ped-in.gr

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων

Κ.Ε.Δ.Ε. - Δελτία Τύπου

Subscribe to Ροή Κ.Ε.Δ.Ε. - Δελτία Τύπου
δικτυακός τόπος
Ενημερώθηκε: πριν από 52 λεπτά 22 δευτερόλεπτα

Η ΚΕΔΕ, μετά από πρόταση του προέδρου Γ. Πατούλη, υιοθέτησε το ψήφισμα του ΕΚ σχετικά με τη Διεθνή Έκθεση του Μιλάνου 2015, «Τροφή για τον Πλανήτη, Ενέργεια ως Πηγή Ζωής»

πριν από 5 ώρες 52 λεπτά

Στην υιοθέτηση του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη Διεθνή Έκθεση του Μιλάνου 2015, «Τροφή για τον Πλανήτη, Ενέργεια ως Πηγή Ζωής» προχώρησε μετά από εισήγηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, ενώ ανέλαβε την προώθησή του σε όλους τους δήμους της χώρας, προκειμένου τα δημοτικά συμβούλια να αποφασίσουν ανάλογα.

 

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατά την εισήγησή του, η ΚΕΔΕ συμμετείχε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης του Μιλάνου, όπου έγινε εκτενής ενημέρωση για τους τρόπους με τους οποίους θα διασφαλιστεί το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην τροφή, ως μέρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, όπως είναι το δικαίωμα στη ζωή, στην καλή διαβίωση, την υγεία, την ιδιοκτησία, την εκπαίδευση, το νερό. Παράλληλα τόνισε ότι το θέμα της επισιτιστικής επάρκειας συνάδει πλήρως και με τη συζήτηση στην ΕΕ σχετικά με τους νέους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της στρατηγικής Ευρώπη 2020.

Αναφερόμενος στα σημερινά δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι «όσο κι αν ακούγεται παράξενο, υπάρχει επισιτιστική ανασφάλεια. Εβδομήντα εννέα εκατομμύρια άνθρωποι στις χώρες μέλη της Ε.Ε. εξακολουθούν να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ περίπου 125 εκατομμύρια, το 24,8% του πληθυσμού, διατρέχει τον κίνδυνο της φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι για την αντιμετώπιση του επισιτιστικού προβλήματος, «καθοριστικός είναι ο ρόλος της γεωργίας, ενός τομέα με τεράστια σημασία για την Ευρώπη, που εξακολουθεί να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την οικονομία της Ε.Ε., δεδομένου ότι τα 2/3 του ευρωπαϊκού εξαγωγικού εμπορίου αφορούν εξαγωγές γεωργικών προϊόντων. Η Ε.Ε. είναι ο πρώτος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων στον κόσμο και η βιομηχανία τροφίμων της Ε.Ε. απασχολεί πάνω από 4.000.000 εργαζόμενους , κάνοντας κύκλο εργασιών άνω του ενός τρις ευρώ».

«Είναι λοιπόν ζήτημα μεγάλης σημασίας για την Ευρώπη, συμπλήρωσε ο κ. Πατούλης:

 • να διασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέπουν στον πληθυσμό της να έχει πρόσβαση στην τροφή,
 • να κατανοήσουμε  τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν σε παγκόσμιο επίπεδο οι διατροφικές μας επιλογές, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη προστασίας των οικοσυστημάτων
 • να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι επισιτιστική και διατροφική ασφάλεια δεν σημαίνει απλά διαθεσιμότητα προμηθειών σε τρόφιμα αλλά περιλαμβάνει και το δικαίωμα στη σωστή ενημέρωση τι τρώμε, την καθολική πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή με βιώσιμο τρόπο αλλά κι άλλους παράγοντες όπως η υγιεινή και οι υγειονομικές υποδομές , ο εμβολιασμός, κ.λπ.».

 

Σε ότι αφορά το ρόλο της Αυτοδιοίκησης της χώρας σε αυτό το ζήτημα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ πρότεινε  να υιοθετήσουν και τα δημοτικά συμβούλια της χώρας μας το ψήφισμα του Μιλάνου, ώστε «να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ελληνική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού συμμετέχει ενεργά στον προβληματισμό που αναπτύσσεται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω σε ένα ζήτημα που μας αφορά όλους, αφού ολόκληρη η αλυσίδα του επισιτιστικού συστήματος , στοιχείο του οποίου αποτελεί η γεωργία , το εμπόριο, η υγεία, η εκπαίδευση , το κλίμα και οι πολιτικές για την ενέργεια, πρέπει να λειτουργεί βάσει μιας προσέγγισης που στηρίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, τομέας στον οποίο η Ευρώπη θα πρέπει να έχει ηγετικό ρόλο».

Να σημειωθεί ότι το ΔΣ της ΚΕΔΕ προσέθεσε στο ψήφισμα την αντίθεσή του στη χαλάρωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που αφορά στην προστασία των καταναλωτών απέναντι στα μεταλλαγμένα τρόφιμα.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Παρουσίαση Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών για στελέχη Τοπικής Αυτοδιοίκησης από ΚΕΔΕ και ΕΕΤΑΑ

πριν από 6 ώρες 46 λεπτά

Γ. Πατούλης: Επενδύουμε στη γνώση του ανθρώπινου δυναμικού της Αυτοδιοίκησης, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών

 

 

 

Το Κοινό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, στο γνωστικό αντικείμενο «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση», παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ, Κώστας Ασκούνης, και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, Ιωάννης Μέξης.

 

Στους βασικούς άξονες και τους στόχους του προγράμματος, το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016,αναφέρθηκαν οι κ.κ. Παντελής Σκλιάς, πρόεδρος Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Μιχάλης Σφακιανάκης, πρόεδρος Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, και Ευάγγελος Δρυμπέτας, πρόεδρος Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, στο  Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

 

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ και της ΕΕΤΑΑ και με τη συνεργασία των  Πανεπιστημίων Πελοποννήσου (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων), Πειραιώς (Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων), Δημοκρίτειου Θράκης (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών) και Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών).

 

«Είναι ένα πρόγραμμα που μπορεί να προχωρήσει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης βήματα μπροστά και σίγουρα πιο κοντά στις σύγχρονες ανάγκες των δήμων και των δημοτών, ιδιαίτερα στις συνθήκες και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν στις μέρες μας», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, και πρόσθεσε:

 

«Η επένδυση στη γνώση του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί για μας προτεραιότητα», υπογραμμίζοντας ότι, «το μεγαλύτερο κεφάλαιο για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης, είναι η κατάρτιση και η εξειδίκευση του στελεχιακού δυναμικού της».

 

«Για μας η λειτουργία και η αναδιοργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να στηριχθεί στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των φορέων της και στην ενίσχυση αυτών με τις απαιτούμενες σύγχρονες δεξιότητες» τόνισε χαρακτηριστικά .

