ped-in.gr

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων

Κ.Ε.Δ.Ε. - Δελτία Τύπου

Subscribe to Ροή Κ.Ε.Δ.Ε. - Δελτία Τύπου
δικτυακός τόπος
Ενημερώθηκε: πριν από 1 ώρα 11 λεπτά

Δήλωση προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με αφορμή την εκ νέου πίστωση του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΤΩΝ ΟΤΑ»

Παρ, 11/21/2014 - 14:45

Μετά από πιέσεις της ΚΕΔΕ για να λυθούν τα προβλήματα που είχαν προκύψει με την εκτέλεση έργων των δήμων μέσω του Προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΤΩΝ ΟΤΑ» με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κώστα Σκρέκα διατίθενται πρόσθετες πιστώσεις για τη χρηματοδότησή τους.

Ειδικότερα το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εξασφαλίζει τη ομαλή συνέχιση έργων  των δήμων, τα οποία είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα  «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΤΩΝ ΟΤΑ»,  βρίσκονται σε φάση υλοποίησης και αφορούν σε δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων, κοινόχρηστων χώρων .

Επιπλέον το υπουργείο σε συμφωνία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), που είναι και ο αρμόδιος φορέας υλοποίησης του προγράμματος, επιταχύνει την υλοποίηση των έργων που βρίσκονται σε φάση συμβασιοποίησης, διαθέτοντας πιστώσεις ύψους 52 εκ. ευρώ.

 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με αφορμή την παραπάνω εξέλιξη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ευνοϊκή διευθέτηση του ζητήματος από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, δίνει μια σημαντική ανάσα στους δήμους για να προχωρήσουν έργα τα οποία κινδύνευαν να απενταχθούν. Ανάσα που ενισχύεται ακόμη περισσότερο με την εξασφάλιση χρηματοδότησης και για τα έργα που βρίσκονται στη φάση της συμβασιοποίησης.  Το όφελος είναι πολλαπλό: για τις τοπικές μας κοινωνίες, για την προστασία του περιβάλλοντος, την κλιματική αλλαγή αλλά και για την ενίσχυση της τοπικής αγοράς εργασίας. Έρχεται μάλιστα σε μια περίοδο που τα επενδυτικά προγράμματα των δήμων, λόγω των τεράστιων περικοπών στη ΣΑΤΑ, βρίσκονται υπό το μηδέν. Εμείς θα συνεχίσουμε με την ίδια ένταση τις πιέσεις προς την κεντρική κυβέρνηση για να δώσει τα χρήματα που οφείλει και χρειάζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση».

 

 

 

            ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνάντηση του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη, με τον Υπουργό Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα

Πέμ, 11/20/2014 - 17:39

Αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε. αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Γ. Πατούλη, το Γενικό Γραμματέα Ι. Μουράτογλου και το μέλος του Δ.Σ. Σ. Δανιηλίδη, καθώς και τον Δ/ντα Σύμβουλο της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Δ. Μέξη, επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι τον Υπουργό Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν από τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους.

Καταρχήν έγινε συζήτηση για το γενικότερο πλαίσιο χρηματοδότησης των Δήμων, ενόψει μάλιστα της νέας προγραμματικής περιόδου του νέου Ε.Σ.Π.Α.. Η θέση της Κ.Ε.Δ.Ε. είναι ότι πρέπει να υπάρξει ένα νέο οριζόντιο πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων που αφορούν Δήμους.

Από τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. τέθηκε το ζήτημα που έχει προκύψει κι αφορά την ομαλή εκτέλεση έργων που αφορούν Δήμους μέσα από το Πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, τα οποία αρχικά είχαν απενταχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου. Με τις πιέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε. υπήρξε η διαβεβαίωση ότι το ζήτημα αυτό θα επανεξεταστεί και μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει τελικά ευνοϊκή διευθέτηση του προβλήματος, με την επανένταξη των έργων στο Πρόγραμμα και την ομαλή εκτέλεσή τους.

Επίσης στην ίδια συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα που έχει προκύψει με τα έργα Βιοκλιματικών Αναπλάσεων που εκτελούνται μέσω της ΕΕΤΑΑ και για τα οποία ήδη υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις , αφού έχουν συμβασιοποιηθεί. Τα έργα αυτά κινδυνεύουν με ματαίωση εξαιτίας της μείωσης της χρηματοδότησης , γι’ αυτό η Κ.Ε.Δ.Ε. διεκδικεί να υπάρξει άμεση διευθέτηση του προβλήματος που έχει προκύψει. Διευθέτηση που απαιτεί την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για την ολοκλήρωση των έργων αυτών, ως τις 31/12/2015. Και στην περίπτωση αυτή, οι υπηρεσίες του Υπουργείου δεσμεύθηκαν ότι θα βρουν λύση μέσα στις επόμενες ημέρες.

