ped-in.gr

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων

Κ.Ε.Δ.Ε. - Δελτία Τύπου

Subscribe to Ροή Κ.Ε.Δ.Ε. - Δελτία Τύπου
δικτυακός τόπος
Ενημερώθηκε: πριν από 39 λεπτά 13 δευτερόλεπτα

Συγχαρητήρια επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

Πέμ, 01/29/2015 - 15:23

Τα θερμά του συγχαρητήρια  για την ανάληψη των νέων καθηκόντων εξέφρασε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με επιστολή ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

«Η Αυτοδιοίκηση προσβλέπει στη νέα κυβέρνηση και επιθυμούμε ειλικρινά να έχουμε μια γόνιμη συνεργασία προς όφελος της πατρίδας μας, του θεσμού που υπηρετούμε αλλά και των τοπικών μας κοινωνιών», τονίζει την επιστολή του ο κ. Πατούλης.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής.

κ. Αλέξη Τσίπρα

Πρωθυπουργό της Ελλάδας  

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Θερμά συγχαρητήρια για την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων.

Η ανάληψη της ευθύνης διακυβέρνησης της χώρας σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, απαιτεί δύναμη, υπευθυνότητα και διάθεση για συνεργασία με όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου μας.

Είμαι βέβαιος ότι θ’ ανταποκριθείτε στην εμπιστοσύνη που σας περιέβαλε η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού.

Η Αυτοδιοίκηση προσβλέπει στη νέα κυβέρνηση και επιθυμούμε ειλικρινά να έχουμε μια γόνιμη συνεργασία προς όφελος της πατρίδας μας, του θεσμού που υπηρετούμε αλλά και των τοπικών μας κοινωνιών.

Καλή δύναμη.  

Με εκτίμηση 

Γεώργιος Πατούλης

Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ στην τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου Εσωτερικών

Πέμ, 01/29/2015 - 09:50

Συνεργασία με την ΚΕΔΕ για την υλοποίηση των εξαγγελιών ζήτησε ο Γ. Πατούλης από το υπουργό Εσωτερικών Ν. Βούτσης

 

Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ αποτελούμενη από τον πρόεδρο Γιώργο Πατούλη, τους αντιπροέδρους Δημήτρη Καφαντάρη και Γιάννη Καραγιάννη και τα μέλη του ΔΣ Γιώργο Ιωακειμίδη και Απόστολο Λουλουδάκη παρέστησαν σήμερα στην τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου Εσωτερικών,  από την απερχόμενη ηγεσία, Γιώργο Θεοχαρίδη,  Γιώργο Ντόλιο και Θεόφιλο Λεονταρίδη, στη νέα ηγεσία, τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου και την υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια –Τσαρουχά.

 

Ο πρόεδρος  της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης,  ευχήθηκε στη νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών καλή δύναμη για την πραγματοποίηση του δύσκολου έργου της και υπογράμμισε:

«Η Αυτοδιοίκηση  α΄  βαθμού θα διεκδικήσει το ρόλο που της ανήκει. Ελπίζουμε η νέα ηγεσία να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της  που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ για να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί και εκπλήξεις.  Εμείς θα είμαστε αρωγοί σε θετικές για το θεσμό πολιτικές και  θα διεκδικήσουμε σθεναρά την ισοτιμία τόσο  μεταξύ του α’  και β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης όσο και με την κεντρική εξουσία».

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

ΚΕΔΕ: Από τους ΟΤΑ α΄ βαθμού η κεντρική διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν στην αντιμετώπιση της φτώχειας

Τετ, 01/28/2015 - 16:06

Συνεργασία με την Εκκλησία για την υλοποίηση δράσεων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους άπορους

 

Τη θέση ότι η διαχείριση και υλοποίηση των χρηματοδοτούμενων από τα ευρωπαϊκά ταμεία επιχειρησιακών προγραμμάτων που αφορούν στην αντιμετώπιση της φτώχειας, να γίνεται από τους ΟΤΑ α΄ βαθμού, που διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια, επαναδιατύπωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, με αφορμή την ανοικτή, μέχρι 13 Φεβρουαρίου, διαβούλευση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους ΤΕΒΑ/FEAD» για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

 

Η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι η καταπολέμηση της φτώχειας αποτελεί πολυσύνθετο φαινόμενο με κοινό χαρακτηριστικό στην τοπική αντιμετώπιση του φαινομένου, κυρίως σε επίπεδο της οικογένειας. Επίσης τονίζει πως οι δήμοι είναι αυτοί που διαθέτουν ένα μόνιμο δίκτυο κοινωνικών δομών, κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό για την αντικειμενική, συνεχή καταγραφή  και εξυπηρέτηση των ωφελουμένων.

Ως εκ τούτου η ΚΕΔΕ απορρίπτει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο κάθε προσπάθεια επιβολής εκ των άνω ελέγχου στην υλοποίηση και εκτέλεση των επιχειρησιακών προγραμμάτων που έχουν κοινωνική στόχευση, ιδιαίτερα αν αυτή επιχειρείται από άλλους αυτοδιοικητικούς φορείς που δεν διαθέτουν ούτε τις δομές, αλλά ούτε και τη γνώση των τοπικών προβλημάτων που διαθέτει η Αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού.

Σε ότι αφορά στο ρόλο των δήμων ως «επικεφαλής εταίρων» των κοινωνικών συμπράξεων του ΤΕΒΑ, αυτός στοχεύει στην ομογενοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους απόρους, αλλά και στη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού εφαρμογής συμπληρωματικών δράσεων αντιμετώπισης της φτώχειας, κυρίως και πρωτίστως με την Εκκλησία, και προώθησης της κοινωνικής ενσωμάτωσης των λοιπών κατηγοριών ευπαθών ομάδων.

