ped-in.gr

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων

Κ.Ε.Δ.Ε. - Δελτία Τύπου

Subscribe to Ροή Κ.Ε.Δ.Ε. - Δελτία Τύπου
δικτυακός τόπος
Ενημερώθηκε: πριν από 1 ώρα 8 λεπτά

Γ. Πατούλης: Ανάγκη επιτάχυνσης υλοποίησης έργων ΕΣΠΑ. Ειδική μέριμνα για μικρούς και νησιωτικούς δήμους. Διαβεβαιώσεις στη ΚΕΔΕ ότι ξεμπλοκάρουν οι χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ

Πέμ, 10/08/2015 - 15:52

Τη διαβεβαίωση ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την ολοκλήρωση των έργων του ΕΣΠΑ 2007-13  και την δέσμευση ότι ο ρόλος των δήμων στο νέο ΕΣΠΑ 2014-20 θα είναι περισσότερο ενεργός, έδωσε η πολιτική ηγεσία των εμπλεκόμενων υπουργείων στο προεδρείο της ΚΕΔΕ.

 

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης παρουσία του υπουργού Π. Κουρουμπλή και του υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ,αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ Α. Χαρίτση, το προεδρείο της ΚΕΔΕ κατέθεσε υπόμνημα με τις θέσεις της αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού σχετικά την πορεία ολοκλήρωσης των έργων του ΕΣΠΑ.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης αφού εξέφρασε την αγωνία των δημάρχων για τα έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί, υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών υλοποίησης των έργων που έχουν διακοπεί, την μείωση της γραφειοκρατίας και πρότεινε να υπάρξει μέριμνα για τους μικρούς και νησιωτικούς δήμους προκειμένου να μπορέσουν να εντάξουν έργα τους στο ΕΣΠΑ.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Α. Χαρίτσης ενημέρωσε το προεδρείο της ΚΕΔΕ ότι από τον Αύγουστο έχουν ενεργοποιηθεί οι διαδικασίες και έχει εκταμιευθεί ένα δισ. Ευρώ για την πληρωμή έργων. Μέχρι το τέλος του έτους, διαβεβαίωσε, ότι θα έχει εξασφαλιστεί ρευστότητα ύψους 4 δισ. ευρώ για την κάλυψη εκκρεμών χρηματοδοτήσεων για έργα.

Ο Α. Χαρίτσης έκανε γνωστό ότι θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα επίσκεψη στις Βρυξέλλες, όπου και θα επιδιώξει να εξασφαλίσει παράταση υλοποίησης έργων του ΕΣΠΑ 2007 -2013. Επιπλέον διαβεβαίωσε ότι ο ρόλος των δήμων στη νέα προγραμματική περίοδο θα είναι αναβαθμισμένος.

Επίσης συμφωνήθηκε να υπάρξει το επόμενο διάστημα νέα συνάντηση με το προεδρείο της ΚΕΔΕ προκειμένου οι δύο πλευρές να συζητήσουν για θέματα, όπως η ενίσχυση της διαχειριστικής επάρκειας των δήμων, η απλοποίηση των διαδικασιών και η υιοθέτηση καινοτόμων προτάσεων και συμπράξεων σε επίπεδο αυτοδιοίκησης.

Από την Πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Αποκέντρωσης Π. Κουρουμπλής δεσμεύθηκε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, τόσο σε νομοθετικό επίπεδο, όσο και σε διαδικαστικό, προκειμένου να μειωθούν τα γραφειοκρατικά προσχώματα και να ολοκληρωθούν απρόσκοπτα οι διαδικασίες ένταξης και ολοκλήρωσης έργων. «Δε θα τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα αλλά θα βρίσκουμε λύσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν και υπογράμμισε ότι αυτό που απομένει, είναι να δούμε στη πορεία την υλοποίηση τους.

Η ΚΕΔΕ, μετά από σχετικό αίτημα που υπεβλήθη από τους υπουργούς,  εντός της επόμενης εβδομάδας θα αποστείλει στο υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στοιχεία σχετικά με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με τα απλήρωτα έργα. Συνολικά 166 δήμοι είχαν δώσει στοιχεία σχετικά με το πάγωμα των έργων καθώς δεν είχαν πληρωθεί οι εργολάβοι. Ωστόσο το υπουργείο υποστηρίζει ότι η εικόνα έχει αλλάξει μετά την εξασφάλιση χρηματοροής ύψους ενός δισεκατομμυρίου.  Με βάση το σχετικό δεδομένο υπολογίζεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες με το 25% των έργων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ Α. Χαρίτσης, ο Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΣΔΑ Κ. Πουλάκης,  ο Α’ Αντιπρόεδρος Δ. Καφαντάρης, ο Β’ Αντιπρόεδρος Γ. Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Γ. Μουράτογλου, οι επικεφαλής των υπολοίπων παρατάξεων, Απόστολος Κοιμήσης, Δημήτρης Μπίρμπας και  Γιώργος Ιωακειμίδης, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ και ο Νομικός Σύμβουλος, Βαγγέλης Πάνου και Παναγιώτης Ζυγούρης αντίστοιχα.

Συνάντηση του Προεδρείου της ΚΕΔΕ με συναρμόδιους υπουργούς για το ΕΣΠΑ

Τετ, 10/07/2015 - 18:23

Τα προβλήματα ολοκλήρωσης των έργων του ΕΣΠΑ 2007-13, η άμεση ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-20, καθώς και η θέση της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού στην προγραμματική περίοδο 2014-20, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει αύριο Πέμπτη 8 Οκτωβρίου στις 11:30 π.μ το πρωί το Προεδρείο της ΚΕΔΕ με τους συναρμόδιους υπουργούς.

 

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Σταδίου 27 & Δραγατσανίου) παρουσία του υπουργού Π.Κουρουμπλή και του αρμόδιου για θέματα ΕΣΠΑ υφυπουργού Α. Χαρίτση.

 

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ με επιστολή του από τις 2 Οκτωβρίου είχε επισημάνει τόσο στον αρμόδιο υπουργό Γ. Σταθάκη, όσο και στον υφυπουργό Α. Χαρίτση την ανάγκη εξεύρεσης λύσης για την υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ.

 

«Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ενημέρωση για κρίσιμα ζητήματα της αρμοδιότητάς σας και πιο συγκεκριμένα αναφορικά με τις διαδικασίες και τα προβλήματα ολοκλήρωσης-κλεισίματος των έργων του ΕΣΠΑ 2007-13, καθώς και την ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-20», τόνιζε στην επιστολή του ο Γ. Πατούλης.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ακόμη: «Η σημερινή κατάσταση της Χώρας, το αυστηρό δημοσιονομικό περιβάλλον εντός του οποίου κινείται, με τα συνακόλουθα ζητήματα που το χαρακτηρίζουν, όπως η έλλειψη ρευστότητας, οι εξαιρετικά περιορισμένοι εθνικοί πόροι κ.λπ., επιβάλλουν την άμεση και ουσιαστική αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, του μοναδικού υφιστάμενου χρηματο-οικονομικού εργαλείου».

