροποποίηση της βασικής νομοθεσίας των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού παραβιάζοντας εμμέσως πλην σαφώς τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας. Κι αυτό βλάπτει πρώτα και κύρια απ’ όλα, τους ωφελούμενους των προγραμμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης.

Επίσης το ΔΣ της ΚΕΔΕ καταδικάζει ως απαράδεκτη την τακτική να ψαλιδίζονται οι αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού με τροπολογίες που «έρχονται νύχτα» στη Βουλή, ενώ θα έπρεπε τόσο σοβαρά ζητήματα να αποτελούν τμήμα του υπό διαβούλευση αρχικού κειμένου του νομοσχεδίου.

Τονίζει ακόμη ότι δεν θα επιτρέψει η συγκεκριμένη διάταξη να προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις μεταξύ ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, μεταξύ δήμων και περιφερειών, με αφορμή τα προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης και τη διαχείρισή τους, καθώς και ότι θα προσβάλλει κάθε πράξη που θα συνδέεται με την εν λόγω διάταξη, οδηγεί σε ακύρωση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης.

Αναλυτικά το ψήφισμα του ΔΣ της ΚΕΔΕ:

 

 

ΑΠΟΦΑΣΗ – ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε.:

 • Εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στο περιεχόμενο του άρθρου 45 , που περιλαμβάνεται στο νόμο 4320/2015 για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης , με το οποίο επέρχεται η ανατροπή της ισχύουσας νομοθεσίας ( Ν 3463/2006) , που ορίζει πως η αρμοδιότητα της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης έχει απονεμηθεί στους Δήμους.
 • Θεωρεί ότι με τη διάταξη αυτή επιχειρείται κατά τρόπο καταχρηστικό η τροποποίηση της βασικής νομοθεσίας των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού που μεταξύ άλλων είναι η Κοινωνική Προστασία και Αλληλεγγύη. Γίνεται προσπάθεια να απονεμηθεί η αρμοδιότητα αυτή και στην αυτοδιοίκηση Β’ βαθμού, παραβιάζοντας εμμέσως πλην σαφώς τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας. Κι αυτό βλάπτει πρώτα και κύρια απ’ όλα, τους ωφελούμενους των προγραμμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης. Εδώ θα έπρεπε η Κυβέρνηση να εκτιμήσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι Δήμοι της χώρας, κρατούν με επίπονες προσπάθειες και σε αντίξοες συνθήκες ως προτεραιότητα την άσκηση αυτών των πολιτικών παρέχοντας έμπρακτα και με εξαιρετικά αποτελέσματα, στήριξη και βοήθεια στο κοινωνικό σύνολο που επλήγη από την κρίση.
 • Κρίνει επίσης, ότι επιχειρείται κατά τρόπο αόριστο και νομικά επισφαλή να ασκείται ως συντρέχουσα η αρμοδιότητα της Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, είτε απευθείας είτε μέσω προγραμματικών συμβάσεων με οργανισμούς και επιχειρήσεις του Δημοσίου Τομέα, είτε ακόμη και Ανώνυμες με Εταιρείες, παρακάμπτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο αντισυνταγματικά τους Δήμους, που είναι οι φυσικοί αδιαμφισβήτητοι φορείς υλοποίησης προγραμμάτων Κοινωνικής Πολιτικής. Και το κυριότερο, χωρίς να υπάρχει καμία κανονιστική κατεύθυνση, ελλειπούσης της επιβαλλόμενης ειδικής εξουσιοδότησης.
 • Καταδικάζει ως απαράδεκτη την τακτική να ψαλιδίζονται οι αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού με τροπολογίες που «έρχονται νύχτα» στη Βουλή, ενώ θα έπρεπε τόσο σοβαρά ζητήματα να αποτελούν τμήμα του υπό διαβούλευση αρχικού κειμένου του νομοσχεδίου, ώστε να προηγείται ενημέρωση της Κ.Ε.Δ.Ε. και να έχουμε τη  δυνατότητα για ουσιαστικό διάλογο και διαβούλευση, όπως ακριβώς δεσμεύθηκε να γίνεται, ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών για θέματα που αφορούν τους Δήμους.

Το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε.

 • Καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα όσα προβλέπονται στο άρθρο 45 του νόμου 4320/2015 για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, σχετικά με τις δυνατότητες των Περιφερειών να ασκούν την αρμοδιότητα της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης η οποία έχει απονεμηθεί στους δήμους .
 • Καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να κάνει πράξη τη δέσμευσή που ανέλαβε ενώπιον του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. και ο Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Πουλάκης, ότι καμία απόφαση που αφορά την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού και τις αρμοδιότητές της δεν θα υλοποιείται, αν δεν έχει προηγηθεί διάλογος με την Κ.Ε.Δ.Ε..
 • Δεν θα επιτρέψει η συγκεκριμένη διάταξη να προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις μεταξύ Κ.Ε.Δ.Ε. κι ΕΝ.Π.Ε., μεταξύ Δήμων και Περιφερειών,  με αφορμή τα προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης και τη διαχείρισή τους αλλά όμως θα προσβάλλουμε κάθε πράξη που θα συνδέεται με την εν λόγω διάταξηκαι που προφανώς οδηγεί σε ακύρωση του ρόλου μας. Θα διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο όσα έχουμε μέχρι σήμερα πετύχει σε όλη τη χώρα μέσα από την ισότιμη  συνεργασία μας, προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών.

 

Δεν θα ανεχθούμε καμία υποβάθμιση του ρόλου των Δήμων.

Η Αυτοδιοίκηση ενωμένη προχωρά μπροστά, προς όφελος της χώρας και των τοπικών μας κοινωνιών.

 

 

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

Ψήφισμα και από την ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για την αντιθεσμική συμπεριφορά του αντιπεριφερειάρχη Β. Τομέα Αττικής Γ. Καραμέρου

Τρί, 03/24/2015 - 14:58

Στη βάση του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ για αντιθεσμική συμπεριφορά του αντιπεριφερειάρχη Γ. Καραμέρου, το Δ.Σ. της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης εξέδωσε ψήφισμα αποδοκιμάζοντας τις απαράδεκτες δημόσιες δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη για τους αιρετούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού. Ειδικότερα χαρακτηρίζει τις δηλώσεις «άθλιες» και ότι «καθ΄όλα περικλείουν ηθική απαξίωση κατά των δημάρχων».

Το Δ.Σ. στο ψήφισμά του αναφέρει ότι «οι δημόσιες δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αττικής Γ. Καραμέρου, στην προσπάθειά του να διαχειριστεί η περιφέρεια ως επικεφαλής και όχι οι δήμοι, τη σύμπραξη για την υλοποίηση του προγράμματος επισιτισμού, όπως το «πάρτι για τους Δημάρχους τελείωσε», «οι δήμαρχοι νοιάζονται για την κουτάλα» κ.λπ. είναι άθλιες και καθ΄ όλα περικλείουν ηθική απαξίωση κατά των Δημάρχων που στέκονται με ιδιαίτερη στοργή στον άπορο και γενικά αδύναμο άνθρωπο, προπάντων τα τελευταία χρόνια, όπου η απουσία του κράτους είναι αποδεδειγμένη. Ο εν λόγω συκοφάντης πρέπει να πληρώσει για την άνω ποινικά και πειθαρχικά κολάσιμη πράξη του. Η ΚΕΔΕ πρέπει να προχωρήσει σε διάβημα ενώπιον του πρωθυπουργού, του αρμόδιου περιφερειάρχη και των αρμοδίων υπουργών και οι δήμαρχοι σε νόμιμη αναφορά και μήνυση για την προσβολή των προσώπων μας».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Δήλωση έκφρασης αλληλεγγύης και στήριξης από τους δημάρχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Τρί, 03/24/2015 - 14:53

Την έκφραση αλληλεγγύης και στήριξης της προσπάθειας που καταβάλλει ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζητά από όλους τους δημάρχους της Ευρώπης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης με επιστολή του προς τα ευρωπαϊκά αυτοδιοικητικά όργανα, Συμβούλιο Ευρωπαικών Δήμων και Περιφερειών (CEMR), Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών Συμβουλίου της Ευρώπης (CLRAE) και Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (CoR).

Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ καλεί τους δημάρχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υπογράψουν κοινή δήλωση με την οποία «να εκφράσουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στήριξή τους στην προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να ξεπεραστούν οι συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια».