 

Μετά το τέλος της συνάντησης του με τον Υπουργό Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης δήλωσε:

« Η συνάντηση μας με τον νέο Υπουργό Ανάπτυξης μας έδωσε την ευκαιρία να θέσουμε στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου τις μεγάλες ανάγκες των Δήμων σε έργα , τα οποία πρέπει να πραγματοποιηθούν, αξιοποιώντας και τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ. Παράλληλα ζητήσαμε να δοθούν άμεσες λύσεις σε δύο σημαντικά ζητήματα. Το πρώτο αφορά τα έργα Δήμων που χρηματοδοτούνται μέσα από το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, τα οποία κάποιοι επιχείρησαν να απεντάξουν. Και το δεύτερο, αφορά τη χρηματοδότηση των έργων Βιοκλιματικών Αναπλάσεων σε Δήμους που εκτελούνται μέσω της ΕΕΤΑΑ, για τα οποία υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις και γι’ αυτό πρέπει να διασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση και ολοκλήρωσή τους ως τις 31/12 του 2015. Στην ομαλή διευθέτηση αυτών των δύο ζητημάτων θα επιμείνουμε μέχρι τέλους, γιατί θεωρούμε ότι δεν μπορεί κανένας γραφειοκράτης να παίζει παιχνίδια στην πλάτη της Αυτοδιοίκησης, περικόπτοντας πόρους που δικαιούμαστε και μας είναι απαραίτητοι για να ολοκληρώσουμε έργα που χρειάζονται οι Δήμοι μας».

 

                                                                                                ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γ. Πατούλη, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη

Πέμ, 11/20/2014 - 17:03

Αξιολόγηση του υπάρχοντος προσωπικού των Δήμων, επανέλεγχος των συμβάσεων και η πλήρωση των κενών θέσεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες τα κύρια ζητήματα της ατζέντας.

Δέσμευση του Υπουργού για νέο σύστημα αξιολόγησης χωρίς ποσοστώσεις, από το Δεκέμβριο

 

Συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη είχε  σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ , αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη,  τον  γενικό γραμματέα  Ι. Μουράτογλου και τα μέλη του Δ.Σ. Ν. Μελετίου, δήμαρχο Ασπροπύργου, Σ. Δανιηλίδη, δήμαρχο Νεάπολης –Συκεών, Γ. Ιωακειμίδη, δήμαρχο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Δ. Μπίρμπα, δήμαρχο Αιγάλεω, τη δημοτική σύμβουλο Πειραιά Ε. Παντελάκη, καθώς και το νομικό σύμβουλο της ΚΕΔΕ Π. Ζυγούρη.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, σειρά ζητημάτων και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι και ειδικότερα το θέμα της αξιολόγησης,του επανελέγχου των συμβάσεων, του προσωπικού ΑΜΕΑ που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καθώς και το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων.

 

Ειδικότερα σε ότι αφορά στην αξιολόγηση ο κ. Πατούλης επανέλαβε ότι «πάγια θέση της Αυτοδιοίκησης είναι η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Υπογράμμισε την «ανάγκη εφαρμογής ενός δίκαιου και αντικειμενικού συστήματος, χωρίς ποσοστώσεις και τέτοιου ώστε να συμβάλει στην αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των προσφερόμενων υπηρεσιών στους πολίτες και να μην οδηγήσει σε διαθεσιμότητα και απολύσεις εργαζομένων».

Για το θέμα ο  Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης  δεσμεύτηκε ότι μέχρι αρχές Δεκεμβρίου θα ανακοινώσει νέο σύστημα αξιολόγησης χωρίς ποσοστώσεις, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να περικοπούν πόροι ή να υπάρξουν κυρώσεις για τους αιρετούς και τους εργαζόμενους που δεν συμμετείχαν μέχρι σήμερα στη διαδικασία της αξιολόγησης.

Για τον επανέλεγχο των συμβάσεων τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης όσο και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας ζήτησαν ο επανέλεγχος των συμβάσεων να μη οδηγεί σε επανακαθορισμό των κριτηρίων,  όπως αυτά προβλέπονταν στο Διάταγμα Παυλόπουλου.

Επίσης ζήτησαν να ξεκαθαριστεί ότι εφόσον δεν προκύπτει αποδεδειγμένη υπαιτιότητα  του ελεγχόμενου υπαλλήλου κατά τη διάρκεια μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, τότε, έστω αν δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις, να μην απολυθούν.

«Η Αυτοδιοίκηση, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δεν είναι αντίθετη στον έλεγχο της πλαστότητας των δικαιολογητικών και στην άμεση  απομάκρυνση όσων έχουν προσκομίσει πλαστά δικαιολογητικά ή ψευδή στοιχεία.

Δε δεχόμαστε τον επανέλεγχο – επανακαθορισμό των κριτηρίων πρόσληψης που καθορίστηκαν και εφαρμόστηκαν με βάση τις διατάξεις μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου κατά το χρονικό διάστημα που αυτές έγιναν. Εμμένουμε στην πιστή και αυστηρή εφαρμογή όσων προέβλεπαν οι σχετικοί Νόμοι και τα Προεδρικά Διατάγματα. Επίσης θεωρούμε ότι ουδεμία ευθύνη έχουν οι εργαζόμενοι για τη μετατροπή των συμβάσεων και ως εκ τούτου ζητάμε να μη απολυθεί κανένας εργαζόμενος που αποδεδειγμένα δεν είναι υπαίτιος για παράνομη μετατροπή της σύμβασής του ακόμη και αν δεν πληρούνταν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις. Σε όποιες θέσεις λυθεί τελικά η σχέση εργασίας και εφόσον πληρούσε πάγιες και διαρκείς ανάγκες θα αναπληρωθούν με εργαζόμενους από τους καταλόγους του ΑΣΕΠ».

