ped-in.gr

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων

Κ.Ε.Δ.Ε. - Δελτία Τύπου

Subscribe to Ροή Κ.Ε.Δ.Ε. - Δελτία Τύπου
δικτυακός τόπος
Ενημερώθηκε: πριν από 1 ώρα 14 λεπτά

Συνάντηση προέδρου ΚΕΔΕ Γ.Πατούλη με τους δημάρχους Κύμης-Αλιβερίου και Ερέτριας

πριν από 6 ώρες 49 δευτερόλεπτα

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης πραγματοποίησε συνάντηση με τον Δήμαρχο της Κύμης – Αλιβερίου κ. Γιώργο Μπουραντά και εν συνεχεία με τη Δήμαρχο Ερέτριας κ. Αμφιτρίτη Αλημπατέ.

Συζητήθηκαν διεξοδικώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι δήμοι και ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε για την επίλυση των ζητημάτων που τέθηκαν. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν ενόψει των  προσυνεδριακών περιφερειακών εκδηλώσεων διαβούλευσης που λαμβάνουν χώρα για το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ της 7ης – 9ης Μαΐου στη Χαλκιδική. Ο Πρόεδρος ενημερώθηκε για τα τοπικά ζητήματα που απασχολούν τους  δήμους, τα οποία και  αυτά θα συμπεριληφθούν στα τελικά κείμενα των θέσεων της ΚΕΔΕ για το τακτικό συνέδριο.

Μήνυμα αλληλεγγύης από την ΚΕΔΕ και το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στους κατοίκους της Σκύρου

πριν από 6 ώρες 4 λεπτά

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος βρέθηκε στο όμορφο νησί της Σκύρου, στα πλαίσια παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλα τα μέρη της χώρας μας που στερούνται ιατρών και φαρμάκων και ιδίως στα απομακρυσμένα νησιά και ορεινούς όγκους. Στην αποστολή συμμετείχαν εθελοντές ιατροί, ορθοπαιδικός, ΩΡΛ, γενικός ιατρός, βιοπαθολόγος, καρδιολόγος και παιδίατρος, οι οποίοι αντιμετώπισαν επείγοντα περιστατικά, προσέφεραν τις ιατρικές τους υπηρεσίες σε 200 ασθενείς και διενεργήθηκαν αιματολογικές εξετάσεις. Τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργο Πατούλη, πέραν των εθελοντών ιατρών, συνόδευσαν ο Γενικός Γραμματέας κ. Αλέξιος Βασιλείου και το μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ κ. Γιώργος Μαρίνος.

Οι εκπρόσωποι του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής προσέφεραν φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό για τους κατοίκους του νησιού, καταγράφοντας παράλληλα και τις ανάγκες και ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό αλλά και σε ιατρικό προσωπικό.

 

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ανέφερε ότι «Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία μια σειρά κοινωνικών δράσεων σε όλη την Ελλάδα παρέχοντας ιατροφαρμακευτικό υλικό, θα συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του στους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη. Η δράση μας αυτή πλέον έχει διερευνηθεί υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, η οποία   θα είναι ο κύριος αρωγός στη παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και στα πιο απομακρυσμένα μέρη της χώρας μας, με εξειδικευμένους γιατρούς, ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε δήμου. Έως ότου η Πολιτεία αναλάβει τις ευθύνες της, εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλη μας τη ψυχή».

Την ευγνωμοσύνη των κατοίκων του νησιού εξέφρασε ο δήμαρχος Σκύρου κ. Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης. «Το νησί μας στερείται γιατρούς και τα περιφερειακά ιατρεία του είναι άδεια, η Ελληνική Πολιτεία  πρέπει να κάνει κάτι για μας. Ευχαριστούμε την ΚΕΔΕ και τον Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής για την σημαντική αυτή συνεισφορά, είμαστε ευγνώμονες».

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Έγγραφη αποδοκιμασία Αντιπεριφερειάρχη Β. Τομέα Αττικής Γ. Καραμέρο, από ΠΕΔΚΜ για χαρακτηρισμούς του σε βάρος αιρετών

Παρ, 02/27/2015 - 15:20

Στη βάση του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ για αντιθεσμική συμπεριφορά του Αντιπεριφερειάρχη Γ. Καραμέρου, το ΔΣ της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε έγγραφη διαμαρτυρία αποδοκιμάζοντας τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς του Αντιπεριφερειάρχη σε βάρος των αιρετών.

Το κείμενο της αποδοκιμασίας εστάλη στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε), στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, στις ΠΕΔ Χώρας και στους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Η αποδοχή των πρακτικών Καραμέρου από την Περιφέρεια Αττικής, δημιουργεί μείζονα πολιτικά ζητήματα

Παρ, 02/27/2015 - 15:09

Αν απηχεί και τις απόψεις της νέας Περιφερειάρχη Αττικής κας Δούρου η δήλωση του αντι-περιφερειάρχη της, κ. Χρήστου Καπάταη, στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ότι οι ενέργειες του κ. Καραμέρου είναι απολύτως συμβατές με το θεσμικό και πολιτικό του ρόλο, δημιουργείται μεγάλο πολιτικό πρόβλημα στη λειτουργία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης.

 

 • Υπάρχει πρόβλημα πολιτικού πολιτισμού, αν θεωρείται αποδεκτή πολιτική συμπεριφορά οι απειλές και οι εκβιασμοί αιρετών Δημάρχων από αντι-περιφερειάρχες.
 • Υπάρχει πρόβλημα διαφάνειας και δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών, αν θεωρείται συμβατή με το θεσμικό ρόλο του αντι-περιφερειάρχη η συμπεριφορά να εκβιάζει τους Δημάρχους, λέγοντάς τους ότι η έγκριση έργων και η διάθεση κονδυλίων προς τους Δήμους τους, εξαρτάται από το αν είναι «καλά και υπάκουα προς τις διαθέσεις της Περιφέρειας παιδιά».
 • Υπάρχει ζήτημα πολιτικού ήθους, όταν γίνεται αποδεκτό ένας αντι-περιφερειάρχης να δίνει συνεντεύξεις σε ΜΜΕ και να διαχωρίζει τους Δημάρχους σε «δεξιούς και μη δεξιούς», να κάνει αναφορές για «παράγκα Δημάρχων», να μιλά για «Δημάρχους που νοιάζονται την κουτάλα». Χωρίς φυσικά αποδείξεις και ονόματα.
 • Υπάρχει ζήτημα κύρους του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αν γίνεται αποδεκτό να συμπεριφέρεται ένας αντι-περιφερειάρχης ως επί παντός επιστητού τηλεοπτικός μαϊντανός, σε παράθυρα περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών.

 

Αυτό το μοντέλο Αυτοδιοίκησης θέλουν να υπηρετήσουν;

Η Κ.Ε.Δ.Ε. δεν επιθυμεί την πόλωση στις σχέσεις μεταξύ Δήμων και Περιφερειών. Επιθυμούμε τη στενή συνεργασία, με όλους τους θεσμούς του Κράτους και κυρίως με τους θεσμούς που εκπροσωπούν την Αυτοδιοίκηση, αρκεί η συνεργασία αυτή να στηρίζεται στη βάση της ισοτιμίας και της αμοιβαιότητας.

 

Ξεκαθαρίζουμε επίσης ότι για την Κ.Ε.Δ.Ε. και τους Δήμους, το διακύβευμα δεν είναι το ποιος θα διαχειρισθεί τα χρήματα του επισιτιστικού προγράμματος για την καταπολέμηση της φτώχειας. Αλλά πως αυτά θα φτάσουν όσο το δυνατόν συντομότερα σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη. Οι Δήμοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις τοπικές ιδιαιτερότητες, έχουν τις δομές, το προσωπικό και την εμπειρία να ανταποκριθούν στο δύσκολο αυτό εγχείρημα.

Στοχευμένα και χωρίς καθυστέρηση.

Εμείς δεν ανακαλύψαμε τους φτωχούς, μόλις προέκυψε η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Ούτε κάνουμε τους «τσάμπα μάγκες», με τα λεφτά των άλλων.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια άλλωστε, μέσα από τη λειτουργία πάνω από 4500 δημοτικών κοινωνικών δομών, χωρίς οικονομική συνδρομή από καμία Περιφέρεια, στηρίξαμε στην πράξη εκατοντάδες χιλιάδες φτωχούς  συμπολίτες μας.

Το ίδιο θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε και στο μέλλον.

Με ή χωρίς τις Περιφέρειες.

Με ή χωρίς τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

 

 

 

Αυτό όμως που δεν θα ανεχθούμε σε καμία περίπτωση, είναι να μας προσβάλλουν και να μας απειλούν. Ιδίως όταν οι απειλές αυτές προέρχονται από ανθρώπους με ανύπαρκτη αυτοδιοικητική διαδρομή και μηδενική κοινωνική προσφορά.

 

Σε κάθε περίπτωση, η αποδοχή των «πρακτικών Καραμέρου» από την Περιφέρεια Αττικής, δημιουργεί μείζονα πολιτικά ζητήματα και βρίσκει αντίθετη την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνάντηση αντιπροσωπείας της Κ.Ε.Δ.Ε. με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου

Παρ, 02/27/2015 - 12:16

Γ. Πατούλης: «Εντός 10 ημερών εκδίδεται η προκήρυξη για τις 32.000 θέσεις Κοινωφελούς Εργασίας»

 

 

Τις τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου να ολοκληρωθεί η προεργασία και να εκδοθεί η προκήρυξη για τις 32.000 θέσεις εργασίας στους δήμους μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας συζήτησε η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γ. Πατούλη, στη συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

 

Από την Κ.Ε.Δ.Ε. στη συνάντηση παρέστησαν επίσης τα μέλη του Δ.Σ., Δ. Καφαντάρης, Γ. Μουράτογλου, Σ. Δανιηλίδης και ο Δ. Μπίρμπας.

 

Όπως δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γιώργος Πατούλης, «η αναπληρώτρια υπουργός έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η προκήρυξη για τις θέσεις θα εκδοθεί το επόμενο δεκαήμερο, προκειμένου οι δήμοι να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν το προσωπικό εντός Απριλίου. Η δημόσια πρόσκληση για την κάλυψη των 32.000 θέσεων θα δημοσιοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ».

