ped-in.gr

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων

Κ.Ε.Δ.Ε. - Δελτία Τύπου

Subscribe to Ροή Κ.Ε.Δ.Ε. - Δελτία Τύπου
δικτυακός τόπος
Ενημερώθηκε: πριν από 4 μήνες 3 εβδομάδες

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τις ηγεσίες των υπουργείων Εσωτερικών & Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κινητικότητα – Αποφάσεις του ΔΣ της ΚΕΔΕ

Πέμ, 11/14/2013 - 17:31

Σε θετική κατεύθυνση κινείται η ανταπόκριση των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην πρόταση της ΚΕΔΕ για την εφαρμογή προγράμματος εθελοντικής ενδοδημοτικής και διαδημοτικής κινητικότητας εργαζομένων.

 

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης έγινε μία πρώτη συζήτηση για το θέμα της εθελοντικής κινητικότητας και εν πολλοίς, τα υπουργεία υλοποιούν τη σχετική πρόταση της ΚΕΔΕ.

Το ερώτημα που προκύπτει, είπε, είναι αν θα υπάρξει αρκετός χρόνος για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι, ώστε να έχει επιτυχία η πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όσοι εργαζόμενοι ενταχθούν στο πρόγραμμα της εθελοντικής κινητικότητας δεν τίθενται ξανά στο μέλλον σε καθεστώς κινητικότητας και διαθεσιμότητας.

 

Η ΚΕΔΕ θα εξετάσει λεπτομερώς την πρόταση της κυβέρνησης για τις προβλεπόμενες διαδικασίες εφαρμογής της κινητικότητας, ώστε να καταθέσει άμεσα τις τελικές της θέσεις.

Επίσης το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 28 Νοεμβρίου στην Αθήνα, η οποία θα ασχοληθεί κυρίως με τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, αφού σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2014 οι πόροι της μειώνονται περαιτέρω, παρά τις αυξημένες δαπάνες για τη λειτουργία των κοινωνικών δομών και της κοινωνικής πολιτικής της Αυτοδιοίκησης.

Επίσης διαπιστώθηκε μεγάλη υπέρβαση δαπανών για το 2013, οι οποίες έπρεπε να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι να επιβαρύνουν τους ήδη κατά πολύ μειωμένους πόρους της Αυτοδιοίκησης, όπως παραδείγματος χάριν, για τη Μεταφορά των Μαθητών, όπου παρατηρήθηκε υπέρβαση ύψους90 εκ.ευρώ, ποσό πέραν κάθε λογικής.

Η Γενική Συνέλευση θα ασχοληθεί ακόμη με τα θέματα που αφορούν το  ανθρώπινο δυναμικό της Αυτοδιοίκησης και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την κατάργηση δομών, όπως της Δημοτικής Αστυνομίας και των Σχολικών Φυλάκων, καθώς τη σωρεία άλλων προβλημάτων που παρουσιάζονται καθημερινά και εμποδίζουν τη σωστή παροχή υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών.

 

Πάγια θέση της ΚΕΔΕ είναι η ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης με Αποκέντρωση, ιδιαίτερα σήμερα που σηκώνει το μεγάλο βάρος της κοινωνικής πολιτικής.

Συνάντηση της ΚΕΔΕ με την πολιτική ηγεσία υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Τετ, 11/13/2013 - 15:11

Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Κ. Ασκούνη θα έχει αύριο Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη. και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκο.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί στο υπουργείο Εσωτερικών.

Στην ατζέντα της συζήτησης θα τεθούν τα θέματα κινητικότητας του προσωπικού στους δήμους με έμφαση στην πρόταση της ΚΕΔΕ για εθελούσια ενδοδημοτική και διαδημοτική κινητικότητα, η οποία θα λύσει οριστικά το πρόβλημα των ελλείψεων προσωπικού σε πολλούς δήμους και ιδιαίτερα σε νησιωτικούς.

Συνεδρίαση ΔΣ ΚΕΔΕ

Τρί, 11/12/2013 - 13:06

Συνεδριάζει μεθαύριο Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ (Γενναδίου και Ακαδημίας 65, 3ος όροφος).

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι τα εξής:

 • Ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνη για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση για τα θέματα της Τ.Α.

 

 • Προετοιμασία εκτάκτου συνεδρίου για τα οικονομικά και το προσωπικό των ΟΤΑ

Εισηγητής: Κ. Ασκούνης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ

 

 • Τροποποίηση του Ν. 4071/2012 για τους Φο.Δ.Σ.Α.