 

Ο Γ. Πατούλης δήλωσε επίσης ότι, η ΚΕΔΕ θα αναλάβει πρωτοβουλία να  διεκδικήσει από την Κεντρική Εξουσία, οι απόφοιτοι του προγράμματος να απορροφώνται – μέσω ΑΣΕΠ – απευθείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

Επίσης στόχος της ΚΕΔΕ όπως είπε, είναι, μέσω του προγράμματος, να δοθεί η ευκαιρία όχι  μόνο στους εργαζόμενους αλλά και στα αιρετά στελέχη της Αυτοδιοίκησης, να ενισχύσουν το γνωστικό τους αντικείμενο και να μπορούν να  ανταποκριθούν καλύτερα στα καθήκοντά τους. Παράλληλα θα  υπάρχουν κίνητρα με την μορφή υποτροφιών, για τους αριστεύσαντες του προγράμματος .

 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ διαβεβαίωσε, τέλος, ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη λειτουργία του προγράμματος στο σύνολο των περιφερειών για την κάλυψη των αναγκών των στελεχών της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μεταπτυχιακή εκπαίδευση υψηλού επιπέδου.

 

«Επιδίωξή μας είναι τα στελέχη της αυτοδιοίκησης να λάβουν τις κατάλληλες γνώσεις που θα τους βοηθήσουν να παρέχουν καλύτερες και αποτελεσματικότερες υπηρεσίες στους πολίτες», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ, Κ. Ασκούνης.

 

«Όραμά μας η διαμόρφωση κουλτούρας, στους φορείς της Αυτοδιοίκησης που συνεχώς μαθαίνουν και διαχειρίζονται τη γνώση τους», είπε από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, Ι. Μέξης. Ήδη μέχρι σήμερα, πρόσθεσε, έχουν φθάσει 350 εκδηλώσεις ενδιαφέροντος στην ΕΕΤΑΑ.

 

 

Λίγα λόγια για το Πρόγραμμα

 

Το κοινό ΠΜΣ θα έχει διάρκεια δώδεκα (12) μήνες και οι τόποι διεξαγωγής του θα είναι η Κομοτηνή, η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα, σύμφωνα με τον αριθμό των συμμετεχόντων σε κάθε Τμήμα.

 

Το ΠΜΣ «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση» θα απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης, μετά από πλήρη και επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών σε τρεις κατευθύνσεις:

 

 • Ανάπτυξης και Προγραμματισμού
 • Οικονομικής Λειτουργίας και
 • Κοινωνικής Πολιτικής

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα στα τηλέφωνα 210 5214600 & 210 5214618

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Παράταση κατά ένα μήνα της ρύθμισης οφειλών προς τους δήμους ζητά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ από τους υπουργούς Ν. Βούτση και Ν. Βαλαβάνη

Τρί, 05/26/2015 - 14:20

Αίτημα για παράταση κατά ένα μήνα της ρύθμισης οφειλών προς τους δήμους κατέθεσε με επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στον υπουργό  Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ν. Βούτση και την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη με αφορμή την επικείμενη απόφαση για παράταση της ρύθμισης των 100 δόσεων για τους οφειλέτες του Δημοσίου.

«Θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να προβλέψετε στην ίδια απόφαση ανάλογη παράταση και για τις οφειλές προς τους Δήμους, που θα διευκολύνει περαιτέρω τους δημότες μας και θα αυξήσει τα έσοδά μας σε μία περίοδο που δοκιμάζονται οι αντοχές όλων», τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην επιστολή του.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Δήλωση Προέδρου Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη στη ΝΕΡΙΤ 105,8 για την διαπραγμάτευση και τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων

Τρί, 05/26/2015 - 12:23

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης , μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο της ΝΕΡΙΤ 105,8, αναφέρθηκε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη , καθώς και στο ζήτημα για ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων.

 

Τάχθηκε υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη , κάλεσε τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα να απομονώσει τις ακραίες φωνές που βρίσκονται στο κόμμα του και τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση θα σταθεί στο πλευρό των δυνάμεων της υπευθυνότητας.

 

Συγκεκριμένα, ο Γ. Πατούλης δήλωσε:

 

«Ο Ελληνικός λαός έδωσε πριν από τρείς μήνες ξεκάθαρη εντολή στον κ. Τσίπρα να προχωρήσει σε μια νέα διαπραγμάτευση και σε μια νέα, έντιμη συμφωνία με τους δανειστές, μέσα από την οποία θα διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και η παραμονή μας στην ευρωζώνη.

 

Όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας, η χώρα μπαίνει όλο και πιο βαθιά στην κρίση και αυξάνεται η πιθανότητα να πάμε στα βράχια.

Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού όμως, δεν θέλει να πάει η χώρα στα βράχια. Αυτή τη βούληση θα πρέπει να την αντιληφθούν καλά όλοι όσοι παίζουν στα ζάρια την τύχη της Ελλάδος.

 

Και κυρίως να την αντιληφθούν οι διάφορες πλατφόρμες εντός του βασικού κυβερνητικού εταίρου, που προωθούν ακραίες θέσεις κι απόψεις, με χαμηλή απήχηση στην ελληνική κοινωνία αλλά δυστυχώς,  δυσανάλογα υψηλή εντός του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Αυτές οι ακραίες φωνές είναι που οδήγησαν την Αυτοδιοίκηση στη δύσκολη , αλλά σωστή κατά την άποψη μας απόφαση, να μην καταθέσουμε στην Τράπεζα της Ελλάδος τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων. Δεν τα καταθέσαμε όχι γιατί δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό, αλλά γιατί δεν εμπιστευόμαστε τα χρήματα των δημοτών μας στις διαθέσεις και ιδεοληψίες της κάθε Πλατφόρμας.

 

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τον κ. Τσίπρα, που όλοι οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι εργάζεται σκληρά για να την πετύχει.

 

Από την υπευθυνότητα και το ρεαλισμό που θα επιδείξει το επόμενο διάστημα ο κ. Πρωθυπουργός, αλλά και από την αποφασιστικότητά του να συγκρουστεί με τις δυνάμεις της ανευθυνότητας και του φτηνού λαϊκισμού, θα εξαρτηθεί το μέλλον της Ελλάδος.

 

Στη σύγκρουση αυτή, η Αυτοδιοίκηση θα σταθεί για μια ακόμη φορά στο πλευρό των δυνάμεων της υπευθυνότητας, βάζοντας πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον».

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνεδρίαση ΔΣ ΚΕΔΕ

Τρί, 05/26/2015 - 12:18

Συνεδριάζει αύριο, Τετάρτη 27 Μαΐου, στις 12.00 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ (Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 3ος όροφος).

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα εξής:

 

 • Ενημέρωση από τον πρόεδρο Γ. Πατούλη για θέματα επικαιρότητας
 • Ανταποδοτικά τέλη – ΔΕΗ

Εισηγητές: Α. Καστρινός, πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών των Ο.Τ.Α.

 Γ. Μουράτογλου, γενικός γραμματέας ΚΕΔΕ

 Σ. Δανιηλίδης,  αντιπρόεδρος Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής

Πρόνοιας

 • Παρουσίαση του ρόλου και του έργου των πολυμετοχικών-αναπτυξιακών Ανωνύμων Εταιρειών Ο.Τ.Α.

Εισηγητής: Γ. Αμανατίδης,  γενικός διευθυντής Αναπτυξιακής Κοζάνης

(ΑΝ.ΚΟ.)