Αναλυτικά η δήλωση έχει ως εξής:

H K.E.Δ.Ε. σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, τόσο για το μέλλον της Ελλάδος όσο και για την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κι ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την εξεύρεση λύσης στο χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας, καλεί τους Δημάρχους όλων των ευρωπαϊκών πόλεων :

 • Να εκφράσουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στήριξή τους στην προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης , για να ξεπεραστούν οι συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
 • Να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ασκήσουν πιέσεις στις εθνικές τους κυβερνήσεις, προκειμένου να αναληφθούν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση πολιτικές, που θα θέτουν ως στόχο τη σύγκλιση του αναπτυξιακού επιπέδου των εθνικών οικονομιών, τον τερματισμό της εφαρμογής αδιέξοδων κι αντιαναπτυξιακών πολιτικών λιτότητας, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
 • Να αναλάβουν δράσεις και πρωτοβουλίες, που αφενός θα αναδεικνύουν την κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά και κουλτούρα, αφετέρου θα δίνουν έμφαση στην ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών στην οικοδόμηση του κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος, στοιχεία που σταδιακά μπορούν να εμπνεύσουν το αίσθημα του ανήκειν στο υπερεθνικό ευρωπαϊκό σύνολο, παράλληλα με την εθνική ταυτότητα των λαών της Ευρώπης.
 • Να δηλώσουν τον απόλυτο σεβασμό τους στην δημοκρατικά εκφρασμένη βούληση των λαών όλης της Ευρώπης, διευκολύνοντας με κάθε τρόπο την συνεργασία και συνύπαρξη μεταξύ των πολιτών, στην οποία στηρίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Με «τροπολογίες της νύχτας» η Κυβέρνηση μετατρέπει τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, σε «κομματικό αλισβερίσι»

Παρ, 03/20/2015 - 16:30

Η Διοίκηση της Κ.Ε.Δ.Ε εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στο περιεχόμενο του άρθρου 45, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με το οποίο επιχειρείται με τρόπο αόριστο και νομικά επισφαλή η ανατροπή της ισχύουσας νομοθεσίας (Ν 3463/2006) , που ορίζει πως η αρμοδιότητα της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης έχει απονεμηθεί στους Δήμους.

Με τροπολογία που πέρασε «νύκτα» από τη Βουλή, λίγο πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, παρέχεται η δυνατότητα στις Περιφέρειες να καταρτίζουν και να υλοποιούν προγράμματα και δράσεις κοινωνικής πολιτικής για την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ενώ παράλληλα τους δίνεται η δυνατότητα να συνάπτουν για την υλοποίηση των δράσεων αυτών προγραμματικές συμβάσεις με δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς κοινωνικής ωφέλειας.

Τι προηγήθηκε της συγκεκριμένης τροπολογίας

Η Κυβέρνηση αποφάσισε να περάσει τη συγκεκριμένη τροπολογία, για να δώσει επίφαση νομιμότητας στην συντονισμένη προσπάθεια της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής το προηγούμενο διάστημα, να «καπελώσει» το πρόγραμμα της επισιτιστικής βοήθειας που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Με «τροπολογίες της νύχτας», η Κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις δημόσιες καταγγελίες της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δημάρχων του Βόρειου Τομέα Αττικής για την αντιθεσμική συμπεριφορά του αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα, αλλά και τα δημόσια ψηφίσματα καταγγελίας των παράνομων πρακτικών του από διάφορες Π.Ε.Δ. της χώρας.

Ποιους στόχους υπηρετεί η συγκεκριμένη τροπολογία

Με την ψήφιση του άρθρου 45, η Κυβέρνηση επιχειρεί :

 • Να δώσει τη δυνατότητα στην Περιφέρεια Αττικής (κυρίως) να διαχειρισθεί η ίδια και όχι οι Δήμοι, τις δράσεις και τα προγράμματα που αφορούν την καταπολέμηση της φτώχειας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Είναι ένα «άρθρο – δώρο» στην κομματικά προσκείμενη στο κυβερνητικό κόμμα κα Δούρου και την ομάδα που ασκεί σήμερα Διοίκηση στην Περιφέρεια Αττικής .
 • Να αφαιρέσει από την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού αρμοδιότητες κι ευθύνες που της ανήκουν, χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με την Κ.Ε.Δ.Ε. και τις Π.Ε.Δ. Πέρασαν μόλις λίγες εβδομάδες από την επίσκεψη του κου Πουλάκη, Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών , στην Κ.Ε.Δ.Ε., όπου ενώπιον όλου του Δ.Σ. είχε δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης. Δέσμευση που όπως αποδεικνύεται, ξεχάστηκε αμέσως, προκειμένου να εξυπηρετηθούν μικροκομματικές σκοπιμότητες.
 • Να προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις μεταξύ Κ.Ε.Δ.Ε. κι ΕΝ.Π.Ε. με αφορμή τα προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης. Μέχρι σήμερα είχαμε πετύχει σε όλη τη χώρα να υπάρχει συνεργασία μεταξύ Δήμων και Περιφερειών, σε ισότιμη βάση, στη διαχείριση των κοινωνικών προγραμμάτων. Μόνον στην Περιφέρεια Αττικής υπήρχε πρόβλημα, εξαιτίας της βούλησης της Διοίκησης της να ασκεί αυτή τον έλεγχο στα προγράμματα αυτά, με τους Δήμους κομπάρσους. Η Κυβέρνηση λοιπόν αποφάσισε «να κάνει το χατίρι» της κας Δούρου και των συνεργατών της , ευελπιστώντας παράλληλα να προξενήσει πρόβλημα στη συνεργασία δύο οργάνων (Κ.Ε.Δ.Ε και ΕΝ.Π.Ε.), που δεν ελέγχει πολιτικά.

Δεν θα πετύχουν να προκαλέσουν πρόβλημα στη συνεργασία Κ.Ε.Δ.Ε. κι ΕΝ. Π.Ε., η Αυτοδιοίκηση ενωμένη προχωρά μπροστά, προς όφελος της χώρας και των τοπικών μας κοινωνιών. Ας αποφασίσουν μόνοι τους αν θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια, ή αν προτιμούν να βρεθούν απέναντι.

Δεν θα ανεχθούμε την υποβάθμιση του ρόλου των Δήμων

Η ΚΕΔΕ δηλώνει αντίθετη στην ψηφισθείσα εν είδη τροπολογίας διάταξη, για τους παρακάτω λόγους:

 1. Δεν συμπεριλήφθη στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου, το οποίο  ήρθε προς διαβούλευση και ενημέρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Προφανώς, γιατί ήθελαν να κρύψουν τις πραγματικές τους προθέσεις
 2. Με την διάταξη αυτή επιχειρείται κατά τρόπο εκβιαστικό η τροποποίηση της βασικής νομοθεσίας των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού που μεταξύ άλλων είναι η Κοινωνική Προστασία και Αλληλεγγύη. Γίνεται προσπάθεια να απονεμηθεί η αρμοδιότητα αυτή και στην αυτοδιοίκηση β’ βαθμού, παραβιάζοντας εμμέσως πλην σαφώς τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας. Κι αυτό δεν ωφελεί πρώτα και κύρια απ’ όλα, τους ωφελούμενους των προγραμμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης.
 3. Επιχειρείται κατά τρόπο αόριστο και νομικά επισφαλή να ασκείται η υλοποίηση της αρμοδιότητας αυτής μέσω προγραμματικών συμβάσεων με οργανισμούς και επιχειρήσεις του Δημοσίου Τομέα, ακόμη και Ανώνυμες Εταιρείες, παρακάμπτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο αντισυνταγματικά τους Δήμους, που είναι οι φυσικοί αδιαμφισβήτητοι φορείς υλοποίησης προγραμμάτων Κοινωνικής Πολιτικής, και το κυριότερο, χωρίς να υπάρχει καμία κανονιστική κατεύθυνση, ελλειπούσης της επιβαλλόμενης ειδικής εξουσιοδότησης.

Καμία αρμοδιότητα των Δήμων στις Περιφέρειες χωρίς διάλογο

Η ΚΕΔΕ καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα όσα προβλέπονται στο άρθρο 45 του νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης , σχετικά με τις δυνατότητες των Περιφερειών να ασκούν την αρμοδιότητα της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης η οποία έχει απονεμηθεί στους δήμους .

Σε αντίθετη περίπτωση, θα αντιδράσουμε άμεσα προς την ακύρωση της διάταξης αυτής με κάθε νόμιμο τρόπο.

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνάντηση ΚΕΔΕ με τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη

Παρ, 03/20/2015 - 11:39

Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Πατούλη θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, τη Δευτέρα, 23 Μαρτίου και ώρα 15.00 στο γραφείο του υπουργού (Νίκης 5-7, 7ος όροφος).