Εισηγητής: Γ. Κοτρωνιάς, πρόεδρος Επιτροπής Αειφόρου Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

 

 • Νέα προγραμματική σύμβαση για τα Κέντρα Πρόληψης

Εισηγητής: Σ. Δανιηλίδης, πρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Απασχόλησης και Αλληλεγγύης

Δήλωση προέδρου ΚΕΔΕ Κ.Ασκούνη για τον φόρο ακινήτων

Τρί, 11/05/2013 - 15:45

Με αφορμή τη χθεσινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην ιδέα της φορολόγησης των ακινήτων από τους Δήμους, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης δήλωσε:

«Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που το κράτος και η πολιτεία βρίσκονται σε αδιέξοδο να φορτώνουν χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό νέα βάρη στην Αυτοδιοίκηση.

Επιτέλους, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι υπηρέτης ούτε της Κυβέρνησης, ούτε του Κράτους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τη δική της αυτοτέλεια που απορρέει από το Σύνταγμα και τους Νόμους. Αυτή η ιστορία πρέπει να σταματήσει. Η Αυτοδιοίκηση έχει και θεσμοθετημένα όργανα και εκπροσώπους για κάθε ολοκληρωμένη πρόταση και για κάθε καλοπροαίρετο διάλογο.

Ζητάμε συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση για το ρόλο του θεσμού και της Αποκέντρωσης. Αποσπασματικού χαρακτήρα προτάσεις δε γίνονται αποδεκτές και μας βρίσκουν αντίθετους και ιδιαίτερα όταν δεν έχει προηγηθεί ένας στοιχειώδης διάλογος.

Εξάλλου, οι δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν την άμεση ανάγκη για συνάντηση μαζί του, όπως έχουμε ζητήσει εδώ και καιρό».

Συμμετοχή αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ στην 4η Ελληνογερμανική Συνέλευση

Δευ, 10/21/2013 - 15:25

Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, μετά από πρόσκληση του δημάρχου της Νυρεμβέργης και προέδρου της Γερμανικής Ένωσης Πόλεων  Δρ.Ούλριχ Μάλυ, συμμετέχουν στις εργασίες της  4ης Ελληνο – Γερμανικής Συνέλευσης (DGV IV), που πραγματοποιείται στις 22 και 23 Οκτωβρίου και έχει ως θέμα «Ο δήμος του μέλλοντος».

Τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο του διαλόγου μεταξύ αιρετών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων και ειδημόνων και από τις δύο χώρες είναι, μεταξύ των άλλων, τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ένταξη στην αγορά εργασίας, η αγροτική ανάπτυξη, η διαχείριση του νερού, η μετανάστευση, η περιφερειακή πολιτική στην Ευρώπη, η προώθηση του τουρισμού και των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων.

Αύξηση της χρηματοδότησης των δήμων από το Πράσινο Ταμείο ζητά η ΚΕΔΕ

Δευ, 10/21/2013 - 15:22

Την προώθηση ρύθμισης για αύξηση του ποσοστού των πόρων του Πράσινου Ταμείου που προορίζονται για την κάλυψη των περιβαλλοντικών έργων στους δήμους της χώρας από 2,5% σε 10% ζητά η ΚΕΔΕ.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης με επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη τονίζει ότι βασικός σκοπός της σύστασης του Πράσινου Ταμείου είναι η χρηματοδότηση περιβαλλοντικών παρεμβάσεων με στόχο την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης, την αναβάθμιση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω έργων που υλοποιούνται κύρια από τους Δήμους της χώρας.

Ωστόσο, με τη ψήφιση του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας το ποσοστό των πόρων που διατίθεται για χρηματοδότηση έργων και προγραμμάτων περιορίστηκε στο 5%, περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό την υλοποίηση έργων και δράσεων περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Ενώ με νέα ρύθμιση στο τέλος του 2012 το ποσοστό αυτό συρρικνώθηκε περαιτέρω σε μόλις 2,5%.

«Μετά την εξέλιξη αυτή, τονίζει ο κ. Ασκούνης, πλέον «εξανεμίστηκε» ουσιαστικά η δυνατότητα να υλοποιηθούν περιβαλλοντικά έργα και δράσεις από τους Δήμους της χώρας αφού οι ελάχιστοι πόροι που πλέον διατίθενται, είναι δυσανάλογοι όχι μόνο με το κόστος των προτεινόμενων έργων αλλά και το κόστος προετοιμασίας και ωρίμανσης των έργων αυτών».