 • Θέματα Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης:

α) Λήψη απόφασης για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση               

    Δημοσίου Τομέα» 2014-2020

 

β) Ενημέρωση για την τύχη της Πρόσκλησης 59 (ψηφιακά έργα Δήμων)

Εισηγητής: Ι. Τσιάμης, πρόεδρος Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής

Διακυβέρνησης

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατέθεσε στον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γ. Σταθάκη την πρόταση να είναι επιλέξιμες οι δαπάνες προσωπικού για ευρωπαϊκά προγράμματα

Δευ, 05/25/2015 - 16:45

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με σημερινή επιστολή του στον Γιώργο Σταθάκη, υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού καταθέτει πρόταση της Αυτοδιοίκησης ώστε να δοθεί η δυνατότητα να θεωρούνται εφεξής επιλέξιμες οι δαπάνες προσωπικού (staff cost) στην υλοποίηση των προγραμμάτων του Στόχου 3 και γενικότερα των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ανεξαρτήτως εάν καλύπτονται ή όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

«Είναι γνωστό, τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ,  ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση απώλεσε εν μέσω της κρίσης ένα πολύ σημαντικό μέρος των εσόδων της. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΔΕ, η απώλεια αυτή εκτιμάται στο 65% περίπου. Επιπλέον, οι περιορισμοί των προσλήψεων, σε συνδυασμό με την αποχώρηση πολλών έμπειρων στελεχών λόγω πρόωρης συνταξιοδότησης, μείωσε τους ανθρώπινους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, οι αθρόες και εν πολλοίς ανορθολογικές και χωρίς σχεδιασμό μετακινήσεις υπαλλήλων στο πλαίσιο της «κινητικότητας», έφεραν πολλούς Δήμους σε λειτουργικό αδιέξοδο.

Μέσα στο περιοριστικό αυτό περιβάλλον δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικές διεξόδους αξιοποιώντας και εξαντλώντας όλες τις ενδεχόμενες πηγές πρόσθετων εσόδων. Μια από τις πηγές αυτές θα μπορούσε να είναι, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, το να θεωρούνται ως επιλέξιμες οι δαπάνες του προσωπικού (staff costs) των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, στα διακρατικά και διασυνοριακά Ευρωπαϊκά προγράμματα».

Ο κ. Πατούλης προτείνει η νέα σχετική Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί για τη νέα προγραμματική περίοδο να περιέχει τα ακόλουθα:

 1. Να προβλέπει ότι οι δαπάνες προσωπικού των Δήμων και των Περιφερειών, ανεξαρτήτως εάν καλύπτονται ή όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό, να θεωρούνται ως επιλέξιμη δαπάνη.
 2. Να αποτρέπει φυσικά κάθε περίπτωση διπλής χρηματοδότησης για τους φορείς που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 3. Να προσφέρει ισχυρά κίνητρα συμμετοχής των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και την υλοποίηση διακρατικών προγραμμάτων.

Μάλιστα η ίδια ρύθμιση προτείνεται να ισχύει όχι μόνο για τα προγράμματα του Στόχου 3 αλλά και για τα άλλα Ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία συμμετέχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της επιστολής

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στους δημάρχους της χώρας με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντος

Δευ, 05/25/2015 - 16:23

Κάλεσμα στους δήμους της χώρας με αφορμή το φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος σε μια κοινή προσπάθεια για την αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού σε ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών, απευθύνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με ανοικτή επιστολή σε όλους τους δημάρχους της χώρας.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι η κεντρική εξουσία δεν έχει εκχωρήσει ουσιαστικές αρμοδιότητες στους Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού, πέραν της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων, η Αυτοδιοίκηση οφείλει να διεκδικήσει νέους ρόλους και αρμοδιότητες, δίνοντας προτεραιότητα στα παρακάτω πεδία δράσης:

 • Χωροταξία- Πολεοδομικός Σχεδιασμός
 • Διαχείριση Στερεών και Υγρών Αποβλήτων – Ανακύκλωση
 • Διαχείριση των φυσικών πόρων σύμφωνα με την αρχή της αειφορίας: έδαφος, νερό, φυσικές περιοχές και παράκτιες ζώνες,
 • Μείωση της κατανάλωσης μη ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
 • Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα και βελτιωμένη διαχείριση των συγκοινωνιών και των μεταφορών που θα περιλαμβάνει αποτελεσματικότερες και περιβαλλοντικά ορθολογικότερες αποφάσεις
 • Δέσμες μέτρων με τα οποία θα επιτευχθεί βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος στις αστικές περιοχές,
 • Βελτίωση της δημόσιας υγείας και ασφάλειας,
 • Πολιτική Προστασία, αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών,
 • Ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στο σύνολο των δημοτικών πολιτικών.

 

Παράλληλα ο κ. Πατούλης τονίζει ότι «μέσα από τη συνεργασία των Δήμων  μας, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή εμπειρία και τις καλές πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί αλλού αλλά και τα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, να αναλάβουμε πλέον ουσιαστικές αρμοδιότητες και πρωτοβουλίες πάνω στα ζητήματα του περιβάλλοντος.

Χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθειά μας θα αποδειχθεί η Επιτροπή Χωροταξίας, Υποδομών και Περιβάλλοντος της Κ.Ε.Δ.Ε., η οποία συγκροτήθηκε με σκοπό να αποτελέσει εργαλείο παραγωγής πολιτικής για την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού».

 

Επισυνάπτεται το κείμενο της επιστολής.

 

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Διαβούλευση με συλλογικούς φορείς αναφορικά με το στρατηγικό Σχέδιο της ΚΕΔΕ για αξιοποίηση ΤΠΕ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Παρ, 05/22/2015 - 15:23

Την Τετάρτη 20 Μαΐου 2015 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΚΕΔΕ, μετά από πρόσκλησή της, συνάντηση  με τους συλλογικούς φορείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών, στο πλαίσιο της ευρύτερης διαβούλευσης  σχετικά με το Ε.Π «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα 2014 – 2020″. Στη συνάντηση εργασίας ανταλλάχθηκαν απόψεις και αναλύθηκε το «Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΕΔΕ για την Προτυποποίηση και Απλούστευση των διαδικασιών λειτουργίας με την αξιοποίηση Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Η πρόταση καταρτίστηκε από την Επιτροπή Οργάνωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ και είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης τόσο μέσα από τις κατά τόπους προσυνεδριακές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν ανά την Ελλάδα, όσο και ψήφισμα του πρόσφατου Τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Χαλκιδική. Το σχέδιο αυτό θα υποβληθεί μέσω του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα» για την περίοδο 2014-2020.

Στη συνάντηση, στην οποία προέδρευσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, συμμετείχαν συλλογικοί φορείς από το χώρο της τεχνολογίας, της πληροφορικής και των επικοινωνιών και πιο συγκεκριμένα από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ), τον Σύνδεσμο Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ), τον Σύνδεσμο Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ), την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα(ΕΕΛ/ΛΑΚ), και την Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ). Αναπτύχθηκε ένας πολύ γόνιμος διάλογος και έγινε η αρχή μιας πιο στενής και μόνιμης συνεργασίας με υψηλή και μακροπρόθεσμη στόχευση.

Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ, Γιάννης Τσιάμης, αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από τη «συνεργασία αφενός με το κεντρικό κράτος και αφετέρου με όλους ανεξαιρέτως τους εμπλεκόμενους σχετικά με τα θέματα Τ.Π.Ε, μέσω των συλλογικών τους οργάνων. Οι προκλήσεις είναι σύνθετες και απαιτούν δημιουργικές λύσεις και συναινετικό προσανατολισμό».

​​


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνάντηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με εκπροσώπους της Ένωσης Δημάρχων Αττικής

Πέμ, 05/21/2015 - 16:50

Συνάντηση πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης με αντιπροσωπεία της Ένωσης Δημάρχων Αττικής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημέρωσε μετά από αίτημά τους, τους εκπροσώπους της Ένωσης σχετικά με τα αποθεματικά των δήμων και την πρόσφατη  Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ο κ. Πατούλης, αφού αναφέρθηκε στη νέα ώθηση που έχει δώσει η νέα διοίκηση στα θέματα της Αυτοδιοίκησης σε αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη για τη χώρα και την αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού περίοδο, χαρακτήρισε κατακριτέο τον τρόπο με τον οποίο κατατέθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς δεν υπήρξε πρότερη ενημέρωση, πόσο μάλλον διαβούλευση, με την ίδια την Αυτοδιοίκηση. Τόνισε πως οι αντιδράσεις της ΚΕΔΕ αφορούσαν στο συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο  των δήμων, στο επίσης συνταγματικά κατοχυρωμένο ανταποδοτικό χαρακτήρα των δημοτικών τελών, αλλά και σε ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία των δήμων, όπως τα κληροδοτήματα, οι συμβάσεις έργων και οι λογαριασμοί σε συνεταιριστικές τράπεζες.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνάντηση που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία έγινε σε καλό κλίμα και ως αποτέλεσμα είχε, αρχικά, την εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών.

Τέλος, ο πρόεδρος  αναφέρθηκε στο πρόσφατο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ,  το οποίο έλαβε χώρα στη Σιθωνία της Χαλκιδικής και κατέληξε σε μια καθαρή απόφαση με 3 άξονες:
Πρώτον, εφόσον η Κυβέρνηση θέλει, μπορεί να πάρει τα αποθεματικά των δήμων χωρίς αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, αλλά με μια ακόμα ΠΝΠ.
Δεύτερον, εάν τίθεται ζήτημα καταβολής μισθών και συντάξεων του Δημοσίου, τότε σαφώς και οι Δήμοι θα δώσουν τα αποθεματικά τους.
Τρίτον, εάν ολοκληρωθούν όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την εκπλήρωση των αιτημάτων της ΚΕΔΕ με τα οποία συμφώνησε και ο πρωθυπουργός στη μεταξύ τους συνάντηση, τότε θα πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, το οποίο και θα αποφασίσει να κατατεθούν τα χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Δημάρχων Αττικής παρέδωσαν στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ υπόμνημα με προτάσεις τους οι οποίες προέκυψαν ως συμπεράσματα ημερίδας την οποία οργάνωσε η Ένωση μαζί με την ΠΕΔΑ και οι οποίες αφορούν στην  Καταστατική Θέση των Αιρετών. Στις προτάσεις αυτές θίγονται θέματα που αφορούν ​τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πως μπορούν να αναβαθμιστούν σε θεσμικό επίπεδο​.

Πρόθεση και των δύο πλευρών είναι η στενή συνεργασία τους​ με γνώμονα πάντα την ομαλή λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Η παράταξη Δούρου δεν σέβεται την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού Ήρθε η ώρα για την Περιφερειάρχη Αττικής, να «μαζέψει» επιτέλους τους συμβούλους της

Πέμ, 05/21/2015 - 14:14

Η έλλειψη πολιτικού ήθους και πολιτικού  πολιτισμού από τα στελέχη της αυτοδιοικητικής παράταξης της Περιφερειάρχη Αττικής κας Δούρου, αναδείχθηκαν για μια ακόμη φορά.

 

Μετά τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και τις απειλές που εξαπέλυσε πριν μερικές εβδομάδες, σε βάρος Δημάρχων της Αττικής ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα κ. Καραμέρος, χθες αποδείχθηκε ότι στην ίδια παράταξη, τη Δύναμη Ζωής, «κυκλοφορούν κι άλλα μαργαριτάρια», αντίστοιχου ήθους κι επιπέδου.

 

Συγκεκριμένα, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Δούρου Γιώργος Μπαλάφας, με άρθρο που υπογράφει και το οποίο φιλοξενείται στην ιστοσελίδα tvxs.gr, χρησιμοποιεί προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για τους Δημάρχους που αρνήθηκαν να δώσουν στο Κράτος τα ταμειακά τους διαθέσιμα, αποκαλώντας τους «Δημάρχους -Χαρχούδες».

 

Δεν θα ασχολιόμασταν με τον κ. Μπαλάφα, ούτε με τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιεί, αν δεν γνωρίζαμε ότι πίσω από την τακτική αυτή κρύβεται ένας ύπουλος κομματικός σχεδιασμός, που στόχο έχει την απαξίωση της αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, επειδή δεν υποκύπτει στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

 

Δυστυχώς όμως για τον κ. Μπαλάφα και αυτούς που τον βάζουν να γράφει υβριστικά κείμενα για τους Δημάρχους, την ίδια άποψη με μας όσον αφορά τα ταμειακά μας διαθέσιμα έχει και η Πρόεδρος της Βουλής, η κα Κωνσταντοπούλου. Να περιμένουμε λοιπόν νέο υβριστικό κείμενο με υπογραφή Μπαλάφα, που θα αποκαλεί «Πρόεδρο Χαρχούδα» την κα Κωνσταντοπούλου;

 

Επίσης, ο ίδιος σύμβουλος επικαλέστηκε τον κ. Ρακιντζή για να υποστηρίξει ότι υπάρχει διαφθορά στην Αυτοδιοίκηση. Προφανώς δεν αντιλήφθηκε την ομιλία του Υπουργού κατά της Διαφθοράς κου Νικολούδη, πριν μερικές εβδομάδες στη Βουλή, ο οποίος μιλώντας για τη διαφθορά στη χώρα μας ονομάτισε συγκεκριμένους  χώρους που το φαινόμενο ανθεί: τα εξοπλιστικά, την υγεία, τα δημόσια έργα. Καμία αναφορά δεν έκανε στους ΟΤΑ, ο Υπουργός της Κυβέρνησης που υποστηρίζει ο κ. Μπαλάφας. Τυχαίο; Δεν νομίζουμε.

 

Όσο λοιπόν και να προσπαθεί ο κ. Μπαλάφας και όσοι κρύβονται πίσω από αυτόν να συκοφαντήσει τους Δημάρχους και την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, δεν θα καταφέρει τίποτε.

 

Αντίθετα, θα πρέπει ο ίδιος και η παράταξή του να εξηγήσουν  στους πολίτες της Αττικής γιατί το αποθεματικό της Περιφέρειας, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, δεν χρησιμοποιείται όλο αυτό το διάστημα για έργα που έχουν ανάγκη οι πολίτες των Δήμων της Αττικής, αλλά αντίθετα κατατέθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος για να χρηματοδοτήσει άλλες ανάγκες. Θα προτιμούσαμε αυτά τα αποθεματικά να διατίθεντο για σημαντικά έργα υποδομής π.χ. ομβρίων, που λείπουν από τους Δήμους της Περιφέρειας.