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, Email : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Τοπική αυτοδιοίκηση και ιατρική κοινότητα κοντά στα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών στην 1η εκστρατεία Υγείας του προγράμματος “we care” του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»

Τετ, 10/07/2015 - 15:25

Κοντά στα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών που φιλοξενούνται στο Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου, βρέθηκε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε, Πρόεδρος του Ι.Σ.Α και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος «we care» για παροχή ιατρικής βοήθειας σε παιδιά προσφύγων που υλοποιεί το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε), τη στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Ι.Σ.Α) και του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Στο πλαίσιο αυτής της «συμμαχίας ανθρωπιάς», πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκστρατεία πρόληψης – θεραπείας της Υγείας και εμβολιασμού των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών, παρουσία της Προέδρου του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» Μαριάννα Βαρδινογιάννη, του αγγελιαφόρου του προγράμματος “we careΣάκη Ρουβά, που σταθερά στηρίζει πρωτοβουλίες που αφορούν τα παιδιά, του Διοικητή του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» Εμμανουήλ Παπασσάβα, του Γενικού Διευθυντή της ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Κώστα Δήμτσα, του Δημάρχου Γαλατσίου Γεώργιου Μαρκόπουλου, μελών της Δημοτικής Αρχής Γαλατσίου, αλλά και πλήθους εθελοντών γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού από το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ι.Σ.Α και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Υπηρετώντας τη φιλοσοφία του προγράμματος “we care” πραγματοποιήθηκε δωρεάν προληπτική εξέταση από τους εθελοντές ιατρούς τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών που έχουν εγκατασταθεί στο κλειστό Ολυμπιακό γυμναστήριο Γαλατσίου, παρασχέθηκε κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ έγινε και εμβολιασμός βρεφών, παιδιών και εφήβων έως 16 ετών στις περιπτώσεις που κρίθηκε απαραίτητο.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης εκστρατείας εμβολιασμού, προληπτικού ελέγχου και θεραπείας της Υγείας των παιδιών των προσφύγων, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γ. Πατούλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ως αυτοδιοίκηση έχουμε βρεθεί στην «πρώτη γραμμή» αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος, έχοντας από την πρώτη στιγμή αναλάβει πρωτοβουλίες ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης σε συνεργασία και με υγειονομικό προσωπικό του Ι.ΣΑ. Δεν θα μπορούσαμε ως τοπική αυτοδιοίκηση και ιατρική κοινότητα να απέχουμε από τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» που έχει ως επίκεντρο τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών που φιλοξενούνται στη χώρα μας. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί για το σύνολο των παιδιών των προσφύγων και για όσο διάστημα συνεχιστούν οι μεταναστευτικές ροές με στόχο κάθε προσφυγόπουλο να έχει καταγεγραμμένο το ιστορικό Υγείας στο προσωπικό του βιβλιάριο Υγείας. Συγχαίρουμε το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για την εξέχουσα πρωτοβουλία και ευχαριστούμε θερμά το σύνολο των εθελοντών γιατρών και νοσηλευτών που για ακόμη μια φορά ένωσαν τις δυνάμεις τους σε αυτήν την «αλυσίδα αλληλεγγύης, προσφοράς και Υγείας» για τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας».

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Μαραθώνα εγκαινίασαν ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, και ο Δήμαρχος Μαραθώνος Ηλ. Ψηνάκης

Τρί, 10/06/2015 - 14:52

Εκδήλωση για την έναρξη της λειτουργίας του ΚΕΠ Υγείας Δήμου Μαραθώνος, συνδιοργάνωσαν το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ), ο Δήμος Μαραθώνος και το ΚΕΠ Υγείας.

Ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε, Γ. Πατούλης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, μίλησε για τον ρόλο των ΚΕΠ Υγείας και τη σημασία που έχουν οι δράσεις κοινωνικής πρόνοιας των δήμων. «Το ΚΕΠ Υγείας είναι το όραμα πολλών χρόνων, και βούλησή μας είναι όχι μόνο οι Δήμοι του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ αλλά όλοι οι Δήμοι από άκρη σε άκρη της χώρας να αποκτήσουν το δικό τους ΚΕΠ Υγείας. Πρόκειται για μία ιδέα που υπηρετεί την Υγεία του Πολίτη προωθώντας την πρόληψη πριν καν ακόμα χρειαστεί ιατρική αντιμετώπιση. Μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας προσφέρουμε ενημέρωση και συμβουλευτική για επτά θανάσιμα νοσήματα, τα οποία, όμως, εάν προληφθούν, είναι ιάσιμα σε συντριπτικό ποσοστό».

Ο Δήμαρχος Μαραθώνος Ηλίας Ψηνάκης, στην ομιλία του δήλωσε την ενεργή συμμετοχή του Δήμου Μαραθώνος στο δίκτυο των ΚΕΠ Υγείας της χώρας, σημειώνοντας το πόσο σημαντικό είναι οι πολίτες να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν δομές Υγείας, ιδιαίτερα τις κρίσιμες εποχές που ζούμε και επεσήμανε ότι ο Δήμος θα είναι πάντα στο πλευρό των δημοτών του.


Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, ο οποίος μίλησε για τον ρόλο των ΚΕΠ Υγείας στην πρόληψη και στην προαγωγή της Υγείας και ο γιατρός Νεκτάριος Mπρέγιαννης, ο οποίος μίλησε για τα διαγνωστικά  πρωτόκολλα των ΚΕΠ Υγείας και αναφέρθηκε αναλυτικά στα νοσήματα για οποία προτείνονται προληπτικές εξετάσεις.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, Email : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

 

Επίσκεψη του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε Γ. Πατούλη, στην πυρόπληκτη Νεάπολη Λακωνίας

Τρί, 10/06/2015 - 13:11

 

 

 

 

 

 

 

 

Πιέσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή Μονεμβασίας για λύσεις αποκατάστασης

Στις πυρόπληκτες περιοχές στη Νεάπολη Λακωνίας βρέθηκε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γιώργος Πατούλης, σε μία αυτοψία για την επιτόπια αποτύπωση της κατάστασης μετά την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου. Την αυτοψία πραγματοποίησε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στον Δήμο Μονεμβασίας συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Μονεμβασίας Ηρακλή Τριχείλη.

Κατά την επίσκεψή του στον Δήμο Μονεμβασίας, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γ. Πατούλης, βρέθηκε στις πληγείσες από τη φωτιά του Ιουλίου περιοχές της Νεάπολης Λακωνίας όπου διαπιστώθηκε ο σοβαρός κίνδυνος για την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και κατολισθήσεων ενόψει των βροχοπτώσεων του χειμώνα.

Μετά την αποτύπωση του μεγέθους της καταστροφής που περιλαμβάνει ένα καμένο ορεινό μέτωπο μήκους 15 χλμ. με πέντε χωριά και περισσότερα από 100.000 καμένα ελαιόδεντρα, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε κ. Πατούλης, συνεχάρη τον Δήμαρχο κ. Τριχείλη, για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει έως τώρα με δικές του ενέργειες για την επαναλειτουργία των δικτύων υποδομών αλλά και την επαναφορά της ομαλότητας της ζωής των κατοίκων της περιοχής, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλει για την αποψίλωση των σημείων υψηλής επικινδυνότητας για συσσώρευση υδάτων.