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η ΚΕΔΕ θα θέσει στον υπουργό θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου, όπως η συμμετοχή των δήμων στο νέο ΕΣΠΑοι Δημόσιες Συμβάσεις – το Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η λειτουργία των λαϊκών αγορών και η λειτουργία των Λιμανιών.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

Πρόσκληση σε συνέντευξη Τύπου

Πέμ, 03/19/2015 - 16:58

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Γιώργος Πατούλης, και ο Δήμαρχος Μαραθώνος κ. Ηλίας Ψηνάκης έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στη Συνέντευξη Τύπου με θέμα:

«ΑΓΩΝΑΣ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΔΡΟΜΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ – Κυριακή 5 Απριλίου 2015»

Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015
και ώρα 12.30 στα γραφεία της Κ.Ε.Δ.Ε. (Γενναδίου 8, Αθήνα)

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Και οι οφειλές προς τους ΟΤΑ στη ρύθμιση χρεών, μετά από αίτημα της ΚΕΔΕ

Πέμ, 03/19/2015 - 16:11

Μετά από αίτημα της ΚΕΔΕ εντάχθηκε στις ευεργετικές διατάξεις του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας» ρύθμιση για τις οφειλές προς τους ΟΤΑ.

Ειδικότερα η ΚΕΔΕ, με επιστολές του προέδρου Γιώργου Πατούλη, ζητούσε από τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση και την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη να υπαχθούν στη ρύθμιση όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους δήμους της χώρας και να δύνανται να εξοφληθούν μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση 20 €, συμπεριλαμβανομένων και των οφειλών από βεβαιωμένες εισφορές σε χρήμα ή/και από μετατροπές εισφορών γης σε χρήμα των προς ένταξη στο σχέδιο πόλης ιδιοκτησιών.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών το εν λόγω αίτημα έγινε δεκτό καθώς κατατέθηκαν στο σχέδιο νόμου για την επανεκκίνηση της οικονομίας, που συζητείται στη Βουλή και διάταξη για τις οφειλές προς τους ΟΤΑ. Ειδικότερα στη ρύθμιση υπάγεται το σύνολο των οφειλών προς τους ΟΤΑ που θα έχουν βεβαιωθεί έως τις 26 Μαΐου 2015, συμπεριλαμβανομένων και των οφειλών που προκύπτουν από εισφορά σε χρήμα ή τη μετατροπή εισφοράς σε γη.

Η ΚΕΔΕ εκφράζει την ικανοποίησή της γιατί με τη ρύθμιση αυτή, αφενός θα διευκολυνθούν οι πολίτες, αφετέρου, θα δοθεί οικονομική ανάσα στα ταμεία των Δήμων μετά τις τεράστιες περικοπές που έχουν υποστεί τα έσοδά τους, ενώ θα διευκολυνθούν και οι διαδικασίες για τη δημιουργία έργων υποδομής και κοινόχρηστων χώρων που τόσο ανάγκη έχουν ανάγκη οι πόλεις μας.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

«Πυλώνας βιώσιμης ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες ο Πολιτισμός», το πλάνο δράσης του Παγκόσμιου Συνεδρίου στο Μπιλμπάο με τη συμμετοχή της Κ.Ε.Δ.Ε

Πέμ, 03/19/2015 - 15:00

«Σκεφτόμαστε παγκόσμια, δρούμε τοπικά» η φιλοσοφία του UCLG

Ξεκίνησαν οι εργασίες της πρώτης Συνόδου Κορυφής του UCLG, του Παγκοσμίου Οργανισμού για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γνωστού και ως ο «Ο.Η.Ε των Πόλεων» με θεμα: «Πολιτισμός και Βιώσιμες Πόλεις». Το συνέδριο φιλοξενείται στην πόλη του Μπιλμπάο, στην Ισπανία.

Η Κ.Ε.Δ.Ε συμμετέχει με αντιπροσωπεία της με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γιώργο Πατούλη, Δήμαρχο Αμαρουσίου. Τον Πρόεδρο συνοδεύει και ο Α’ Αντιπρόεδρος Δημήτρης Καφαντάρης, Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος.

Στο Συνέδριο εκπροσωπούνται κεντρικοί φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης από 49 χώρες του κόσμου, ενώ στους ομιλητές συμπεριλαμβάνονται ακαδημαϊκοί, ειδικοί αναλυτές και στελέχη διεθνών οργανισμών όπως ο Ο.Η.Ε, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Παγκόσμιο Forum για τον Πολιτισμό και η UNESCO.

Βασικός σκοπός της Συνόδου είναι η προώθηση της ιδέας να αποτελέσει ο Πολιτισμός τον 4ο πυλώνα της Βιώσιμης Ανάπτυξης μαζί με την Οικονομία, την Κοινωνία και το Περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, θα υιοθετηθεί το κείμενο «Πολιτισμός 21: Δράσεις», ένα πλάνο δράσης βασισμένο στην Ατζέντα 21 για τον πολιτισμό, η οποία υιοθετήθηκε το 2004 στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Όπως και με τα περιβαλλοντικά ζητήματα, η φιλοσοφία του UCLG στηρίζεται στο γεγονός ότι τα προβλήματα που συζητούνται και οι πολιτικές για τον πολιτισμό που συναποφασίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο πρέπει να εφαρμόζονται ανά τον κόσμο από την τοπική αυτοδιοίκηση: Σκεφτόμαστε παγκόσμια, δρούμε τοπικά. Οι επεμβάσεις οφείλουν να γίνονται στο χαμηλότερο επίπεδο, σε αυτό που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και από αυτούς που γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματα του αλλά και μπορούν να κατανοήσουν και να αναδείξουν τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες κάθε κοινότητας.

Οι Δράσεις οι οποίες θα υιοθετηθούν από τη Σύνοδο έχουν στόχο:

 • να αναδείξουν την αλληλεξάρτηση μεταξύ πολιτών, πολιτισμού και βιώσιμης ανάπτυξης. Πολιτισμός είναι οι άνθρωποι μιας πόλης και όχι -μόνον- τα αξιοθέατά της.
 • να παρέχουν ένα πλαίσιο δεσμεύσεων εφικτό και αποτελεσματικό, με σαφώς μετρίσιμα αποτελέσματα.
 • να καταστήσουν ακόμα πιο αποτελεσματική την Ατζέντα 21 για τον Πολιτισμό, ένα μοντέλο το οποίο έχει σχεδιαστεί μέσα από τη συνεργασία φορέων από χώρες όλων των ηπείρων και καλείται να εφαρμοστεί σε κάθε κοινότητα που το επιθυμεί από την τοπική αυτοδιοίκηση.
 • να αναδείξουν ακόμα περισσότερο τον ρόλο της τοπικής διακυβέρνησης στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην εφαρμογή πολιτικών για τους πολίτες, μαζί με τους πολίτες.
 • να συμβάλουν στην αναγνώριση της σημασίας του πολιτισμού από τον ΟΗΕ και στην ένταξή του στην Ατζέντα για την Βιώσιμη Ανάπτυξη μετά το 2015.

Η αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε είχε ενεργή παρουσία στις εργασίες της Συνόδου με παρεμβάσεις με επίκεντρο την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση. Μαζί κατατέθηκαν και προτάσεις όσον αφορά στη διαχείρισή τους μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο δράσης.

Σε συνέχεια είχε σειρά διμερών επαφών με τους διοργανωτές, με εκπροσώπους του CEMR, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντιπροσωπείες αντίστοιχων οργανώσεων τοπικής διακυβέρνησης, μεταξύ των οποίων, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Τουρκίας, με τοπικούς παράγοντες από την πόλη του Μπιλμπάο αλλά και Ισπανούς αυτοδιοικητικούς.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συμμετοχή του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε Γ. Πατούλη, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Πολιτισμός και Βιώσιμες Πόλεις» στο Μπιλμπάο της Ισπανίας

Τετ, 03/18/2015 - 17:50

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο «Πολιτισμός και Βιώσιμες Πόλεις» που διοργανώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης UCLG (United Cities & Local Governments) στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, συμμετέχει ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γ. Πατούλης, είχε την ευκαιρία για σειρά επαφών με ομολόγους του Δημάρχους από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων με τον Δήμαρχο Μπιλμπάο Ibon Areso, τον Δήμαρχο Βαρκελώνης Xavier Tries, τον Γενικό Γραμματέα του UCLG Joseph Roig, καθώς και με πλήθος άλλων Δημάρχων και αιρετών από την παγκόσμια αυτοδιοικητική κοινότητα.