 

Και μάλιστα η τοποθέτηση αυτή έγινε με τρόπο τέτοιο, που για να καλυφθεί νομικά εκδόθηκε από την Κυβέρνηση  πράξη νομοθετικού περιεχομένου με αναδρομική ισχύ. Αν ήταν νόμιμη η πράξη της Περιφέρειας, γιατί χρειάστηκε αναδρομική ισχύ του Νόμου; Σε αυτό έχει να απαντήσει κάτι ο υβριστής της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού κ. Μπαλάφας;

 

Σε κάθε περίπτωση, καλούμε όσους κρύβονται πίσω από Μπαλάφες, να ασχοληθούν επιτέλους με τα καθήκοντά τους, όπως να μαζέψουν τα σκουπίδια από τις νησίδες και όποιες άλλες περιοχές ευθύνης τους. Καθήκον τους είναι να παράγουν έργο προς όφελος της χώρας και των πολιτών, κι όχι να συκοφαντούν όσους θεωρούν πολιτικούς τους αντιπάλους.

 

Τέλος, καλούμε την κα Δούρου «να μαζέψει» και τον κ. Μπαλάφα γιατί εφόσον συνεχιστεί η ίδια τακτική, πότε με τον έναν συνεργάτη της και πότε με τον άλλον, θα θεωρήσουμε ότι η ανοχή της αποτελεί συνενοχή.

Με ότι αυτό συνεπάγεται για τη σχέση μεταξύ Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού και Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής.

 

Η υπομονή μας εξαντλείται.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Καθοριστικός ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα

Τρί, 05/19/2015 - 15:23

«Να υπάρξει ένα εναλλακτικό εθνικό σχέδιο ανάπτυξης αντί να διαπραγματευόμαστε στη βάση των μνημονίων», ζήτησε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γ. Πατούλης, από το βήμα του συνεδρίου του ΕΒΕΑ «Επιμελώς Επιχειρείν 2015»

 

Την προσέλκυση επενδύσεων με στόχο την ευρωπαϊκή αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας, μέσα σε πλαίσιο ενότητας και πολιτικής σταθερότητας, υπέδειξε ως το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο συνέδριο του ΕΒΕΑ «Επιμελώς Επιχειρείν 2015», όπου έθεσε ως καθοριστικό τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού στη δημιουργία ενός ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, ζήτησε να υπάρξει ένα εναλλακτικό εθνικό πλαίσιο ανάπτυξης αντί για διαπραγμάτευση στη βάση των μνημονίων.

«Χωρίς επενδύσεις, δεν μπορεί να υπάρξει τοπική ανάπτυξη. Δεν μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης. Δεν μπορούν να δημιουργηθούν εισοδήματα, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Γι’ αυτό είναι και δική μας ευθύνη, διευκολύνοντας με κάθε τρόπο και πάντοτε αυστηρά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, τα επενδυτικά σχέδια που πρόκειται να αναπτυχθούν. Αλλά ταυτόχρονα έχουμε την υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι οι επενδύσεις που θα γίνουν στο χώρο ευθύνης και αρμοδιότητάς μας, θα αποβούν αμοιβαία επωφελείς για όλους» επεσήμανε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γ. Πατούλης.

Αναφερόμενος στις επιδόσεις της χώρας μας τα τελευταία χρόνια ως προς την προσέλκυση επενδύσεων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, επεσήμανε ότι δεν μπορούν να μας αφήνουν ικανοποιημένους, και η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να αποδοθεί στην ιδιαιτερότητα των μνημονίων. «Χρειάζεται μία μακρόπνοη εθνική επενδυτική στρατηγική. Να απενοχοποιήσουμε ιδεολογικά το «επιχειρείν». Η οριστική και βιώσιμη έξοδος από την κρίση, το νέο ξεκίνημα για την ελληνική οικονομία, απαιτεί ρήξη με όλες τις παθογένειες που μας έφεραν μέχρι εδώ. Απαιτεί καλά σχεδιασμένες πολιτικές σε ένα πλαίσιο εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής μας βάσης και, το σημαντικότερο, πολλές και σταθερές επενδύσεις».

Η συμβολή της αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης στην εθνική προσπάθεια για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Με τεράστια μείωση, άνω του 60%, στην κρατική χρηματοδότηση, είναι ο μόνος θεσμός της Κεντρικής Εξουσίας που συνέβαλε στη δημιουργία πλεονασμάτων, όταν οι υπόλοιποι φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης εξακολουθούν να δημιουργούν ελλείμματα και τη στιγμή που κλήθηκε να καλύψει και την κατακόρυφα αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης μετά τη μείωση του κοινωνικού ρόλου του κεντρικού κράτους.

Με την ίδια συνέπεια, αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα που υπέδειξε το προηγούμενο διάστημα, η αυτοδιοίκηση α’ βαθμού είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις ευθύνες της και την επόμενη μέρα με στόχο την υγιή ανάπτυξη της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.

Με ρόλο και λόγο, σε όλα τα επίπεδα, και με συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και κρίσιμα ζητήματα όπως:

 • ο Χωροταξικός Σχεδιασμός της χώρας,
 • Το Ενεργειακό,
 • Οι Μεταφορές,
 • η προστασία και αξιοποίηση των τοπικών φυσικών πόρων,
 • η προστασία και ανάπτυξη της φυτικής και της ζωικής παραγωγής,
 • η κατασκευή και συντήρηση των δικτύων και των έργων τεχνικής υποδομής για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας,
 • η διαχείριση των απορριμμάτων
 • η χορήγηση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας ορισμένων κατηγοριών επιχειρήσεων.

Κλείνοντας ο κ. Πατούλης, έστειλε το μήνυμα της ενότητας και της πολιτικής σταθερότητας ως βάσεις για την πρόοδο του τόπου. «Δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη, χωρίς σταθερό πολιτικό περιβάλλον και κοινωνική ειρήνη. Πρέπει όλοι μαζί, Πολιτεία, Αυτοδιοίκηση, Επιχειρηματικός Κόσμος, Εργαζόμενοι, να συνεργαστούμε, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να κάνουμε πράξη τη διαρκή και ουσιαστική διαβούλευση. Μόνον ενωμένοι θα μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας με επιτυχία τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτή η διαδικασία είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα. ενώ η έμφαση έπρεπε να έχει δοθεί στις μεταρρυθμίσεις και στην προώθηση ενός νέου, αναπτυξιακού μοντέλου για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Τώρα είναι η ευκαιρία να απαλλαγούμε από πολιτικές που οδήγησαν στη διαιώνιση της ύφεσης, με δυσβάσταχτο κοινωνικό κόστος. Με έμφαση στην παραγωγική ανασυγκρότηση που να φτάνει ακόμη και στους ίδιους στόχους από άλλους, όμως, δρόμους, οικονομικά ηπιότερους και κοινωνικά πιο δίκαιους».