Στο ίδιο πλαίσιο δήλωσε ότι η Κ.Ε.Δ.Ε θα βρίσκεται στο πλευρό του Δήμου αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την προώθηση το συντομότερο δυνατόν των απαιτούμενων παρεμβάσεων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των συνεπειών από τη φωτιά.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γ. Πατούλης, με αφορμή την επίσκεψή του στις καμένες εκτάσεις της Νεάπολης Λακωνίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Βρισκόμαστε στο πλευρό της Δημοτικής Αρχής και των κατοίκων της περιοχής της Νεάπολης. Αξιοποιώντας τις μελέτες για τη συγκράτηση των υδάτων που έχει εκπονήσει ο Δήμος θα αναλάβουμε ως Κ.Ε.Δ.Ε πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των διαδικασιών στην περιοχή για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των επακόλουθων επιπτώσεων από τη λαίλαπα της φωτιάς. Ζητούμε τη συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών για την άμεση προώθηση των αιτημάτων του Δήμου Μονεμβασίας που θα συμβάλουν στην επούλωση των πληγών από την καταστροφική πυρκαγιά και θα θωρακίσουν αντιπλημμυρικά την περιοχή από τις βροχοπτώσεις του χειμώνα».

Στη διάρκεια της παραμονής του στην περιοχή ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε είχε σειρά επαφών με την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Ντία Τζανετέα, καθώς και άλλους τοπικούς παράγοντες, έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια του ΚΕΠ Υγείας στους Μολάους, μία δομή που θα συμβάλει στη βελτίωση των υπηρεσιών φροντίδας και πρόληψης της Υγείας των κατοίκων της περιοχής, όπως, επίσης, παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις αναρριχητών στο Κυπαρίσσι Λακωνίας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Παρουσία του Προέδρου του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε Γ. Πατούλη, τα εγκαίνια του ΚΕΠ Υγείας Μονεμβασίας

Τρί, 10/06/2015 - 11:38

 

 

 

 

 

 

Με την παρουσία του Προέδρου του Εθνικού Διαδημοτικού ΔικτύουΥγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ) και Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. Γιώργου Πατούλη, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ΚΕΠ Υγείας Δήμου Μονεμβασίας καθώς και σχετική εκδήλωση ενημέρωσης που οργανώθηκε από τον Δήμο Μονεμβασίας σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ) και το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου.

Ο Πρόεδρος του  Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, μίλησε για τον ρόλο των ΚΕΠ Υγείας και τη σημασία που έχουν οι δράσεις κοινωνικής πρόνοιας των δήμων. «Συνεχίζουμε ως τοπική αυτοδιοίκηση τον αγώνα μας για να προλαμβάνουμε την ασθένεια από τη θεραπεία. Το ΚΕΠ Υγείας είναι το όραμα πολλών χρόνων, και βούλησή μας είναι όχι μόνο οι Δήμοι του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ αλλά όλοι οι Δήμοι της χώρας να αποκτήσουν το δικό τους ΚΕΠ Υγείας. Μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας προσφέρουμε ενημέρωση και συμβουλευτική για επτά θανάσιμα νοσήματα, τα οποία, όμως, εάν προληφθούν, είναι ιάσιμα σε συντριπτικό ποσοστό. Θα είμαστε αρωγοί της προσπάθειας του Δήμου για την πρόληψη της Υγείας των πολιτών».

Ο Δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης, επεσήμανε την αξία της πρόληψης στην Υγεία και τη σημασία της δημιουργίας του ΚΕΠ Υγείας για τους δημότες.

Ως εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, χαιρετισμό απηύθυνε ο πατέρας Γεράσιμος Πετρολέκας.
Στη συνέχεια η εκπρόσωπος του ΚΕΠ Υγείας Δήμου Μονεμβασίας στο Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Υ.Υ Ζωή Νεραντζουλάκη – Ρεπαπίνου, μίλησε για τις ενέργειες που έχουν γίνει εκ μέρους του Δήμου σε συνεργασία με το Δίκτυο και την κεντρική δομή των ΚΕΠ Υγείας για την οργάνωση αυτής της νέας δημοτικής δομής και τον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να λειτουργήσει στον Δήμο Μονεμβασίας.

Ακολούθησε η εισήγηση του επιστημονικού Υπεύθυνου των ΚΕΠ Υγείας Γιώργου Κορμά, σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο επικίνδυνων νοσημάτων και την ενημέρωση των δημοτών για θέματα όπως ο σχολικός εκφοβισμός, το ασφαλές διαδίκτυο, η παχυσαρκία και άλλα, που απασχολούν έντονα την κοινωνία μας και επηρεάζουν με ποικίλους τρόπους την υγεία μας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, συλλόγων και φορέων αλλά και κάτοικοι της περιοχής.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, Email : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Τη σημασία της ιαματικής ιατρικής στη διαδικασία της θεραπείας επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, μιλώντας στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής

Δευ, 10/05/2015 - 13:59

Τις μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης των ιαματικών πηγών του ελλαδικού χώρου με στόχο την ανάπτυξη της ιαματικής ιατρικής και του ιαματικού τουρισμού, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε, Πρόεδρος του Ι.Σ.Α και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής με θέμα: «Η συμβολή της ιαματικής ιατρικής στην επιλογή των ιατρών ως συμπληρωματικό θεραπευτικό σχήμα» με την ευκαιρία της ομιλίας του για την ιαματική υδροθεραπεία και την αντιμετώπιση παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος.

Στη διάρκεια του συνεδρίου που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, και ανέδειξε τη συμβολή της ιαματικής ιατρικής ως επιλογή των γιατρών, διακεκριμένοι επιστήμονες παρουσίασαν τις συμπληρωματικές θεραπευτικές δράσεις των ιαματικών φυσικών πόρων σε νοσήματα του μυοσκελετικού, νευρικού, αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, αιμοποιητικού, γαστρεντερικού, ουρολογικού και ενδοκρινολογικού συστήματος, καθώς και σε δερματολογικές, γυναικολογικές, αλλεργικές και περιοδοντικές παθήσεις.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε κ. Πατούλης, παρουσίασε την ιαματική ιατρική ως εναλλακτική προσέγγιση της κλασικής ιατρικής που μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά ως συμπληρωματικό θεραπευτικό σχήμα. «Η υγεία και η ευεξία είναι από τα πολυτιμότερα αγαθά. Η ιαματική ιατρική στη βάση της αξιοποίησης των σημαντικών ιαματικών πηγών στον ελλαδικό χώρο σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον και κλίμα, παρέχει μεγάλες δυνατότητες ώστε τα θερμαλιστικά κέντρα να εξελιχθούν σε κέντρα ιαματικής ιατρικής. Στο πλαίσιο αυτό, επιβάλλεται η καθιέρωση και επικαιροποίηση της ιαματικής ιατρικής αφενός από την απαίτηση των ασθενών σε διεθνές επίπεδο για την εφαρμογή εναλλακτικών και συμπληρωματικών θεραπειών αφετέρου από την ένταξη των Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας και Κέντρων Θαλασσοθεραπείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας καθώς και από την εφαρμογή των διατάξεων περί διακίνησης ασθενών εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στο συνέδριο εξετάστηκαν οι εξής θεματικές ενότητες: «Υδροθεραπεία στις γυναικολογικές παθήσεις και στην οδοντιατρική», «Η ποσιθεραπεία στις παθήσεις γαστρεντερικού και ουροποιητικού συστήματος», «Η υδροθεραπεία σε ρευματολογικές και νευρολογικές παθήσεις», «Υδροθεραπεία στις δερματοπάθειες και την ιατρική αισθητική», «Ιαματικές πηγές – ιαματικά κέντρα», «Υδροθεραπεία στις παθήσεις του καρδιαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος».