 

Με βάση όλα τα παραπάνω η ΚΕΔΕ θα στηρίξει συνολικά και συλλογικά αυτήν την προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προάγοντας και αναδεικνύοντας τις συνεργασίες και τις εταιρικές σχέσεις σε τοπικό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση η ΚΕΔΕ θεωρεί αναφαίρετο δικαίωμα των δήμων να προωθήσουν τη δημιουργία μεταξύ τους συμπράξεων, προκειμένου να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των ΕΠ που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων.

Επίσης, η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών θα προχωρήσουν από κοινού και οργανωμένα στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της φτώχειας και στην προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης με κοινή και ισότιμη συμμετοχή δήμων και Εκκλησίας στις «Κοινωνικές Συμπράξεις, που προβλέπονται στην εφαρμογή των δράσεων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ).

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνεδρίαση ΔΣ ΚΕΔΕ

Τρί, 01/27/2015 - 14:30

Συνεδριάζει αύριο Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου και ώρα 12 το μεσημέρι  το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, στα γραφεία της ΄Ενωσης (Γενναδίου 8 & Ακαδημίας 65, 3ος  όροφος).

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα εξής:

 

 • Ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη για ζητήματα επικαιρότητας

 

 • Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστικής  και Βασικής Υλικής Συνδρομής για τους απόρου» για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020

Εισηγητής: Γ. Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ

 

 • Προγραμματισμός προσυνεδριακών ημερίδων στις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων

Εισηγητής: Γ. Μουράτογλου, γενικός γραμματέας ΚΕΔΕ

 

 • Εκστρατεία ενημέρωσης «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια»

Εισηγητής: Π. Βασιλείου, γενικός διευθυντής ΚΕΔΕ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνάντηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με αντιπροσωπεία της Ένωσης Δήμων Κύπρου

Παρ, 01/23/2015 - 14:59

Την ανάγκη για περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Ένωσης Δήμων Κύπρου υπογράμμισαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και αντιπροσωπεία της ΄Ενωσης Δήμων Κύπρου αποτελούμενη από τον πρόεδρο της Ένωσης και δήμαρχο Αμμοχώστου, Αλέξη Γαλανό και τους Κώστα Χατζηκακού, επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας ΔΗΣΥ, Χρύσανθο Ζιαννέττο, επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας ΑΚΕΛ και Γιώργο Τσίσιο, εκπρόσωπο της Δημοτικής Ομάδας ΔΗΚΟ.

 

Και τα δύο μέρη συμφώνησαν για τα εξής:

 • την ανάπτυξη κοινών δράσεων για ζητήματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση των δύο χωρών
 • τη σύσταση μόνιμης κοινής επιτροπής για τον συντονισμό και επικαιροποίηση των αδελφοποιήσεων πόλεων  Ελλάδας και Κύπρου
 • τη διαμόρφωση και υλοποίηση κοινών δράσεων και προγραμμάτων ευρωπαϊκών και άλλων
 • την ανταλλαγή πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων Ελλάδας – Κύπρου.

 

Επίσης συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και ανταλλαγή απόψεων σε ότι αφορά στο πρόγραμμα συνένωσης των 30 δήμων της  Κύπρου, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε:

Η περαιτέρω σύσφιξη της συνεργασίας και η ανταλλαγή απόψεων και εμπειρίας της ελληνικής με την κυπριακή Αυτοδιοίκηση αποτελεί ώριμη ανάγκη στη σημερινή συγκυρία, που και οι δύο χώρες μας πλήττονται από την οικονομική κρίση.  Όπως επίσης είναι αναγκαίο να προωθήσουμε κοινές δράσεις και προγράμματα, ευρωπαϊκά και άλλα, σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Σήμερα κάναμε μόνο ένα πρώτο βήμα. Η συνέχεια και ο προγραμματισμός συγκεκριμένων βημάτων θα συζητηθούν σύντομα σε συνάντηση που θα γίνει στην Κύπρο.

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε. ,Δήμαρχος Αμαρουσίου: «Οι Δήμοι τον πρώτο ρόλο στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της φτώχειας».

Παρ, 01/23/2015 - 12:03

Θέλουμε την Περιφέρεια Αττικής στο πλευρό μας, γιατί πάνω από όλα είναι οι συνάνθρωποί μας.

 

Mε αφορμή το περιεχόμενο ανακοίνωσης που εκδόθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, σχετικά με σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή Δήμων της Περιφέρειας Αττικής του Βόρειου Τομέα, με θέμα το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για απόρους», θα θέλαμε για την αποκατάσταση της αλήθειας να επισημάνουμε τα παρακάτω:

 

Πρώτον, η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχου κοινωνικής πολιτικής κας Κατερίνας Θανοπούλου και σε  συνέχεια συνάντησης που προηγήθηκε στο Δημαρχείο Αμαρουσίου τις προηγούμενες μέρες, με τη συμμετοχή Δήμων από το Βόρειο Τομέα Αττικής. Ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα κ. Καραμέρος που προσήλθε στη σύσκεψη μαζί με το φωτογράφο του, ουδέποτε προσκάλεσε κάποιον Δήμο σε σύσκεψη με το συγκεκριμένο θέμα συνάντησης.

 

Δεύτερον, είναι ανακριβές αυτό που γράφεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας, ότι δηλαδή η συγκεκριμένη συνάντηση έγινε στο πλαίσιο υποχρεωτικής διαβούλευσης για την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ. Το νέο ΕΣΠΑ δεν έχει καμία σχέση με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για απόρους», το οποίο θα πραγματοποιηθεί με χρηματοδότηση του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (T.E.B.A.). Το πρόγραμμα αυτό ήταν το αντικείμενο της συνάντησης και όχι το νέο ΕΣΠΑ. Αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα πριν εκδώσει την ανακοίνωση. Αν δεν γνωρίζει ποιος χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα, που φιλοδοξεί ως Περιφέρεια να συμμετάσχει στη διαδικασία υλοποίησης του, πως θα μπορέσει να το υλοποιήσει αποτελεσματικά;

 