Με την ευκαιρία της συμμετοχής του στο Συνέδριο ο Γ. Πατούλης δήλωσε: «Η τοπική αυτοδιοίκηση της χώρας χρειάζεται να αποκτήσει εξωστρέφεια και να έλθει σε επαφή με την αυτοδιοίκηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε εποχές κρίσης οι Δήμοι είναι αυτοί που καλούνται να σηκώσουν το βάρος των προβλημάτων της κοινωνίας. Η συνεργασία για το όφελος των πολιτών πρέπει να είναι πολυεπίπεδη με σημεία αναφοράς τον πολιτισμό, τον αθλητισμό αλλά και κοινωνικά χαρακτηριστικά».

Παρών στο Συνέδριο ήταν και ο Αντιπρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε και Δήμαρχος Πύλου Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Προσυνεδριακή εκδήλωση της ΚΕΔΕ στο Βόλο Γ. Πατούλης: Οι προτάσεις της Κ.Ε.Δ.Ε. για τη δημιουργία ενός νέου Κράτους που θα δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης

Δευ, 03/16/2015 - 14:33

Στην ανάγκη να καταστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση «γνήσιος θεσμικός εκφραστής ενός νέου Κράτους κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής» αλλά και να εφαρμοστούν ολοκληρωμένες κοινωνικές πολιτικές σε τοπικό επίπεδο  αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Γιώργος  Πατούλης.

Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε:

 • Η Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού πρέπει να συμμετάσχει ενεργά στη διαχείριση και υλοποίηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων καταπολέμησης της φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού, αλλά και άλλων συναφών Κοινωνικών προγραμμάτων και δράσεων του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020)
 • Η ΚΕΔΕ  και οι ΟΤΑ μπορούν να  διαχειρισθούν με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα του πόρους του ΕΣΠΑ που θα χρηματοδοτήσουν έργα και παρεμβάσεις που αφορούν τους Ο.Τ.Α. της χώρας. Να προωθηθεί η αξιοποίηση κονδυλίων από αναξιοποίητους πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013, από Τομεακά η Επιχειρησιακά Προγράμματα, κατευθύνοντας τους  σε προγράμματα Κοινωνικής πολιτικής και δράσεων της  Αυτοδιοίκησης.
 • Aξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 από τους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, για την περαιτέρω ανάπτυξη κοινωνικών δράσεων και παροχής υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης στους  πολίτες με  έμφαση στις ευπαθείς ομάδες λόγω και της παρούσας συγκυρίας (π.χ. Άστεγοι , Άνεργοι, Άμεα κ.α.).
 • Συμμετοχή εκπροσώπων  της ΚΕΔΕ και των ΠΕΔ στις Επιτροπές Παρακολούθησης των Ε.Π. του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ως προς τα θέματα Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και Προαγωγής της Υγείας πρότεινε :

 • Θεσμοθετημένη λειτουργία Δημοτικών Ιατρείων και Φαρμακείων με την πιστοποίηση δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
 • Ουσιαστική αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας μέσα από τη δημιουργία Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε τοπικό επίπεδο, αναδεικνύοντας ότι η αποκέντρωση αυτή είναι προς συμφέρον τόσο της δημόσιας υγείας όσο και της προσπάθειας εξοικονόμησης των πόρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ απαραίτητες προϋποθέσεις για την υλοποίηση των ανωτέρω είναι

 • Η συγκρότηση Διεύθυνσης  κοινωνικής υπηρεσίας ή Διεύθυνσης κοινωνικής πολιτικής και υγείας σε κάθε ΟΤΑ με την αναγκαία και απαραίτητη στελέχωση εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.
 • Η  δρομολόγηση των αναγκαίων θεσμικών μεταρρυθμίσεων,  που θα ενισχύσουν τον αποκεντρωμένο  ρόλο των ΟΤΑ, στην παροχή Κοινωνικών Υπηρεσιών στους πολίτες και στην ανάπτυξη της  πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
 • Η ενίσχυση σε προσωπικό αλλά και σε πόρους κρίνεται επιτακτική για την ομαλή λειτουργία των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων.

 

Κατά συνέπεια απαιτείται άμεσα :

 • Η ολοκληρωμένη αξιοποίηση των δράσεων των Ευρωπαϊκών Επενδυτικών  και Διαρθρωτικών Ταμείων από τους ΟΤΑ Α βαθμού.
 • Η προετοιμασία, οργάνωση και θέσπιση Ολοκληρωμένων Τοπικών Κοινωνικών Πολιτικών για την αντιμετώπιση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού και την προώθηση της Κοινωνικής Ενσωμάτωσης στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.
 • Η θέσπιση Κοινωνικών συμμαχιών με εγνωσμένου κύρους εταίρους, οι οποίοι διαθέτουν εμπειρία κα επάρκεια στην υλοποίηση ανάλογων προγραμμάτων.

 

Στην ανάγκη σαφούς και θεσμοθετημένης περιγραφής του ρόλου της Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού στο «Χάρτη Απασχόλησης» της χώρας, και της αποτύπωσης αυτού μέσω νόμου, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου.

Περιγράφοντας αναλυτικά τις προτάσεις της Επιτροπής για το θέμα, ο κ. Μελετίου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις εξής πρωτοβουλίες:

 • Οι Δήμοι να καταγράψουν και να επικαιροποιούν διαρκώς, τις πραγματικές ανάγκες της απασχόλησης, αλλά και της Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης. Πάνω στα στοιχεία αυτά, θα πρέπει να σχεδιάζονται τόσο οι πολιτικές απασχόλησης όσο και οι στρατηγικές εκπαίδευσης, κατάρτισης και επιμόρφωσης.
 • Άμεση αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ με πρώτο βήμα, τη θεσμοθετημένη εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ στο ΔΣ του Οργανισμού.
 • Θεσμοθέτηση και λειτουργία Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Απασχόλησης, σε κάθε Δήμο που δύναται και το επιθυμεί να αναπτύξει τέτοια υπηρεσία, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
 • Επέκταση σε τουλάχιστον 12 μήνες των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας.
 • Συνδιαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου για τη Μείωση της Ανεργίας, στο πλαίσιο των οποίων, να τεθεί και η εφαρμογή των Τοπικών Σχεδίων για την Απασχόληση (ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ), για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
 • Άμεση διάθεση πόρων στους ΟΤΑ, για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, οι νέες δημοτικές δομές, καθώς και θεσμική απονομή ρόλου του συντονιστή Εταίρου στους Δήμους, σε κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει στην αντιμετώπιση των τοπικών αναγκών απασχόλησης.
 • Έμφαση στην καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας, αλλά και της ανεργίας όσων πολιτών βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση και είναι άνεργοι.
 • Η ΚΕΔΕ να απαιτήσει την αξιοποίηση των κονδυλίων, από τους αναξιοποίητους πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013, από Τομεακά ή Επιχειρησιακά Προγράμματα, και τη διάθεση των πόρων σε Προγράμματα Απασχόλησης, Κοινωνικής Οικονομίας και εν γένει δράσεων της Αυτοδιοίκησης.
 • Υιοθέτηση από το Συνέδριο της απαίτησης, για την αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, από τους ΟΤΑ α΄ βαθμού, μέσα από τους θεματικούς πόρους και από άλλα Επιχειρησιακά Προγράμματα, για την περαιτέρω ανάπτυξη κοινωνικών δράσεων, και την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης.
 • Συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ και των ΠΕΔ στις Επιτροπές Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α.
 • Διαμόρφωση από την κυβέρνηση ξεκάθαρου πλαισίου για την Κοινωνική Οικονομία, με επίλυση του ζητήματος της συμμετοχής των ΟΤΑ και των Νομικών τους Προσώπων στη σύνθεση των Επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

http://streaming3.syzefxis.gov.gr/kedestream/live.php

 

 

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Στο Προσυνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. στο Βόλο, συζητείται η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης από την Αυτοδιοίκηση

Δευ, 03/16/2015 - 14:10

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε. : Η αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού πρέπει να έχει τον πρώτο ρόλο στην αντιμετώπιση της φτώχειας

Οι θέσεις της Αυτοδιοίκησης για θέματα απασχόλησης και κοινωνικής οικονομίας, καθώς και για τα ζητήματα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας αλλά και τα τοπικά προβλήματα που απασχολούν τους δήμους στις περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, συζητούνται στην προσυνεδριακή εκδήλωση διαλόγου που πραγματοποιείται σήμερα από το πρωί στο Βόλο, ενόψει του επικείμενου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ , στις αρχές του ερχόμενου Μαΐου.

 

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ενότητας του Προσυνεδριακού Διαλόγου Αιρετών Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού δικαιωματικά μπορεί και πρέπει να έχει τον πρώτο ρόλο στην αντιμετώπιση της φτώχειας.