Συντονιστής του συνεδρίου ήταν ο Καθηγητής Ιατρικής Γρηγόριος Τρυψιάνης, και Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής ο Καθηγητής Δερματολογίας Κωνσταντίνος Κουσκούκης.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο Καθηγητής Δερματολογίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων Κωνσταντίνος Κουσκούκης, ο Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής Ιωάννης Τούντας, ο Καθηγητής Υγιεινής και Πρόεδρος ΕΛΙΝΥΑΕ Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, ο Δήμαρχος Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου, καρδιολόγος Ιωάννης Συκιώτης, ο τ. Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής ΚΑΤ Παναγιώτης Παπαδέλης, ο Διευθυντής ΣΤ’ Ορθοπεδικής Κλινικής Ασκληπιείου Νικόλαος Νικολακάκης, ο Διευθυντής Ρευματολογικής Κλινικής – Βιοκλινικής Ευθύμιος Σταυρόπουλος, ο Καθηγητής Δερματολογίας Δ. Ρηγόπουλος, ο Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας ΕΚΠΑ Νικόλαος Δρακούλης, ο Καθηγητής Γαστρεντερολογίας ΔΠΘ Γεώργιος Κουκλάκης, ο Αν. Καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής ΔΠΘ Αθανάσιος Ζησιμόπουλος, ο Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας ΕΚΠΑ Ιωάννης Κουμαντάκης κ.α.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, Email : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

«Επενδύστε στην Ελλάδα», το μήνυμα του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη σε γερμανούς επιχειρηματίες

Δευ, 10/05/2015 - 12:14

 

 

 

 

 

 

Πρόσκληση σε γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην τοπική ανάπτυξη σε συνεργασία και συνέργεια με την Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας και σε συγκεκριμένα επενδυτικά αντικείμενα που αποτελούν προτεραιότητα, απεύθυνε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια παρέμβασής του σε συνάντηση δημάρχων, εκπροσώπων της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και εκπροσώπων επιχειρήσεων γερμανικών συμφερόντων που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΚΕΔΕ την Παρασκευή.

Γιατί να επενδύσουν στην Ελλάδα και την τοπική ανάπτυξη

Στο ερώτημα γιατί οι γερμανοί επενδυτές να επενδύσουν σε αντικείμενα τοπικής ανάπτυξης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι οι Ελληνικοί Δήμοι, παρά τις τεράστιες μειώσεις των κρατικών επιχορηγήσεων, σε όλη την περίοδο της κρίσης αποτελούν το πιο αποτελεσματικό και δυναμικό τομέα της γενικής κυβέρνησης. Οι Δήμοι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και της Eurostat παρουσιάζουν:

 • πλεονάσματα, που ξεπερνούν κατά πολύ τις προσδοκίες του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας (ΜΠΔΣ),
 • αποτελεσματική διαχείριση συνεισφέροντας με αυτό τον τρόπο στη δημιουργία του πρωτογενούς πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης,
 • δείκτες υγειούς μακροοικονομικής κατάστασης,
 • οικονομική σταθερότητα και μείωση των δανειακών και ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους.

Βούληση των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να αυξήσουν περαιτέρω αυτήν την αποτελεσματικότητα, σημείωσε ο κ. Πατούλης και συμπλήρωσε πως «ο ιδιωτικός τομέας έχει να προσφέρει πολλά σε αυτό το επίπεδο και γι’ αυτό μας ενδιαφέρει μία αμοιβαία, επωφελής συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο. Η συνεργασία αυτή δεν περιορίζεται στην Ελλάδα και στους Έλληνες επιχειρηματίες, αλλά αναζητούμε προτάσεις και από χώρες, όπως η Γερμανία».

Τα πλεονεκτήματα των Δήμων

Σε ότι αφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών δήμων για μια τέτοια συνεργασία, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι είναι πολλά και η αξιοποίησή τους εγγυάται αποτελεσματικές και αμοιβαία επωφελείς επενδύσεις».

Συγκεκριμένα ανέφερε ορισμένα από αυτά.

 • Παρά την οικονομική κρίση οι δήμοι διαχειρίζονται ετησίως περίπου 6, 5 δις €. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Όλοι οι επενδυτές επικεντρώνονται κυρίως στη διαχείριση του ΕΣΠΑ 2014-2020, το οποίο θα είναι ύψους 20 δις € περίπου. Οι ελληνικοί δήμοι την ίδια περίοδο και χωρίς τις επενδύσεις από το ΕΣΠΑ, θα διαχειριστούν υπερδιπλάσια ποσά.
 • Οι ελληνικοί δήμοι έχουν τη μικρότερη έκθεση σε δανεισμό από σχεδόν όλους τους δήμους της Ευρώπης. Παράλληλα, οι δανειακές τους υποχρεώσεις καλύπτουν το 64% των απαιτήσεων και διαθέσιμων τους. Αυτό και μόνο το στοιχείο αναδεικνύει τις προοπτικές αλλά και την πιστοληπτική ικανότητα της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης.
 • Οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης θεωρούνται από όλους τους μελετητές πολύ μεγάλες καθώς ο μέσος όρος εσόδων ή δαπανών της ευρωπαϊκής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε σχέση με το ΑΕΠ, είναι περίπου 11,6% όταν ο αντίστοιχος δείκτης στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 3,5 %.
 • Οι ελληνικοί δήμοι γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τις ιδιαιτερότητες, ανάγκες και προοπτικές των τοπικών αγορών και κοινωνιών.
 • Οι εμπειρίες των ελληνικών δήμων στη διαχείριση όχι μόνο μικρών αλλά και πολύπλοκων έργων είναι πολύ μεγάλη.

 

«Η ΤΑ σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα αλλάζει, υπογράμμισε ο πρόεδρο της ΚΕΔΕ. Παύει να είναι ο βασικός παίκτης και επενδυτής στην τοπική ανάπτυξη. Αποκτά ένα νέο ρόλο, ανοικτού οικονομικού συστήματος, στο οποίο όλοι οι συμμετέχοντες έχουν ρόλο και λόγο. Αυτή είναι η γενική φιλοσοφία της νέας ηγεσίας της ΚΕΔΕ και γι’ αυτό το λόγο δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή μας συνάντηση. Ο επιχειρηματικός κόσμος αποτελεί ένα βασικό παίκτη στην τοπική ανάπτυξη και η συνεργασία και συνέργεια με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναμένεται να προσφέρει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για όλους τους συμβαλλόμενους και κυρίως για τους δημότες μας. Στο πλαίσιο της συνεργασίας και για να βοηθήσουμε την τοπική επιχειρηματικότητα, αλλά και την προσέλκυση και υποστήριξη επιχειρήσεων, έχουμε έτοιμη πρόταση για το ΕΣΠΑ, δημιουργίας τοπικών κέντρων υποστήριξης επενδύσεων και επιχειρήσεων».