Τρίτον, η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, δηλαδή οι Δήμοι, όλα αυτά τα χρόνια πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης και της φτώχειας, που  ταλαιπωρούν χιλιάδες συμπολίτες μας. Για να το πετύχουμε αυτό, έχουμε δημιουργήσει νέες κοινωνικές υποστηρικτικές δομές , συνεργαζόμαστε στενά με την Εκκλησία και με ανθρωπιστικές οργανώσεις και αξιοποιούμε το ανθρώπινο δυναμικό μας, τόσο εργαζομένων στους ΟΤΑ όσο και χιλιάδες εθελοντές , για να στηρίζουμε στην πράξη αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη. Είναι λοιπόν αυτονόητο πως όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια οι Δήμοι είχαν τον πρώτο ρόλο στην αντιμετώπιση της φτώχειας, έτσι θα εξακολουθήσουν να τον έχουν και στο μέλλον. Δεν είναι δυνατόν στην προσπάθεια αυτή να ηγηθεί η Περιφέρεια Βόρειου Τομέα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του ο κ. Καραμέρος, αφενός γιατί δεν διαθέτει  κοινωνικές δομές. Αφετέρου, γιατί δεν έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν επιθυμούμε τη συνεργασία με την Περιφέρεια, το αντίθετο. Την θέλουμε στο πλευρό μας, αλλά δεν μπορεί να ηγηθεί του εγχειρήματος. Αυτό το κατανόησαν ήδη σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, όπως π.χ. στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όπου το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φτώχειας θα υλοποιηθεί από τους Δήμους και η Περιφέρεια θα συνεπικουρεί . Το ίδιο μοντέλο ακολουθούν οι Δήμοι στο Νότιο και Ανατολικό Τομέα της Περιφέρειας Αττικής, όπου συμφωνήθηκε στις συμπράξεις να έχουν οι Δήμοι τον πρώτο ρόλο. Ότι ισχύει στους άλλους τομείς της Αττικής , θα πρέπει να ισχύσει και στο Βόρειο Τομέα. Όχι για να ικανοποιηθεί ο εγωισμός των Δήμων, αλλά για να υλοποιηθεί σωστά το πρόγραμμα.

 

Τέταρτον, η Κ.Ε.Δ.Ε. έχει ξεκάθαρα διατυπώσει τη θέση ότι η διαχείριση και υλοποίηση των χρηματοδοτούμενων από τα ευρωπαϊκά ταμεία Επιχειρησιακών Προγραμμάτων , θα γίνεται από τους Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού, που διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια. Στη θέση αυτή συμφωνούν όλοι οι Δήμοι της Ελλάδος. Ο Βόρειος Τομέας της Αττικής δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση.

 

Πέμπτον, το κριτήριο της «τοπικότητας» εξυπηρετείται καλύτερα μέσω των Δήμων. Οι Δήμοι διαθέτουν ένα μόνιμο δίκτυο Κοινωνικών Δομών, συστήματα και το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό για την αντικειμενική και συνεχή καταγραφή (ταυτοποίηση) των ωφελουμένων. Οι  απαιτήσεις του «τοπικού», της «ιδιαιτερότητας», της «εγγύτητας», της «συμπληρωματικότητας» και της «αποκέντρωσης» των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών καλύπτονται συνολικά από τους Δήμους της Χώρας. Αυτές τις απαιτήσεις δεν μπορεί να τις εξασφαλίσει η Περιφέρεια, αφού πρακτικά, οι Δήμοι της Χώρας:

 • διαθέτουν και λειτουργούν Δομές Κοινωνικής Φροντίδας,
 • διαθέτουν και λειτουργούν Δομές Κοινωνικής Προστασίας,
 • έχουν προηγούμενη εμπειρία σχετικά με το είδος της υλικής στέρησης της πράξης, όπως π.χ η διανομή τροφίμων, ρουχισμού, φαρμάκων κ.λπ.
 • αναπτύσσουν δομές και εφαρμόζουν δράσεις ψυχοκοινωνικής στήριξης και ενδυνάμωσης ευπαθών ομάδων,
 • αναπτύσσουν δίκτυα και δομές αντιμετώπισης της φτώχειας (σε συνεργασία με ΜΚΟ)  στο πλαίσιο του ΕΠΑΝΑΔ 2014-2020,
 • αναπτύσσουν, διαθέτουν ή/και λειτουργούν Συστήματα καταγραφής – ταυτοποίησης των ωφελουμένων,
 • λαμβάνουν υπόψη και εφαρμόζουν την Οδηγία 95/46/EC και την αντίστοιχη εθνική νομοθεσία για προστασία προσωπικών δεδομένων των ωφελουμένων,
 • είναι οι Φορείς εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, παροχής προνοιακών και λοιπών επιδομάτων, υλοποιούν προγράμματα ενδυνάμωσης των αστέγων κ.ο.κ.
 • έχουν επάρκεια πόρων (εγκαταστάσεις αποθήκευσης / διανομής, κατάλληλο προσωπικό κλπ), συγκεκριμένα, για την υλοποίηση των «Πράξεων»  που εντάσσονται στο ΤΕΒΑ, με βάση τα κριτήρια της Πρόσκλησης του ΥΠΕΚΑΠ.

Ο ρόλος των Δήμων , κι όχι οποιουδήποτε άλλου φορέα, ως «επικεφαλής εταίρων»  των κοινωνικών συμπράξεων του ΤΕΒΑ, στοχεύει στην ομογενοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους απόρους, αλλά και στη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού εφαρμογής συμπληρωματικών  δράσεων αντιμετώπισης της φτώχειας και προώθησης της κοινωνικής ενσωμάτωσης των λοιπών κατηγοριών ευπαθών ομάδων, όπως των δράσεων που εντάσσονται στον Θεματικό Στόχο 9 του ΕΣΠΑ 2014-2020, την εφαρμογή του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος» και των λοιπών προνοιακών και κοινωνικών πολιτικών.