Επιπλέον υπογραμμίζει ότι με αυτόν τον τρόπο «παραβιάζεται ευθέως η έννοια του περιβαλλοντικού ισοδύναμου που αποτελεί βασική αρχή του νόμου για τη τακτοποίηση των αυθαιρέτων».

»Στο βαθμό δε, που έργα και παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο έχουν θετική συμβολή στην επίτευξη στόχων και δεσμεύσεων της χώρας μας που προκύπτουν από την εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών (π.χ. για την ανακύκλωση, την ενεργειακή αποδοτικότητα, τις προστατευόμενες περιοχές κ.τ.λ.) καταλαβαίνει κανείς ότι αυτή η δραματική μείωση των διαθέσιμων πόρων θα έχει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τη χώρα μας από μία αναμενόμενη επιβολή προστίμων.

Με δεδομένο ότι οι Δήμοι της χώρας μέσω των δικών τους υπηρεσιών (Υπηρεσίες Δόμησης, Οικονομικές Υπηρεσίες, Διευθύνσεις Περιβάλλοντος κ.τ.λ.) αποτελούν τον κύριο μηχανισμό διεκπεραίωσης, βεβαίωσης και είσπραξης προστίμων, εισφορών, τελών, που εισρέουν ως έσοδα στο Πράσινο Ταμείο, θεωρούμε αναγκαία την  αύξηση του ποσοστού των διαθέσιμων πόρων για έργα και δράσεις των Δήμων.

Η αύξηση αυτή θα συνέβαλε στη δημιουργία ενός θετικού σε τοπικό επίπεδο κλίματος, θα ενίσχυε το κλίμα εμπιστοσύνης και τη παραγωγικότητα του υπηρεσιακού και πολιτικού μηχανισμού των Δήμων γεγονός το οποίο θα οδηγούσε με βεβαιότητα στην αύξηση της εισροής πόρων στο Πράσινο ταμείο.

Συνεκτιμώντας τα δεδομένα αυτά παρακαλούμε με νέα ρύθμιση να αυξήσετε το ποσοστό των πόρων του Πράσινου Ταμείου που προορίζονται για τη κάλυψη περιβαλλοντικών έργων στους Δήμους της χώρας σε 10%».

Αίτημα για άμεση προκήρυξη νέας φάσης του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ

Δευ, 10/21/2013 - 15:18

Tην άμεση προκήρυξη μίας νέας φάσης του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ζητά η ΚΕΔΕ από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη, με δεδομένο ότι στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα στο άρθρο 14 υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη του 100% των προϋπολογισμών των προγραμμάτων ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Ι και ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα της ΚΕΔΕ για κατάργηση της συμμετοχής των δήμων με ποσοστό 30%.

Επί της ουσίας η ΚΕΔΕ ζητά την τροποποίηση της πρόσκλησης ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ως προς τη χρηματοδότηση και τις προθεσμίες υποβολής, ώστε να δοθεί η δυνατότητα και στους υπόλοιπους δήμους, που δυσκολεύονταν να καλύψουν την απαιτούμενη ίδια συμμετοχή (30%) για την υλοποίηση των ενταγμένων πράξεων εξοικονόμησης ενέργειας, να υποβάλλουν αιτήσεις χρηματοδότησης.

 

Να σημειωθεί ότι τόσο η ΚΕΔΕ όσο και μεμονωμένα οι δήμοι της χώρας είχαν θέσει κατ΄επανάληψη ως θέμα τη δυσκολία εξεύρεσης πόρων για την ίδια συμμετοχή στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ.

Πράγμα που επιβεβαιώνει άλλωστε και το γεγονός ότι δεν ανταποκρίθηκαν στη σχετική πρόσκληση όλοι οι δικαιούχοι δήμοι και ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης, σε επίπεδο υποβολής αιτήσεων, να μην καλυφθεί.

 

 

Όπως σημειώνεται στο γραπτό αίτημα – επιστολή της ΚΕΔΕ προς τον υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη μετά την πρόβλεψη του νομοσχεδίου για την κάλυψη του συνόλου των επιλέξιμων προϋπολογισμών των προγραμμάτων ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Ι και ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ, το Διοικητικό Συμβούλιο ζητά «για λόγους ίσης μεταχείρισης και ίσου ανταγωνισμού και με δεδομένο ότι οι πόροι που είχαν προβλεφθεί για το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ δεν θ’ απορροφηθούν, την άμεση προκήρυξη μίας νέας φάσης του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ τροποποιώντας ουσιαστικά τη πρόσκληση ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ ως προς τη χρηματοδότηση και τις προθεσμίες υποβολής ώστε να δοθεί η δυνατότητα και στους υπόλοιπους Δήμους να υποβάλλουν αιτήσεις χρηματοδότησης».