 

Όπως επισημάνθηκε στη συνάντηση, στην συγκεκριμένη πρόσκληση υλοποίησης του προγράμματος δεν συμπεριλαμβάνονται θέσεις σχολικών φυλάκων και καθαριστριών. Οι θέσεις αυτές θα καλυφθούν με νέα προκήρυξη που θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα.

 

Στην προκήρυξη που θα εκδοθεί και αφορά στις 32.000 εργασίας στους δήμους μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας θα συμπεριλαμβάνονται και ειδικές φόρμες οι οποίες θα πρέπει να συμπληρωθούν από τις δημοτικές αρχές. Οι φόρμες θα περιγράφουν το αντικείμενο απασχόλησης των ωφελούμενων καθώς και το παραγόμενο έργο.

 

Να επισημανθεί τέλος ότι η Κ.Ε.Δ.Ε. σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ της, έχει προτείνει σε επόμενο κύκλο προσλήψεων  να επανεξεταστούν και τα κριτήρια επιλογής των ανέργων. Η σχετική πρόταση αντιμετωπίζεται θετικά από το υπουργείο, ενώ ο προσδιορισμός των νέων κριτηρίων θα αποτελέσει αντικείμενο της Ομάδας Εργασίας που έχει συσταθεί και απαρτίζεται από στελέχη του υπουργείου και της Κ.Ε.Δ.Ε.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

Ψήφισμα ΚΕΔΕ για την αντιθεσμική συμπεριφορά του αντιπεριφερειάρχη Γ. Καραμέρου

Πέμ, 02/26/2015 - 14:24

Επιστολή διαμαρτυρίας από την ΚΕΔΕ στον Πρωθυπουργό και την Περιφερειάρχη Αττικής

 

Σε δημόσια καταγγελία κάθε εκβιαστικής συμπεριφοράς σε βάρος αιρετών του Α’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης προχωρεί η ΚΕΔΕ με ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της.

Το ψήφισμα εκδόθηκε μετά τις δημόσιες αναφορές από δημάρχους του Βορείου Τομέα Αττικής, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι τους ασκήθηκαν εκβιαστικές πιέσεις και απειλές από τον αντιπεριφερειάρχη του Βόρειου Τομέα Αττικής κ. Γ. Καραμέρο, προκειμένου να συμμετάσχουν σε κοινοπραξία με επικεφαλής εταίρο την Περιφέρεια, και όχι σε κοινοπραξία Δήμων, με σκοπό την υλοποίηση του Προγράμματος Επισιτισμού που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης προχώρησε δημόσια σε απαξιωτικές αναφορές για τους αιρετούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού , όπως π.χ. « το πάρτι για τους Δημάρχους τελείωσε», «οι Δήμαρχοι νοιάζονται για την κουτάλα».

 

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ καλεί με ψήφισμά του την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου να ανακαλέσει στην τάξη τον αντιπεριφερειάρχη της.

 

Τέλος το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ συμφώνησε να σταλεί σχετική επιστολή στον Πρωθυπουργό και στην Περιφερειάρχη Αττικής, μέσω της οποία θα τους ζητεί να πάρουν θέση.

 

 

 

Ακολουθεί το ψήφισμα

 

 

 

H  Κ.Ε.Δ.Ε. αφού έλαβε γνώση

 

Α) των δημόσιων αναφορών, μέσω συνέντευξης τύπου που δόθηκε,  των Δημάρχων Λυκόβρυσης- Πεύκης, Παπάγου – Χολαργού και Μεταμόρφωσης, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι τους ασκήθηκαν εκβιαστικές πιέσεις κι απειλές από τον αντιπεριφερειάρχη του Βόρειου Τομέα Αττικής κ. Γ. Καραμέρο, προκειμένου να συμμετάσχουν σε κοινοπραξία με επικεφαλής εταίρο την Περιφέρεια, κι όχι σε κοινοπραξία Δήμων, με σκοπό την υλοποίηση του Προγράμματος Επισιτισμού που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

 

Β) το περιεχόμενο συνεντεύξεων και δημόσιων δηλώσεων για το περιεχόμενο των καταγγελιών από τον ίδιο τον αντιπεριφερειάρχη κ. Γ. Καραμέρο, όπου γίνονται απαξιωτικές αναφορές για τους αιρετούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού , όπως π.χ. « το πάρτι για τους Δημάρχους τελείωσε», «οι Δήμαρχοι νοιάζονται για την κουτάλα», κλπ.

 

 

Λαμβάνει την απόφαση

 

 • Να καταγγείλει δημόσια κάθε εκβιαστική συμπεριφορά σε βάρος αιρετών του Α’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης, από όπου κι αν αυτή προέρχεται.

 

 • Να εκφράσει δημόσια την αποφασιστικότητά της να μην επιτρέψει σε κανέναν να  αμφισβητήσει το δικαίωμα και τη δυνατότητα της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού να διαχειρίζεται αυτόνομα και με διαφάνεια τα κονδύλια που αφορούν έργα και δράσεις προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Είτε αυτά προέρχονται από το ΕΣΠΑ, είτε από άλλα ευρωπαϊκά ταμεία ή εθνικά προγράμματα. Δηλώνουμε ότι δεν παραιτούμαστε από το δικαίωμα να διεκδικούμε και να διαχειριζόμαστε οι ίδιοι, κι όχι μέσω μεσαζόντων, τα χρήματα που αφορούν τις τοπικές μας κοινωνίες.

 

 • Να εκφράσει για μια ακόμη φορά με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο τη βούληση των ΟΤΑ Α’ Βαθμού να είναι αυτοί που θα διαχειριστούν τα προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, αφού διαθέτουν τις δομές, το προσωπικό , την γνώση των τοπικών αναγκών και την εμπειρία ώστε τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν άμεσα κι αποτελεσματικά .

 

 • Να ζητήσει από την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου να ανακαλέσει στην τάξη τον αντιπεριφερειάρχή της, καθώς και να δηλώσει δημόσια ότι η κατανομή των κονδυλίων του Περιφερειακού Ταμείου Αττικής προς τους Δήμους θα γίνει με κριτήρια αντικειμενικά, κι όχι με κριτήριο το αν θα συμμορφώνονται με τις υποδείξεις εκπροσώπων της Περιφέρειας.

 

 • Εκφράζουμε δημόσια τη βούλησή μας ως Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού να συνεργαστούμε με κάθε θεσμικό φορέα στη βάση της ειλικρίνειας, της συναίνεσης και της εξυπηρέτησης του αμοιβαίου συμφέροντος , προς όφελος των πολιτών και της χώρας.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

Υβρίζει και συκοφαντεί τους αιρετούς εκπροσώπους του Α’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης, ο κ. Καραμέρος. Ήρθε η ώρα να ασχοληθεί μαζί του η κα Δούρου

Τετ, 02/25/2015 - 16:19

Η συνέντευξη που παραχώρησε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Γ. Καραμέρος και οι αναφορές του στις δημόσιες καταγγελίες που έκαναν σε βάρος του οι  Δήμαρχοι Λυκόβρυσης- Πεύκης, Παπάγου – Χολαργού και Μεταμόρφωσης, αναδεικνύει το χαμηλό πολιτικό του ήθος.

 

Στη συνέντευξή του αυτή ο Γ. Καραμέρος αποκαλύπτει το πραγματικό του πρόσωπο, αφού:

 

Πρώτον, αποδεικνύει ότι λειτουργεί με κομματικά κριτήρια, όταν χαρακτηρίζει τους Δημάρχους που τον κατήγγειλαν, «Δεξιούς Δημάρχους των Βορείων Προαστίων». Δεν έχει φαίνεται αντιληφθεί ακόμη ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν λειτουργούν και δεν επιλέγουν Δημάρχους με κομματικά κριτήρια, αλλά με κριτήρια αξιοσύνης και ικανότητας. Προφανώς επειδή ο ίδιος είναι διορισμένος, κι όχι αιρετός αντιπεριφερειάρχης, να θεωρεί την κομματική ταυτότητα μοναδικό κι απαραίτητο διαβατήριο πολιτικής ανέλιξης.

 

Δεύτερον, επιβεβαιώνει με τα λεγόμενά του ότι πράγματι εξεβίασε τους Δημάρχους, απλά δεν έχει το θάρρος να πει ακριβώς τις φράσεις που χρησιμοποίησε για να τους αναγκάσει να συμμετάσχουν στη σύμπραξη με επικεφαλής την Περιφέρεια. Η δημόσια ομολογία του ότι «υπονομεύεται η σχέση της Περιφέρειας με τους Δημάρχους εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο κινήθηκαν», δηλαδή επειδή δεν συμμορφώθηκαν με τις ενέργειες που ο κ. Καραμέρος ήθελε να τους επιβάλλει, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των Δημάρχων.

 

Τρίτον, παραδέχεται έμμεσα ότι θεωρεί τα χρήματα της Περιφέρειας, δηλαδή τα χρήματα όλων των φορολογούμενων, δικά του χρήματα. Τα οποία, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, εισηγείται για  πως θα διατεθούν, αναφέροντας το παράδειγμα της χρηματοδότησης του κλειστού γυμναστηρίου Πεύκης με 335.000 ευρώ, «κατόπιν εισηγήσεως του στο Περιφερειακό Συμβούλιο». Ας καταλάβει ο κ. Καραμέρος ότι δεν μπορεί να εκβιάζει με τα δικά μας χρήματα, τους Δήμους. Τα χρήματα της Περιφέρειας, τα χρήματα των ευρωπαϊκών ταμείων, «δεν είναι προίκα του», ανήκουν στους πολίτες των Δήμων. Είναι χρήματα για έργα , κι όχι για εξαγορά ψήφων. Τον προειδοποιούμε να μην τολμήσει να διανοηθεί ότι θα κάνει κομματικά παιχνίδια με τα χρήματα αυτά, γιατί θα μας βρει όλους τους Δήμους απέναντι.

 

Τέταρτον, για τη διαδρομή του στη δημοσιογραφία την οποία επικαλείται, προς το παρόν δεν θα κάνουμε καμία αναφορά.

Άλλωστε είναι δημοτικός υπάλληλος, διορισμένος σε Δήμο της Αττικής, εκμεταλλευόμενος τις προβλέψεις του Νόμου Παυλόπουλου. Του νόμου που τόσο ο ίδιος, όσο  και κάποιοι που ανήκουν στον κομματικό φορέα που σήμερα φιλοξενείται προσωρινά, έχουν  καταγγείλει στο παρελθόν ως ρουσφετολογικό.