Με βάση τα παραπάνω και με αφορμή τα όσα αναφέρθηκαν στην ανακοίνωση που εξεδόθη από την Περιφέρεια Αττικής, επαναλαμβάνουμε ότι :

 • Η Κ.Ε.Δ.Ε. θα στηρίξει συνολικά και συλλογικά αυτή την προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προάγοντας και αναδεικνύοντας τις συνεργασίες και τις εταιρικές σχέσεις σε τοπικό επίπεδο.
 • Θεωρούμε αναφαίρετο δικαίωμα των Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού να προωθούν τη δημιουργία συμπράξεων μεταξύ Δήμων, προκειμένου να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που στόχο έχουν την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων.
 • Στο πλαίσιο αυτό απορρίπτουμε με κατηγορηματικό τρόπο κάθε προσπάθεια επιβολής εκ των άνω ελέγχου στην υλοποίηση και εκτέλεση των επιχειρησιακών προγραμμάτων που έχουν κοινωνική στόχευση, ιδιαίτερα αν αυτή επιχειρείται από άλλους αυτοδιοικητικούς φορείς που δεν διαθέτουν ούτε τις δομές, αλλά ούτε και τη γνώση των τοπικών προβλημάτων που διαθέτει η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνάντηση αντιπροσωπείας της Κ.Ε.Δ.Ε. με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γ. Πατούλη, με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ

Πέμ, 01/22/2015 - 11:25

Αντικείμενο της συνάντησης, η συζήτηση των θέσεων της Κ.Ε.Δ.Ε. για  τα ανοικτά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης

Συνάντηση με στελέχη της Γραμματείας Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε. , αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Γ. Πατούλη, τον Αντιπρόεδρο Δ. Καφαντάρη, το Γ.Γ. Ι. Μουράτογλου και τα μέλη του Δ.Σ. Γ. Ιωακειμίδη και Δ. Μπίρμπα.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ παρέστησαν οι κ.κ. Κ. Πουλάκης, υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης , Δ. Κολτσίδα, μέλος της Κ.Ε. και Ν. Σακούτης

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα που διατύπωσε το Προεδρείο της Κ.Ε.Δ.Ε. προς όλα τα κόμματα, αποστέλλοντας επιστολή με την οποία αφενός παρουσίαζε τις θέσεις της πάνω στα ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση, αφετέρου, ζητούσε τη διεξαγωγή ενός ουσιαστικού διαλόγου επί τη βάση των προγραμμάτων των κομμάτων, σχετικά με τα ζητήματα αυτά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Κ.Ε.Δ.Ε. και στο πλαίσιο αυτό έγινε η συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις των Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού σε τομείς όπως : τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, οι θεσμικές αλλαγές που προτείνει για τη βελτίωση της λειτουργίας των Δήμων, η συμμετοχή των Δήμων στο νέο ΕΣΠΑ, η ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου των Ο.Τ.Α. μέσα από την περαιτέρω ενίσχυση των κοινωνικών τους δομών και υποδομών, η  διαχείριση των αποβλήτων, καθώς και ζητήματα που αφορούν τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας κι επηρεάζουν τις τοπικές κοινωνίες.

Ενώ τόνισε την ανάγκη να δοθεί πρωταγωνιστικός ρόλος στην Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει ήδη αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες σε όλους τους τομείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πολίτες εξαιτίας της κρίσης.

Ο υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κ. Πουλάκης υπογράμμισε τη βούληση του κόμματος να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης πάνω σε όλα τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία τους. Ενώ  υπογράμμισε την ειλημμένη απόφαση να υπάρξουν σε περίπτωση ανάληψης της κυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ ανατροπές, κι όχι απλές αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Κάλεσμα δημάρχων για συμβολική διαμαρτυρία στην Ακρόπολη για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Τετ, 01/14/2015 - 17:17

Συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας υπό το φως των κεριών θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 18 Ιανουαρίου, στις 8 μ.μ. έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης από δημάρχους και πολίτες που ζητούν την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.  

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα Τετάρτη 14 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης και ο δήμαρχος Μαραθώνα και επικεφαλής των διεθνών δημοσίων σχέσεων της ΚΕΔΕ Ηλίας Ψινάκης, απηύθυναν  κάλεσμα στους συναδέλφους τους και τους πολίτες προκειμένου να συμμετέχουν στην συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Όπως επισημάνθηκε, πρόκειται για ένα αυτοδιοικητικό πανελλαδικό κάλεσμα ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης για την επιστροφή των γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η Κυριακή επελέγη συμβολικά καθώς εκείνη την ημέρα επιστρέφει τμήμα των γλυπτών του Παρθενώνα που είχε δανειστεί στο μουσείο του Ερμιτάζ από το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

Η σχετική δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ΚΕΔΕ για τη δημιουργία Αμφικτυονίας Αρχαίων Δήμων της χώρας, με έδρα τον Μαραθώνα, που στόχο θα έχει την προστασία και τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Η ΚΕΔΕ καταγγέλλει την απένταξη 39 έργων δήμων από το Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»

Τετ, 01/14/2015 - 17:14

Ζητά την επανένταξή τους και να οριστεί φορέας διαχείρισης του προγράμματος η ΕΕΤΑΑ Α.Ε.

 

Επαναδραστηριοποίηση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ με ομόφωνη απόφασή του κατά τη σημερινή συνεδρίαση, καταγγέλλει την απένταξη τριάντα εννέα έργων των δήμων από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», παρά τις αντίθετες πρόσφατες διαβεβαιώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα.

 

Ειδικότερα ο υπουργός Ανάπτυξης είχε δεσμευτεί σε πρόσφατη συνάντηση με την ΚΕΔΕ ότι τα συγκεκριμένα  έργα των δήμων δεν θα απενταχθούν, ότι θα εξασφαλίσει την ομαλή συνέχισή τους καθώς επίσης  ότι σε συμφωνία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), που είναι και ο αρμόδιος φορέας υλοποίησης του προγράμματος, θα επιταχύνει την υλοποίηση των έργων που βρίσκονται σε φάση συμβασιοποίησης, διαθέτοντας για το σκοπό αυτό πιστώσεις ύψους 52 εκ. ευρώ.