Παράλληλα το Διοικητικό Συμβούλιο ζητά την επιτάχυνση της αξιολόγησης του Προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ καθώς σ’ ένα μικρό ποσοστό Δήμων έχουν αποσταλεί έως σήμερα αποφάσεις ένταξης.

«Θεωρούμε ότι η συνολική αντιμετώπιση του θέματος θα επιταχύνει την υλοποίηση των ενταγμένων προγραμμάτων θα εδραιώσει το αίσθημα της ίσης μεταχείρισης εξασφαλίζοντας την ανταπόκριση του συνόλου των Δήμων σ’ ένα πρωτοποριακό για τα δεδομένα της χώρας μας και της αυτοδιοίκησης πρόγραμμα» καταλήγει το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Συνεδρίαση ΔΣ ΚΕΔΕ

Τετ, 10/16/2013 - 11:58

Συνεδριάζει αύριο Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ (Γενναδίου και Ακαδημίας 65, 3ος όροφος).

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι τα εξής:

 • Ενημέρωση από τον πρόεδρο Κ. Ασκούνη για τρέχοντα θέματα

 

 • Κρατικός προϋπολογισμός έτους 2014

Εισηγητές: Δ. Τσιαντής, πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών Ο.Τ.Α.

Γ. Μουράτογλου, αντιπρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών Ο.Τ.Α.

Ρ. Γκέκας, διευθύνων σύμβουλος ΕΕΤΑΑ Α.Ε.

 

 • Συζήτηση για τα σχέδια νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής:

α) «Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης»

β) «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις»

Εισηγητές: Γ.  Κοτρωνιάς, πρόεδρος Επιτροπής Αειφόρου Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Α. Λαγουδάκη, σύμβουλος ΚΕΔΕ

Δ. Μπαϊρακτάρης, σύμβουλος ΚΕΔΕ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υπογραφή της ΚΥΑ σε εφαρμογή του Ν.4014/2011 για την αυτόματη περιβαλλοντική αδειοδότηση οδικών έργων της Αυτοδιοίκησης

Δευ, 09/30/2013 - 12:56

Υπεγράφη, επιτέλους, Κοινή Υπουργική Απόφαση σε εφαρμογή του Ν. 4014 του 2011 «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων» από τον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, για την αυτόματη περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων χερσαίων και εναέριων υποδομών που αφορά σε σημαντικές κατηγορίες οδικών έργων της Αυτοδιοίκησης. Ειδικότερα δεν χρειάζεται πλέον περιβαλλοντική αδειοδότηση για την κατασκευή:

 • αγροτικών και δασικών δρόμων,
 • κύριων συλλεκτηρίων δρόμων και όλων των τύπων συλλεκτηρίων (με εξαίρεση αυτούς που βρίσκονται σε περιοχές NATURA),
 • δευτερευόντων  και τριτευόντων δρόμων.

Επίσης στην ίδια κατηγορία υπάγονται και έργα μεταφορικής υποδομής όπως:

 • ελικοδρόμια, όταν δεν περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις συντήρησης ή εφοδιασμού,
 • αεραθλητικές λέσχες που έχουν πεδία απογείωσης/προσγείωσης εμπορευματικοί σταθμοί αυτοκινήτων, με ωφέλιμη επιφάνεια από 800 τ.μ. έως και 10.000 τ.μ.
 • σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων με ετήσιο αριθμό επιβατών, από 50.000 έως 150.000
 • οργανωμένοι χώροι στάθμευσης, φύλαξης και ελέγχου φορτηγών οχημάτων (για οχήματα χωρίς επικίνδυνα φορτία), με εμβαδόν από 10 έως 50 στρέμματα.