Ο υπουργός Κ. Μητσοτάκης  δέχτηκε την πρόταση της ΚΕΔΕ και δεσμεύτηκε να υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση του θέματος.

Επίσης, ο υπουργός, δεκτό έκανε το αίτημα της ΚΕΔΕ και θα προωθήσει  σχετική νομοθετική ρύθμιση ώστε το προσωπικό ΑΜΕΑ που υπηρετεί σε ΝΠΙΔ των δήμων που έχουν λυθεί ή βρίσκονται υπό εκκαθάριση και που εξυπηρετεί πάγιες και διαρκείς ανάγκες, να μεταφέρεται στον οικείο δήμο σε προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Με τον κ. Μητσοτάκη έγινε μια ουσιαστική συζήτηση και διασφαλίσαμε ότι πρώτον δεν θα απολυθεί κανένα άτομο με αναπηρία  με τα προγράμματα 3+1, δεύτερον, ότι θα υπάρξει ένα νέο σύστημα αξιολόγησης για το προσωπικό των Δήμων χωρίς ποσοστώσεις και τρίτον, ότι δεν θα απολυθούν εργαζόμενοι που δεν ευθύνονταν για την μετατροπή της σύμβασης τους.»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

ΘΕΜΑ: Συνάντηση Κ.Ε.Δ.Ε. με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Σκρέκα

Τετ, 11/19/2014 - 18:40

Συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη θα έχει αύριο στις 11 το πρωί ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης, το προεδρείο και οι επικεφαλής των παρατάξεων στο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα τεθούν θέματα που αφορούν στην αξιολόγηση του προσωπικού και των δομών της Αυτοδιοίκησης, καθώς και το ζήτημα του επανελέγχου των συμβάσεων.

Επίσης ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε.  Γ. Πατούλης  θα έχει νωρίτερα, στις 10 το πρωί, έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Σκρέκα για το ζήτημα που αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» καθώς και για τα έργα βιοκλιματικής ανάπτυξης που υλοποιούνται σε δήμους της χώρας μέσω του φορέα διαχείρισης ΕΕΤΑΑ Α.Ε.

 

 

                                                                                    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνάντηση του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη, με τον Αν. Υπουργό Υγείας Λ. Γρηγοράκο

Τετ, 11/19/2014 - 10:40

Γ. Πατούλης : Εθνική προτεραιότητα για την  Κ.Ε.Δ.Ε. η διασφάλιση της υγείας των πολιτών που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές

 

Με τον Αν. Υπουργό Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκο συναντήθηκε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γιώργος Πατούλης.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να τεθεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ένα ζήτημα που κατά την Κ.Ε.Δ.Ε. αποτελεί εθνική προτεραιότητα και δεν είναι άλλο, από τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών .

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πατούλης επισήμανε στον Αν. Υπουργό Υγείας κ. Γρηγοράκο την ανάγκη στελέχωσης των νησιών με Γενικούς Ιατρούς και άλλων παθολογικών ειδικοτήτων, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης του εξοπλισμού των ιατρείων με συστήματα τηλεϊατρικής, προκειμένου «να βοηθήσουμε τους κατοίκους των απομονωμένων νησιών και ορεινών περιοχών να έχουν πρόσβαση και σε άλλες ιατρικές ειδικότητες κατά τους χειμερινούς μήνες». Οι γιατροί αυτοί θα πρέπει να λάβουν από τη Πολιτεία μισθολογικά κίνητρα καθώς και προσωποπαγείς θέσεις σε νοσοκομεία, σε κέντα υγείας και αστικού τύπου  κέντρα υγειάς.

Ζήτησε επίσης τη βελτίωση των συνθηκών αεροκομιδής, αλλά και τη δυνατότητα υπογραφής εποχικών συμβάσεων υγειονομικού προσωπικού για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών κατά την τουριστική περίοδο. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επεσήμανε ότι « Η ΚΕΔΕ έχει αναγάγει σε εθνικό ζήτημα την υγεία των πολιτών των απομακρυσμένων περιοχών. Δεν θα επιτρέψουμε να μείνει ούτε ένας πολίτης χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.»

Επίσης τέθηκε από τον κ. Πατούλη, στο πλαίσιο της υιοθέτησης μιας νέας πολιτικής προληπτικής ιατρικής, η δημιουργία της «Κάρτας Πρόληψης» για τους κατοίκους των μικρών νησιών , καθώς και η θεσμοθέτηση τακτικών επισκέψεων σε αυτά από εξειδικευμένους ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, όπου θα προβαίνουν σε προληπτικές εξετάσεις των κατοίκων. Ο Αναπληρωτής Υπουργός δεσμεύτηκε για νομοθετική ρύθμιση των διεκδικήσεων της Κ.Ε.Δ.Ε.  πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνεδρίαση Δ.Σ. ΚΕΔΕ

Τρί, 11/18/2014 - 11:47

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ συνέρχεται αύριο Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου και ώρα 12.00 στα γραφεία της Ένωσης (Γενναδίου 8 & Ακαδημίας 65 3ος όροφος).

Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης είναι τα εξής:

 • Ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη για τη συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.
 • Οι Επιτροπές Πολιτικής ΚΕΔΕ και η συγκρότησή τους.