 

Οι τομείς επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Τα επενδυτικά αντικείμενα που δίνει  ιδιαίτερη προτεραιότητα η Αυτοδιοίκηση, όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης, είναι:

 • Παρεμβάσεις στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον
 • Εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας
 • Διαχείριση υδατικών πόρων και αποβλήτων
 • Κοινωνική καινοτομία
 • Ψηφιακή αναβάθμιση παρεχομένων υπηρεσιών
 • «Έξυπνες» πόλεις

«Είναι προφανές, κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ότι σχεδόν όλες οι παραπάνω δράσεις υπάρχει δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν από τη νέα προγραμματική περίοδο. Εμείς όμως, οι Έλληνες αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το ΕΣΠΑ δεν το αντιμετωπίζουμε ως επιχορήγηση. Το θεωρούμε ως ένα χρήσιμο εργαλείο για την προσέλκυση επενδύσεων και πόρων και με βάση αυτή την αντίληψη σας καλούμε να συμμετέχετε.

Ένα επίσης σημαντικό σημείο συνεργασίας της ΤΑ με τον επιχειρηματικό κόσμο είναι το Juncker Plan. Σας υπενθυμίζω ότι με προσωπικές μου παρεμβάσεις και στον Πρόεδρο Juncker και στην Επιτροπή Περιφερειών και προφανώς στην Ελληνική κυβέρνηση, έχω απαιτήσει ποσοστό 10% του Juncker Plan να κατευθυνθεί σε δημοτικά έργα».

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Πρόσκληση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη προς τον Γ. Σταθάκη, υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και τον Α. Χαρίτση, υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού να παραβρεθούν σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ

Παρ, 10/02/2015 - 14:48

Τα προβλήματα ολοκλήρωσης- κλεισίματος των έργων του ΕΣΠΑ 2007-13 και η ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-20 στην ατζέντα της συνάντησης

 

 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με επιστολή του απευθύνει πρόσκληση τον Γ. Σταθάκη, υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και τον Α. Χαρίτση, υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού προκειμένου να παραβρεθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.

«Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ενημέρωση για κρίσιμα ζητήματα της αρμοδιότητάς σας και πιο συγκεκριμένα αναφορικά με τις διαδικασίες και τα προβλήματα ολοκλήρωσης – κλεισίματος των έργων του ΕΣΠΑ 2007-13, καθώς και την ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-20», τονίζει στην επιστολή του ο κ. Πατούλης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρει ακόμη:

«Η σημερινή κατάσταση της Χώρας, το αυστηρό δημοσιονομικό περιβάλλον εντός του οποίου κινείται, με τα συνακόλουθα ζητήματα που το χαρακτηρίζουν, όπως η  έλλειψη ρευστότητας, οι εξαιρετικά περιορισμένοι εθνικοί πόροι κ.λπ., επιβάλλουν την άμεση και ουσιαστική αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, του  μοναδικού υφιστάμενου χρηματο-οικονομικού εργαλείου.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου, πέραν της ενημέρωσης των Δήμων, να εξευρεθεί μια κοινή συνισταμένη μεταξύ των προτεραιοτήτων και ενεργειών του Κεντρικού Κράτους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σας καλούμε να συμμετάσχετε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, ώστε να συντονίσουμε το βηματισμό μας, μέσω της ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου  να επιτευχθεί η βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, επ’ ωφελεία της ελληνικής οικονομίας και των πολιτών».

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης καλεί τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη σε διάλογο για τα προβλήματα συνεργασίας των δήμων με την ΔΕΗ και τους Εναλλακτικούς Παρόχους Ηλεκτρικής Ενέργειας

Πέμ, 10/01/2015 - 17:12

Πρόσκληση για συνάντηση απευθύνει με επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι κατά τη συνεργασία τους με την ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Προβλήματα όπως η μεγάλη καθυστέρηση απόδοσης των ανταποδοτικών τελών, το ύψος προμήθειας που καταβάλλουν οι δήμοι για την είσπραξή τους, το τιμολόγιο χρέωσης του ρεύματος που καταναλώνουν οι δήμοι, η χρηματοδότηση της υπογειοποίησης των δικτύων της ΔΕΗ κ.λπ..

Ο κ. Πατούλης στην επιστολή του υπενθυμίζει ότι η ΚΕΔΕ έχει ήδη καταθέσει έξι συγκεκριμένες προτάσεις – αιτήματα στον κ. Παναγιωτάκη και στα αρμόδια υπουργεία για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Ειδικότερα η ΚΕΔΕ ζητά:

 • Να αποδίδονται στο σύνολό τους, εντός του δεύτερου μήνα, τα εισπραττόμενα ποσά από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς παρόχους στους οικείους δήμους.
 • Να μπορούν οι δήμοι να παίρνουν προκαταβολές μετά από σχετικό αίτημά τους.
 • Να παρέχονται αδαπάνως τα στοιχεία που ζητούν οι δήμοι, όταν αυτά σχετίζονται με τα τέλη και τους φόρους που εισπράττονται μέσω της ΔΕΗ και των εναλλακτικών παρόχων για λογαριασμό τους.
 • Να μειωθεί το ποσοστό της προμήθειας που εισπράττουν από τους δήμους από το 2% στο 0,5%.
 • Να καθοριστεί ένα κοινά αποδεκτό τιμολόγιο, μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δήμων, ΔΕΗ και εναλλακτικών παρόχων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η κατανάλωση του ρεύματος στους δήμους αφορά στην κοινωνική εξυπηρέτηση και στην ασφάλεια των πολιτών.
 • Να υπάρξει συνολικός προγραμματισμός της υπογειοποίησης όλων των εναέριων δικτύων της ΔΕΗ εντός των πόλεων και να αναλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρωτοβουλία θέσπισης ενιαίων κανόνων για τις οικονομικές υποχρεώσεις του κάθε φορέα και για τον συντονισμό της συνεργασίας τους.

 

Η απάντηση ωστόσο της ΔΕΗ, που κοινοποιήθηκε στην ΚΕΔΕ, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Πατούλης, «δεν μας ικανοποιεί, αφήνει όμως κατά τη γνώμη μας περιθώρια για μία προσπάθεια συνεννόησης και διαπραγμάτευσης, την οποία και επιζητούμε».

Για αυτό και τον καλεί σε συνάντηση είτε με το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, είτε με αντιπροσωπεία της Ένωσης προκειμένου να υπάρξει διάλογος για αναζήτηση λύσεων.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνεργασία ΚΕΔΕ – ΟΚΑΝΑ για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου του Οργανισμού με την αρωγή των Δήμων

Πέμ, 10/01/2015 - 15:51

Συνάντηση εργασίας είχε χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης με τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ κ. Ευάγγελο Καφετζόπουλο, τον γενικό διευθυντή κ. Δημήτρη Πλατανιά και στελέχη του Οργανισμού, στα γραφεία της Ένωσης.