Να σημειωθεί ότι πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ, ήταν η μείωση των απαιτούμενων χρόνων αλλά και του κόστους αδειοδότησης οδικών έργων και άλλων έργων μεταφορικών υποδομών. Με τον Ν. 4014 του 2011 «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων» και ειδικότερα με την παράγραφο 3 του άρθρου 8, προβλέπεται ότι για μια σειρά τέτοιων έργων με τοπικές και μη σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον προσδιορίζονται Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις. Με τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις στην ουσία τα έργα απαλλάσσονται από την υποχρέωση εκπόνησης Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, γεγονός που έχει σαν συνέπεια να συντομεύεται ο απαιτούμενος χρόνος για την αδειοδότησή τους αλλά και να μειώνεται σημαντικά το συνολικό κόστος. Για την εφαρμογή των Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν. του 2011, έπρεπε να εκδοθεί εντός 9 μηνών από την ψήφιση του νόμου η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία εξεδόθη μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

Ψήφισμα του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για τη δολοφονία του Π. Φύσσα και την αντιμετώπιση του ναζισμού στη χώρα μας

Πέμ, 09/26/2013 - 19:10

Με αφορμή την άγρια δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε σειρά κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων εκφράζοντας έμπρακτα την καταδίκη τέτοιων φασιστικών φαινομένων.

 

Επισημαίνει ότι πλέον τα φασιστικά κηρύγματα έχουν μετατραπεί σε εγκληματικές ενέργειες.

 

Υπογραμμίζει πως δεν υπήρξε άμεση και καθοριστική παρέμβαση της Πολιτείας στα ναζιστικά και φασιστικά φαινόμενα. Η διαπίστωση αποδεικνύεται και από το γεγονός πως χρειάστηκε να δολοφονηθεί ο Παύλος Φύσσας ώστε να σταλούν στον εισαγγελέα οι 32 υποθέσεις.

 

Θεωρεί ότι η δολοφονική δράση αυτής της εγκληματικής οργάνωσης δεν αρκεί  να ξεριζωθεί μόνο από το πολιτικό σύστημα, αλλά πρέπει να ξεριζωθεί και από την κοινωνία. Για το λόγο αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία δημοκρατικού μετώπου, το οποίο θα διεκδικήσει και θα απαιτήσει τη διεύρυνση της Δημοκρατίας και της Αποκέντρωσης, με συγκεντρώσεις και άλλες δράσεις που στόχο θα έχουν την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και ιδίως της νεολαίας και των μαθητών.

 

Θεωρεί επίσης ότι για τα φαινόμενα εκφασισμού μία από τις αιτίες είναι η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας και η ανεργία.

 

Για το λόγο αυτό απαιτεί την οικονομική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που μπορεί μέσα από τις δομές της να στηρίξει τους φτωχούς και αδύναμους οικονομικά και τους ανέργους.

 

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η ΚΕΔΕ αποφασίζει τα εξής:

 • Την πραγματοποίηση  μαζί με την ΕΝΠΕ μεγάλης συγκέντρωσης της Αυτοδιοίκησης κατά του ναζισμού στο Σύνταγμα.
 • Την παράλληλη διοργάνωση αντίστοιχων κινητοποιήσεων στις μεγάλες πόλεις.
 • Την έκδοση έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού με αναφορά στις θηριωδίες και τα ολοκαυτώματα του ναζισμού και του φασισμού κατά την περίοδο της κατοχής στην πατρίδα μας.

 

Στόχος είναι το παραπάνω υλικό να διανεμηθεί σε όλη τη χώρα και κυρίως στα σχολεία σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, τους καθηγητές και τους μαθητές.

 

Καλεί τους Δημάρχους της χώρας να προχωρήσουν άμεσα σε συσκέψεις και συζητήσεις με τοπικούς φορείς, με συλλόγους και με την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών και τη δημιουργία κινήματος κατά του φασισμού και του ναζισμού στη χώρα μας.

 

Τέλος καλεί τα Δημοτικά Συμβούλια με αποφάσεις τους να απομονώσουν και να κηρύξουν ανεπιθύμητη στις πόλεις τους την Χρυσή Αυγή.

Απάντηση προέδρου ΚΕΔΕ Κ.Ασκούνη στην ανακοίνωση του τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ

Δευ, 09/02/2013 - 17:25

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης απαντώντας στην ανακοίνωση του τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει τα εξής:

 

Δεν είναι μόνο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του δεν αναγνωρίζουν το ατόπημά τους, δεν είναι ότι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τις έννοιες μεταξύ πολιτικής παρέμβασης και καταγγελίας, αλλά ότι στην προσπάθειά τους να απαντήσουν, επιβεβαιώνουν πλήρως την αλαζονεία, το νεοσυντηριτισμό τους και τον παλαιοκομματισμό τους.