 

Η ΚΕΔΕ τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή συνιστά εμπαιγμό για την Αυτοδιοίκηση αλλά και κόστος.

Υπενθυμίζει δε, ότι για τους αργούς ρυθμούς υλοποίησης του προγράμματος δεν ευθύνονται οι δήμοι αλλά οι σύνθετες και γραφειοκρατικές διαδικασίες προέγκρισης δημοπράτησης των υποέργων, η αδυναμία, αρχικά, πολλών Δήμων να διασφαλίσουν την απαιτούμενη ιδία συμμετοχή (δόθηκε λύση με το Ν. 4203/2013) και οι αδυναμίες που εμφάνισε ο ΕΦΔ ΚΑΠΕ σε σχέση με τις τελικές εγκρίσεις τευχών που υπέβαλλαν οι δήμοι.

Η ΚΕΔΕ ζητά την άμεση επανένταξη των έργων και να διασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους από το νέο ΕΣΠΑ.

Επίσης ζητά στη νέα  στη νέα Προγραμματική Περίοδο η διαχείριση του προγράμματος να γίνει εξ ολοκλήρου από την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και όχι από το ΚΑΠΕ.

 

 

Επαναδραστηριοποίηση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε επίσης την ανασυγκρότηση και επαναδραστηριοποίηση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ). Στόχος είναι το ΙΤΑ να αποτελέσει επιστημονικό εργαλείο στρατηγικού σχεδιασμού και τεκμηρίωσης για θέματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση αλλά και για την μετεξέλιξη του ίδιου του θεσμού.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Δημόσιο διάλογο με τα κόμματα για την επίλυση των ζητημάτων των Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού «προκαλεί» ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης

Τρί, 01/13/2015 - 15:52

Με επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης προς τους Πολιτικούς Αρχηγούς των Κομμάτων, ζητά ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, προκειμένου από την επομένη των εκλογών να δρομολογηθούν λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού.

 

Στην επιστολή γίνεται αναφορά στην ανάγκη να δοθεί πρωταγωνιστικός ρόλος στην Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει ήδη αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες σε όλους τους τομείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πολίτες εξαιτίας της κρίσης.

 

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. ζητά με την επιστολή του συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να παρουσιάσει τις θέσεις των Ο.Τ.Α. σε τομείς όπως

 • τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης
 •  οι θεσμικές αλλαγές που προτείνει για τη βελτίωση της λειτουργίας των Δήμων και την δρομολόγηση της επίλυσης μιας σειράς θεσμικών εκκρεμοτήτων
 •  τη συμμετοχή των Δήμων στο νέο ΕΣΠΑ
 •  την ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου των Δήμων μέσα από την περαιτέρω ενίσχυση των κοινωνικών τους δομών και υποδομών
 • το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων
 •  ζητήματα που αφορούν τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας κι επηρεάζουν τις τοπικές κοινωνίες

 

Μαζί με την επιστολή προς τους αρχηγούς των κομμάτων στάλθηκε κι ένα κείμενο που αποτυπώνει τις θέσεις και διεκδικήσεις της Κ.Ε.Δ.Ε., το οποίο θα αποτελέσει και την ατζέντα των συζητήσεων.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνεδρίαση ΔΣ ΚΕΔΕ

Τρί, 01/13/2015 - 12:41

Συνεδριάζει αύριο, Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου και ώρα 12.00 συνεδριάζει το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στα γραφεία της Ένωσης (Ακαδημίας 65 και Γενναδίου8, 3ος όροφος). Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι:

 • Ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη για τρέχοντα θέματα της Αυτοδιοίκησης
 •  
 • Πόρισμα της Επιτροπής για την ανασυγκρότηση του ΙΤΑ.

Εισηγητής: Μ. Αγγελόπουλος, μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΕ και δήμαρχος Σάμου

 • Ορισμός εκπροσώπων στις έκτακτες γενικές συνελεύσεις της ΠΕΤΑ Α.Ε.

Εισηγητής: Γ. Μουράτογλου, γενικός γραμματέας ΚΕΔΕ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε.: Να καταβληθεί άμεσα το εκλογικό επίδομα στους εργαζόμενους των Ο.Τ.Α., διαφορετικά κινδυνεύει η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου

Τετ, 01/07/2015 - 14:24

 Επιστολή του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη , προς τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Χαρδούβελη για την καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης

 

Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Χαρδούβελη απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης, με την οποία του ζητά να εκδώσει άμεσα εγκύκλιο προκειμένου να αποδεσμευτούν τα κονδύλια που αφορούν το εκλογικό επίδομα των υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. , τα οποία έχουν δεσμευτεί για πολλούς Δήμους από τις Δ.Ο.Υ. για να συμψηφιστούν με υπάρχουσες οφειλές τους.

 

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. επισημαίνει ότι η περαιτέρω καθυστέρηση στην καταβολή του εκλογικού επιδόματος, δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

 

Ακολουθεί η επιστολή του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Από:                      Πρόεδρο Κ.Ε.Δ.Ε. Γιώργο Πατούλη

Προς:                    Υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη

Κοινοποίηση:      Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχάλη Θεοχαρίδη

 

 

Θέμα: Καταβολή εκλογικής αποζημίωσης υπαλλήλων Ο.Τ.Α.

 

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Με την παρούσα επιστολή θέλω να σας επισημάνω ότι με ευθύνη των αρμόδιων Διευθύνσεων του Υπουργείου σας , οι οποίες ερμηνεύουν κατά την άποψή μας καταχρηστικά την ισχύουσα νομοθεσία , έχει δημιουργηθεί  ένα μεγάλο πρόβλημα που απειλεί την ομαλή διεξαγωγή των προσεχών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

 

Συγκεκριμένα, δεκάδες Δήμοι της χώρας μας αδυνατούν σήμερα να καταβάλλουν στο προσωπικό τους την εκλογική αποζημίωση που τους οφείλεται από τις εκλογές του Μαΐου του 2014, γιατί το συγκεκριμένο κονδύλιο έχει παρακρατηθεί από τις Δ.Ο.Υ.  , συμψηφιζόμενο με οφειλές των συγκεκριμένων Δήμων προς το Δημόσιο.