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συμπληρωματική ρύθμιση για τα χρέη προς τους ΟΤΑ ζητά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης από τον υπουργό Εσωτερικών Ν. Βούτση και την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη

Τρί, 05/19/2015 - 15:19

Τη συμπλήρωση της ρύθμισης των χρεών προς τους ΟΤΑ κατά αναλογία με ό,τι ισχύει για τις οφειλές προς το Δημόσιο, τη διαγραφή δηλαδή πέραν των προσαυξήσεων και των προστίμων, ζητά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, με επιστολές του προς τον υπουργό Εσωτερικών Ν.Βούτση και την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη.

 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επαναλαμβάνει την ικανοποίηση της Αυτοδιοίκησης διότι αντιμετωπίστηκε γρήγορα και θετικά το αίτημα για ρύθμιση των χρεών προς τους ΟΤΑ.

«Όμως, τονίζει, τελικά η ρύθμιση για τις οφειλές προς τους ΟΤΑ δεν συμπεριέλαβε την διαγραφή των προστίμων, όπως η σχετική ρύθμιση για τις οφειλές προς το Δημόσιο, αλλά μόνο τη διαγραφή των προσαυξήσεων.

Όπως αντιλαμβάνεστε, οι δυνατότητες αποπληρωμής των χρεών αλλά και το ενδιαφέρον των οφειλετών περιορίζεται δραστικά από τη μη διαγραφή των προστίμων και ως εκ τούτου περιορίζονται πολύ οι ευεργετικές επιπτώσεις στα έσοδα των δήμων».

«Προς τούτο, παρακαλούμε να μεριμνήσετε για τη συμπλήρωση της σχετικής ρύθμισης του Νόμου 4321/2015» καταλήγει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Αναβάλλεται η παρουσίαση του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών της ΕΕΤΑΑ, λόγω στάσης εργασίας της ΕΣΗΕΑ

Τρί, 05/19/2015 - 13:15

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη, παρουσίαση από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ Ι. Μέξητου προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών της ΕΕΤΑΑ, λόγω της στάσης εργασίας που έχει κηρύξει η ΕΣΗΕΑ από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Για τη νέα ημερομηνία της παρουσίασης του προγράμματος θα υπάρξει νεώτερη ενημέρωση.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης παρουσιάζει την Τετάρτη 20 Μαΐου το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της ΕΕΤΑΑ

Δευ, 05/18/2015 - 11:28

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ,  Ι. Μέξης  θα παρουσιάσουν μεθαύριο, Τετάρτη 20 Μαΐου, το 1ο Δια -Πανεπιστημιακό  Δια-Τμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση».

Η παρουσίαση θα γίνει στις 12.30 στην αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ (Γενναδίου 8, 3ος όροφος).

 

Το  Δια -Πανεπιστημιακό  Δια -Τμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών διοργανώνεται με τη σύμπραξη των Πανεπιστημίων Πελοποννήσου (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων), Πειραιώς (Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων), Δημοκρίτειου Θράκης (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών) και Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών) και της ΕΕΤΑΑ.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν και  εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που διοργανώνουν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Όχι σε Δήμους δύο ταχυτήτων Η παραίτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Τήλου πρέπει επιτέλους να κινητοποιήσει την Πολιτεία

Παρ, 05/15/2015 - 12:33

Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού απαιτεί λύσεις στα σοβαρά υγειονομικά προβλήματα της νησιωτικής Ελλάδας αλλά και μια ολοκληρωμένη εθνική πολιτική μεταφορών

Με αφορμή τη σύσσωμη παραίτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Τήλου, σε ένδειξη αγανάκτησης για την έλλειψη γιατρού στο νησί, καθώς τα συσσωρευμένα προβλήματα αναφορικά με την έλλειψη μόνιμου γιατρού έχουν φέρει σε απόγνωση τους κατοίκους του νησιού, αλλά και τα προβλήματα με τη ναυτιλιακή σύνδεση του νησιού, η Κ.Ε.Δ.Ε ζητά από το Υπουργείο Υγείας να δώσει άμεσα λύση στα προβλήματα της υγειονομικής θωράκισης και συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης της νησιωτικής χώρας.

Η Κ.Ε.Δ.Ε δηλώνει τη συμπαράστασή της προς τη Δήμαρχο της Τήλου  Μαρία Καμμά Αλειφέρη και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, θεωρώντας αδιανόητο να μένουν οι κάτοικοι του νησιού χωρίς στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφού ούτε αντικατάσταση του γιατρού που αποχώρησε υπήρξε, αλλά ούτε και νοσηλευτικό προσωπικό για τις ανάγκες των εκατοντάδων κατοίκων του νησιού υπάρχει.

Ταυτόχρονα, θεωρούμε αδιανόητο λίγο πριν την έναρξη του καλοκαιριού να μην λειτουργεί η θαλάσσια γραμμή που συνδέει την Τήλο με τη Ρόδο.

Με αφορμή τη δικαιολογημένη πράξη διαμαρτυρίας του Δ.Σ. της Τήλου, η Κ.Ε.Δ.Ε. απευθύνει στην Κυβέρνηση μια σειρά από αιτήματα και ζητά την άμεση δρομολόγηση λύσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στην Ελλάδα δεν θα υπάρχουν Δήμοι δύο ταχυτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κ.Ε.Δ.Ε ζητά άμεσα:

 1. Από το Υπουργείο Εσωτερικών να εξασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να μην υπάρχουν στην Ελλάδα Δήμοι δύο ταχυτήτων.
 2. Από το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού να διασφαλίσει αφενός την ομαλή ακτοπλοϊκή σύνδεση της Τήλου με τη Ρόδο, αφετέρου να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή ακτοπλοϊκή σύνδεση όλων των νησιωτικών Δήμων  της χώρας.
 3. Από το Υπουργείο Υγείας να δώσει λύσεις στο υγειονομικό πρόβλημα που μαστίζει τη νησιωτική χώρα, με στόχο να θωρακιστεί η Υγεία των πληθυσμών στα νησιά μας αλλά και των προσφύγων και μεταναστών, με δεδομένη και τη ραγδαία εισροή τους τελευταίους μήνες.

  Ειδικότερα στον τομέα της Υγείας, η Κ.Ε.Δ.Ε. προτείνει στη βάση των ψηφισμάτων του τελευταίου της συνεδρίου, μια σειρά από μέτρα και πολιτικές, όπως:

 • Τη θεσμοθετημένη λειτουργία Δημοτικών Ιατρείων και Φαρμακείων με την  πιστοποίηση δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Η παροχή ποιοτικών πιστοποιημένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας από την αυτοδιοίκηση, έχει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα καθότι συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, στην πρόληψη και στη μείωση του κόστους των υπηρεσιών Υγείας.
 • Την ουσιαστική αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας μέσα από τη δημιουργία Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε τοπικό επίπεδο, αναδεικνύοντας ότι η αποκέντρωση αυτή είναι προς συμφέρον τόσο της δημόσιας υγείας όσο και της προσπάθειας εξοικονόμησης των πόρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
 • Τη στελέχωση των νησιωτικών ιατρείων με γιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής με εξειδίκευση στην παροχή πρώτων βοηθειών.
 • Να προβλεφθεί καλύτερη μισθολογική μεταχείριση για τους γιατρούς που μετακινούνται στη νησιωτική Ελλάδα και δέσμευση τουλάχιστον τριετούς θητείας.
 • Να εφοδιαστούν τα νησιά με συστήματα τηλεματικής με δεδομένο ότι το κόστος από τις αναίτιες αεροδιακομιδές ετησίως είναι πολύ υψηλότερο από το ετήσιο μισθολογικό κόστος στελέχωσης ιατρείων σε κάθε νησί.
 • Να προγραμματιστούν περιοδικοί προσυμπτωματικοί έλεγχοι της Υγείας των πληθυσμών από τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία των μεγαλύτερων Δήμων με παράλληλη χορήγηση της κάρτας Υγείας.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Τα ψέματα Μπαλτά και η αλήθεια για την πληρωμή των σχολικών καθαριστριών