Επισήμανε ότι «Οι Δήμοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις τοπικές ιδιαιτερότητες, έχουν τις δομές, το προσωπικό και την εμπειρία να ανταποκριθούν στο δύσκολο αυτό εγχείρημα», διευκρινίζοντας πως «το ζητούμενο δεν είναι το ποιος θα διαχειρισθεί τα χρήματα του επισιτιστικού προγράμματος για την καταπολέμηση της φτώχειας. Αλλά το πως αυτά τα χρήματα θα φτάσουν όσο το δυνατόν συντομότερα, στους συνανθρώπους μας που έχουν πραγματικά ανάγκη».

Διατυπώνοντας τη βούληση των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ να είναι αυτοί που θα διαχειριστούν τα προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, εξήγησε πως οι δήμοι είναι εκείνοι που διαθέτουν «τις δομές, το προσωπικό , την γνώση των τοπικών αναγκών και την εμπειρία ώστε τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν άμεσα κι αποτελεσματικά, κι όχι να χαθούν σε άσκοπες γραφειοκρατικές διαδικασίες».

Ξεκαθάρισε πως «ως ΚΕΔΕ δηλώνουμε κατηγορηματικά πως δεν επιθυμούμε πόλωση στις σχέσεις μεταξύ Δήμων και Περιφερειών», επισημαίνοντας ωστόσο πως «δυστυχώς στην Περιφέρεια Αττικής, δεν έχουν δει με καλό μάτι την βούλησή των Δήμων να μην επιτρέψουν σε κανέναν να  αμφισβητήσει το δικαίωμα και τη δυνατότητα της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού,  να διαχειρίζεται αυτόνομα και με διαφάνεια τα κονδύλια που αφορούν έργα και δράσεις προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».

«Η σημερινή Διοίκηση της ΚΕΔΕ επενδύει πολλά στην ενότητα και τη συνεργασία όλων των Δήμων της χώρας, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Επενδύουμε πραγματικά σε ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας της ΚΕΔΕ, που θα αναδεικνύει τα ζητήματα όχι μόνον σε τοπικό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο» σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Παράλληλα ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ να καταθέσει στη βουλή θέσεις στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, τονίζοντας τον κεντρικό ρόλο που πρέπει να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση α’ βαθμού στην αντιμετώπιση της φτώχειας, επισημαίνοντας την ανάγκη αύξησης της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών που θα δημιουργηθούν , προτείνοντας τον περιορισμό των ελεγκτικών μηχανισμών σε έναν ενιαίο φορέα,  και ζητώντας την επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όλους τους ΟΤΑ α’ βαθμού».

Οι τοποθετήσεις των άλλων ομιλητών

Πριν την τοποθέτηση του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε., προηγήθηκε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου, ο οποίος ανοίγοντας τις εργασίες του προσυνεδρίου κι αναφερόμενος στα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημείωσε ότι παρά τους  μειωμένους πόρους και μέσα η κοινωνική ευθύνη της Αυτοδιοίκησης είναι μεγάλη και πρέπει να ανταποκριθεί. Επίσης  χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τον Καλλικράτη.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Λουκάς Υπερήφανος, δήμαρχος Ορχομενού, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει σήμερα η ενότητα στην Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να πετύχει την υλοποίηση των αιτημάτων της, λέγοντας χαρακτηριστικά «μην πιστέψετε κανένα κόμμα, πιστέψτε στο κόμμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γιώργος Κωτσός, δήμαρχος Μουζακίου αναφερόμενος  στις συνέπειες της πολύπλευρης  κρίσης που έχει πλήξει την κοινωνία σημείωσε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω των κοινωνικών δομών βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, χωρίς ιδιαίτερη στήριξη από την πολιτεία. Σε ότι αφορά στην ανεργία ο κ. Κωτσός υπογράμμισε πως πρέπει να μεγιστοποιηθούν οι θέσεις απασχόλησης αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες του ΕΣΠΑ σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, κάτι που το έχουν δρομολογήσει ήδη οι δήμοι στη Θεσσαλία, κυρίως μέσω κοινοπρακτικών σχημάτων.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σημείωσε πως ήρθε ο καιρός για δημιουργική ανατροπή, αξιοποιώντας το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, δείχνοντας αποτελεσματικότητα και λειτουργώντας σωστά με όσα μέσα διαθέτει.

«Είναι δύσκολα τα πράγματα και έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες και πρέπει να σταματήσουμε να λαϊκίζουμε και να ρίχνουμε την ευθύνη αλλού» ανέφερε ο κ. Αγοραστός και υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για τη δημιουργία ενός κινήματος της αλήθειας, της δημιουργίας και χρήσιμο για τον πολίτη.

«Διεκδικούμε τα καλύτερα για την Αυτοδιοίκηση, σημείωσε, και όχι ο ένας από τον άλλον». Αναφερόμενος δε στο επισιτιστικό πρόγραμμα είπε χαρακτηριστικά πως «δεν με ενδιαφέρει ποιος θα είναι επικεφαλής, με ενδιαφέρει να φτάσει στον πολίτη, να επωφεληθεί με αξιοπρέπεια» αλλά και ότι «δεν είναι δουλειά μας να δίνουμε φαγητό, αλλά θέσεις εργασίας».

Τέλος υπογράμμισε πως η Αυτοδιοίκηση είναι για την Αυτοδιοίκηση δεν είναι σκαλοπάτι για αλλού».

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης με μήνυμά του προς το συνέδριο τόνισε πως «σε αυτή τη δύσκολη για τη χώρα αλλά και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση οικονομική συγκυρία, οι δήμοι και οι περιφέρειες πρέπει να βγουν μπροστά και να δώσουν λύσεις. Να δώσουμε λύσεις στις κοινωνίες μας που δοκιμάζονται, στους νέους που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, στους οικογενειάρχες που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα».

Ενώ αναφερόμενος  ο κ. Μπακογιάννης στους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης σημείωσε την ανάγκη συνεργασίας. «Η καθημερινότητα που αναγκαζόμαστε να διαχειριστούμε και τα κοινά προβλήματα ενός ασταθούς πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος απαιτούν μία ενιαία αντιμετώπιση. Απαιτούν συνεργασία. Συνεργασία μεταξύ σας, συνεργασία μεταξύ μας. Ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλουν να λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά. Έχουν ούτως ή άλλως και οι δύο καταθέσει τα διαπιστευτήριά τους, αποδεικνύοντας ότι κόντρα στον καιρό, μπορούν να πάνε τις κοινωνίες τους μπροστά».

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 • Επισυνάπτεται η ομιλία του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη
 • Επίσης  αναλυτικό ρεπορτάζ από τις εργασίες θα βρείτε στο www.localit.gr
 • Οι εργασίες του συνεδρίου μεταδίδονται ζωντανά στο:

http://streaming3.syzefxis.gov.gr/kedestream/live.php

 

 

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Διασφάλιση της λειτουργίας των κοινωνικών προγραμμάτων των δήμων μέχρι την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 ζητά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης

Παρ, 03/13/2015 - 15:17

Παράταση της λειτουργίας όλων των κοινωνικών προγραμμάτων και δράσεων των δήμων μέχρι την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στους πολίτες και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες ζητά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης με επιστολή του στους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών Νίκο Βούτση, Εργασίας και  Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνο Σκουρλέτη, την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

 

Ο κ. Πατούλης στην επιστολή του σημειώνει ότι σήμερα στους δήμους και στις επιχειρήσεις τους λειτουργούν κατ΄ εκτίμηση 4.449 κοινωνικές δομές που προσφέρουν υπηρεσίες σε 171.390 ωφελούμενους, ενώ απασχολούνται  19.297 εργαζόμενοι.

Η πλειονότητα των προγραμμάτων αυτών (Βοήθεια στο Σπίτι, Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ΚΗΦΗ, Κέντρα Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων κ.α.), τονίζει ο κ. Πατούλης, υλοποιούνται μέσα από το ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013.  Μάλιστα πολλά από αυτά εξακολουθούν κα υλοποιούνται έως και σήμερα με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους των δήμων, παρά τις τεράστιες μειώσεις των εσόδων τους.

«Μέχρι όμως την ένταξή των προγραμμάτων αυτών  στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 κρίνουμε επιβεβλημένη την παράταση λειτουργίας τους, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή των κοινωνικών υπηρεσιών στους πολίτες και ιδιαίτερα στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού», τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

 

Ειδική αναφορά γίνεται στη διασφάλιση της χρηματοδότησης των Κέντρων Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων.

«Ένα σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει, αναφέρει ο κ. Πατούλης, αφορά την ημερομηνία λήξης της χρηματοδότησης των Κέντρων Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων, στις 31 Μαρτίου 2015, η οποία πρέπει να παραταθεί προκειμένου τα Κέντρα να συνεχίσουν αδιάκοπα τη λειτουργία τους».

«Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, και ιδιαίτερα σήμερα, στη δύσκολη οικονομική και κοινωνική κρίση που διέρχεται η χώρα, ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας, προκειμένου να συνεχιστούν και να ενισχυθούν όλα τα κοινωνικά προγράμματα και οι δράσεις της Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού».

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνάντηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και του γενικού γραμματέα Γιάννη Μουράτογλου με τον γενικό γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Frederic Vallier

Παρ, 03/13/2015 - 14:27

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε μεταξύ του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, του γενικού γραμματέα Γιάννη Μουράτογλου και του γενικού γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Frederic Vallier.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν άμεσα την Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας. Και οι δύο πλευρές κατέληξαν  στο συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη της χώρας θα επιτευχθεί μόνο αν μειωθεί η γραφειοκρατία των υπουργείων, ο ασφυκτικός έλεγχος των δήμων, καθώς και αν οι τελευταίοι αναλάβουν ουσιαστικό ρόλο για την ανόρθωση των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών. Επισημάνθηκε ακόμη η πολύ μικρή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  της χώρας στο κρατικό χρέος, σε σύγκριση και με το αντίστοιχο χρέος άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Τέλος και οι δύο πλευρές κατέληξαν στην αναγκαιότητα οργάνωσης συνάντησης εργασίας με την Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Corina Kretu  με σκοπό να τεθεί υπόψη της το πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης ώστε στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 να υπάρξει ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τους δήμους της χώρας.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Η Αυτοδιοίκηση για θέματα απασχόλησης, κοινωνικής οικονομίας και υγείας, κοινωνικής πρόνοιας συζητούνται στην προσυνεδριακή εκδήλωση της ΚΕΔΕ στο Βόλο, ενόψει του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ τον προσεχή Μάιο

Παρ, 03/13/2015 - 11:54

                   Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

            Ξενοδοχείο Domotel Xenia Volos

 

Οι θέσεις της Αυτοδιοίκησης για θέματα απασχόλησης και κοινωνικής οικονομίας και ζητήματα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας αλλά και τα τοπικά ζητήματα που απασχολούν τους δήμους στις περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, θα απασχολήσουν την προσυνεδριακή εκδήλωση διαλόγου που πραγματοποιείται στο Βόλο, τη Δευτέρα, 16 Μαρτίου, ενόψει του επικείμενου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που θα γίνει στις 7-9 Μαΐου στη Χαλκιδική με θέμα: «Η Αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Πολίτες μπροστά».

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 9 το πρωί στο ξενοδοχείο Domotel Xenia Volos.

 

Κατά την έναρξη των εργασιών θα μιλήσουν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ,  Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, οι πρόεδροι των ΠΕΔ Θεσσαλίας, Γιώργος Κωτσός, δήμαρχος Μουζακίου και Στερεάς Ελλάδας, Λουκάς Υπερήφανος, δήμαρχος Ορχομενού. Επίσης χαιρετισμό θα απευθύνουν οι περιφερειάρχες Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.

Θα ακολουθήσει συζήτηση για τα εξής θέματα:

 • Η Αυτοδιοίκηση για θέματα απασχόλησης και κοινωνικής οικονομίας με εισηγητή τον πρόεδρο της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας, Νικόλαο Μελετίου, δήμαρχο Ασπροπύργου.
 • Υγεία και Κοινωνική Πρόνοια και Τοπική Αυτοδιοίκηση, με εισηγητή τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Γιώργο Πατούλη, δήμαρχο Αμαρουσίου.

 

Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί τρεις προσυνεδριακές εκδηλώσεις σε Ηράκλειο, Ξάνθη και Γιάννενα, ενώ μετά το Βόλο, ακολουθούν οι εξής εκδηλώσεις:

Στον Πειραιά, 27 Μαρτίου, για τους δήμους Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, στο Αγρίνιο, 3 Απριλίου, για τους δήμους Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων και στο Λουτράκι, 22 Απριλίου για τους δήμους Αττικής και Πελοποννήσου.

Επίσης τα συμπεράσματα όλων των προσυνεδριακών συζητήσεων θα αποτελέσουν τη βάση διαβούλευσης για το Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, όπου και θα διαμορφωθεί το νέο στρατηγικό σχέδιο δράσεων και πρωτοβουλιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα επόμενα χρόνια.

 

 

 

Σ.Σ1 . Επισυνάπτεται το Πρόγραμμα της προσυνεδριακής εκδήλωσης

Σ.Σ.2. Οι εργασίες  θα μεταδοθούν ζωντανά στο  http://streaming3.syzefxis.gov.gr/kedestream/live.php καθώς και από το www.localit.gr

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με επιστολή του στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση ζητά να υπαχθούν στις ρυθμίσεις χρεών και οι οφειλές στους δήμους για εισφορές σε χρήμα

Πέμ, 03/12/2015 - 15:36

Την υπαγωγή στη ρύθμιση χρεών που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και των οφειλών προς τους δήμους από βεβαιωμένες εισφορές σε χρήμα ή/και από μετατροπές εισφορών γης σε χρήμα από τις κυρωμένες Πράξεις Εφαρμογής, ζητά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης με επιστολή του  προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση.

Το αίτημα διατυπώνεται, προκειμένου, όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, να δοθεί διέξοδος στις πολεοδομικές ανάγκες των δήμων και να διευκολυνθούν οι πολίτες.

Να σημειωθεί ότι η ΚΕΔΕ έχει ήδη ζητήσει να υπαχθούν στην ίδια ρύθμιση όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους δήμους, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014 και να δύνανται να εξοφληθούν μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση 20 €.

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε: Να περάσουμε από την ανατροπή για την αυτοδιοίκηση, στην ανατροπή από την Αυτοδιοίκηση. Μπορούμε, ενωμένοι, όλοι μαζί, ΚΕΔΕ και ΠΕΔ σε όλη τη χώρα

Τετ, 03/11/2015 - 17:11

Από τα Γιάννενα συνέχισαν οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού τον προσυνεδριακό τους διάλογο με ορίζοντα το τακτικό συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε, που θα πραγματοποιηθεί στις 7-9 Μαΐου στη Χαλκιδική με θέμα: «Η Αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Πολίτες μπροστά»

Στην ατζέντα του προσυνεδρίου των Ιωαννίνων  ήταν τα θέματα της αγροτικής ανάπτυξης, τα ζητήματα των ορεινών Δήμων, τα θέματα Νεολαίας – Παιδείας, αλλά και τα τοπικά ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους στις περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γ. Πατούλης, προσδιόρισε τον νέο ρόλο της Κ.Ε.Δ.Ε:

«Η σημερινή Διοίκηση της Κ.Ε.Δ.Ε επενδύει πολλά στην ενότητα και τη συνεργασία όλων των Δήμων της χώρας, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Επενδύουμε πραγματικά σε ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας της Κ.Ε.Δ.Ε που θα αναδεικνύει τα ζητήματα όχι μόνον σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Σε μια Κ.Ε.Δ.Ε που δεν θα αρκείται σε ρόλο παρατηρητή σε αποφάσεις και πολιτικές που θα λαμβάνουν άλλοι για μας, αλλά σε μια Κ.Ε.Δ.Ε που θα συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις αυτές με βάση τις δικές μας ανάγκες. Σε μια Κ.Ε.Δ.Ε που θα αντιμετωπίζει όλους τους Δήμους μέλη της ισότιμα. Η συνεργασία μας θα γίνεται πλέον με όρους μέλλοντος, κι όχι με λογικές του παρελθόντος .

Θέλουμε να δημιουργήσουμε με όλους τους θεσμούς, μια σχέση ισότιμης συνεργασίας,  με όλα τα επίπεδα εξουσίας σε αυτή τη χώρα. Όχι επαιτώντας, αλλά απαιτώντας στη βάση επεξεργασμένων πολιτικών προτάσεων και θέσεων. Για να είναι όμως καθοριστικός ο ρόλος μας, χρειάζεται να είναι οι Δήμοι μας ισχυροί».

Από την Αυτοδιοίκηση η Ανατροπή,

για ένα καλύτερο μέλλον για τις πόλεις και τους δημότες μας

Στη βάση της ενότητας και της συνεργασίας για την επεξεργασία πολιτικών επίλυσης τόσο για τα μεγάλα και σύνθετα ζητήματα αλλά και με τα απλά ζητήματα της δύσκολης καθημερινότητας των πολιτών, ο κ. Πατούλης, μίλησε για ανατροπές μέσα από τις οποίες θα προκύψουν οι μεταρρυθμίσεις.