 

Θεωρούμε ότι αποτελεί καταχρηστική ενέργεια από πλευράς υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών να κατάσχονται επιχορηγήσεις προς τους Ο.Τ.Α. , που αποτελούν επιχορήγηση για εκλογική αποζημίωση υπαλλήλων που εργάστηκαν για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

 

Σε αυτή την καταχρηστική συμπεριφορά πρέπει άμεσα να θέσετε τέλος, διαφορετικά τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή διεξαγωγή της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, από τη δικαιολογημένη άρνηση του προσωπικού των Ο.Τ.Α.  να συμμετάσχουν σε αυτήν, εξαιτίας της άρνησης του Κράτους να τους καταβάλλει την αποζημίωση που δικαιούνται εκ του Νόμου.

 

Για το λόγο αυτό σας ζητώ να προχωρήσετε άμεσα στην έκδοση εγκυκλίου, που θα αποδεσμεύει για όλους τους Δήμους το συγκεκριμένο κονδύλιο , προκειμένου να καταβληθεί άμεσα στους εργαζομένους των Ο.Τ.Α. που εργάστηκαν στις εκλογές του 2014 και θα εργαστούν και στις εκλογές του Ιανουαρίου.

 

 

Φιλικά

 

Γιώργος Πατούλης

Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Την εξαίρεση από την αναστολή προσλήψεων στους ΟΤΑ σε συγκεκριμένες ειδικότητες, ζητά ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης

Τετ, 01/07/2015 - 14:13

Με επιστολή που απέστειλε προς τον Υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών Μ. Θεοχαρίδη ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης, ζητά την Έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα επιτραπεί να υπάρξει εξαίρεση από την αναστολή προσλήψεων σε συγκεκριμένες ειδικότητες προσωπικού των ΟΤΑ, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών και στη λειτουργία των Δήμων.

 

Με δεδομένο ότι οι Ο.Τ.Α. έχουν προχωρήσει στον προγραμματισμό τους , τους προηγούμενους μήνες,  χωρίς να έχουν λάβει υπόψη τους την πολιτική αστάθεια και την αδυναμία του πολιτικού συστήματος να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η προκήρυξη των εκλογών και η αναστολή προσλήψεων για χρονικό διάστημα  που δεν μπορεί σήμερα να προσδιοριστεί, δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών σε κρίσιμους τομείς όπως η καθαριότητα, οι κοινωνικές υπηρεσίες , οι παιδικοί σταθμοί, τα προγράμματα ΕΣΠΑ, κλπ.

 

Η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εξαιρεί το προσωπικό αυτών των κρίσιμων τομέων για την καθημερινότητα των πολιτών από το καθεστώς της αναστολής προσλήψεων, θα επιτρέψει στους Ο.Τ.Α. όλης της χώρας να υλοποιήσουν τον προγραμματισμό τους χωρίς να επηρεαστούν από την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.

 

Ακολουθεί η επιστολή του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Γ. Πατούλη

 

 

 

Αθήνα, 7/1/2015

 

Προς τον κ. Μιχάλη Θεοχαρίδη

Υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών

 

 

ΘΕΜΑ: Έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (αρ. 44 § 1 Σ.) για εξαίρεση από την αναστολή προσλήψεων συγκεκριμένων ειδικοτήτων ΟΤΑ.

 

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρ. 28 του ν. 2190/1994, κατά το διάστημα που μεσολαβεί από την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών (ΠΔ 173/2014, ΦΕΚ 277 Α’/31.12.2014) έως την ορκωμοσία της Κυβέρνησης αναστέλλεται η διαδικασία προσλήψεων και υπηρεσιακών μεταβολών του προσωπικού των υπηρεσιών και νομικών προσώπων του άρθρ. 14 § 1 του ν. 2190/1994, όπως αυτό σήμερα ισχύει.

 

Και ενώ με το άρθρ. 17 του ν. 3870/2010 (Α’ 138), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρ. 78 του ν. 4257/2014 (Α’ 93), εξαιρέθηκε η αναστολή της διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και της σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου, καθώς και των προπαρασκευαστικών αυτών ενεργειών, από τους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών, προκειμένου για τις ειδικότητες των ναυαγοσωστών, των υδρονομέων άρδευσης, των χειριστών μηχανημάτων, των εργαζομένων στους τομείς της πυρασφάλειας, των παιδικών σταθμών, της καθαριότητας, των ΚΑΠΗ και των αμειβομένων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, των εργαζομένων στις Παιδικές Κατασκηνώσεις, ωστόσο, η εξαίρεση αυτή ίσχυσε, κατά ρητή πρόβλεψη του νόμου, μόνο κατά την πρώτη εφαρμογή του ν. 4257/2014, δηλαδή μόνο κατά τη διενέργεια των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών του 2014.

 

Είναι προφανές ότι η άνω εξαίρεση πρέπει να προβλεφθεί και να ισχύσει και στις επικείμενες εθνικές εκλογές αναφορικά με τις ειδικότητες των χειριστών μηχανημάτων, της καθαριότητας, των παιδικών σταθμών, των ΚΑΠΗ, και των αμειβομένων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

 

Και τούτο διότι κατά την παρούσα χειμερινή περίοδο αφενός υπάρχουν αυξημένες ανάγκες καθαρισμού δρόμων και κοινοχρήστων χώρων από τα καιρικά φαινόμενα (χιονοπτώσεις, παγετός, πλημμύρες κ.λπ.), αφετέρου οι ανάγκες καθαριότητας είναι, επίσης, αυξημένες, λόγω και της διενέργειας των εκλογών σε σχολεία και δημοτικές εγκαταστάσεις, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, σε απομακρυσμένες περιοχές των δήμων.