 

Κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκε το στρατηγικό σχέδιο του ΟΚΑΝΑ, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία εθνικού δικτύου παρέμβασης για τους χρήστες ουσιών, τη γονεϊκή στήριξη και την προστασία των ανηλίκων και τη διασφάλιση της υγείας μέσω της συνεχούς φροντίδας. Στόχος, όπως τονίστηκε, είναι η εξεύρεση τρόπων συνέργειας με τους δήμους, αλλά και την ΚΕΔΕ, σχετικά με την εφαρμογή του σχεδίου στο σύνολο της χώρας κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

 

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως οι δήμοι αποτελούν αναπόσπαστο εταίρο στην υλοποίηση του σχεδίου του ΟΚΑΝΑ για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος θεραπευτικής στήριξης, με παράλληλες κοινωνικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις, και έδειξαν τη διάθεσή τους για την περαιτέρω μεταξύ τους συνεργασία.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Τα έργα μέσω ΕΣΠΑ και άλλα επείγοντα ζητήματα της νησιωτικής χώρας συζήτησε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γ. Πατούλης, με τον Δήμαρχο Ζακύνθου Π. Κολοκοτσά

Πέμ, 10/01/2015 - 15:33

Θέματα που σχετίζονται με τα χρηματοδοτούμενα μέσω ΕΣΠΑ έργα και τη συνέχισή τους, όπως και άλλα επείγοντα ζητήματα που αφορούν σε μεγάλο ποσοστό Δήμων της νησιωτικής επικράτειας βρέθηκαν, στο επίκεντρο της συνάντησης του Δημάρχου Αμαρουσίου και Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε Γιώργου Πατούλη, με τον Δήμαρχο Ζακύνθου Παύλο Κολοκοτσά.

Εκτός από το μέλλον των έργων σε εκκρεμότητα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συζητήθηκαν και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τη δημόσια Υγεία από την πιθανή διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ εάν δεν υπάρξει κάποια σχετική ρύθμιση των χρεωστούμενων οφειλών. Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε κ. Πατούλης, επεσήμανε τη σοβαρότητα του προβλήματος από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς στην περίπτωση αυτή θα προκληθεί ανωμαλία στην υδροληψία μέσω των γεωτρήσεων στα νησιά.

Με την ευκαιρία της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε κ. Πατούλης, επανέλαβε τη θέση της τοπικής αυτοδιοίκησης στη βάση της σύνθεσης των πολιτικών με στόχο τον εξορθολογισμό των προβλημάτων και την προάσπιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στο σύνολο της επικράτειας με έμφαση στη νησιωτική και ορεινή ηπειρωτική χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα διαφορετικής φύσης από εκείνα στα αστικά κέντρα.

Απαραίτητη η συνεργασία της Κ.Ε.Δ.Ε. και του Υπουργείου Εσωτερικών για να δοθούν λύσεις στα μεγάλα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης και των Δήμων

Τετ, 09/30/2015 - 16:32

Στην κοινή διαπίστωση ότι η συνεργασία μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του υπουργείου Εσωτερικών είναι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε επιβεβλημένη και αναγκαία για να καταστεί δυνατή η επίλυση των μεγάλων, χρόνιων και οξυμένων προβλημάτων των δήμων,  συνέπεσαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης- συζήτησης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στην οποία παραβρέθηκαν ακόμη ο υφυπουργός Εσωτερικών  Γ. Μπαλάφας, ο γενικός γραμματέας Κ. Πουλάκης και ο γενικός διευθυντής Κ. Θεοδωρόπουλος.

 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, αφού καλωσόρισε την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «η συνεργασία είναι επιβεβλημένη, γιατί τα μεγάλα, χρόνια και οξυμένα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απαιτούν επιτακτικά την επίλυσή τους. Εάν δεν το καταφέρουμε, θα είμαστε υπεύθυνοι για τη διαιώνιση των προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης, αλλά και των τοπικών κοινωνιών». Παράλληλα ο κ. Πατούλης τόνισε ότι «η ΚΕΔΕ θα συμπλεύσει με την Κεντρική Κυβέρνηση, στις αποφάσεις που κρίνει ότι ωφελούν τους Δήμους, αλλά ταυτόχρονα διατηρεί το δικαίωμα να διαφωνεί σε όσα θεωρεί ότι θίγουν την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα δημοκρατικού διαλόγου για να ακουστούν οι απόψεις μας, αλλά και δεν θα διστάσουμε να βρούμε και πιο δυναμικούς τρόπους διεκδίκησης.»

 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλής, ο οποίος σημείωσε ότι στόχος της σημερινής επίσκεψης είναι να συμβάλει στην καθιέρωση κλίματος εμπιστοσύνης και ειλικρινούς συνεργασίας, καθώς και να ακούσει με προσοχή τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα τόνισε ότι οι εκλογές τέλειωσαν και ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη απέναντι στην πατρίδα και πως οι κομματικές ιδιότητες του καθενός είναι χρήσιμο να είναι απόμακρες.

 

Σε ότι αφορά τον Καλλικράτη ο κ. Κουρουμπλής αποσαφήνισε ότι για την επόμενη διετία δεν υφίσταται θέμα αλλαγής του χωροταξικού σχεδιασμού. Παράλληλα τόνισε ότι τα αρκετά προβλήματα που έχει γεννήσει η εφαρμογή του θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Για το σκοπό αυτό αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, θα συσταθεί ειδική Επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία θα συμμετέχει και η ΚΕΔΕ και θα έχει ως έργο της την επεξεργασία  τόσο του νέου πλαισίου για τον Καλλικράτη, όσο και το Νέο Κώδικα των Δήμων.

Επίσης στο αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξει κοινή συνάντηση του ίδιου, της ΚΕΔΕ και του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη με αντικείμενο την παράταση του ΕΣΠΑ καθώς και την εξεύρεση επιπλέον χρηματοδότησης για τους παιδικούς σταθμούς.

Τέλος ο κ. Κουρουμπλής ανακοίνωσε τη σύσταση και καθημερινή λειτουργία μόνιμης επιτροπής ΥΠΕΣΔΑ και ΚΕΔΕ με αντικείμενο την επίλυση των εκκρεμοτήτων.

 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δεσμεύσεις του υπουργού και «αυτό που μένει, τόνισε, είναι να ικανοποιηθούν στην πράξη».

 

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε εκτενή παρουσίαση των θέσεων και διεκδικήσεων της Αυτοδιοίκησης.

Σε ότι αφορά στην σημερινή οικονομική κατάσταση των δήμων, ο κ. Πατούλης είπε ότι οι πρωτοφανείς περικοπές πόρων τα τελευταία χρόνια, έχουν πλήξει ήδη τις ανελαστικές δαπάνες των δήμων και σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα των μικρών ΟΤΑ, υπάρχουν προβλήματα λειτουργίας αλλά και επιβίωσής τους.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ με την απόδοση του συνόλου των θεσμοθετημένων πόρων, με τη συνέχιση του προγράμματος απόδοσης των Παρακρατηθέντων, την επαναφορά του ποσοστού κατανομής εσόδων του Πράσινου Ταμείου στους δήμους από το 2,5%, στο αρχικό 10%, τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού των ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο ύψος του επιτοκίου της ΕΚΤ.

Επίσης ζήτησε να υπάρξει αναμόρφωση του οικονομικού αποτελέσματος των δήμων στους στόχους του κρατικού προϋπολογισμού 2015 και το γενικό ισοζύγιο του προϋπολογισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να είναι ισοσκελισμένο, ενώ παράλληλα να υπάρξει πρόβλεψη στο πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων να συμμετέχουν και οι δήμοι κατά προτεραιότητα, με χρηματικό ποσό τουλάχιστον 1 δις ευρώ.