Πέμ, 05/14/2015 - 17:03

ΟΧΙ «Μπαλτά», μετά την Παιδεία και στους Δήμους

 

Με αφορμή τα όσα ανακριβή δήλωσε σήμερα σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή μεγάλου καναλιού ο Υπουργός Παιδείας  κ. Μπαλτάς, για το ζήτημα της πληρωμής των σχολικών καθαριστριών, θα θέλαμε για την αποκατάσταση της αλήθειας να επισημάνουμε τα παρακάτω:

 

 1. Ο μισθός των σχολικών καθαριστριών καταβάλλεται από το Υπουργείο Παιδείας, μέσα από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας. Σήμερα, 14 Μαΐου 2015, μέσα από το Ε.Ι.Ν. έχουν διατεθεί τα χρήματα με τα οποία έχει πληρωθεί και η μισθοδοσία του μηνός Ιανουαρίου 2015. Καμία καταβολή χρηματοδότησης δεν έχει υπάρξει για το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό και οι σχολικές καθαρίστριες παραμένουν απλήρωτες.

 

 1. Τα χρήματα που αφορούν τη μισθοδοσία των σχολικών καθαριστριών, δεν «περνούν» από το ταμείο του κάθε Δήμου, αλλά πιστώνονται απευθείας σε ειδικό λογαριασμό που διαθέτει κάθε Σχολική Επιτροπή για το σκοπό αυτό. Πρόκειται δηλαδή για εξειδικευμένη πίστωση που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κανέναν άλλο σκοπό, παρά μόνον για την πληρωμή των σχολικών καθαριστριών.

 

Με βάση τα παραπάνω, τα όσα δήλωσε σήμερα το πρωί ο κ. Μπαλτάς, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα για την πληρωμή των σχολικών καθαριστριών έχουν καταβληθεί από το Υπουργείο Παιδείας και για το γεγονός ότι παραμένουν απλήρωτες, ευθύνονται οι Δήμοι που τα χρησιμοποιούν για άλλους σκοπούς, είναι παντελώς αναληθή.

 

Ο κ. Μπαλτάς είτε δεν είναι σωστά ενημερωμένος από τους συνεργάτες του, είτε εσκεμμένα παραποιεί την αλήθεια και προσπαθεί να μεταθέσει τις δικές του ευθύνες στους Δήμους.

 

Στα ψέματα Μπαλτά, η Αυτοδιοίκηση απαντά με αλήθειες και με το ξεκάθαρο μήνυμα όχι άλλο «μπαλτά» στους Δήμους, από την Κεντρική Εξουσία.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνάντηση προέδρου ΚΕΔΕ Γ.Πατούλη με αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Συλλόγου Ιδιωτικών Μεγάλων – Μικρών Παιδικών Σταθμών & Νηπιαγωγείων

Πέμ, 05/14/2015 - 13:47

Τις δυνατότητες ευρύτερης συνεργασίας και συμπόρευσης των Ιδιωτικών με τους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς σταθμούς, συζήτησε η αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιωτικών Μεγάλων – Μικρών Παιδικών Σταθμών & Νηπιαγωγείων (ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ) με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ.

 

Ο Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισήμανε ότι «όλοι είμαστε ευαίσθητοι όταν πρόκειται για παιδιά» και πρόσθεσε ότι υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας των δύο πλευρών σε κοινά προβλήματα και αιτήματα προς την κεντρική διοίκηση.

 

Η αντιπροσωπεία της ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ κατέθεσε προτάσεις και για το πρόγραμμα: «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» 2014 – 2020.

 

Μεταξύ άλλων πρότεινε να υπάρξει ένα κοινό σχέδιο δράσης, στη διασφάλιση των χρημάτων του Προγράμματος ΕΣΠΑ, να αποκλείονται από τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ μητέρες που λαμβάνουν επίδομα Παιδικού Σταθμού από τα ασφαλιστικά τους ταμεία και να υπάγονται στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ κατά σειρά προτεραιότητας εργαζόμενες ωφελούμενες μητέρες, άνεργες μητέρες και μητέρες που εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και έχουν υποστεί σημαντική μείωση των αποδοχών τους.

 

Επιπλέον η αντιπροσωπεία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, καθώς δεν έχουν τακτοποιηθεί εδώ και ένα οκτάμηνο οι οικονομικές εκκρεμότητες όσων σταθμών συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε ο ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ να προσκληθεί στην επόμενη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της ΚΕΔΕ προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις που κατατέθηκαν.

 

Η συνάντηση με τον πρόεδρο Γ. Πατούλη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 13 Μαΐου στα γραφεία της ΚΕΔΕ και συμμετείχαν ο Σίμος Δανιηλίδης, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ , η Χρύσα Μανάρα, Δ/ντρια Επεξεργασίας & Σχεδιασμού Πολιτικών της Τ.Α., η πρόεδρος της ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ Χαρά Σελλη, η γραμματέας του συλλόγου Μαρία Πρωτόπαππα και η Νομική Σύμβουλος Σοφία Κοντέα.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Επιστολή προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη

Πέμ, 05/14/2015 - 13:16

 

Να δοθεί άμεσα εντολή αποδέσμευσης πόρων των ΕΠ του ΕΣΠΑ 2007-2013 για έργα των δήμων ή να παραταθεί η ολοκλήρωσή τους

 

 

 

 

 

Επείγον αίτημα για να δοθεί εντολή αποδέσμευσης των πόρων που χρηματοδοτούν τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του τρέχοντος ΕΣΠΑ και κατ΄ επέκταση των έργων των δήμων, κατέθεσε με επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον  υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη.

 

Εάν στην παρούσα φάση  αυτό είναι αδύνατο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ προτείνει να ζητηθεί άμεσα από την ΕΕ, παράταση της  ολοκλήρωσης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, προκειμένου να αποφευχθεί η αθέτηση των συμβατικών υποχρεώσεων των Δήμων προς τους αναδόχους αλλά και το να ζητήσει η Ε.Ε. από το Ελληνικό Δημόσιο την επιστροφή των ήδη καταβληθέντων ποσών.

 

 

 

Πιο συγκεκριμένα και αναφερόμενος στα προβλήματα  που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της δέσμευσης των πόρων ο κ. Πατούλης τονίζει ότι «έχει σταματήσει η εκτέλεση των έργων των Δήμων και γενικότερα των έργων όλων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Συγκεκριμένα, ενώ γίνεται η πιστοποίηση των εκτελεσθεισών εργασιών των έργων, οι αρμόδιες Διαχειριστικές Αρχές δεν δίνουν την εντολή πληρωμής αυτών ή δεν υλοποιούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος οι εκδοθείσες εντολές, με αποτέλεσμα οι ανάδοχοι των έργων να αδυνατούν να συνεχίσουν την υλοποίηση των έργων. Λόγω της αδυναμίας αυτής τα συλλογικά όργανα των εργοληπτικών εταιρειών αποφάσισαν ότι τα μέλη τους θα διακόπτουν την εκτέλεση των έργων και ήδη ανακοινώνονται διακοπές εκτελούμενων έργων σε πολλούς Δήμους».