 

Περαιτέρω, οι δομές των ΚΑΠΗ και των Παιδικών Σταθμών, καθώς και οι αμειβόμενες μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ ευρίσκονται, κατά την παρούσα χρονική περίοδο, σε πλήρη λειτουργία, με αποτέλεσμα, οποιαδήποτε διακοπή ή αναστολή στις ήδη προγραμματισμένες διαδικασίες προσλήψεων, θα προκαλέσει σοβαρότατο ζήτημα λειτουργίας τους.

 

Ενόψει των ανωτέρω, προτείνεται η εξαίρεση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (αρ. 44 § 1 Σ) από τους περιορισμούς του άρθρ. 28 του ν. 2190/1994, της διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και της σύναψης συμβάσεων μίσθωσης έργου, καθώς και των προπαρασκευαστικών αυτών ενεργειών, από τους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών, προκειμένου για τις ειδικότητες των χειριστών μηχανημάτων, των εργαζομένων στους τομείς των παιδικών σταθμών, της καθαριότητας, των ΚΑΠΗ και των αμειβομένων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

 

Προτεινόμενη διάταξη:

 

«Κατά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, οι περιορισμοί του άρθρ. 28 του ν. 2190/1994 δεν ισχύουν για την πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου, καθώς και τις προπαρασκευαστικές αυτών ενέργειες, από τους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών, προκειμένου για τις ειδικότητες των χειριστών μηχανημάτων, των εργαζομένων στους τομείς των παιδικών σταθμών, της καθαριότητας, των ΚΑΠΗ και των αμειβομένων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ».

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

Απολογισμός έργου ΚΕΔΕ

Δευ, 01/05/2015 - 15:14

Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2014:

 

2 μήνες Έργο,

15 αποτελεσματικές δράσεις & διεκδικήσεις

από τη νέα Διοίκηση της Κ.Ε.Δ.Ε.

 

Οικονομικά

 1. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε να ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους που έχουν οφειλές στο Δημόσιο , να τους παρακρατείται εφόσον το επιθυμούν από τους Κ.Α.Π. ποσοστό 5% , έτσι ώστε με τον τρόπο αυτό και να αποπληρώνονται οι οφειλές που υπάρχουν, αλλά και να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία τους.
 2. 2.      Διεκδικήσαμε και πετύχαμε την αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων των Δήμων , μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, σε βάθος 35ετίας και με χαμηλότερο επιτόκιο.
 3. 3.      Ασκήσαμε πιέσεις προς το Υπουργείο Ανάπτυξης κι εξασφαλίσαμε πρόσθετες πιστώσεις για την συνέχιση έργων των Δήμων που είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ των ΟΤΑ».
 4. Πραγματοποιήσαμε σειρά επαφών με Υπουργούς, πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων, με σκοπό την παρουσίαση και  προώθηση των θέσεων και των θεσμικών αιτημάτων της Κ.Ε.Δ.Ε..

Αναπτυξιακά

 1. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε να ψηφιστεί ρύθμιση , σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας , με την οποία δίνεται ρόλος στην Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού στα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων μέσω του Ε.Σ.Π.Α., για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.
 2. 6.      Πετύχαμε  να διατηρηθεί το ειδικό φορολογικό καθεστώς του μειωμένου Φ.Π.Α. σε περιοχές της Ελλάδος, όπως αυτές αναφέρονται στο άρθρο 120 της 92/77/ΕΟΚ , Ευρωπαϊκής Οδηγίας του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 1992, με την οποία προβλέπονται εξαιρέσεις στους κανόνες εφαρμογής ορισμένων ποσοστών Φ.Π.Α. σε απομακρυσμένες περιοχές ή περιοχές ιδιαίτερης γεωγραφικής θέσης, με στόχο να ληφθεί υπόψη η μοναδικότητα της γεωγραφικής τους θέσης και να εξασφαλισθεί η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των μεταφορών.

Θεσμικά

 1. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε να παραταθεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2015 η ισχύς των συμβάσεων που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο της Πράξης «Ενέργειες στήριξης ηλικιωμένων και λοιπών ατόμων που χρήζουν βοήθειας για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των εμμέσως ωφελούμενων ατόμων», η οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
 2. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε να ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της ισχύος των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών.
 3. Πραγματοποιήσαμε τα εγκαίνια του πρώτου Κ.Ε.Π. Υγείας στη Βόρειο Ελλάδα, στο Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη.
 4. 10.  Πετύχαμε να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτημάτων στα Μέτρα 321 και 322 του Προγράμματος « Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδος 2007-2013», που αφορά αγροτικούς – περιφερειακούς Δήμους.  
 5. 11.  Προωθήσαμε τη σύμπραξη μεταξύ της Κ.Ε.Δ.Ε. και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, με σκοπό την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μέσα από την Αυτοδιοίκηση.
 6. Ασκήσαμε με επιτυχία πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ώστε να υιοθετηθεί ένα νέο και δικαιότερο σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού των Ο.Τ.Α.
 7. Πετύχαμε να υιοθετηθεί η πρόταση της Κ.Ε.Δ.Ε. και να μεταφερθεί σε προσωποπαγείς θέσεις Ι.Δ.Α.Χ. το προσωπικό ΑμΕΑ που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε Ο.Τ.Α.

Απασχόληση

 1. Διασφαλίσαμε μέσα από την υλοποίηση Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ, 34.000 θέσεις εργασίας για απασχόληση ανέργων στους Ο.Τ.Α. όλης της Ελλάδος.