 

Όσο για το θέμα των «βλαχοδημάρχων», που τώρα το βάζουν σε εισαγωγικά, όπως και για το ποιος αναγνωρίζει και που τον εαυτό του, είναι θέμα ήθους, κοινωνικής μόρφωσης, δημοκρατικής – πολιτικής ευπρέπειας και ιστορικής γνώσης.

Δήλωση του Δημάρχου Λαρισαίων και μέλους του ΔΣ της ΚΕΔΕ Κ.Τζανακούλη σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Δευ, 09/02/2013 - 15:11

Μετά τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα στην Κ.Ε. του κόμματος του, ο επικεφαλής της ΑΔΑΚ, Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κ. Τζανακούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τελευταία και μάλιστα σε τακτά χρονικά διαστήματα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κ. Αλ. Τσίπρας αναφέρεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και καλά κάνει. Όμως οι αναφορές του, δυστυχώς, απέχουν πολύ από το να δείχνει έστω πως κατέχει τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αν και θεωρητικά έχει ασχοληθεί μ’ αυτά, ως δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων.

Θα συνιστούσαμε στο κ. Αλ. Τσίπρα να είναι πολύ προσεκτικός όταν αναφέρεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στους Δημάρχους. Να προσέχει τι λέει ή καλύτερα τι του γράφουν οι συντάκτες των ομιλιών του, οι οποίοι δείχνουν να έχουν μεγάλη άγνοια και να έχουν μείνει αρκετά πίσω από τις εξελίξεις.

Οι αναφορές του κ. Τσίπρα στην Κ.Ε. του κόμματος του, βεβαίως ξεφεύγουν και από τα όρια της ευπρέπειας, όταν συλλήβδην χαρακτηρίζει εκατοντάδες δημάρχους «φθαρμένους» και «βλαχοδήμαρχους». Εάν ο κ. Τσίπρας όντως ενδιαφέρεται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πιστεύει σ’ αυτήν θα ήταν καλύτερα να ανακαλέσει. Αν δε έχει συγκεκριμένα παραδείγματα, τότε καλύτερα ας τα κατονομάσει. Και βέβαια, ας μπει στον κόπο να διευκρινίσει τι εννοεί με τον βαρύγδουπο χαρακτηρισμό «βλαχοδήμαρχοι» αφού πέραν όλων των άλλων προσβάλλει και όλους τους Έλληνες βλαχόφωνους, από το Ρήγα Φεραίο, μέχρι τον Ευάγγελο Αβέρωφ.

Φαίνεται λοιπόν πως ο κ. Τσίπρας έχει ανάγκη από περισσότερη προσοχή, αν θέλει να είναι αρχηγός της αξιωματικής κι όχι να συμπεριφέρεται ως υποψήφιος δήμαρχος ορεινής ημιαστικής περιοχής, που απευθύνεται στον αντίπαλο του. Είναι κρίμα, γιατί κατεβάζει το επίπεδο του πολιτικού πολιτισμού ένας νέος άνθρωπος…»

 

 

Για την ΑΔΑΚ

 

Κων/νος Γ. Τζανακούλης

Δήμαρχος Λαρισαίων

Επικεφαλής ΑΔΑΚ

 

Απάντηση προέδρου ΚΕΔΕ Κ.Ασκούνη στα σχόλια του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα κατά την ομιλία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Δευ, 09/02/2013 - 09:40

Με αφορμή την ομιλία του κ. Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης έκανε την παρακάτω δήλωση :

 

Δυσάρεστες εκπλήξεις έκρυβε η ομιλία του Πρόεδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

Η αναφορά του κ. Τσίπρα, «σε βλαχοδήμαρχους που έχουν εκλεγεί από  Ν.Δ και  ΠΑΣΟΚ, που πρέπει να σαρωθούν» και άλλα πολλά, δείχνει την αντίληψη και τη νοοτροπία που έχει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το θεσμικό της ρόλο και τους ανθρώπους της.

 

Ιδιαίτερα, σε μία περίοδο που όλοι οι Δήμοι δίνουν αγώνα επιβίωσης, που προσπαθούν σε συνθήκες παρατεταμένης οικονομικής κρίσης να αναπληρώσουν την υποχώρηση του κοινωνικού κράτους και να στηρίξουν τους οικονομικά αδύναμους πολίτες, ο κ. Τσίπρας ξαναδιαιρεί τους Δημάρχους ανάλογα με ποια κόμματα τους είχαν υποστηρίξει στις εκλογές,  χρησιμοποιώντας όρους και αντιλήψεις που παραπέμπουν στο διχασμό των δεκαετιών του ΄50 και του ΄60.