Για  τη συμμετοχή των δήμων στο ΕΣΠΑ ο κ. Πατούλης επανέλαβε ότι για τα προγράμματα 2007-2013 υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, πολλά έργα έχουν διακοπεί, ενώ είναι διαπιστωμένη η αδυναμία ολοκλήρωσης έργων των δήμων μέχρι το τέλος του 2015. Για το λόγο αυτό, η Αυτοδιοίκηση ζητά παράταση κατά ένα έτος στην ολοκλήρωση του χρόνου υλοποίησης του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013, καθώς και διερεύνηση της δυνατότητας χρηματοδότησης των δήμων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για όσα έργα τυχόν απενταχθούν.

Για το νέο ΕΣΠΑ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέφερε την πρόταση είτε να διαμορφωθεί ειδικό πρόγραμμα  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είτε να υπάρξει πρόβλεψη τόσο στα Τομεακά όσο και στα Περιφερειακά Προγράμματα για συγκεκριμένες κατηγορίες έργων και δράσεων στους δήμους. Επίσης ο κ. Πατούλης υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η ισότιμη εταιρική σχέση μεταξύ των δήμων και των περιφερειών στο σχεδιασμό σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο,  τη χρηματοδότηση και την εφαρμογή των προγραμμάτων.

Για τα κοινωνικά προγράμματα των δήμων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας των υφιστάμενων δομών, η δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν τον αποκεντρωμένο ρόλο των ΟΤΑ στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, τη συνέχιση των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας.

Για το προσφυγικό – μεταναστευτικό και ειδικότερα για τα κέντρα υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να διασφαλιστεί τόσο η ομαλή και ποιοτική φιλοξενία των προσφύγων, όσο και την κανονική λειτουργία των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, καθώς μέριμνα ώστε να μην κληθούν οι δήμοι να επωμισθούν δυσβάσταχτες για αυτούς δαπάνες.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και σε ζητήματα που αφορούν στην καταστατική θέση των αιρετών, τονίζοντας ότι  υπάρχουν εκκρεμότητες που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης όπως το μισθολογικό καθεστώς, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα, αλλά και το πλαίσιο εποπτείας των ΟΤΑ.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνάντηση Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου

Τετ, 09/30/2015 - 11:11

Δρομολογούνται λύσεις για την ένταξη επιπλέον παιδιών στη δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής», την μετεξέλιξη του Βοήθεια Στο Σπίτι και την παράταση λειτουργίας των δομών κατά της φτώχειας

 

 

Η φιλοξενία επιπλέον παιδιών στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς,  η συνέχιση του «Βοήθεια στο Σπίτι» και η ομαλή μετάβαση στη διάδοχη μορφή του, η εξεύρεση μόνιμης λύσης για τη χρηματοδότηση των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας ήταν μεταξύ των άλλων το αντικείμενο της συνάντησης του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Στη συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ Σίμος Δανιηλίδης καθώς και ο γενικός διευθυντής της ΚΕΔΕ Ευάγγελος Πάνου.

 

Όπως τόνισε ο Γ. Πατούλης,  με τις συνεχείς πρωτοβουλίες της ΚΕΔΕ και την κατάθεση σχετικών αιτημάτων, τα συναρμόδια υπουργεία δρομολογούν λύσεις για ζητήματα που αφορούν και απασχολούν χιλιάδες πολίτες και ευάλωτες οικογένειες. Για παράδειγμα διασφαλίζεται η συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», από το οποίο επωφελούνται πάνω από 80.000 πολίτες, ενώ αναμένεται να εξασφαλιστούν κονδύλια και για την ένταξη επιπλέον 20.000 παιδιών στη δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Η ΚΕΔΕ, υπογράμμισε ο κ. Πατούλης, θα συνεχίσει να προτείνει λύσεις, να διεκδικεί και να συμβάλει με όλες τις γνώσεις και τις δυνάμεις της προκειμένου να υπάρξουν άμεσες λύσεις για να ανακουφιστεί ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας που εξακολουθεί να εισπράττει τις συνέπειες της κρίσης και της λιτότητας.

 

Ειδικότερα κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε η ΚΕΔΕ και τα συναρμόδια υπουργεία να συνεργαστούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η μετάβαση του «Βοήθεια στο Σπίτι» στη νέα του μορφή από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

 

Σε ότι αφορά στη φιλοξενία περισσότερων παιδιών στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς αναμένεται να διατυπωθεί αίτημα από την ΚΕΔΕ προς το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για να διαθέσει βοήθεια ύψους 50 εκ. ευρώ, με τα οποία θα ανοίξουν 20.000 επιπλέον θέσεις.

 

Στη συνάντηση η κ.Φωτίου ανακοίνωσε ότι καταρτίζεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία παρατείνεται η λειτουργία των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας. Επίσης ότι για να ενταχθούν στο επόμενο ΕΣΠΑ οι δομές θα πρέπει να αξιολογηθούν μέχρι το τέλος του Οκτώβρη.

 

Σχετικά με το πρόγραμμα της επισιτιστικής βοήθειας έγινε γνωστό ότι θα συνεχιστεί και ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου οι 400.000 δικαιούχοι θα λάβουν τη σχετική βοήθεια.

 

Τέλος συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ δήμων και υπουργείου  προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα για γεύματα σε σχολεία.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, Email : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνάντηση εργασίας του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με τον Υπουργό Π. Κουρουμπλή

Δευ, 09/28/2015 - 18:03

Με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλή συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

 

Η συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε με αφορμή την προγραμματισμένη επίσκεψη του νέου Υπουργού στην ΚΕΔΕ την ερχόμενη Τετάρτη στις 12 το πρωί.

 

Ο Υπουργός αναμένεται να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, προκειμένου να ακούσει τα αιτήματα των μελών του Δ.Σ. και να διατυπώσει στη συνέχεια τις θέσεις και τις προτάσεις του για την αντιμετώπισή τους.

 

Η συνάντηση αποκτά επιπλέον ενδιαφέρον καθώς ο Π. Κουρουμπλής έχει ανακοινώσει ότι προχωρεί στη συγκρότηση επιτροπής που θα αναλάβει να προτείνει αλλαγές στο πρόγραμμα Καλλικράτης.

 

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Υπουργός Ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ ότι στην επιτροπή που θα συγκροτηθεί για τις αλλαγές του προγράμματος Καλλικράτης θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ.

 

Ο Γ. Πατούλης ενημέρωσε τον Π. Κουρουμπλή για τα προβλήματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού και ζήτησε να ληφθούν αποφάσεις προκειμένου να επιλυθούν άμεσα.

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατέθεσε υπόμνημα με τις θέσεις της αυτοδιοίκησης για μια σειρά από θεσμικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν τους δήμους της χώρας.

 

Πρόκειται για το ίδιο υπόμνημα που έχει κατατεθεί από την ΚΕΔΕ στους αρχηγούς όλων των κομμάτων πριν από τις εκλογές και αποτελεί τη βάση των θεσμικών διεκδικήσεων της ΚΕΔΕ ενόψει της μεταρρύθμισης στη λειτουργία του Κράτους.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, Email : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνεδρίαση Δ.Σ. ΚΕΔΕ παρουσία του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλή

Δευ, 09/28/2015 - 11:28

Παρουσία του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλή συνέρχεται το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, την Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 11.00.