Εισηγητής: Δ. Καφαντάρης, α΄ αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ

 • Εκπροσωπήσεις ΚΕΔΕ σε Εθνικά Συμβούλια, Διοικητικά Συμβούλια και άλλες Επιτροπές.

Εισηγητής: Δ. Καφαντάρης, α΄ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ

 • Πρόταση υιοθέτησης από την ΚΕΔΕ της δημιουργίας του Δικτύου «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές».

Εισηγητής: Δ. Κουπτσίδης, γραμματέας Εποπτικού Συμβουλίου

 

 

                                                                                    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνάντηση του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη, με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Ο. Κωνσταντινόπουλο

Δευ, 11/17/2014 - 15:35

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης , συναντήθηκε σήμερα με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, αρμόδιο για θέματα Ε.Σ.Π.Α., κ. Ο. Κωνσταντινόπουλο. Στη συνάντηση παρίσταντο από πλευράς Κ.Ε.Δ.Ε. πέραν του Προέδρου της και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γ. Ιωακειμίδης.

 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να τεθούν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης από τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης μια σειρά από ζητήματα, που αφορούν μεταξύ άλλων την κατανομή και διαχείριση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου, καθώς και τον ουσιαστικό ρόλο που θα πρέπει να έχει η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού, στο νέο σχεδιασμό.

 

Από τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. τέθηκαν προς τον Υφυπουργό μια σειρά από θέματα που θεωρούνται πρώτης προτεραιότητας, όπως :

 

 • Η επανένταξη για χρηματοδότηση όλων των έργων που εκτελούνταν μέσω Ε.Ε.Τ.Α.A.  A.E.
 • Η εκτέλεση όλων των ώριμων έργων που αφορούν το Πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ και χρηματοδοτούνται από το Κ.Α.Π.Ε..
 • Η  θετική συμβολή της Αυτοδιοίκησης μέχρι σήμερα στην επίτευξη υψηλών ρυθμών απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων, με τα οποία χρηματοδοτήθηκαν μια σειρά από σημαντικά έργα σε όλη τη χώρα. Καθώς και οι τρόποι με τους οποίους θα εξακολουθήσουν και στο μέλλον οι Δήμοι να συμβάλλουν καθοριστικά στην αξιοποίηση και υψηλή απορροφητικότητα των πόρων και του νέου Ε.Σ.Π.Α.
 • Η χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν τον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας, όπου θεωρείται κρίσιμος για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Στον τομέα αυτό, η Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο, αφού ως θεσμός βρίσκεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον πιο κοντά στον πολίτη και τις καθημερινές του ανάγκες.
 • Ο χρόνος όπου θα αρχίσει η έκδοση προσκλήσεων για το νέο Ε.Σ.Π.Α., όσον αφορά τους ΟΤΑ Α΄ Βαθμού. Καθώς και ποιές είναι οι προτεραιότητες που τίθενται στο νέο Ε.Σ.Π.Α. για την Αυτοδιοίκηση.
 • Το αίτημα να δοθεί τεχνική βοήθεια για την ωρίμανση μελετών αλλά και την υποβολή προτάσεων σε Δήμους ( κυρίως νησιωτικούς ή απομακρυσμένους ) που στερούνται εξειδικευμένου προσωπικού , με αποτέλεσμα να μην έχουν ουσιαστικά δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες του νέου Ε.Σ.Π.Α..

Επίσης έγινε με πρωτοβουλία της Κ.Ε.Δ.Ε. μια αρχική συζήτηση, σχετικά με τη δυνατότητα δημιουργίας οριζόντιου προγράμματος που θα αφορά αποκλειστικά την Αυτοδιοίκηση.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης άκουσε με προσοχή τα αιτήματα που διατυπώθηκαν από πλευράς ΚΕΔΕ και δεσμεύθηκε ότι :

 • Θα δοθεί τεχνική βοήθεια ( μέσω Μ.Ο.Δ., Ε.Ε.Τ.Α.Α. A.E. κι ανεξάρτητων τεχνικών συμβούλων ) προκειμένου να διευκολυνθούν οι Δήμοι στην προσπάθειά τους να καταρτίσουν μελέτες και να συμμετάσχουν με προτάσεις στο νέο ΕΣΠΑ.
 • Για το ζήτημα των έργων της Ε.Ε.Τ.Α.Α. A.E. που είχαν απενταχθεί από τη χρηματοδότηση, μελετάται να δοθούν 67.000.000 για 50 έργα , τα οποία όμως θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2015.
 • Για τα έργα που αφορούν το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, θα υπάρξει αρχικά συνεννόηση με τον νέο Υπουργό Ανάπτυξης, ώστε τελικά να μην απενταχτούν από τη χρηματοδότηση, με την προϋπόθεση όμως να ολοκληρωθούν κι αυτά ως τις 31/12/2015.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης δήλωσε:

« Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κο Υφυπουργό Ανάπτυξης, σχετικά με το νέο Ε.Σ.Π.Α. και το πώς μπορεί αυτό να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά , προς όφελος της ανάπτυξης τόσο της ελληνικής οικονομίας, όσο και των τοπικών μας κοινωνιών. Η σημερινή συνάντηση είναι μόνον η αρχή μιας ουσιαστικής συνεργασίας για ένα ζήτημα, που μας αφορά όλους και δεν αποτελεί αποκλειστικά υπόθεση της Κεντρικής Εξουσίας. Ως Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο τόσο στο νέο σχεδιασμό, όσο και στην υλοποίηση του νέου Ε.Σ.Π.Α., να έχουμε ουσιαστικό ρόλο. Το νέο Ε.Σ.Π.Α. είναι ίσως για τη χώρα μας η τελευταία μεγάλη ευκαιρία χρηματοδότησης με ευρωπαϊκά κονδύλια  σημαντικών έργων και παρεμβάσεων και με δεδομένη τη δημοσιονομική στενότητα για τα επόμενα χρόνια και την έλλειψη επαρκών εθνικών πόρων , πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα κονδύλια αυτά θα αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατόν βαθμό. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα ευρώ.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση μιας σειράς έργων που εκτελούνται μέσω της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., καθώς και για τα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΚΑΠΕ μέσω του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, αναμένουμε ως το τέλος της εβδομάδος την επίσημη δέσμευση του Υπουργείου ότι θα εκτελεστούν χωρίς προβλήματα. Είμαστε αποφασισμένοι ως Αυτοδιοίκηση να διεκδικήσουμε μέχρι τέλους την θετική κατάληξη αυτής της υπόθεσης, γιατί πρόκειται για έργα ώριμα, για τα οποία μάλιστα οι Δήμοι έχουν προβεί σε έξοδα , προκειμένου να τα καταθέσουν σε πρόγραμμα χρηματοδότησης. »

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

32.000 θέσεις εργασίας για τους Δήμους όλης της χώρας, μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, που αφορά την απασχόληση ανέργων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Παρ, 11/14/2014 - 13:28

Τη μεγάλη αξία και σημασία του υλοποίησης του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, το οποίο διασφαλίζει την απασχόληση 34.000 ανέργων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., Γ. Πατούλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρατέθηκε στο Υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση και του Υφυπουργού Γ. Πλακιωτάκη, του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κ. Αγοραστού, του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη και του Προέδρου του Ο.Α.Ε.Δ. Θ. Αμπατζόγλου

 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά συνολικά 50.000 θέσεις απασχόλησης σε φορείς του Δημοσίου ( Κοινωνικές Υπηρεσίες, Νοσοκομεία, κλπ) και την Αυτοδιοίκηση, από τις οποίες τη μερίδα του λέοντος αποσπά η Αυτοδιοίκηση.

Το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας χρηματοδοτείται από το Ε.Σ.Π.Α. κι είναι προϋπολογισμού 700 εκ. ευρώ.

 

Ο  Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. επισήμανε ότι το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας αποτελεί πρόταση της Αυτοδιοίκησης, που στόχο έχει αφενός  τη στήριξη της τοπικής απασχόλησης σε κάθε Δήμο, αφετέρου την κάλυψη των σημαντικών κενών και τις τεράστιες ανάγκες σε προσωπικό που υπάρχουν σε όλη την Αυτοδιοίκηση.

 

Ο  κ. Πατούλης τόνισε  πως «σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα με την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, η  πάγια θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κ.Ε.Δ.Ε. είναι πως τα κενά σε προσωπικό που σήμερα είναι χιλιάδες σε όλους τους Δήμους, πρέπει να καλυφθούν με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, που θα καλύπτουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Δήμων».

 

Αναφορικά με το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, η οποία γίνεται πράξη χάρη στην πολύ καλή συνεργασία μεταξύ της Κ.Ε.Δ.Ε. και του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.  Σε μια περίοδο που η ανεργία αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, Πολιτεία και Αυτοδιοίκηση ενώνουμε τις δυνάμεις μας, αξιοποιούμε τους πόρους του ΕΣΠΑ και προσφέρουμε απασχόληση και εισόδημα σε αυτή την ιδιαίτερη δύσκολη συγκυρία, σε δεκάδες χιλιάδες άνεργους συμπολίτες μας».

 

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ακόμη πως με τον τρόπο αυτό γίνεται ένα σημαντικό βήμα, μια καλή αρχή, που επιβεβαιώνει το καλό κλίμα συνεργασίας Κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του  σημαντικού προβλήματος της ανεργίας, αλλά φυσικά αυτό δεν αρκεί από μόνο του.

 

«Μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, σημείωσε. Θεωρώ πως δεν έχει κανείς από μας το δικαίωμα να εφησυχάζει, όσο υπάρχει έστω κι ένας άνεργος σε αυτή τη χώρα. Ο αγώνας για την καταπολέμηση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης είναι διαρκής. Και η Αυτοδιοίκηση θα είναι διαρκώς στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας».

 

 

Η κατανομή των θέσεων σε κάθε Δήμο

Οι 32.000 θέσεις που αφορούν την Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού  έχουν κατανεμηθεί σε όλους τους Δήμους της χώρας, με πληθυσμιακά κριτήρια και σε ειδικότητες που έχουν διαπιστωθεί σημαντικές ελλείψεις. Στο μεγαλύτερο ποσοστό αφορούν άνεργους Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε μικρότερο ποσοστό, ανέργους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

 

Κατανομή θέσεων Κοινωφελούς Εργασίας ανά Δήμο

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εθιμοτυπική συνάντηση του Δημάρχου Αμαρουσίου και Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη, με τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά

Πέμ, 11/13/2014 - 16:02

Τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά επισκέφθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γιώργος Πατούλης. Η συνάντηση ήταν εθιμοτυπικού χαρακτήρα κι έγινε με αφορμή την ανάληψη των νέων καθηκόντων τόσο του ίδιου όσο και του νέου Προέδρου της Εν.Π.Ε. Κ. Αγοραστού.