 

Πέμπτον, με το σχόλιο του περί « πρόθυμων συνομιλητών του Φούχτελ» αποδεικνύει ο κ. Καραμέρος αφενός την έλλειψη σοβαρότητας που τον χαρακτηρίζει, αφετέρου ότι είναι φτηνός λαϊκιστής. Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη αναφορά τις μέρες τούτες, δεν προσβάλλει τόσο τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε., όσο τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον κ. Τσίπρα, και κάποιους εκ των Υπουργών της ελληνικής Κυβέρνησης. Οι οποίοι στην προσπάθειά τους να φέρουν σε πέρας τη δύσκολη διαπραγμάτευση της χώρας μας με τους δανειστές της, συνομίλησαν τις τελευταίες ημέρες κατ’ επανάληψη τόσο με την κα Μέρκελ, όσο και με τον κ. Σόιμπλε. Τι υπονοεί λοιπόν ο κ. Καραμέρος; Ότι όποιοι συνομιλούν με τους εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης, είναι «πρόθυμοι συνομιλητές»; Ή τον αν θα χαρακτηρισθούν πρόθυμοι ή όχι, εξαρτάται από τον κομματικό χώρο που ανήκουν;

 

Οι γελοιότητες Καραμέρου περί «κουτάλας» των Δημάρχων

 

Οι αναφορές του «περί κουτάλας» των Δημάρχων,  αποδεικνύουν ότι ο κ. Καραμέρος είναι υβριστής και συκοφάντης . Δεν έχει κανέναν σεβασμό στους αιρετούς εκπροσώπους του Α’ Βαθμου Αυτοδιοίκησης. Με τη συμπεριφορά αυτή, γίνεται «βαρίδι» για την κα Δούρου, η οποία πρέπει επιτέλους να τον μαζέψει.

 

Αν ο κ. Καραμέρος έχει την άποψη ότι οι Δήμαρχοι ενδιαφέρονται για την κουτάλα, ας απαντήσει καθαρά:

 • Για την κουτάλα ενδιαφέρονταν όλα αυτά τα χρόνια οι δύο συνάδελφοι  του,  αντιπεριφερειάρχες Ανατολικού και Δυτικού Τομέα  Αττικής , κ.κ. Φιλίππου και Τζόκας, οι οποίοι υπήρξαν κατά το παρελθόν πετυχημένοι Δήμαρχοι, επιδεικνύοντας σημαντικό έργο;
 • Για την κουτάλα ενδιαφέρονται οι δεκάδες Δήμαρχοι της ελληνικής περιφέρειας, που διαχειρίζονται όλα αυτά τα χρόνια με επιτυχία τα προγράμματα καταπολέμησης φτώχειας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης;
 • Για την κουτάλα ενδιαφέρονται οι Δήμαρχοι που έχουν αναλάβει σήμερα, ως επικεφαλής εταίροι σε συμπράξεις που έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα αλλά και στην Αττική, για τη διαχείριση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου;
 • Για την κουτάλα νοιαζόμαστε δεκάδες δήμαρχοι σε όλη την επικράτεια, που λειτουργούμε χωρίς καμία χρηματοδότηση όλα αυτά τα χρόνια εκατοντάδες κοινωνικές δομές, δημοτικά παντοπωλεία, δημοτικές ιματιοθήκες, δημοτικά φροντιστήρια, κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία;

 

Για την κουτάλα δεν νοιάζονται οι Δήμαρχοι, αλλά οι «καρχαρίες που μόλις μυρίστηκαν αίμα», τα χρήματα δηλαδή του ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου, «όρμησαν» για να τα διαχειριστούν αυτοί.

Κάθε ομοιότητα μεταξύ της συμπεριφοράς του κου Καραμέρου και των σελαχίμορφων ψαριών, είναι φυσικά συμπτωματική.

 

Κρίνει εξ’ ιδίων τα αλλότρια

 

Ο κ.  Καραμέρος όταν μιλά για κουτάλα, είναι προφανές ότι κρίνει εξ’ ιδίων τα αλλότρια, αν κρίνουμε από τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τη διαχείριση των χρημάτων της Περιφέρειας.

Εκτός αν θεωρεί  συλλήβδην «λαμόγια»  όλους τους Δημάρχους που έχουν το θάρρος να διεκδικούν και να διαχειρίζονται οι ίδιοι, κι όχι μέσω μεσαζόντων, τα χρήματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες.

 

Κάποιος να τον μαζέψει επιτέλους

 

Ο αντιπεριφερειάρχης του Βόρειου Τομέα βρέθηκε από τύχη στη θέση αυτή. Αντί να εκμεταλλευθεί την τύχη αυτή προς όφελος των πολιτών, επιδεικνύει αλαζονική συμπεριφορά.

Περιφρονεί τους αιρετούς Δημάρχους.

Εκβιάζει, απειλεί, υβρίζει, συκοφαντεί.

Λειτουργεί με κομματική λογική, σε μια περίοδο που απαιτείται περισσότερο από ποτέ άλλοτε ομοψυχία, συναίνεση και συνεννόηση.

Η συμπεριφορά του δεν συνάδει με το ύφος της σημερινής πολιτικής ηγεσίας της Περιφέρειας Αττικής, αντίθετα δημιουργεί προβλήματα στη συνεργασία μεταξύ Δήμων του Βόρειου Τομέα και Περιφέρειας.

Ήρθε η ώρα κάποιος να τον μαζέψει.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Γιώργος Πατούλης: Το νέο ΕΣΠΑ προβάλλει ως η μόνη βασική χρηματοδοτική πηγή για επενδύσεις στους δήμους

Τετ, 02/25/2015 - 14:04

Πάγια θέση της ΚΕΔΕ, είναι η δημιουργία ενός ειδικού Επιχειρησιακού Προγράμματος για τους δήμους

 

 

Η Αυτοδιοίκηση της χώρας, ως το μεγαλύτερο θύμα της δημοσιονομικής κρίσης, έχει απόλυτη ανάγκη διασφάλισης της οικονομικής της επιβίωσης αφενός και συμμετοχής της στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 αφετέρου, καθώς δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εθνική ανάπτυξη, αν δεν υπάρχει τοπική ανάπτυξη, αλλά γιατί το νέο ΕΣΠΑ προβάλλει ως η μόνη βασική χρηματοδοτική πηγή για επενδύσεις στους δήμους.

Αυτή τη διαπίστωση υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και της Επιτροπής ΕΣΠΑ Γιώργος Πατούλης κατά την προσυνεδριακή εκδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα στο Ηράκλειο σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, ενόψει του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, στην ομιλία του στην ενότητα συζήτησης που αφορούσε τη συμμετοχή των δήμων στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο θύμα της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας είναι η Τοπική Αυτοδιοίκησης, σημείωσε. Η δραματική μείωση των εσόδων της προέρχεται από την πρωτόγνωρη περικοπή των κρατικών επιχορηγήσεων, σε ποσοστό ως 65%, αλλά και από τη μείωση των ιδίων εσόδων της λόγω του περιορισμού της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών.

Όταν σήμερα μιλάμε για επίτευξη του μεγάλου εθνικού στόχου που είναι η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στην Αυτοδιοίκηση.

Παράλληλα, εξαιτίας της κρίσης, η ζήτηση για υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης αυξήθηκε, με αποτέλεσμα να αυξηθούν και οι ανάγκες για παραπέρα αύξηση των δαπανών μας. Ιδιαίτερα μετά τη μείωση του κοινωνικού ρόλου του κεντρικού κράτους, οι πολίτες στρέφονται σε μας, έχουν ως αποκλειστικό στήριγμα τους την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πώς θα μπορέσει όμως αυτή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους, με μειωμένα έσοδα και με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης να επιβάλλει ισοσκελισμένους δημοτικούς προϋπολογισμούς; Αρκεί να αναφέρω δύο στοιχεία :

α) Το 2009 η ΣΑΤΑ στους Δήμους ανήλθε σε 1.107 εκατ. €. Το 2014 δεν ξεπέρασε τα 180 εκατ. € και για το 2015 προβλέπεται ποσό περίπου 130 εκατ. €.

β) Στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015–2018, που αποτελεί νόμο του κράτους και δεν γνωρίζουμε πώς θα τροποποιηθεί από τη νέα Ελληνική Κυβέρνηση, το «εθνικό σκέλος» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε 700 εκατ. € ετησίως και θα καλύπτει τις ανάγκες χρηματοδότησης όλης της κεντρικής και της γενικής κυβέρνησης.

Επομένως, η δύσκολη οικονομική συγκυρία επιβάλλει σε όλους τους Δήμους να αναζητήσουν εναλλακτικές ή συμπληρωματικές λύσεις χρηματοδότησης.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται να πραγματοποιήσει επενδύσεις και το νέο ΕΣΠΑ 2014–2020 προβάλλει ως η μόνη βασική χρηματοδοτική πηγή».

 

Ο κ. Πατούλης επισήμανε επίσης το γεγονός το νέο ΕΣΠΑ σχεδιάστηκε άκρως συγκεντρωτικά, χωρίς να γίνει αποδεκτή καμία πρόταση της ΚΕΔΕ.

Υπογράμμισε δε ότι για το σύνολο των δήμων θα υπάρξουν ανάγκες προσαρμογής, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις, ενώ για μία μεγάλη κατηγορία όμως δήμων και κυρίως τους μικρούς, ορεινούς και νησιώτικους δήμους που δεν διαθέτουν το κατάλληλο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος ουσιαστικού αποκλεισμού τους από το ΕΣΠΑ.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε σε μια σειρά από διαπιστώσεις και προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τη πλευρά των δήμων σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ. Μεταξύ άλλων έχει διαπιστωθεί ότι δεν περιλαμβάνεται Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα με δικαιούχους τους Δήμους, όπως πρότεινε η ΚΕΔΕ.

“Υπενθυμίζουμε, είπε ο κ. Πατούλης, ότι η πάγια θέση της ΚΕΔΕ, η οποία είχε γίνει αποδεκτή από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ παράλληλα η Αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Ε.Ε. δεν είχε εκφράσει αντιρρήσεις, ήταν η δημιουργία ενός ειδικού Επιχειρησιακού Προγράμματος για τους δήμους» .