«Πριν από μερικούς μήνες, ξεκίνησε στην ΚΕΔΕ η ανατροπή για την αυτοδιοίκηση. Πλέον, βάζουμε έναν άλλο, μεγαλύτερο στόχο. Να φέρουμε μέσα από την Αυτοδιοίκηση ανατροπές στην χώρα. Ανατροπές που θα φέρουν το καινούριο, στη θέση του παλιού. Μπορούμε. Ενωμένοι, όλοι μαζί, ΚΕΔΕ και ΠΕΔ σε όλη τη χώρα, να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις προκλήσεις του μέλλοντος. Πλέον βάζουμε τον πήχη ψηλά. Να περάσουμε από την ανατροπή για την αυτοδιοίκηση, στην ανατροπή από την Αυτοδιοίκηση. Με τη δική μας ενότητα κι αποφασιστικότητα, μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις πόλεις και τους δημότες μας.

Οι προτεραιότητες της Κ.Ε.Δ.Ε.

Ο κ. Πατούλης, τόνισε ότι τα ζητήματα που τίθενται στον προσυνεδριακό διάλογο της Κ.Ε.Δ.Ε διαμορφώνουν το περιεχόμενο του στρατηγικού της σχεδίου για την επόμενη πενταετία με στόχο να καταστεί η αυτοδιοίκηση α’ βαθμού θεσμικά ισχυρή, λειτουργικά ανεξάρτητη και οικονομικά αυτάρκης.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πατούλης, προσδιόρισε τις εξής προτεραιότητες:

 

 1. Η ισότιμη εκπροσώπηση όλων των Δήμων ανεξαρτήτως πληθυσμιακού μεγέθους, στα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.
 2. Η διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ Α’ Βαθμού.
 3. Η αύξηση του μεριδίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με προτεραιότητα στη χρηματοδότηση έργων σε μικρούς ορεινούς Δήμους, που στερούνται διαχειριστικής επάρκειας, επομένως, και πρόσβασης στα κονδύλια του ΕΣΠΑ
 4. Η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που περιλαμβάνει την εκτέλεση μελετών και έργων, αλλά και την ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών, με προτεραιότητα τους Δήμους της Περιφέρειας.
 5. Η διεκδίκηση αναβαθμισμένου ρόλου στα όργανα που διαχειρίζονται τους πόρους του ΕΣΠΑ και του «Πράσινου Ταμείου».
 6. Η δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος για την Αυτοδιοίκηση, ύψους 2 δισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα διατεθεί αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση έργων Δήμων σε όλη τη χώρα , με φορέα διαχείρισης την ΕΕΤΑΑ.
 7. Η διεκδίκηση αξιοπρεπών αμοιβών για τα αιρετά στελέχη που κατέχουν θέσεις ευθύνης στην Αυτοδιοίκηση.
 8. Η ενίσχυση των μικρών Δήμων, ορεινών και νησιωτικών, με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό για την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους.
 9. Η ουσιαστική αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης, μέσα από την προωθούμενη αλλαγή του Καλλικράτη, με ταυτόχρονη διασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

10. Η αξιοποίηση κάθε μορφής χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά ταμεία, ΕΣΠΑ ή ευρωπαϊκά κοινωνικά ταμεία, για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

11. Η ενίσχυση των κοινωνικών μας δομών και η κατοχύρωση νέων ρόλων κι αρμοδιοτήτων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και ιδιαίτερα στον τομέα ενίσχυσης της τοπικής απασχόλησης, με αφετηρία τις 32.000 θέσεις εργασίας που έχουμε ήδη εξασφαλίσει για όλους τους Δήμους της χώρας από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας που ενεργοποιείται τις επόμενες ημέρες.

12. Η υποβολή ολοκληρωμένων προτάσεων από πλευράς Κ.Ε.Δ.Ε για ζητήματα εθνικής εμβέλειας που αφορούν όμως τις τοπικές κοινωνίες κι ιδιαίτερα ακριτικούς και νησιωτικούς Δήμους, όπως η ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση, η ενίσχυση των δομών υγείας, η προστασία του περιβάλλοντος , η ενίσχυση της απασχόλησης, η αειφόρος ανάπτυξη, οι Α.Π.Ε, ο χωροταξικός σχεδιασμός κλπ.

13. Η  ενίσχυση της εξωστρέφειας, μέσα από την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών και την αναβαθμισμένη λειτουργία του ειδικού γραφείου αντιπροσώπευσης της Κ.Ε.Δ.Ε., στην έδρα της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

 

Δημιουργούμε μια νέα, ισχυρή, αυτοδιοικητική συμμαχία

Ολοκληρώνοντας την ομιλίας του ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γ. Πατούλης, τόνισε: «Είμαι αισιόδοξος ότι μέσα από τη διαδικασία των προσυνεδριακών μας εκδηλώσεων, βάζουμε τις βάσεις για τη δημιουργία μιας νέας, ισχυρής αυτοδιοικητικής συμμαχίας, που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση για να ανταποκριθεί σε ένα νέο και ενισχυμένο ρόλο στην προώθηση της εθνικής και της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας. στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Με τη δική σας δύναμη, με τη δική σας συνεργασία, κάνουμε βήματα μπροστά. Φέρνουμε ανατροπές, Πάμε την Αυτοδιοίκηση μπροστά».

Χαιρετισμούς στην προσυνεδριακή εκδήλωση απηύθυναν ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θώμας Μπέγκας, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Βαγγέλης Σημανδράκος.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Προσυνεδριακή εκδήλωση ΚΕΔΕ στα Γιάννενα: Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, οι προτεραιότητες για τις ορεινές περιοχές και τα προβλήματα της παιδείας, τα κεντρικά θέματα συζήτησης

Τετ, 03/11/2015 - 17:01

Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας της χώρας, τα οξυμένα προβλήματα και οι προτεραιότητες για τις ορεινές περιοχές, τα επείγοντα ζητήματα παιδείας, αλλά και τα τοπικά ζητήματα που απασχολούν τους δήμους στις περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας είναι τα θέματα που τέθηκαν σε συζήτηση στην προσυνεδριακή εκδήλωση διαλόγου της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιείται σήμερα στα Γιάννενα, ενόψει του επικείμενου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που θα γίνει στις 7-9 Μαΐου στη Χαλκιδική με θέμα: «Η Αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Πολίτες μπροστά».

Σε δύο κρίσιμα για την στήριξη της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων αλλά και την αποπληρωμή των οφειλόμενων των γεωργοκτηνοτρόφων για τα έτη 2013-2014, εστίασε στην εισήγησή του ο Δημήτρης Τζιαχρήστας, πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης , μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Δομοκού.

Όπως ανέφερε «τα δύο τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα για την κτηνοτροφία στη χώρα μας η επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων, θέμα που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την καταβολή προς τους κτηνοτρόφους της εξισωτικής αποζημίωσης του άρθρου 68 και της ενιαίας ενίσχυσης, αλλά και να επηρεάσει την υλοποίηση και άλλων προγραμμάτων, όπως αυτό της βιολογικής κτηνοτροφίας, της διατήρησης αυτοχθόνων φυλών κ.α.»

Ο κ. Τζιαχρήστας διευκρίνισε ότι από το 2012 οπότε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αφαίρεσε από τους διαθέσιμους βοσκότοπους πολύ μεγάλο αριθμό στρεμμάτων, δημιουργήθηκε τεράστιο πρόβλημα στους κτηνοτρόφους. Αν και μετά από διαμαρτυρίες το θέμα φαίνεται να έχει διευθετηθεί για το χρονικό διάστημα μετά την 1-1-2015, με την ψήφιση του νόμου 4254/2014, ωστόσο όπως διευκρίνισε «παραμένουν σε εκκρεμότητα τα έτη 2013 και 2014, για τα οποία οι επιλέξιμες βοσκήσιμες εκτάσεις δεν επαρκούν για να διανεμηθούν στους κτηνοτρόφους».

Παρουσιάζοντας τις προτεινόμενες ενέργειες αναφέρθηκε αναλυτικά στην αύξηση των επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπου, αλλά και την αποπληρωμή των οφειλόμενων των γεωργοκτηνοτρόφων για τα έτη 2013-2014, μετά την προφανή αστοχία του υπουργείου Αγροτικής Aνάπτυξης να μειώσει τους επιλέξιμους  βοσκότοπους κατά 30% .

Στην ανάγκη στήριξης των ορεινών δήμων από το κεντρικό κράτος αναφέρθηκε η Αλίκη Σωτηριάδου, πρόεδρος επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Παρανεστίου.