 

Λυπάμαι που αναγκάζομαι με τη δήλωση μου αυτή να υποστηρίξω τα αυτονόητα, αλλά φαίνεται ότι η καθυστέρηση, ο νεοσυντηρητισμός και ο παλαιοκομματισμός φωλιάζουν και σε κομματικούς φορείς που επικαλούνται την πρόοδο και την αριστερά.

 

Άραγε δεν κατανοεί ο κ. Τσίπρας ότι δεν προσβάλλει μόνον όσους αποκαλεί βλαχοδήμαρχους αλλά το σύνολο των πολιτών που με απόλυτη πλειοψηφία έχουν εκλέξει αυτούς τους αιρετούς; Εκτός και αν εννοεί ότι η ελίτ των ελλήνων ψηφοφόρων, οι εκλεκτοί, είναι μόνο οι δυνητικοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ο κ. Τσίπρας με την ομιλία του επιλέγει την πλήρη υποταγή της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης και των Δημάρχων στο κόμμα και στο κομματικό συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ αγνοώντας προκλητικά κάθε έννοια αυτονομίας και αυτοτέλειας του θεσμού.

 

Πράγματι αυτή είναι μία πολύτιμη παρέμβαση του κ.Τσίπρα στον αγώνα για την χειραφέτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τα κόμματα και το κομματικό κατεστημένο.

Αποφάσεις ΔΣ ΚΕΔΕ για παιδικούς σταθμούς, κινητικότητα και προϋπολογισμούς δήμων

Τρί, 08/27/2013 - 19:33

Την ικανοποίηση του συνόλου των αιτήσεων 71.323 παιδιών που δικαιούνται να ενταχθούν στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για το έτος 2013-2014 στα πλαίσια του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», διεκδικεί με απόφαση του το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι πόροι που είχαν εξασφαλιστεί δεν επαρκούσαν με συνέπεια να μείνουν εκτός δομών 14.000 παιδιά. Η αρχική χρηματοδότηση ύψους 150 εκατ. ευρώ επαρκούσε για την κάλυψη μόνον 56.977 θέσεων. Μετά τη σημερινή απόφαση της υφυπουργού Ε. Χριστοφιλοπούλου με την οποία εξασφαλίστηκαν επιπλέον 15 εκατ. ευρώ, καλύπτεται μεν ένα ποσοστό, ωστόσο δεν επαρκεί για να ενταχθεί το σύνολο των παιδιών.  Μετά τη σχετική έγκριση από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιβεβαιώνεται η θέση της ΚΕΔΕ ότι υπάρχουν αναπορρόφητα κονδύλια του ΕΣΠΑ και από άλλους κωδικούς. Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ συμφώνησε να καταβληθεί προσπάθεια εξεύρεσης των υπολοίπων χρημάτων προκειμένου να μην μείνει κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς.

Επιπλέον με την απόφασή της η ΚΕΔΕ διεκδικεί να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες θέσεις εργασίας προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά το σύνολο των δημοτικών δομών.

 

Κινητικότητα 

 

Με την κατάθεση μιας πρωτοποριακής πρότασης που θα θεσμοθετήσει την εθελούσια ενδοδημοτική και διαδημοτική μετάταξη των δημοτικών υπαλλήλων, με ταυτόχρονη απλούστευση των σχετικών διαδικασιών, απαντά η ΚΕΔΕ στις κυβερνητικές πιέσεις για ανεύρεση στην τοπική αυτοδιοίκηση επιπλέον εργαζομένων που θα μπουν στη δεξαμενή της διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο απαιτείται πάνω από ένας χρόνος προκειμένου να ολοκληρωθεί μια μετάταξη! Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ  προτείνει στα συναρμόδια υπουργεία νομοθετική ρύθμιση με βάση την οποία ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση μιας μετάταξης μπορεί να μειωθεί στο ελάχιστο.

 

Επίσης το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του σε σχέση με την Υπουργική Απόφαση που αναφέρεται στα κριτήρια και στη μοριοδότηση υπαλλήλων στα πλαίσια της κινητικότητας -διαθεσιμότητας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν υπάλληλοι με υψηλά προσόντα που προσλήφθηκαν με αδιάβλητες διαδικασίες πριν από το 1994, όταν και θεσμοθετήθηκε το ΑΣΕΠ, και έχουν μπει σε διαθεσιμότητα. Οι υπάλληλοι αυτοί με βάση την προβλεπόμενη μοριοδότηση υπολείπονται κατά πολύ υπάλληλων που προσλήφθηκαν μετά το 1994. Η πρόταση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ είναι οι υπάλληλοι αυτοί, εξαιρετικά χρήσιμοι για τη λειτουργία των δήμων, να πριμοδοτηθούν σύμφωνα με την αρχή της ισότητας με επιπλέον 25 μόρια.