Επίσης επισήμανε ότι δεν υπάρχει ρητή δέσμευση για τα «ολοκληρωμένα προγράμματα τοπικής ανάπτυξης» τα οποία σύμφωνα με τις Κοινοτικές κατευθύνσεις πρέπει να χρηματοδοτηθούν με το 5% των πόρων του ΕΤΠΑ. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση, Κατάρτιση, Απασχόληση», αποτελεί συνένωση των σημερινών δύο Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Υπουργείων Εργασίας και Παιδείας και έχει πόρους μειωμένους κατά 60% σε σχέση με τους αντίστοιχους πόρους της περιόδου 2007–2013. Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα αυτό από το σύνολο των κοινωνικών προγραμμάτων της Τ.Α., αναφέρονται μόνον οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Ο Γ. Πατούλης επισημαίνει ότι είναι αναγκαίο να διασφαλιστούν περισσότεροι πόροι για τα κοινωνικά προγράμματα και να προγραμματιστεί έγκαιρα η συνέχιση της χρηματοδότησης των σημερινών προγραμμάτων που υλοποιούν οι Δήμοι.

«Για όλα τα παραπάνω, είπε ο κ. Πατούλης, προτείνουμε

 • να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή «εμπροσθοβαρών έργων», στα οποία να περιλαμβάνονται τα έργα που στηρίζουν την τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
 • την άμεση επικαιροποίηση του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου του Αναπτυξιακού Προγραμματισμού .
 •  Η επικαιροποίηση είναι απαραίτητο να κατοχυρώνει, στο πλαίσιο της πυραμίδας του εθνικού – περιφερειακού – τοπικού αναπτυξιακού προγραμματισμού, μαζί με την αποκέντρωση, την επικουρικότητα και τη συνέργεια των προγραμματικών επιπέδων, τη συνταγματικά προβλεπόμενη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων απέναντι στις Περιφέρειες, καθώς και των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στην Κεντρική και την Αποκεντρωμένη Δημόσια Διοίκηση».

 

Δημήτρης Παπαστεργίου, πρόεδρος Επιτροπής Ανάπτυξης και Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας: Η καινοτομία, η εύκολη πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης και η στήριξη της επιχειρηματικότητας καθοριστικά στοιχεία για την τοπική ανάπτυξη

 

Η καινοτομία, η εύκολη πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης και η στήριξη της επιχειρηματικότητας, αποτελούν τα τρία βασικά συστατικά στοιχεία τα οποία θα επιτρέψουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και την τοπική επιχειρηματικότητα. Στην σχετική  εισήγηση του ο δήμαρχος Τρικκαίων και  πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης και Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας  Δημήτρης Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική μία ξεκάθαρη διαβαθμικότητα στις αρμοδιότητες προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα επικοινωνίας και επικάλυψης.

Αναφερόμενος στο θέμα της καινοτομίας τόνισε ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ΕΕ συνίσταται στη μετατροπή των ευρωπαϊκών πόλεων σε έξυπνους και βιώσιμους τόπους διαβίωσης. Προς την κατεύθυνση αυτή η επιτροπή αναλαμβάνει πρωτοβουλία μέσω του προγράμματος «Ορίζοντες 2020″ για μία ευρωπαϊκή σύμπραξη καινοτομίας με στόχο την κοινή αξιοποίηση πόρων. Στη συνέχεια ανέφερε μια σειρά από παραδείγματα καινοτόμων δράσεων που μπορούν να αναπτυχθούν από τους δήμους. Μεταξύ αυτών είναι δράσεις όπως:

-       Αισθητήρες (sensors) μέτρησης περιβαλλοντικών ρίπων και Η/Μ ακτινοβολίας , προστασίας από ακραία καιρικά φαινόμενα – Πολιτική προστασία (Santander, Hong Kong)

-       Ευρυζωνικό δίκτυο οπτικών ινών στο σπίτι (FTTH) (πολλά παραδείγματα.

-       Έξυπνη διαχείριση στάθμευσης με υπόγειους αισθητήτες (Μελβούρνη)

-       Δίκτυο ευφυών μεταφορών και έξυπνων φαναριών κυκλοφορίας (πολλές περιπτώσεις)

-       Έξυπνες λύσεις κάδων απορριμμάτων (Λονδίνο)

-       Έξυπνα συστήματα οδοφωτισμού (πολλές περιπτώσεις).

-       Δίκτυα τηλε-πρόνοιας, τηλε-ιατρικής – eHealth (πολλές περιπτώσεις), Προσβασιμότητα ηλικιωμένων σε πληροφορίες και υπηρεσίες (Tokyo).

-       City branding κ.α.

Για να μπορέσουν να υλοποιηθούν οι στόχοι αυτοί θα πρέπει να γίνει  αναζήτηση και προετοιμασία χρηματοδοτικών εργαλείων που μπορούν να βοηθήσουν τους δήμους και τις κοινωνίες να πάνε μπροστά. Στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας, θα πρέπει να  βρίσκονται στόχοι όπως η τακτοποίηση μεγάλων πολεοδομικών ζητημάτων που αφορούν σε χρήσεις γης, ζώνες οικιστικού ελέγχου, τοπικά χωρικά και άλλα σχέδια που λιμνάζουν εδώ και χρόνια σε πολεοδομικά γραφεία Δήμων και υπουργείων. Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να γίνει η γέφυρα» και ο κύριος πόλος για την προσέλκυση και διευκόλυνση της πραγματοποίησης ιδιωτικών επενδύσεων» σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου δίνοντας έμφαση στην υποστήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας με δημιουργία γραφείου Υποστήριξης Νέων Επιχειρηματιών, σε επίπεδο Δήμου και ίδρυση Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων (start up) για τη φιλοξενία καινοτόμων επιχειρήσεων, που θα αξιοποιούν το τοπικό παραγωγικό δυναμικό.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

http://streaming3.syzefxis.gov.gr/kedestream/live.php

 

 

 

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Ξεκίνησε η προσυνεδριακή διαδικασία της ΚΕΔΕ από το Ηράκλειο, που κορυφώνεται στην Χαλκιδική, 7-9 Μαΐου

Τετ, 02/25/2015 - 12:38

Γ. Πατούλης: Από το Ηράκλειο ξεκινά η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την επόμενη πενταετία της Αυτοδιοίκησης

 

 

 

Από το Ηράκλειο ξεκίνησε σήμερα για την ΚΕΔΕ η πρώτη, από τις επτά, προσυνεδριακή διαδικασία κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την επόμενη πενταετία της Αυτοδιοίκησης, που θα επικυρωθεί στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Χαλκιδική το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 7- 9 Μαΐου στη Χαλκιδική με θέμα: «Η αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους πολίτες μπροστά».

 

Στη προσυνεδριακή εκδήλωση της Κρήτης συμμετέχουν οι αιρετοί εκπρόσωποι όλων των δήμων του νησιού και συζητούνται διεξοδικότερα τα εξής δύο θέματα: Η συμμετοχή των δήμων στο νέο ΕΣΠΑ και η Αυτοδιοίκηση για την ανάπτυξη, καινοτομία, επιχειρηματικότητα. Επίσης σε ειδική ενότητα συζητούνται τα τοπικά ζητήματα που απασχολούν τους δήμους της Περιφέρειας Κρήτης.

 

«Φέτος, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου, επιχειρούμε ουσιαστικά μια τομή στον τρόπο με τον οποίο διοργανώνουμε τα τακτικά μας συνέδρια.

Αποφασίσαμε να αντιστρέψουμε τη διαδικασία που μέχρι πρότινος γινόταν, κι αντί να περιμένουμε να έρθουν οι αιρετοί εκπρόσωποι των Ο.Τ.Α. να παρακολουθήσουν τα συνέδρια μας, πάμε πρώτα εμείς σε αυτούς».

«Ουσιαστικά, συνέχισε, δίνουμε την ευκαιρία στους αιρετούς της κάθε Π.Ε.Δ. να εκθέσουν το σύνολο των τοπικών ζητημάτων που τους απασχολούν και να προτείνουν λύσεις και πολιτικές, οι οποίες αφού θα επεξεργαστούν ,

θα αποτελέσουν μέρος του συνολικού σχεδίου δράσης της ΚΕΔΕ για την επόμενη πενταετία».

 

«Στόχος μας, τόνισε ο κ. Πατούλης είναι να καταστεί η Αυτοδιοίκηση θεσμικά ισχυρή, λειτουργικά ανεξάρτητη και οικονομικά αυτάρκης.

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε θέσει μια σειρά από νέες προτεραιότητες, οι κυριότερες εκ των οποίων είναι:

 1. 1.      Η ισότιμη εκπροσώπηση όλων των Δήμων , ανεξαρτήτως πληθυσμιακού μεγέθους, στα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.
 2. 2.      Η διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων, με προτεραιότητα στον τερματισμό της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής από την Κεντρική Εξουσία που έχει οδηγήσει σε περικοπή άνω του 70% της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Ο.Τ.Α.
 3. 3.      Η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που περιλαμβάνει την εκτέλεση μελετών και έργων, αλλά και την ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών , με προτεραιότητα τους Δήμους της Περιφέρειας.
 4. 4.      Η διεκδίκηση αναβαθμισμένου ρόλου στα όργανα που διαχειρίζονται τους πόρους του ΕΣΠΑ και του «Πράσινου Ταμείου», σε όλα τα στάδια των αποφάσεων που αφορούν την ένταξη και χρηματοδότηση έργων.
 5. 5.      Η διεκδίκηση αξιοπρεπών αμοιβών για τα αιρετά στελέχη που κατέχουν θέσεις ευθύνης στην Αυτοδιοίκηση.
 6. 6.      Η ουσιαστική αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης, μέσα από την προωθούμενη αλλαγή του Καλλικράτη που έχει ήδη εξαγγελθεί από τη νέα Κυβέρνηση.
 7. 7.      Η ενίσχυση των κοινωνικών μας δομών και η κατοχύρωση νέων ρόλων κι αρμοδιοτήτων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και ιδιαίτερα στον τομέα ενίσχυσης της τοπικής απασχόλησης
 8. 8.      Η υποβολή ολοκληρωμένων προτάσεων για ζητήματα εθνικής εμβέλειας που αφορούν όμως τις τοπικές κοινωνίες κι ιδιαίτερα ακριτικούς και νησιωτικούς Δήμους, όπως η ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση, η ενίσχυση των δομών υγείας, η προστασία του περιβάλλοντος , η ενίσχυση της απασχόλησης, η αειφόρος ανάπτυξη, οι Α.Π.Ε., ο χωροταξικός σχεδιασμός,  κ.λπ.)
 9. 9.      Η  ενίσχυση της εξωστρέφειας, μέσα από την  ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών και την αναβαθμισμένη  λειτουργία του ειδικού γραφείου αντιπροσώπευσης της Κ.Ε.Δ.Ε., στην έδρα της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες».