 

Στην ατζέντα συζήτησης αναμένεται να τεθούν θέματα που άπτονται του εκσυγχρονισμού του κράτους, οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη, τα νέα μέτρα του Γ΄ Μνημονίου που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και οικονομικά ζητήματα.

 

Η συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΄Ενωσης (Γενναδίου 8 & Ακαδημίας 65, 3ος  όροφος).

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Παρατείνεται έως 5 Οκτωβρίου η προθεσμία υποβολής αίτησης για τις 50 υποτροφίες διετούς φοίτησης για οικονομικά ευάλωτους δημότες Αττικής. Πρωτοβουλία ανθρωπιάς της ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τη ΣΒΙΕ

Τετ, 09/23/2015 - 17:34

Παρατείνεται έως τη Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου, λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος, η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα υποτροφιών της ΣΒΙΕ, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ανθρωπιάς της ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τη Σχολή.

Το πρόγραμμα αφορά 50 πλήρεις υποτροφίες διετούς φοίτησης για οικονομικά ευάλωτους δημότες της Αττικής, οι οποίοι επιθυμούν να σπουδάσουν αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα λόγω της έντονης οικονομικής δυσπραγίας. Επιπλέον όσοι ενδιαφερόμενοι δεν θα επιλεγούν για πλήρη υποτροφία, η ΣΒΙΕ θα χορηγήσει αυτόματα 50% έκπτωση στα ετήσια δίδακτρα φοίτησης, προκειμένου να σπουδάσουν το επάγγελμα που επιθυμούν.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους στην κοινωνική υπηρεσία του οικείου τους δήμου μέχρι τη Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων θα πρέπει να αποστείλουν τις σχετικές αιτήσεις στα γραφεία της ΚΕΔΕ την Τρίτη 6 Οκτωβρίου.

Οι δικαιούχοι θα αναδειχθούν μετά από αξιολόγηση του συνόλου των αιτήσεων και θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015.

Υπενθυμίζουμε ότι οι υπότροφοι μπορούν να επιλέξουν οποιαδήποτε ειδικότητα του Τομέα Υγείας, Αισθητικής και Παιδαγωγικών και κατά την αποφοίτησή τους να πάρουν αναγνωρισμένο κρατικό πτυχίο και προοπτική άμεσης απορρόφησης, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Ειδικότερα οι ειδικότητες του ΙΕΚ ΣΒΙΕ, μεταξύ των οποίων μπορούν να επιλέξουν οι υπότροφοι σπουδαστές είναι οι ακόλουθες:

Βοηθός Ιατρικών Εργαστηρίων (Μικροβιολόγου)

Βοηθός Νοσηλευτικής Χειρουργείου

Βοηθός Νοσηλευτικής ΜΕΘ

Βοηθός Νοσηλευτικής Μαιευτικής

Βοηθός Ραδιολογίας και Ακτινολογίας

Βοηθός Φυσικοθεραπείας

Βοηθός Εργοθεραπείας

Βοηθός Φαρμακοποιού-Τεχνικός Φαρμάκων και Καλλυντικών

Βοηθός Οδοντικής Τεχνολογίας

Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας

Βοηθός Οπτικής – Οπτομετρίας          

Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων

Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης και Μακιγιάζ

 

Η Κ.Ε.Δ.Ε. στο πλευρό κάθε παιδιού προσφυγικής οικογένειας που βρίσκεται στη χώρα μας. «Συμμαχία ανθρωπιάς» της Αυτοδιοίκησης με το Ίδρυμα Μ. Βαρδινογιάννη, τον Ι.Σ.Α. και το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Τετ, 09/23/2015 - 16:00

Πρωτοποριακό πρόγραμμα για παροχή ιατρικής βοήθειας σε παιδιά προσφύγων δημιουργήθηκε και ανακοινώθηκε σήμερα από το «Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και τη στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του νοσοκομείου Παίδων “Η Αγία Σοφία”.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ονομάζεται «we care» (νοιαζόμαστε) θα παρέχεται δωρεάν εξέταση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προληπτικός
έλεγχος και εμβολιασμός όπου απαιτείται για βρέφη, παιδιά και εφήβους έως 16 ετών.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης αφού εξήρε την πρωτοβουλία που ανέλαβε η κα Βαρδινογιάννη μέσω του Ιδρύματος της, τόνισε ότι αποτελεί καθήκον όλων μας να διασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε κάθε παιδί προσφυγικής οικογένειας που βρίσκεται στην πατρίδα μας . Η Αυτοδιοίκηση βρέθηκε στην «πρώτη γραμμή» αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος και ανέδειξε με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε τις αξίες της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Για το λόγο αυτό δεν θα μπορούσε παρά να συμμετάσχει στην προσπάθεια του Ιδρύματος Βαρδινογιάννη και σε συνεργασία και με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών να συμβάλει στην υλοποίηση αυτού του πρωτοποριακού προγράμματος .

Όπως ανέφερε η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της Unesco κα Μ. Β. Βαρδινογιάννη, η αναγκαιότητα για αυτή την παρέμβαση είναι μεγάλη, καθώς μόνο το 2015 πέρασαν στη χώρα μας 205.000 πρόσφυγες, από τους οποίους ένα ιδιαίτερο μεγάλο ποσοστό αφορά παιδιά.

«Οι εικόνες των ταλαιπωρημένων οικογενειών, των γονέων που χωρίστηκαν από τα παιδιά τους δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο», τόνισε η κα Μ.Βαρδινογιάννη που εξήγησε πως είναι χρέος όλων των Ελλήνων να αποδείξουμε ότι στεκόμαστε στο πλευρό αυτών των ανθρώπων.

Οι δράσεις του προγράμματος θα ξεκινήσουν από την Αθήνα με στόχο να επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη
δημιουργία δυο κινητών μονάδων, πλήρως εξοπλισμένων με υλικά, γιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίες σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους θα επισκέπτονται περιοχές όπου καταλύουν οι πρόσφυγες. Οι γιατροί, πολλοί από τους οποίους θα παρέχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, θα
προσεγγίζουν και θα εξετάζουν βρέφη, παιδιά και εφήβους με στόχο τον προληπτικό έλεγχο, τον εμβολιασμό με τα βασικά εμβόλια καθώς και την
ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, εάν χρειαστεί.

Μετά από την εξέταση θα δίνεται σε κάθε παιδί προσωρινό βιβλιάριο υγείας στα ελληνικά και στα αγγλικά, το οποίο θα χρησιμοποιούν σε περίπτωση ανάγκης για νοσηλεία την οποία θα αναλαμβάνει το νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”.

Όπως ανακοινώθηκε, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο στην Αττική και θα δοθεί προτεραιότητα στις περιοχές που υπάρχει μεγαλύτερο
πρόβλημα, ενώ παράλληλα έχει προβλεφθεί να παρέχονται στους πρόσφυγες είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Το πρόγραμμα “we care” έχει αγκαλιάσει η Unesco ως πρότυπο πρόγραμμα συνεργασίας ΜΚΟ με Δήμους για επείγουσα βοήθεια σε πρόσφυγες.

Σελίδες

Back to Top