Μετά το τέλος της επίσκεψης ο Γ. Πατούλης έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Έπειτα από κάλεσμα του κυρίου Πρωθυπουργού τον επισκεφθήκαμε σήμερα μαζί με τον κ. Αγοραστό στο γραφείο του , κι αφού μας μετέφερε τα συγχαρητήρια του για την ανάληψη των νέων μας καθηκόντων, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για μια σειρά από ζητήματα, που αφορούν την Αυτοδιοίκηση.

Από την πλευρά μου επισήμανα πως είναι απαραίτητο, στο πλαίσιο της μεγάλης εθνικής προσπάθειας που γίνεται για την ανασυγκρότηση της χώρας, η Κεντρική Εξουσία να συνομιλεί ισότιμα με την Αυτοδιοίκηση και τους εκπροσώπους της και να λαμβάνει υπόψη τις θέσεις μας. Άλλωστε ο θεσμός μας είναι αυτός που βρίσκεται σε άμεση επαφή με τους πολίτες και με τις πολιτικές μας δίνουμε λύσεις στα ζητήματα της καθημερινότητας, της απασχόλησης, της κοινωνικής πρόνοιας, της βελτίωσης των υποδομών, κλπ.

Ο Πρωθυπουργός, αφού με συνεχάρη για την ανάληψη των νέων μου καθηκόντων, τόνισε ότι αποτελεί βούληση της Κυβέρνησης η στενή συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει δώσει ήδη σαφείς εντολές σε όλα τα Υπουργεία για επίσπευση των ρυθμών υλοποίησης μιας σειράς παρεμβάσεων που θα διευκολύνουν το έργο μας, όπως είναι μεταξύ άλλων η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στο Ε.Σ.Π.Α, η προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν εκκρεμή ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, κλπ.

Μετά τη συνάντησή μου με τον Πρωθυπουργό και το περιεχόμενο της συζήτησής μας, αισθάνομαι περισσότερο αισιόδοξος για το μέλλον».

 

Για την ευθύνη των δήμων στην υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον πολιτικών τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γ. Πατούλης, στην ημερίδα του Κ.Α.Π.Ε για την ηλεκτροκίνηση

Πέμ, 11/13/2014 - 15:51

Για τα οφέλη της προώθησης φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων μετακίνησης εντός του αστικού ιστού και την ευθύνη των δήμων στη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει, μίλησε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε) Γιώργος Πατούλης, στον χαιρετισμό του στην ημερίδα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε) με θέμα: «Προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων σε Δήμους και Επιχειρήσεις». Στην ημερίδα που εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “eMobility Works”, παρών ήταν και ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ι. Μανιάτης.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση με κοινό-στόχο δήμους, επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην αναπτυσσόμενη αγορά και χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, ο κ. Πατούλης, αναφέρθηκε στη δέσμευση που έχουν αναλάβει οι δήμοι στο πλαίσιο της υπογραφής του Συμφώνου Δημάρχων για μείωση του διοξειδίου του άνθρακα κατά 20%, επισημαίνοντας την υποχρέωση των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης να προσανατολιστούν στην κατεύθυνση της ανάληψης πρωτοβουλιών για την προώθηση πολιτικών φιλικών προς το περιβάλλον. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες του Δήμου Αμαρουσίου και συνεχάρη τους διοργανωτές για τη διοργάνωση της ημερίδας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναδείχθηκαν οι νέες τεχνολογίες των ηλεκτρικών οχημάτων καθώς και τα οικονομικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματά τους σε σχέση με τα συμβατικά οχήματα, ενώ παρουσιάστηκαν και επιτυχημένες εφαρμογές από την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Επίσης, παρουσιάστηκαν επιχειρηματικά μοντέλα για τη χρηματοδότηση και χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και δικτύου σταθμών φόρτισης για ιδιωτικούς ή δημόσιους στόλους οχημάτων, μία πολιτική που δύναται να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στους δήμους, της περιβαλλοντικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο, στη χρήση ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον τομέα των δημοτικών μεταφορών, καθώς και στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών όσο και δικτυού σταθμών επαναφόρτισης των σχετικών οχημάτων.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. ζητά να μεταφερθεί σε προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις Ι.Δ.Α.Χ. το προσωπικό ΑΜΕΑ που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε ΟΤΑ

Πέμ, 11/13/2014 - 15:17

Την άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης ζητά η ΚΕΔΕ, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζόμενων ΑΜΕΑ, που μέχρι σήμερα απασχολούνται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου των Δήμων.

Η πρόταση της Κ.Ε.Δ.Ε. είναι, η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων να μεταφερθούν σε προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στις υπηρεσίες των οικείων Δήμων, από τη στιγμή που τα Ν.Π.Ι.Δ. που μέχρι σήμερα απασχολούνται είτε καταργούνται, είτε λύονται ή βρίσκονται υπό καθεστώς εκκαθάρισης.