«Οι  προτεραιότητες αυτές, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ,  καθορίζουν και τους στόχους μας. Αλλά για να γίνουν οι στόχοι αυτοί πράξη, χρειάζεται σχέδιο και όραμα. Το όραμα σας το ανέφερα παραπάνω. Είναι η αναβάθμιση του θεσμού μας και η οικονομική μας αυτοτέλεια. Για τον τρόπο με τον οποίο θα κάνουμε το όραμα πράξη, συζητάμε σήμερα. Από το Ηράκλειο ξεκινά η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την επόμενη πενταετία, στο οποίο θα αναδεικνύεται το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν τους Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού.

Το νέο στρατηγικό σχέδιο δράσεων και πρωτοβουλιών αλλά και η συνεπής από πλευράς μας υλοποίηση του, θα καθορίσει την πορεία του θεσμού μας για τα επόμενα 5 τουλάχιστον χρόνια».

 

Επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε αναλυτική ενημέρωση για τα πεπραγμένα και τα αποτελέσματα των δράσεων και των πρωτοβουλιών της νέας Διοίκησης της ΚΕΔΕ, αναφέροντας ως πιο σημαντικές, τη ρύθμιση για την αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων των δήμων, τη ρύθμιση (Ν.3416) υποχρεώσεων των δήμων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, την προώθηση αιτήματος προς της κυβέρνηση για υπαγωγή στη ρύθμιση  χρεών των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους δήμους μέχρι 31/12/2014 κ.λπ.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε την ανάγκη της ενότητας.

«Ενωμένοι , όλοι μαζί, ΚΕΔΕ και ΠΕΔ, τόνισε, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις προκλήσεις του μέλλοντος. Μπορούμε να ακυρώσουμε τα σχέδια εκείνων που επεξεργάζονται τρόπους για την υποβάθμιση του θεσμικού μας ρόλου, Που απεργάζονται μέτρα για τον περαιτέρω οικονομικό μας στραγγαλισμό. Είμαι αισιόδοξος ότι μέσα από τη διαδικασία των προσυνεδριακών εκδηλώσεων που σήμερα ξεκινούν από το Ηράκλειο, δημιουργούμε μια νέα ισχυρή αυτοδιοικητική συμμαχία.

Μια ισχυρή συμμαχία που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί σε ένα νέο και ενισχυμένο ρόλο στην προώθηση της Εθνικής και της Περιφερειακής Ανάπτυξης της χώρας, στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης».

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ενώ παραβρέθηκαν οι βουλευτές Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης από τη ΝΔ και Μανώλης Συντιχάκης από το ΚΚΕ και ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ευρυπίδης Κουκιαδάκης. Επίσης παρόντες στη προσυνεδριακή εκδήλωση ήταν οι επικεφαλής των  αυτοδιοικητικών παρατάξεων της ΚΕΔΕ, Απόστολος Κοιμήσης, Γιώργος Ιωκειμίδης και Δημήτρης Μπίρμπας.

 

 

Επισυνάπτεται η ομιλία του προέδρου της ΚΕΔΕ

 

 

Οι εργασίες του συνεδρίου μεταδίδονται ζωντανά στο:

http://streaming3.syzefxis.gov.gr/kedestream/live.php

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνεδρίαση ΔΣ ΚΕΔΕ

Τετ, 02/25/2015 - 09:55

Συνεδριάζει αύριο Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου και ώρα 10 το πρωί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.

 

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι:

 

Ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γιώργο Πατούλη  για τις συναντήσεις  της αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ, με τον υπουργό  Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη και τους Αναπληρωτές Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, αλλά και για την επιστολή  προς την Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών κα Όλγα-Νάντια Βαλαβάνη.

 

Σας ενημερώνουμε ότι η συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ θα μεταδίδεται ζωντανά στο  http://streaming3.syzefxis.gov.gr/kedestream/live.php

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνάντηση αντιπροσωπείας της Κ.Ε.Δ.Ε. με τον Αν. Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Κατρούγκαλο

Τρί, 02/24/2015 - 18:28

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης κατέθεσε την πρόταση για τη Διοικητική Οργάνωση των Δήμων.

Γ. Πατούλης: Συμφωνήσαμε να μην υπάρχει κανένα νομοθέτημα χωρίς  προηγούμενη συνεργασία με την ΚΕΔΕ

 

Τις θέσεις της  Α’ Βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη Διοικητική Οργάνωση των Δήμων, παρουσίασε και κατέθεσε σήμερα στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργο Κατρούγκαλο, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ αποτελούμενη από τον πρόεδρο της, Γιώργο Πατούλη, τον αντιπρόεδρο Δημήτρη  Καφαντάρη, τον γενικό γραμματέα  Γιάννη  Μουράτογλου, και τους επικεφαλής των παρατάξεων στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, Απόστολο  Κοιμήση, Γιώργο Ιωακειμίδη και Δημήτρη  Μπίρμπα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κατέθεσε στον κ. Κατρούγκαλο αναλυτικό υπόμνημα, που περιλαμβάνει τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού για ζητήματα που αφορούν τη Διοικητική Οργάνωση των Δήμων, αλλά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού.

Αμέσως μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο  γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

« Είχαμε την δυνατότητα να συζητήσουμε σήμερα με τον αναπληρωτή Υπουργό κο Γ. Κατρούγκαλο και υπηρεσιακούς παράγοντες για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση.

Του παραδώσαμε αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις και συμφωνήσαμε να υπάρχει μια διαρκής επικοινωνία και συνεργασία, ώστε να μην υπάρχει κανένα νομοθέτημα χωρίς προηγούμενη συνεργασία με την ΚΕΔΕ.

Για το θέμα της αξιολόγησης, συμφωνήσαμε ότι πρέπει να γίνει αλλά με αντικειμενικό τρόπο, και θα πρέπει να αφορά όχι μόνο το προσωπικό αλλά και τις δομές. Για τα πειθαρχικά θέματα των υπαλλήλων, θεωρούμε ότι χρειάζεται ακόμα περισσότερη κουβέντα ώστε τα υπηρεσιακά συμβούλια να είναι αντικειμενικά και αμερόληπτα».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων αναφορικά με το θέμα των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και για το αν υπάρχει κάποια οικονομική μελέτη που να το στηρίζει, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε ότι:

«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι θα επισπευσθούν τα ζητήματα του ΑΣΕΠ μέσα σε ένα συνολικότερο πλαίσιο διαχείρισης του τι μπορεί να πάρει ο κάθε δήμος από αυτές τις ήδη υπαρκτές καταστάσεις των προσλήψεων υπαλλήλων, όπως επίσης θα υπάρξει μία συνεργασία ΚΕΔΕ και υπουργείων για ένα γενικότερο προγραμματισμό των προσλήψεων προσωπικού υπαλλήλων. με τα ζητήματα του 2014-2020».

Ερωτηθείς  για  το αν θα ανασυσταθεί η Δημοτικής Αστυνομία ο κ. Πατούλης απάντησε:

« Η άποψη μας είναι ότι η Δημοτική Αστυνομία είναι απαραίτητη για τους δήμους. Ακόμα δεν έχουν καταλήξει με ποιο τρόπο θα μπορέσει να συγκροτηθεί. Επίσης, θέσαμε το θέμα που αφορά το προσωπικό ΑμεΑ του προγράμματος 3+1 , ζητώντας να μπορέσουν, όσοι δεν είναι πλέον αορίστου χρόνου, να γίνουν. Το αίτημα αυτό είχε τεθεί και στην προηγούμενη κυβέρνηση και το επαναφέρουμε γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα γι’ αυτή την κατηγορία εργαζομένων».

Σε άλλη ερώτηση για το ποιον θα επιβαρύνουν οι προσλήψεις και τα νέα οργανογράμματα, την αυτοδιοίκηση ή το κράτος απάντησε:

« Είναι σίγουρο ότι, όποιοι υπάλληλοι αφορούν την Αυτοδιοίκηση, είναι θέμα πληρωμής από την ίδια την Αυτοδιοίκηση. Εμείς ειδικότερα έχουμε ζητήσει από τον κο Βούτση την κοστολόγηση των λειτουργιών για κάθε δήμο και βεβαίως, μέσω των ΚΑΠ, τις ανάλογες αποδοχές και απολαβές που πρέπει να έχει ένας δήμος για να είναι ποιοτικός στις λειτουργίες του».

Για το ζήτημα της απογραφής των δημοτικών επιχειρήσεων απάντησε ότι η  διάθεση είναι να ολοκληρωθεί και εκεί τίθεται και το θέμα της αξιολόγησης γενικότερα των δομών όλων των δήμων και των φορέων τους.

 Επισυνάπτεται το κείμενο των θέσεων της Α’ Βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη Διοικητική Οργάνωση των Δήμων

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνάντηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών & τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών

Τρί, 02/24/2015 - 15:57

Γ. Πατούλης: Η ΚΕΔΕ θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων των ατόμων με προβλήματα όρασης

 

Τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γιώργο Πατούλη επισκέφθηκαν σήμερα το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών Νικόλαος Γιαλλούρης, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Ηλίας Μαργιόλας και ο επικεφαλής της Νεολαίας Τυφλών Ελλάδας και μέλος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ, Βαγγέλης Αυγουλάς.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ικανοποίηση άμεσων αιτημάτων των ατόμων με προβλήματα όρασης, με προτεραιότητα την διασφάλιση της προσβασιμότητάς τους στη ζωή των πόλεων.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του στα αιτήματα που θίχθηκαν από τους συνομιλητές του, δηλώνοντας ότι η ΚΕΔΕ θα συμβάλει τα μέγιστα ώστε, τουλάχιστον σε ότι αφορά στους δήμους, να δρομολογηθούν άμεσα δράσεις και ενέργειες για την διευκόλυνση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας με προβλήματα όρασης, με στόχο την ένταξή τους στη ζωή των πόλεων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης εξέφρασε την πάγια  θέση του  να γίνουν οι πόλεις  πιο φιλικές σε Άτομα με Αναπηρία. Στο πλαίσιο αυτό, η ΚΕΔΕ  θα μεσολαβήσει ώστε οι δήμοι όλης της χώρας να συμπράξουν με την εξειδικευμένη υπηρεσία του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για την σωστή  και λειτουργική τοποθέτηση  ηχητικών φωτεινών σηματοδοτών στους δήμους της χώρας, για άτομα με προβλήματα όρασης .