Οργανωτικά

 1. Πάρθηκε απόφαση για διοργάνωση 13 Περιφερειακών Προσυνεδριακών Εκδηλώσεων, ενόψει της διοργάνωσης του Κεντρικού Συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. που θα διεξαχθεί τον προσεχή Μάιο, προκειμένου αφενός να   αναδειχθούν τα ειδικά τοπικά προβλήματα ανά Περιφέρεια και να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπισή τους. Αφετέρου, να συζητηθούν οι στρατηγικοί στόχοι της Αυτοδιοίκησης προκειμένου να ανταποκριθεί στο θεσμικό και συλλογικό ρόλο της.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

Η ΚΕΔΕ «δίνει το λόγο» στους Δήμους της Περιφέρειας – 13 προσυνεδριακές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, πριν το Συνέδριο της ΚΕΔΕ

Δευ, 12/29/2014 - 16:38

Τον προγραμματισμό δράσεων με αρχή το 2015 και σε βάθος πενταετίας δρομολογεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να είναι έτοιμη ώστε να αντιμετωπίσει τα μέγιστα προβλήματα που την απασχολούν, σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. που συνεδρίασε για το θέμα σήμερα.

Με κεντρική ιδέα, «Δίνουμε τον λόγο στην Περιφέρεια» η ΚΕΔΕ θα πραγματοποιήσει από τα μέσα Φεβρουαρίου ως το τέλος Απριλίου, 13 περιφερειακά συνέδρια σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) και τους δήμους, ενώ στις αρχές Μαΐου η διαδικασία αυτή θα καταλήξει στην πραγματοποίηση του κεντρικού τακτικού συνεδρίου της.

Κατά τη διάρκεια των περιφερειακών συνεδρίων στόχος είναι πρώτον, να αναδειχθούν τα ειδικά τοπικά προβλήματα ανά Περιφέρεια και να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπισή τους και το ρόλο που μπορεί να αναλάβουν οι δήμοι.

Δεύτερον, να συζητηθούν  οι στρατηγικοί στόχοι της Αυτοδιοίκησης προκειμένου να ανταποκριθεί στο θεσμικό και συλλογικό ρόλο της, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των άλλων τα εξής θεματικά ζητήματα:

 • Η αναβάθμιση της λειτουργίας των δήμων, του ανθρώπινου δυναμικού  και των σχέσεων με τους πολίτες και των παρεχόμενων υπηρεσιών
 • Η διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας και των πόρων που απαιτούνται για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους
 • Η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 από την Τοπική Αυτοδιοίκηση
 • Η προώθηση εθνικού προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση της κρίσης και την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης
 • Η προώθηση της οργάνωσης των Δήμων, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων
 • Η ενίσχυση του ρόλου των δήμων στην προώθηση της απασχόλησης, στην κοινωνική οικονομία, στη διασφάλιση της προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων
 • Η διεύρυνση της συμμετοχής της Αυτοδιοίκησης στον χωροταξικό σχεδιασμό, την οργάνωση των πολεοδομικών λειτουργιών, την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη

Οι θέσεις και τα συμπεράσματα που θα διαμορφωθούν κατά τη διάρκεια των περιφερειακών συνεδρίων θα αποτελέσουν τις θέσεις της ΚΕΔΕ για το πρόγραμμα δράσεων της επόμενης πενταετίας.

Αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στους στόχους του προγραμματισμού τόνισε:

«Ως θεσμικός φορέας που εκπροσωπεί τους δήμους όλης της χώρας θα επιδιώξουμε να είμαστε έτοιμοι ώστε να αντιμετωπιστούν τα μέγιστα θέματα στην Αυτοδιοίκηση, ενδεχομένως και στη χώρα, ξεκινώντας τη δράση και την αντίδρασή μας σε αυτά που έχουν ήδη ψηφιστεί σε βάρος της Αυτοδιοίκησης. Θεωρούμε πως μέσα από την προσυνεδριακή διαδικασία, η οποία θα κορυφωθεί με το συνέδριό μας, θα αποκρυπτογραφήσουμε όλα τα προβλήματα, θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας για τη λύση τους και θα προγραμματίσουμε τις δικές μας κινήσεις, όχι μόνο για το 2015 αλλά για την πενταετία».

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνεδρίαση ΔΣ ΚΕΔΕ

Τετ, 12/24/2014 - 10:47

Τη Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου και ώρα 12.00 συνεδριάζει το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με θέμα ημερήσιας διάταξης «Προγραμματισμός δράσεων των δήμων για το έτος 2015».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Ψήφισμα του ΔΣ της ΚΕΔΕ για τα έκτροπα στο Δημοτικό Συμβούλιο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας

Τρί, 12/23/2014 - 18:59

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ με αφορμή τα χθεσινοβραδινά έκτροπα στο Δημοτικό Συμβούλιο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας εξέδωσε το ακόλουθο ομόφωνο ψήφισμα.

Η ΚΕΔΕ καταδικάζει απερίφραστα τα χθεσινοβραδινά έκτροπα στο Δημοτικό Συμβούλιο Φιλαδέλφειας –Χαλκηδόνας από ομάδες οπαδών που απρόκλητα επιτέθηκαν, προπηλάκισαν και τραυμάτισαν δημοτικούς συμβούλους και παριστάμενους πολίτες.

Καλούμε όλους τους πολιτειακούς παράγοντες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να διαφυλάξουν το αυτονόητο δικαίωμα των Δημοτικών Συμβούλων να συνεδριάζουν και να διαβουλεύονται ελεύθερα και όχι υπό το καθεστώς βίας και τρομοκρατίας.

Συνεδρίαση ΔΣ ΚΕΔΕ

Δευ, 12/22/2014 - 14:55

Συνεδριάζει αύριο Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου και ώρα 15.00  το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ στα γραφεία της Ένωσης (Γενναδίου 8 & Ακαδημίας 65).

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι τα εξής:

 

 • Τροπολογία για τη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020

Εισηγητής: Π. Μαΐστρος, επιστημονικός συνεργάτης ΚΕΔΕ

 • Τροπολογία για την παράταση αδειοδότησης βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών

Εισηγητές: Γ. Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Σ. Δανιηλίδης, αντιπρόεδρος Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής

Πρόνοιας

 • Συζήτηση επί της τροπολογίας για την εξυγίανση των υπερχρεωμένων ΟΤΑ

Εισηγητές: Γ. Πατούλης, πρόεδρος ΚΕΔΕ

Α. Καστρινός, πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών ΟΤΑ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Σελίδες

Back to Top