Σε ότι αφορά στη διαδικασία μεταφοράς του προσωπικού, η πρόταση της Κ.Ε.Δ.Ε. προβλέπει αυτή να γίνει με απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία θα διαπιστώνεται ότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Επίσης ο χρόνος που διανύθηκε στο Ν.Π.Ι.Δ. θα αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας και θα λαμβάνεται υπόψη για όλες τις μισθολογικές και ασφαλιστικές συνέπειες.

Συνεδρίαση του Δ.Σ. Κ.Ε.Δ.Ε., παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών

Τετ, 11/12/2014 - 17:18

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ συνεδρίασε σήμερα παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Α. Ντινόπουλου, του αναπληρωτή υπουργού Θ. Λεονταρίδη και του υφυπουργού Γ. Ντόλιου.

 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκαν εκ μέρους του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε.  Γ. Πατούλη αλλά και των εκπροσώπων των παρατάξεων στο Δ.Σ. , σειρά ζητημάτων και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Δήμοι. Ζητήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με τη χρηματοδότηση των Δήμων για το 2015, ενόψει της κατάρτισης και ψήφισης του νέου Προϋπολογισμού. Καθώς και θέματα που αφορούν την ομαλή λειτουργία των Ο.Τ.Α. κι επηρεάζουν την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν καθημερινά στους πολίτες.

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ανοίγοντας τη συνεδρίαση του Δ.Σ. επισήμανε ότι υπάρχουν χρόνια προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Είναι γνωστό, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αναλάβει πολλές ευθύνες και αρμοδιότητες που της μεταφέρθηκαν από το Κράτος, χωρίς όμως να συνοδευτούν από τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την μείωση κατά 60% της κρατικής χρηματοδότησης προς την Αυτοδιοίκηση Α΄Βαθμού τα τελευταία χρόνια , δημιούργησαν ανυπέρβλητα προβλήματα και αδυναμίες, τις οποίες οι δημοτικές αρχές προσπαθούν να τις καλύψουν με κάθε τρόπο».

Υπογράμμισε ότι η έλλειψη προσωπικού έχει οδηγήσει τους δήμους σε αδυναμία να κάνουν τα στοιχειώδη για την καθημερινότητα του πολίτη.

«Τα δίμηνα και τα οκτάμηνα, τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ,  που λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών λειτουργούν ουσιαστικά απαγορευτικά, αδυνατούν να δώσουν λύσεις στην καθημερινότητα του πολίτη και οι δήμοι αναγκάζονται να μπαίνουν στη διαδικασία των ιδιωτικών εταιρειών. Εμείς σε ό,τι αφορά το έμψυχο δυναμικό των δήμων, ζητάμε να προσλάβουμε άμεσα προσωπικό γιατί, χωρίς αυτό, το κόστος από τη φθορά της περιουσίας των δήμων και την απώλεια εσόδων είναι μεγαλύτερο από το αν είχαμε προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ».

Σε ότι αφορά στην αξιολόγηση και τον επανέλεγχο των συμβάσεων ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέλαβε τη θέση του ότι «δεν είμαστε ενάντια στην αξιολόγηση, είμαστε ενάντια στην αξιολόγηση με ποσοτικούς στόχους. Δεν είμαστε ενάντια στον έλεγχο της πλαστότητας, όμως είμαστε υπέρ των εργαζομένων, υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησής τους».

 

«Η Αυτοδιοίκηση, υπογράμμισε ο κ. Πατούλης, παρόλο που έχει «βάλει πλάτη» όχι μόνο για τον εξορθολογισμό των οικονομικών  της χώρας, όχι μόνο στην τήρηση των κανόνων που τίθενται, αλλά και στη λειτουργία κοινωνικών δομών που στηρίζουν ουσιαστικά την κοινωνία, δεν εισακούστηκε από την κεντρική διοίκηση».

 

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2015, τόνισε «την αγωνία όχι μόνο να διατηρήσουμε τους πόρους που έχουμε αλλά και να βρεθούν τρόποι για να διασφαλιστεί η λειτουργία των δομών και των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει». Επιπλέον έθεσε μια σειρά από αιτήματα, με κυριότερα  :

 • Να αποκτήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τη δυνατότητα διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων χωρίς μεσάζοντες. Θέλουμε  τελικούς δικαιούχους τους Δήμους, χωρίς να παρεμβαίνουν άλλοι φορείς.
 • Μεγαλύτερη συνεισφορά του Πράσινου Ταμείου, σε ποσοστό 10%, για έργα ανάπτυξης στους δήμους, σημειώνοντας ότι ενώ αρχικά προβλεπόταν η απόδοση του 90% των εσόδων, σήμερα το ποσοστό έχει  φτάσει στο 2,5%.
 • Σε ότι αφορά στις διευκολύνσεις αποπληρωμής των δανείων των Δήμων, ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να στηρίξει το αίτημα της Αυτοδιοίκησης για μείωση του επιτοκίου  δανεισμού των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο ύψος του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
 • Έθεσε το αίτημα να ενταχθούν στο πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων όσοι Δήμοι οφείλουν στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία  ακόμη και αν οι οφειλές αυτές αφορούν σε χρέη δημοτικών επιχειρήσεων και ανωνύμων εταιρειών των  δήμων που μετά την εκκαθάρισή τους μεταβιβάστηκαν στους δήμους.
 • Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των δήμων και ιδιαίτερα των μικρών σε μέγεθος πληθυσμού , αλλά και για λόγους ισοτιμίας, ζήτησε να δοθούν έξοδα παράστασης σε όλους τους αντιδημάρχους, να καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης δημοτικών συμβούλων σε καλλικρατικούς δήμους, να δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης ειδικών συνεργατών και συμβούλων σε όλους τους δήμους της χώρας σε αριθμό αντίστοιχο με αυτό των αντιδημάρχων.