Παράλληλα θα συστήσει σε όλους τους δήμους της χώρας, να μεριμνήσουν για τη διασφάλιση της ελεύθερης όδευσης των ατόμων με προβλήματα όρασης, και ως εκ τούτου να αποκλείσουν την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στα σημεία των οδηγών όδευσης τυφλών στα πεζοδρόμια

Συμφωνήθηκε επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, να συντονίσει σε συνεργασία με το υπουργείο  Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης την καταγραφή στους Δήμους των κενών οργανικών θέσεων, για χειριστές τηλεφωνικών κέντρων που μπορεί να υπάρχουν στον Οργανισμό κάθε Δήμου, ώστε αυτές να διατεθούν σε τυφλούς τηλεφωνητές, με ειδική προκήρυξη που προβλέπει ο νόμος 2643/98.

 

Στη συνάντηση συζητήθηκαν  ακόμη  οι κοινοί προβληματισμοί αλλά και οι  πιθανοί τρόποι ανάληψης πρωτοβουλιών  για στήριξη ιδρυματικών δομών παροχής φροντίδας σε άτομα με Αναπηρία που υπάρχουν στους ΟΤΑ.

Αποφασίστηκε η σύσταση Ομάδας Εργασίας από μέλη της ΚΕΔΕ και εκπροσώπους του Αναπηρικού Κινήματος για την επεξεργασία ενιαίου πλαισίου εφαρμογής της μείωσης των δημοτικών τελών σε ΑμεΑ, με σταθερά κοινωνικά κριτήρια.

Τέλος  συζητήθηκαν οι τρόπο συνεργασίας της ΚΕΔΕ με το Ελληνικό Κέντρο Σκύλων Οδηγών, για άτομα με προβλήματα όρασης, ώστε αυτή η αναγκαία υπηρεσία αυτονομίας, να μην πληγεί από την οικονομική κρίση, και να διασφαλιστεί η παροχή της  με αξιοπρέπεια, στους τυφλούς της χώρας μας  που την έχουν ανάγκη.

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών συνεχάρη τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ για την προσωπική του απόφαση να ορίσει μέλος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ, έναν αιρετό εκπρόσωπο με αναπηρία κάτι που διασφαλίζει την καθημερινή και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ  του αναπηρικού κινήματος και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Στο Ηράκλειο Κρήτης πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου η πρώτη προσυνεδριακή εκδήλωση της ΚΕΔΕ

Τρί, 02/24/2015 - 13:51

H εκδήλωση μεταδίδεται ζωντανά μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης:

http://www.livestream.com/draminigr

 

Στο Ηράκλειο της Κρήτης, πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου, η πρώτη από τις επτά προσυνεδριακές εκδηλώσεις διαλόγου αιρετών σε όλη την Περιφέρεια, ενόψει του επικείμενου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ το οποίο θα πραγματοποιηθεί 7-9 Μαΐου στη Χαλκιδική με θέμα: «Η Αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Πολίτες μπροστά», στο οποίο  αναμένεται να τεθεί το νέο στρατηγικό σχέδιο δράσεων και πρωτοβουλιών που θα καθορίσει την πορεία του θεσμού για τα επόμενα χρόνια.

 

Η συνεδριακή εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 9.00 το πρωί, στο ξενοδοχείο Aquila Atlantis (Υγείας 2, αίθουσα ΜΙΝΩΣ ΙΙ), και θα μεταδίδεται ζωντανά στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ.

 

Κατά την  έναρξη των εργασιών  θα μιλήσει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης ενώ ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός θα απευθύνει καλωσόρισμα.

 

Θα ακολουθήσει συζήτηση για δύο θεματικές ενότητες:

 

 • Για το νέο ΕΣΠΑ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση με εισηγητή τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και πρόεδρο της Επιτροπής ΕΣΠΑ Γιώργο Πατούλη.
 • Για την ανάπτυξη και την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας με εισηγητή τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανάπτυξης και Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου.

 

Ειδική ενότητα συζήτησης αποτελούν τα τοπικά ζητήματα, στη διάρκεια της οποίας  θα μιλήσουν οι αιρετοί των δήμων Κρήτης.

 

Στις επτά προσυνεδριακές εκδηλώσεις διαλόγου θα παρουσιαστούν οι θέσεις των   δέκα πέντε θεματικών  Επιτροπών της ΚΕΔΕ και θα κατατεθούν οι απόψεις των συμμετεχόντων που θα αποτελέσουν το αντικείμενο διαβούλευσης  και των αποφάσεων του ετήσιου συνεδρίου.

 

Οι θεματικές ενότητες αφορούν:  το ΕΣΠΑ,  την ανάπτυξη και υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την αγροτική ανάπτυξη, τις ορεινές περιοχές, θέματα παιδείας – νεολαίας, αθλητισμού, την απασχόληση και την κοινωνική οικονομία, την υγεία και την κοινωνική πρόνοια, την τουριστική ανάπτυξη, τη νησιωτική πολιτική, θεσμικά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, ζητήματα ισότητας, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, χωροταξίας, υποδομών και περιβάλλοντος, καθώς και ζητήματα πολιτικής προστασίας.

 

Παράλληλα ανά περιφέρεια θα συζητηθούν  τοπικά ζητήματα που απασχολούν τους  δήμους, τα οποία και  αυτά θα συμπεριληφθούν στα τελικά κείμενα των θέσεων της ΚΕΔΕ για το τακτικό συνέδριο.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της προσυνεδριακής εκδήλωσης στο Ηράκλειο.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΑΙΡΕΤΩΝ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

 

Ηράκλειο, Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Ξενοδοχείο Aquila Atlantis,  Υγείας 2, αίθουσα ΜΙΝΩΣ ΙΙ

Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ

09:00 – 10:00      Διαπίστευση – Εγγραφή Συνέδρων

10:00 – 10:30      Καλωσόρισμα Προέδρου Π.Ε.Δ. Κρήτης

κ. Βασίλη Λαμπρινού, Δημάρχου Ηρακλείου

Χαιρετισμός Προέδρου Κ.Ε.Δ.Ε.

κ. Γιώργου Πατούλη, Δημάρχου Αμαρουσίου

10:30 – 11:00      Εισηγήσεις:

-      Προέδρου Επιτροπής Ανάπτυξης & Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας

κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, Δημάρχου Τρικκαίων

-      Προέδρου Επιτροπής Ε.Σ.Π.Α.

κ. Γιώργου Πατούλη, Δημάρχου Αμαρουσίου

11:00 – 17:00      Τοποθετήσεις – Ερωτήσεις Συνέδρων

Υποστήριξη Εμπειρογνωμόνων

17:00 – 17:30      Συμπεράσματα – Λήξη Εργασιών

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Επιστολή προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη για υπαγωγή οφειλών προς τους δήμους στη ρύθμιση για τα χρέη

Σάβ, 02/21/2015 - 18:04

O πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης με επιστολή του στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη προτείνει, στο πλαίσιο της ρύθμισης χρεών που προωθεί η κυβέρνηση, να υπαχθούν σ΄ αυτή  όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους Δήμους, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014 και να δύνανται να εξοφληθούν μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση 20 €.

 

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

 

 

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Απαντήσεις με μισόλογα και χωρίς καθαρές κουβέντες από τον κ. Καραμέρο. Τι φοβάται ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αττικής;

Παρ, 02/20/2015 - 18:18

 Απαντήσεις με μισόλογα και χωρίς καθαρές κουβέντες

από τον κ. Καραμέρο.

 

Τι φοβάται ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αττικής;

 Δεν περιμέναμε «ότι θα ιδρώσει το αυτί» του κ. Καραμέρου από τη βαρύτητα των όσων κατήγγειλαν σε βάρος του, Δήμαρχοι από το Βόρειο Τομέα της Αττικής.

Γι αυτό και στην απάντησή του δεν λέει κουβέντα για τα όσα του καταμαρτυρούν επώνυμα. Το περιεχόμενό της είναι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Μισόλογα, αόριστες καταγγελίες και υπεκφυγές

Όμως εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε σε ησυχία τον κ. Καραμέρο.

Γι αυτό και τον προκαλούμε να απαντήσει άμεσα και χωρίς υπεκφυγές:

 

 • Οι Δήμαρχοι Λυκόβρυσης- Πεύκης, Παπάγου Χολαργού και Μεταμόρφωσης σήμερα είπαν ψέματα;
 • Πίεσε ή όχι τους συγκεκριμένους Δημάρχους να συμμετάσχουν σε κοινοπρακτικό σχήμα της Περιφέρειας για το πρόγραμμα της επισιτιστικής βοήθειας, ζητώντας τους παράλληλα να αρνηθούν να συμμετάσχουν σε άλλο σχήμα που δεν θα είχε την Περιφέρεια ως επικεφαλής εταίρο;
 • Είπε ή δεν είπε ότι από τη στάση που θα τηρήσουν οι Δήμοι θα εξαρτηθεί και η μελλοντική σχέση τους με την Περιφέρεια;

 

Στα ερωτήματα αυτά δεν απαντά ο κ. Καραμέρος.

 

Αντίθετα, πετά «λάσπη στον ανεμιστήρα» χρησιμοποιώντας πομπώδεις φράσεις του τύπου «το πάρτι  τελείωσε».  Τον προκαλούμε να απαντήσει άμεσα για ποιο πάρτι μιλά. Με στοιχεία και ονοματεπώνυμα, κι όχι αόριστα.

Αν δεν απαντήσει, θα αποδείξει ότι εκτός από αντιπεριφερειάρχης που εκβιάζει, σύμφωνα με τις καταγγελίες των Δημάρχων, θα είναι και συκοφάντης αντιπεριφερειάρχης.