 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. ο πρόεδρος Κ. Ασκούνης επανέλαβε ότι η ΚΕΔΕ θα προσφύγει το αμέσως επόμενο διάστημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς θεωρεί ότι είναι αντισυνταγματική η αφαίρεση αρμοδιοτήτων και η κατάργηση δομών από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αντίστοιχα ως αντισυνταγματικές χαρακτηρίζονται και οι διατάξεις που προβλέπουν την πλήρη εποπτεία της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω του Οικονομικού Παρατηρητηρίου. Επιπλέον ζήτημα τίθεται και για τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες οι οποίες δεν συνοδεύονται με τα απαιτούμενα κονδύλια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι μαθητικές εστίες. Τα μέλη του Δ.Σ. ενημερώθηκαν ότι το θέμα έχει αναλάβει γνωστός συνταγματολόγος.

 

 

Σε σχέση με το πρόβλημα που έχει προκύψει με την κατάρτιση των προϋπολογισμών των δήμων το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε να ζητήσει κοινή συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Μιχελάκη και τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα προκειμένου να δοθούν οριστικές λύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι  με προηγουμένη ομόφωνη απόφαση του το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ πρότεινε στους Δήμους να μη στείλουν τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους στο Υπουργείο Εσωτερικών αλλά τα Δημοτικά Συμβούλια να προχωρήσουν στην ψήφιση των προϋπολογισμών τους και στην αποστολή τους προς τις αρμόδιες αρχές.

 

Τέλος στο Δ.Σ. συζητήθηκε και το θέμα της πρόσληψης των καθαριστριών. Όπως έγινε γνωστό το υπουργείο Εσωτερικών έχει δεσμευθεί ότι στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα θα εντάξει ρύθμιση που θα προβλέπει,

« κατ΄ εξαίρεση για τη σχολική χρονιά 2013-2014 να δοθεί η δυνατότητα να προσληφθούν οι καθαρίστριες των σχολικών μονάδων με το ίδιο καθεστώς που ίσχυε τα προηγούμενα έτη».

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη

Τετ, 08/21/2013 - 21:09

Τρία βασικά θέματα έθεσε η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Κ. Ασκούνη στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη.

Συγκεκριμένα:

 • Για το ζήτημα των παιδικών – βρεφονηπιακών σταθμών, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ οι δήμαρχοι ζητούν αύξηση των κονδυλίων, προκειμένου σε συνθήκες κρίσης, να μπορέσουν να φιλοξενηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά. Κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ υπήρξε δέσμευση το θέμα να επανεξετασθεί σε επόμενη συνάντηση.
 • Για το θέμα της κινητικότητας, κατέστη σαφές ότι η Αυτοδιοίκηση έχει ήδη δώσει πολλά, με δεδομένο μάλιστα, ότι το τελευταίο διάστημα καταργήθηκαν με οριζόντια μέτρα βασικές αρμοδιότητές της, όπως η δημοτική αστυνομία και οι σχολικοί φύλακες. Αυτό που ζητά η Αυτοδιοίκηση είναι να προωθηθεί η διαδημοτική και ενδοδημοτική κινητικότητα, με στόχο, πλεονάζον προσωπικό από συγκεκριμένους δήμους, να στελεχώσει υπηρεσίες δήμων που εμφανίζουν μεγάλες ελλείψεις σε υπαλλήλους.
 • Στη συνάντηση ετέθη και το θέμα της κατάρτισης των προϋπολογισμών των δήμων βάσει της ΚΥΑ που έχει εκδοθεί, των πόρων της Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα της μεγάλης μείωσης της ΣΑΤΑ (επενδυτικά προγράμματα) και οι μεγάλες δυσκολίες που προκύπτουν κατά το στάδιο της εφαρμογής της.

Τέλος, αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι συζητήσεις τόσο για τα παραπάνω όσο και για τα υπόλοιπα θέματα της Αυτοδιοίκησης, τα οποία ετέθησαν στη συνάντηση.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σελίδες

Back to Top