Σύμφωνα με την κυρία Σωτηριάδου είναι επιτακτική η ανάγκη εκτίμησης του  πραγματικού λειτουργικού κόστους των ορεινών μικρών πληθυσμιακά δήμων και το κριτήριο της ορεινότητας θα πρέπει να ενισχυθεί για την κατανομή ΚΑΠ και ιδιαίτερα της ΣΑΤΑ.

Στον τομέα της Ανάπτυξης, επεσήμανε πως  η εξειδίκευση για τους ορεινούς δήμους των συγχρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών προγραμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 (ΕΣΠΑ, Π.Α.Α. κ.λπ.) πρέπει να αποτελεί κοινό στόχο των αυτοδιοικητικών, όπως και η εφαρμογή ειδικού προγράμματος τεχνικής υποστήριξης μικρών δήμων για την προετοιμασία έργων και δράσεων για το ΕΣΠΑ.

Οι ορεινοί δήμοι, όπως είπε, μεταξύ άλλων διεκδικούν ειδικά φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας όπως η θεσμοθέτηση μειωμένου ΦΠΑ στο 16%, 9% και 5% στις ορεινές δημοτικές ή τοπικές κοινότητες, επαναφορά στο καθεστώς ασφάλισης στον ΟΓΑ των επαγγελματιών των ορεινών περιοχών με πληθυσμό μικρότερο των 2000 κατοίκων και εφαρμογή προγραμμάτων ενίσχυσης γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην υποστελέχωση που παρουσιάζουν οι υπηρεσίες των συγκεκριμένων δήμων και μάλιστα σε εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ ανύπαρκτες είναι και οι κοινωνικές υπηρεσίες. Πρότεινε τη θέσπιση κινήτρων πρόσληψης και παραμονής προσωπικού (με μοριοδότηση της εντοπιότητας, της παραμονής στη θέση πρόσληψης για ικανό χρονικό διάστημα) καθώς και τη θεσμική κατοχύρωση της υποχρεωτικής διοικητικής υποστήριξης των ορεινών δήμων από τις έδρες των νομών ή όμορους δήμους ή της υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας.

Στα ανοιχτά ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Επιτροπή Παιδείας, Θρησκευμάτων και Νεολαίας, έκανε εκτενή αναφορά  στην ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής και δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης.

Ειδικότερα αναφέρθηκε:

Στις σχολικές Επιτροπές που αντιμετωπίζουν σειρά θεσμικών, οικονομικών και λειτουργικών προβλημάτων, ενώ είναι σαφής η ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησής τους,

Στην επαναπρόσληψη Σχολικών Φυλάκων,

Στη μη προώθηση συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων,

Στη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου για την καθαριότητα των σχολικών εγκαταστάσεων,

Στις Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας που στο μεγαλύτερο ποσοστό υπολειτουργούν,

Στη νεολαία και την ανάγκη εμπλοκής της στα θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στην πολιτική γενικότερα,

Στα Τοπικά Συμβούλια Νέων που είναι σχεδόν στο σύνολό τους ανενεργά,

Στις κτιριακές ανάγκες και το κόστος λειτουργίας σχολικών εγκαταστάσεων: Στην Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων,

Στη Λειτουργία Κοινωνικών Φροντιστηρίων με στόχο την ενίσχυση ευπαθών ομάδων του τοπικού πληθυσμού,

Επίσης ο Γ. Ιωακειμίδης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Επιτροπή, και τις δράσεις που σχεδιάζει. Συγκεκριμένα:

Έχει ήδη ζητηθεί συνάντηση της Επιτροπής με τον καινούργιο υπουργό Παιδείας, προκειμένου να εκτεθούν από τη μεριά της ΚΕΔΕ τα προβλήματα που απασχολούν την Τ.Α., αλλά και να υπάρξει γόνιμος διάλογος μεταξύ αυτής και του υπουργείου,

Έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαμόρφωση και η αποστολή ερωτηματολογίου, προς όλους τους δήμους, ώστε να αναδειχθούν τα κρίσιμα εκείνα ζητήματα, τα οποία η επιτροπή θα κληθεί να προσεγγίσει

Συνάντηση και στενή συνεργασία με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ), που αποτελεί από τους φορείς – κλειδιά στην υλοποίηση του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης,

Διοργάνωση συνεδρίου αφιερωμένου στη νεολαία και τις δράσεις της, με τη συμμετοχή των νεότερων δημοτικών συμβούλων από κάθε δήμο.

 

 

 

 

Σ.Σ.: 

 • Αναλυτικό ρεπορτάζ από τις εργασίες καθώς και τις σχετικές εισηγήσειςθα βρείτε στο
 • http://www.localit.gr/archives/80551

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

Πρόταση για επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας και επιστροφή στους δήμους των πρώην δημοτικών αστυνομικών που σήμερα υπηρετούν στην ΕΛΑΣ κατέθεσε η ΚΕΔΕ στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Τετ, 03/11/2015 - 16:36

Πρόταση- σχέδιο διάταξης για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας και την επιστροφή των πρώην δημοτικών αστυνομικών που σήμερα υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία στους δήμους κατέθεσε σήμερα η ΚΕΔΕ στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Συγκεκριμένα η ΚΕΔΕ, με το σχέδιο διάταξης προτείνει τα εξής:

Μέχρι την 1η Μαΐου 2015 καταργούνται στην Ελληνική Αστυνομία οι θέσεις των πρώην δημοτικών αστυνομικών που συστάθηκαν στις 12 Δεκεμβρίου 2014.

Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι μετατάσσονται σε θέσεις του κλάδου ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ Δημοτικής Αστυνομίας, που συνιστώνται εκ νέου στους δήμους και συγκεκριμένα σε Υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας, οι οποίες είχαν συσταθεί με τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας τους. Η κατάργηση των θέσεων γίνεται όταν ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διαδικασίες που απαιτούνται  για τη μετάταξή τους και σε κάθε περίπτωση έως και την 1η Μαΐου 2015.

Οι υπάλληλοι- δημοτικοί αστυνομικοί μετατάσσονται κατά προτεραιότητα στους δήμους από τους οποίους προήλθαν, με πράξη μετάταξης που εκδίδεται από το αρμόδιο για διορισμό όργανο του οικείου δήμου και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Οι δαπάνες μισθοδοσίας και ασφαλιστικής τους κάλυψης για το 2015 θα καλυφθούν από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Σε ότι αφορά στις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, θα είναι οι ίδιες που ίσχυαν πριν την κατάργησή της. 

Με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού και των κατά περίπτωση αρμόδιων αναπληρωτών υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

Επίσης στο σχέδιο διάταξης υπάρχει πρόβλεψη ώστε μετά τη συμπλήρωση συνολικής υπηρεσίας ενός υπαλλήλου δέκα ετών στην υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας, ενός ή περισσότερων δήμων, να επιτρέπεται η μετάταξή του σε άλλους κλάδους ή η ανάθεση άλλων καθηκόντων. Να σημειωθεί ότι δεν υπολογίζεται ως προϋπηρεσία το χρονικό διάστημα από 23 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι την ημερομηνία που τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος για την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

Στον εορτασμό της Πολιούχου Άρτας Αγίας Θεοδώρας παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γ. Πατούλης

Τετ, 03/11/2015 - 15:46

Στον εορτασμό της Πολιούχου και Προστάτιδας της πόλης Άρτας Αγίας Θεοδώρας και στη λιτάνευση της Ιερής της Εικόνας στους δρόμους της πόλης, παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γιώργος Πατούλης, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη.

Η τελετή περιφοράς της Ιερής Εικόνας πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα παρουσία πολυπληθούς εκπροσώπησης του Κλήρου από την Άρτα και άλλες Μητροπόλεις, εκπροσώπων από το Κοινοβούλιο, από την Περιφέρεια και από Δήμους της Ηπείρου, του Στρατού, τοπικών Αρχών, συλλόγων, φορέων της πόλης, ιεροψαλτών, μαθητών αλλά και πλήθους πιστών.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε κ. Πατούλης, με την ευκαιρία της παρουσίας του στις εορταστικές εκδηλώσεις, δέχθηκε τις ευχές του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Άρτης κ. Ιγνάτιου, συνομίλησε με τους εκπροσώπους της πόλης και αντάλλαξε ευχές με τους παριστάμενους κατοίκους.

Παρόντες στη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Αγίας Θεοδώρας ήταν, επίσης, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο Μητροπολίτης Έβρου Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, ο Βουλευτής Άρτας Βασίλης Τσίρκας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, Δήμαρχοι του Νομού Άρτας, εκπρόσωποι των δημοτικών τους συμβουλίων κ.α.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Σελίδες

Back to Top