Είμαστε βέβαιοι ότι η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, η κα Δούρου, δεν συμμερίζεται τις μεθόδους και πρακτικές Καραμέρου. Το ίδιο πιστεύουμε ότι ισχύει και για τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Εμείς από την πλευρά μας ξεκαθαρίζουμε ότι ως Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού επιδιώκουμε να έχουμε σχέσεις συνεργασίας με όλους τους θεσμούς του Κράτους, αρκεί οι σχέσεις αυτές να στηρίζονται στην ισοτιμία και την ειλικρίνεια.

Η Αυτοδιοίκηση δεν εκβιάζεται, δεν εκφοβίζεται, δεν απειλείται.

Τέλος, όσον αφορά την καταπολέμηση της φτώχειας, δεν περιμέναμε ως Αυτοδιοίκηση τον κ. Καραμέρο να μας πει πόσο σοβαρή υπόθεση είναι.

Το γνωρίζουμε καλά ως Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, μέσα από την πετυχημένη λειτουργία 4500 κοινωνικών δομών σε όλη τη χώρα, με τις οποίες χωρίς καμία χρηματική ενίσχυση από τις Περιφέρειες, στηρίζουμε καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες αδύναμους συμπολίτες μας.

Οι Δήμοι δεν περίμεναν τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου για να στηρίξουν τους πολίτες όλα αυτά τα χρόνια. Άλλοι φαίνεται είναι αυτοί που θεωρούν τα χρήματα κίνητρο, «για να ανακαλύψουν» τη φτώχεια και να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών.

 

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

 

Συνάντηση ΚΕΔΕ με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Κατρούγκαλο

Παρ, 02/20/2015 - 14:36

Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Πατούλη θα συναντηθεί με  τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Κατρούγκαλο την Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου και ώρα 15.00 στο γραφείο του υπουργού.

Η ΚΕΔΕ θα θέσει υπόψη του υπουργού τις θέσεις της Α’ Βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Διοικητική Οργάνωση των Δήμων.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Βαρύτατες καταγγελίες από δημάρχους του Βορείου Τομέα Αττικής προς τον αντιπεριφερειάρχη Γ. Καραμέρο Γ. Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ: Η Αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού δεν εκβιάζεται. Θέλουμε ισότιμη συνεργασία με την κεντρική εξουσία και την Αυτοδιοίκηση β΄...

Παρ, 02/20/2015 - 14:31

Για βαρύτατο ηθικό και πολιτικό ατόπημα, συμπεριφορές που αγγίζουν τα όρια της νομιμότητας, για παρεμβάσεις και εκ των άνω επιβολής ελέγχου αναφορικά με την υλοποίηση και εκτέλεση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για απόρους» εγκάλεσαν τον αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής Γιώργο Καραμέρο οι δήμαρχοι Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου, Λυκόβρυσης- Πεύκης Μαυρίδης Αναστάσιος, Παπάγου-Χολαργού Αποστολόπουλος Ηλίας και Μεταμόρφωσης Καρπέτας Μιλτιάδης σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα γραφεία της ΚΕΔΕ παρουσία του προέδρου Γιώργου Πατούλη.

 

Συγκεκριμένα οι δήμαρχοι κατήγγειλαν ότι ο κ. Καμαμέρος, τους απείλησε ότι σε περίπτωση που δεν ενταχθούν σε συμπράξεις με την Περιφειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αττικής και προχωρήσουν σε δικές τους συμπράξεις για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος, τότε θα έχουν πρόβλημα μελλοντικά και με τις χρηματοδοτήσεις έργων των δήμων τους από τα Περιφερειακά Προγράμματα.

Ζήτησαν δε, την άμεση παρέμβαση και το θέμα αυτό τόσο της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου όσο και της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, εκφράζοντας παράλληλα την βεβαιότητα ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν έχουν σχέση ούτε με την κ. Δούρου, ούτε με την σημερινή κυβέρνηση.

Ειδικότερα ο δήμαρχος Πεντέλης Δ. Στεργίου στην παρέμβασή του σημείωσε ότι όταν πριν τέσσερα χρόνια η κοινωνία δοκιμαζόταν από την κρίση οι δήμοι χωρίς να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και στήριξη, χωρίς κανένα θεσμικό πλαίσιο βγήκαν μπροστά. Δημιούργησαν εγκαταστάσεις και δομές, «ζητιανέψανε» από αυτούς που μπορούσαν να προσφέρουν και δημιούργησαν κοινωνικά δίκτυα προστασίας από την φτώχεια.

«Η διαδικασία αυτή μας έκανε έμπειρους, οι δήμοι έχουν δημιουργήσει εστίες τροφίμων, μοιράζουν φαγητό σε σπίτια, διαθέτουν μπουτίκ ρούχων. Έχουμε τη δυνατότητα να ξέρουμε που έχουν ανάγκη και να προσεγγίσουμε όσους προσφέρουν. Σας λέω λοιπόν απερίφραστα ότι το ζήτημα του επισιτισμού των απόρων είναι καθαρά δουλειά δήμων και περιμένουμε από τις περιφέρειες να σταθούν δίπλα μας και να είναι βέβαιοι ότι θα δουλέψουμε έτσι ώστε να μη γίνει τίποτε που να μην είναι νόμιμο, σύννομο και δίκαιο».

Ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης Μιλτιάδης Καρπέτας είπε ότι το πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για απόρους» προβλέπει τη δημιουργία κοινωνικών συμπράξεων ανά περιφερειακή ενότητα. «Η περιφερειακή ενότητα Βορείου Τομέα περιλαμβάνει δώδεκα δήμους. Το λογικότερο είναι οι δώδεκα δήμοι, η Εκκλησία και άλλοι φορείς να δημιουργήσουν κοινή σύμπραξη. Στο ξεκίνημα της διαδικασίας εμφανίστηκε μία παράλληλη διαδικασία από την περιφερειακή ενότητα Βορείου Τομέα, εύλογη φυσιολογική συνέπεια της οποίας θα ήταν να τα βρούμε. Στη συνέχεια όμως τέθηκε το δίλημμα πώς από τη θέση που θα πάρει ο δήμος και με ποιους θα προχωρήσει στη σύμπραξη, θα εξαρτιόταν και η σχέση σου με την Περιφέρεια. Δεν μπορώ να αντιληφθώ πως στην Ελλάδα του 2015 τίθεται τέτοιο ζήτημα: Αν δεν έρθεις μαζί μου θα σε αποκλείσω. Από πού; Από τα χρήματα της ΕΕ θα αποκλειστεί η Μεταμόρφωση που είναι από τους πλέον φτωχούς δήμους;».

Ο κ. Καρπέτας χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του κ. Καραμέρου βαρύτατο ηθικό και πολιτικό ατόπημα που αγγίζει τα όρια της νομιμότητας, τονίζοντας παράλληλα πως πεποίθησή του είναι πως αυτό δεν εκφράζει ούτε την περιφέρεια, ούτε τον υπουργό, ούτε την κυβέρνηση.

Ο δήμαρχος Παπάγου –Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος χαρακτήρισε ατυχές το γεγονός να μη μπορούν να συνεργαστούν οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης και απαράδεκτο να ασκούνται πιέσεις.

«Δεν μπορούν να μεταφέρουν στους νέους δημάρχους, τόνισε, κοιτάξτε με ποιον θα πάτε γιατί αυτό θα έχει συνέπειες για την επόμενη πενταετία. Ζητάμε να συνεργαστεί η περιφέρεια Αττικής με τους δήμους και να συμπεριφέρεται δίκαια και ίσια».

Πρωτόγνωρη και δυσάρεστη εμπειρία χαρακτήρισε αυτό που συνέβη ο δήμαρχος Λυκόβρυσης- Πεύκης Απόστολος Μαυρίδης.

«Η επιλογή μας να πάμε ως δήμοι σε κοινή σύμπραξη ήταν γιατί αφενός έχουμε τις δομές και αφετέρου γιατί τρέξαμε να μη χάσουμε τις προθεσμίες. Το ζητούμενο είναι ποιος θα είναι leader; Το ζητούμενο, θεωρώ, είναι το αποτέλεσμα, να μη χαθεί το πρόγραμμα και οι ευπαθείς ομάδες να επωφεληθούν από αυτό. Θέλουμε συνεργασία, αλλά δεν δεχόμαστε να είμαστε μαριονέτα κανενός».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε ότι  αυτό που συνέβη  δεν έχει σχέση με το όραμα της κ. Δούρου, ούτε και με τη σημερινή κυβέρνηση. Πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση που λειτουργεί υπερβαίνοντας τα όρια της αρμοδιότητας του.

 

Καταγγέλλουμε με την πιο στεντόρεια φωνή τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου αιρετού. Θα στείλουμε επιστολές στον πρωθυπουργό, στον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και στην περιφερειάρχη Αττικής. Είμαι σίγουρος ότι κανείς δεν συμφωνεί με τέτοιες συμπεριφορές.

Οι δήμοι ξεκινήσαμε με μηδέν ευρώ και στηρίξαμε τις χειμαζόμενες από την κρίση τοπικές μας κοινωνίες και κανένας θεσμός δεν ήρθε να μας υπαγορεύσει τότε το τι έπρεπε να κάνουμε. Και σήμερα μια μεμονωμένη περίπτωση, όπως του κυρίου Καραμέρου, όταν ήρθαν τα ευρώ, έρχεται με έναν επίμονο  τρόπο, μόλις είδε ότι δήμαρχοι θέλουν οι ίδιοι, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, σε συνεργασία με τις δομές της Εκκλησίας, να διαχειριστούν το αυτονόητο, να μας πει τι πρέπει να κάνουμε.

Θεωρώ ότι αυτή η νοοτροπία θα πρέπει σήμερα να καταδικαστεί και σίγουρα θα πρέπει να μας πουν, εάν πάνε δηλαδή ώριμες μελέτες των δήμων, θα τις κόψει ο κύριος Καραμέρος; Με ποια δύναμη και ποια εμπειρία; Για αυτό το λόγο τοποθετήθηκε αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα; Για να μπορεί να ξεχωρίζει κατά το δοκούν το πώς ακριβώς θα συμπεριφέρεται στους δήμους και στους πολίτες μας;

 

Η δική μας προσπάθεια και αγωνία είναι και το τελευταίο ευρώ να φτάσει γρήγορα στον πολίτη που έχει την ευπάθεια»

Επίσης ο κ. Πατούλης επανέλαβε ότι οι δήμοι μπορούν και πρέπει να έχουν την ευθύνη διαχείρισης όλων των κονδυλίων επισιτισμού.