 

Περιγράφοντας δε τις συνέπειες ο κ. Πατούλης υπογραμμίζει: «Η κατάσταση αυτή όχι μόνο δημιουργεί τον κίνδυνο κατάπτωσης των ρητρών λόγω της αθέτησης των συμβατικών υποχρεώσεων των Δήμων προς τους αναδόχους, τις οποίες θα χρειαστεί τελικά να καλύψει το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και η περαιτέρω καθυστέρηση εκτέλεσης των έργων θα οδηγήσει στην μη ολοκλήρωσή τους μέχρι τις 31.12.2015 που λήγει η χρονική διάρκεια εφαρμογής του ΕΣΠΑ 2007–2013, με συνέπεια όχι μόνο να μην αποπληρωθούν από Κοινοτικούς πόρους τα έργα, αλλά να ζητήσει η Ε.Ε. από το Ελληνικό Δημόσιο την επιστροφή των ήδη καταβληθέντων ποσών.

 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητά «να δοθεί εντολή αποδέσμευσης των πόρων που χρηματοδοτούν τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, γεγονός που θα βοηθήσει και στην αντιμετώπιση της οικονομικής στενότητας του Ελληνικού Δημοσίου, με την εισροή των οφειλομένων από την Ε.Ε. ποσών για την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ 2007–2013» .

 

Στην περίπτωση που στην παρούσα φάση αυτό είναι αδύνατο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τονίζει ότι  «είναι απαραίτητο να ζητηθεί άμεσα από την Ε.Ε. η παράταση της ολοκλήρωσης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων μέχρι το τέλος του 2016 και στη συνέχεια η ανάληψη της αναγκαίας νομοθετικής πρωτοβουλίας, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, την ΕΝΠΕ και τους συλλογικούς φορείς των εργοληπτικών επιχειρήσεων, για την παράταση των συναφθεισών συμβάσεων και τη ρύθμιση των προβλημάτων που ενδεχόμενα θα δημιουργηθούν από την αναγκαστική παράταση της προθεσμίας εκτέλεσης των έργων».

 

Επισυνάπτεται  το κείμενο της επιστολής.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

Γ. Πατούλης: Πετυχημένο το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ και θα αποτελέσει αφετηρία για τις επόμενες σημαντικές δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Τετ, 05/13/2015 - 16:54

«Πετυχημένο» χαρακτήρισε το ετήσιο τακτικό συνέδριο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του ΔΣ της ΚΕΔΕ, όπου έγινε αποτίμηση των αποτελεσμάτων του.

«Ήταν πετυχημένο συνέδριο και ως προς τη προσέλευση και ως προς τα αποτελέσματα, αλλά και γιατί μετά από τέσσερις μήνες συζητήσεων στις προσυνεδριακές εκδηλώσεις αλλά και τις παρεμβάσεις στο ίδιο το συνέδριο, αναδείξαμε την κοινή συνισταμένη των θέσεων της Αυτοδιοίκησης για βασικά ζητήματα,  που εκφράστηκαν μέσα από τα ψηφίσματα, όπως τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, τα θεσμικά ζητήματα και ειδικά η θέση μας για τις επικείμενες αλλαγές στον «Καλλικράτη», τα οικονομικά, το νέο ΕΣΠΑ, τη χωροταξία, το περιβάλλον, τις υποδομές και ιδιαίτερα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την παιδεία, τον πολιτισμό, την ενέργεια, την κοινωνική πολιτική και την απασχόληση, αλλά και το μεταναστευτικό, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Πατούλης σημείωσε ακόμη ότι δόθηκαν απαντήσεις για τις περαιτέρω δράσεις και προτεραιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τους επόμενους μήνες, ενώ παράλληλα τόνισε ότι στάλθηκε και το μήνυμα προς την κεντρική εξουσία ότι «δεν έχει “λευκή επιταγή” και ότι πριν νομοθετήσει για ζητήματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες να λαμβάνει υπόψη τις θέσεις και τις αποφάσεις μας».

Η τρίτη παράμετρος που αναδείχθηκε από το συνέδριο σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ είναι «το άνοιγμα στην Ευρώπη και τα ευρωπαϊκά όργανα, που ξεκίνησε με την παρουσία στο συνέδριο του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δ. Αβραμόπουλου για το μεταναστευτικό και σε κάθε συνέδριο πλέον, θα θεσμοθετήσουμε την παρουσία μιας ευρωπαϊκής προσωπικότητας προκειμένου να φέρουμε πιο κοντά τους θεσμούς και τα όργανα της ΕΕ με την Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού στην Ελλάδα. Επίσης αποτελεί επιλογή μας να υιοθετήσουμε τις καλύτερες πρακτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως δήμοι».

 

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε ότι στις 16 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στην Αθήνα, όπου ο γενικός γραμματέας του CEMR Φρεντερίκ Βαλιέ, θα παρουσιάσει πανευρωπαϊκή μελέτη για τα οικονομικά και τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης, μέρος της οποίας θα αφορά την ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Επίσης εντός του Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα θεματική ημερίδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων με τη συμμετοχή ευρωπαίων επιστημόνων και τεχνοκρατών, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τα τρέχοντα και προς αξιοποίηση χρηματοδοτούμενα προγράμματα αλλά και για ευρωπαϊκές πρακτικές.

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνεδρίαση ΔΣ ΚΕΔΕ

Τρί, 05/12/2015 - 13:53

Συνεδριάζει αύριο, Τετάρτη 13 Μαΐου, στις 11 το πρωί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ (Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 3ος όροφος).

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα εξής:

 1. 1.      Επικύρωση Πρακτικών Διοικητικού Συμβουλίου.
 2. 2.      Ενημέρωση Προέδρου.
  1. 3.      Αποτίμηση Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου.

Εισηγητής:     Γ. Πατούλης, πρόεδρος ΚΕΔΕ

 1. 4.      Καθορισμός επόμενων ενεργειών και λήψη αποφάσεων.
  1. 5.       Ορισμός εκπροσώπου στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), που θα πραγματοποιηθεί στο Μαρούσι, την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015.

Εισηγητής:    Γ. Μουράτογλου, γενικός γραμματέας ΚΕΔΕ

 1. 6.       Ορισμός εκπροσώπων στις Επιτροπές Παρακολούθησης των Τομεακών και των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020. Συγκρότηση των Περιφερειακών Επιτροπών Αναπτυξιακού Σχεδιασμού (ΠΕΑΣ) ΕΣΠΑ.

Εισηγητές:    -    Γ. Πατούλης, πρόεδρος ΚΕΔΕ

-       Δ. Καφαντάρης, Α΄ αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ

-       Π. Μαΐστρος, επιστημονικός δυνεργάτης ΚΕΔΕ

 1. 7.       Διάφορα θέματα και ανακοινώσεις.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Σελίδες

Back to Top