«Θεωρώ λοιπόν ότι οι δήμοι μπορούν και πρέπει να έχουν την ευθύνη διαχείρισης όλων των κονδυλίων επισιτισμού και φυσικά ανεξάρτητα από αυτό, σήμερα καταγγέλλουμε κυρίως τη νοοτροπία εκείνου ο οποίος νομίζει ότι είναι προϊστάμενος μέσα από τα ποσά που διαθέτει η Ευρώπη για τον Έλληνα πολίτη, να τα διαχειριστεί για να πλήξει το κύρος του δημάρχου που έρχεται να υπηρετήσει τους πολίτες του.

Εμείς βρισκόμαστε στους δήμους, τόνισε, για να συνεργαστούμε με όλες τις πλευρές. Βρισκόμαστε στους δήμους για να διαχειριστούμε πόρους με τον έλεγχο όλων των ανεξάρτητων αρχών, για να διαχειριστούμε προγράμματα του ΕΣΠΑ, να συνεργαστούμε με την Εκκλησία, με την περιφέρεια με ισότιμο τρόπο, αναγνωρίζοντας ο καθένας το δικό του διακριτό ρόλο. Βρισκόμαστε στους δήμους για να συνεργαστούμε με την κεντρική εξουσία, για να κτίσουμε την Ελλάδα που θέλουμε και οραματιζόμαστε».

 

 

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Κοινή Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δημάρχων του Βόρειου Τομέα Αττικής.

Πέμ, 02/19/2015 - 14:11

Κοινή συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσουν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και οι δήμαρχοι Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου –Καψάλης, Λυκόβρυσης-Πεύκης Μαυρίδης Αναστάσιος, Παπάγου-Χολαργού Αποστολόπουλος Ηλίας και Μεταμόρφωσης Καρπέτας Μιλτιάδης αύριο, Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου και ώρα 10.30 στα γραφεία της ΚΕΔΕ (Γενναδίου 8 & Ακαδημίας 65, 3ος όροφος).

 

Θέμα της συνέντευξης Τύπου είναι η καταγγελία εξωθεσμικών παρεμβάσεων και συμπεριφορών σε βάρος των δημάρχων και των δήμων τους.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Οι προτεραιότητες της Αυτοδιοίκησης A’ Βαθμού για θέματα Πολιτικής Προστασίας

Πέμ, 02/19/2015 - 13:59

Η έγκαιρη διασφάλιση πιστώσεων στους δήμους για δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης εκτάκτων φυσικών φαινομένων, ο ρόλος, οι αρμοδιότητες και η επιχειρησιακή τους προετοιμασία για την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων, η επιμόρφωση των αιρετών και εργαζομένων στους δήμους σε θέματα πολιτικής προστασίας καταγράφηκαν ως προτεραιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ και στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Ψαθάς, δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δ. Κουπτσίδης, δημοτικός σύμβουλος Γρεβενών και μέλη της Επιτροπής.

Σε ότι αφορά στην πρόληψη διαπιστώθηκε η ανάγκη εκπόνησης τεχνικών μελετών επικινδυνότητας περιοχών και διαχείρισης φυσικών κινδύνων και εξετάστηκε η δυνατότητα να γίνει αυτό σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Επίσης τονίστηκε  ότι κάθε δήμος θα πρέπει να έχει  σε ετοιμότητα το δικό του επιχειρησιακό σχέδιο  για την αντιμετώπιση των καταστροφών.

Σε ότι αφορά τον ρόλο των ΟΤΑ στη διαχείριση των φυσικών κινδύνων, υπογραμμίστηκε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο προκειμένου να απαλειφθούν ενδεχόμενα κενά και επικαλύψεις αρμοδιοτήτων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων τόσο στην πρόληψη όσο και στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών.

Επίσης, τονίστηκε ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για δίκαιη κατανομή πιστώσεων στους δήμους λαμβάνοντας υπ’όψιν γεωλογικά ,χωροταξικά και μορφολογικά κριτήρια.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκε από τον καθηγητή

Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα μελέτη με θέμα «Πολιτική Προστασία και Τοπική Αυτοδιοίκηση – Αρμοδιότητες και Επιχειρησιακός Σχεδιασμός», καθώς και το μοντέλο διαχείρισης της πρόσφατης καταστροφής του σεισμού της Κεφαλονιάς.

 

Η Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ διατύπωσε τις εξής προτάσεις- αιτήματα:

 • Διάθεση πιστώσεων για επιφυλακές και υπερωρίες προσωπικού σε δράσεις Πολιτικής Προστασίας σε περιπτώσεις υψηλού δείκτη επικινδυνότητας καθώς επίσης για μίσθωση μηχανημάτων, καυσίμων οχημάτων στους δήμους, για προμήθεια άλατος κ.λπ.
 • Προγραμματισμός συσκέψεων ομάδων εργασίας, σεμιναρίων με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση και συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
 • Επιμόρφωση αιρετών και στελεχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την παρακολούθηση επιμορφωτικών προγραμμάτων, συνεδρίων, ημερίδων, μεταπτυχιακών προγραμμάτων κ.λπ.
 • Δημιουργία ομάδας κοινωνικής δικτύωσης, facebook για την ενημέρωση θεμάτων πολιτικής προστασίας.
 • Δημιουργία παρατηρητηρίου με στατιστικά στοιχεία διαχείρισης περιστατικών όπως πλήθος συμβάντων κατ’ έτος, είδος καταστροφής, δείκτες επικινδυνότητας ανά περιοχή κ.ά.
 • Δημιουργία οδηγού – εγχειριδίου με τις εγκυκλίους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων και πρότυπου σχεδίου ενδεικτικού προγράμματος διαχείρισης φυσικών καταστροφών.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Από το Ηράκλειο Κρήτης η έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου της Κ.Ε.Δ.Ε., ενόψει του ετήσιου τακτικού συνεδρίου του προσεχούς Μαΐου

Πέμ, 02/19/2015 - 13:36

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015, 9 το πρωί, ξενοδοχείο Aquila Atlantis

 

Από το Ηράκλειο της Κρήτης ξεκινούν οι επτά προσυνεδριακές εκδηλώσεις διαλόγου αιρετών σε όλη την Περιφέρεια  ενόψει του επικείμενου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ το οποίο θα πραγματοποιηθεί 7-9 Μαΐου στη Χαλκιδική με θέμα: «Η Αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Πολίτες μπροστά», στο οποίο  αναμένεται να τεθεί το νέο στρατηγικό σχέδιο δράσεων και πρωτοβουλιών που θα καθορίσει την πορεία του θεσμού για τα επόμενα χρόνια.

 

Ειδικότερα την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο από τις 9 το πρωί η πρώτη συνεδριακή εκδήλωση στο ξενοδοχείο Aquila Atlantis (Υγείας 2, αίθουσα ΜΙΝΩΣ ΙΙ).

 

Κατά την  έναρξη των εργασιών  θα μιλήσει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης ενώ ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός θα απευθύνει καλωσόρισμα.

Θα ακολουθήσει συζήτηση για δύο θεματικές ενότητες:

 • Για το νέο ΕΣΠΑ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση με εισηγητή τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και πρόεδρο της Επιτροπής ΕΣΠΑ Γιώργο Πατούλη.
 • Για την ανάπτυξη και την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας με εισηγητή τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανάπτυξης και Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου.

 

Ειδική ενότητα συζήτησης αποτελούν τα τοπικά ζητήματα, στη διάρκεια της οποίας  θα μιλήσουν οι αιρετοί των δήμων Κρήτης.

Να σημειωθεί ότι στις επτά προσυνεδριακές εκδηλώσεις διαλόγου θα παρουσιαστούν οι θέσεις των δέκα πέντε θεματικών Επιτροπών της ΚΕΔΕ και θα κατατεθούν οι απόψεις των συμμετεχόντων που θα αποτελέσουν το αντικείμενο διαβούλευσης  και των αποφάσεων του ετήσιου συνεδρίου.

Οι θεματικές ενότητες αφορούν: το ΕΣΠΑ, την ανάπτυξη και υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την αγροτική ανάπτυξη, τις ορεινές περιοχές, θέματα παιδείας – νεολαίας, αθλητισμού, την απασχόληση και την κοινωνική οικονομία, την υγεία και την κοινωνική πρόνοια, την τουριστική ανάπτυξη, τη νησιωτική πολιτική, θεσμικά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, ζητήματα ισότητας, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, χωροταξίας, υποδομών και περιβάλλοντος, καθώς και ζητήματα πολιτικής προστασίας.

Παράλληλα ανά περιφέρεια θα συζητηθούν τοπικά ζητήματα που απασχολούν τους  δήμους, τα οποία και αυτά θα συμπεριληφθούν στα τελικά κείμενα των θέσεων της ΚΕΔΕ για το τακτικό συνέδριο.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα της προσυνεδριακής εκδήλωσης στο Ηράκλειο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ

                 ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΑΙΡΕΤΩΝ

 

                        ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

 

 

                   Ηράκλειο, Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

            Ξενοδοχείο Aquila AtlantisΥγείας 2, αίθουσα ΜΙΝΩΣ ΙΙ

 

 

 

          Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

                          ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ

 

 

                            

09:00 – 10:00      Διαπίστευση – Εγγραφή Συνέδρων

10:00 – 10:30      Καλωσόρισμα Προέδρου Π.Ε.Δ. Κρήτης

κ. Βασίλη Λαμπρινού, Δημάρχου Ηρακλείου

Χαιρετισμός Προέδρου Κ.Ε.Δ.Ε.

κ. Γιώργου Πατούλη, Δημάρχου Αμαρουσίου

10:30 – 11:00      Εισηγήσεις:

-         Προέδρου Επιτροπής Ανάπτυξης & Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας

κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, Δημάρχου Τρικκαίων

-         Προέδρου Επιτροπής Ε.Σ.Π.Α.

κ. Γιώργου Πατούλη, Δημάρχου Αμαρουσίου

11:00 – 17:00      Τοποθετήσεις – Ερωτήσεις Συνέδρων

Υποστήριξη Εμπειρογνωμόνων

17:00 – 17:30      Συμπεράσματα – Λήξη Εργασιών

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Σελίδες

Back to Top