 

Ο εκπρόσωπος του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» Α. Κοιμήσης  εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ισχυρίζεται ότι υπάρχει για την Αυτοδιοίκηση απόκλιση του δημοσιονομικού στόχου από το στόχο πλεονάσματος, το οποίο για το 2014 ανέρχεται στα 250 εκ. ευρώ και για το 2015 στα 150 εκ. ευρώ, ενώ με νέα στοιχεία το ποσό το ανεβάζει στα 350 εκ. ευρώ.

 

Για το ζήτημα αυτό η άποψη του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. είναι ότι πρέπει  να δοθούν εξηγήσεις για το που οφείλεται το έλλειμμα και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξουν οριζόντιες πολιτικές καταμερισμού της ευθύνης, ούτε μπορεί οι αστοχίες της γενικής κυβέρνησης να κληθούν να τις πληρώσουν για μία ακόμη φορά οι Δήμοι της χώρας και μάλιστα σε μία χρονική στιγμή που έχουν ψηφίσει τους προϋπολογισμούς για το 2015.

Ο εκπρόσωπος της «Νέας Αυτοδιοίκησης» Γ. Ιωακειμίδης  μεταξύ των άλλων υιοθέτησε την άποψη του Προέδρου Γ. Πατούλη, ζητώντας κι αυτός από την πολιτική ηγεσία του Υπ. Εσωτερικών να υπάρξει ουσιαστική μείωση του επιτοκίου δανεισμού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι δήμοι στις υποχρεώσεις τους.

 

Ο εκπρόσωπος της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» Δ. Μπίρμπας, ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να απαντήσει πόσοι θα είναι ακριβώς οι πόροι των δήμων για το 2015, καθώς και αν στις 5.500 απολύσεις που αναμένονται μέχρι τέλος του έτους συμπεριλαμβάνεται και η Αυτοδιοίκηση.

 

Η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ε. Παντελάκη, απηύθυνε το ερώτημα προς την πολιτική ηγεσία γιατί δεν αποδίδονται οι ΚΑΠ προς τους δήμους με βάση τους ισχύοντες νόμους, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι θα υπάρξουν ραγδαίες μειώσεις στους πόρους των δήμων και προέβλεψε κατάρρευση των δομών τους.

 

Σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ότι η συνάντηση αν και εθιμοτυπική, ήταν εξαιρετικά χρήσιμη και ουσιαστική. Αναγνώρισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Δήμοι της χώρας.

 

Μετά δε από πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Α. Ντινόπουλου, συμφωνήθηκε να συσταθεί κοινή επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ προκειμένου να εξετάσει όλα τα αιτήματα που τίθενται από πλευράς Κ.Ε.Δ.Ε., με τελικό σκοπό τη προώθηση νομοσχεδίου για την αντιμετώπισή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

            ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνάντηση του Προεδρείου της Κ.Ε.Δ.Ε. και του Προέδρου της Γ. Πατούλη, με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ

Τρί, 11/11/2014 - 16:30

Στην ανάγκη να διαμορφωθούν κοινές θέσεις και συνθήκες συνεργασίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Δήμοι της χώρας και οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση, μακριά από κομματικούς εναγκαλισμούς και με μοναδικό ζητούμενο την προστασία του θεσμού, την ομαλή λειτουργία των Δήμων, την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη βελτίωση των προσφερόμενων δημοτικών υπηρεσιών, συμφώνησαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους το προεδρείο ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Πατούλη και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ- ΟΤΑ, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στα γραφεία της.

Στη συνάντηση – η πρώτη της νέας Διοίκησης της ΚΕΔΕ με την ΠΟΕ-ΟΤΑ –  συμμετείχαν ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης, ο α΄ αντιπρόεδρος Δ. Καφαντάρης, ο β΄ αντιπρόεδρος Ι. Καραγιάννης, ο γενικός γραμματέας Ι. Μουράτογλου, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής  Γ. Κοτρωνιάς, ο γενικός διευθυντής Π. Βασιλείου και ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ Π. Ζυγούρης. Εκ μέρους της ΠΟΕ-ΟΤΑ συμμετείχαν ο πρόεδρος Θ. Μπαλασόπουλος και η Εκτελεστική Επιτροπή.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, ευχαρίστησε την ΠΟΕ-ΟΤΑ για τη συνάντηση και τόνισε με έμφαση ότι «όλοι έχουμε την κομματική μας ταυτότητα, αλλά μπροστά  από αυτό προτάσσω το κίνημα της Αυτοδιοίκησης», σημειώνοντας  παράλληλα ότι «η συνεργασία και η κοινή γλώσσα αιρετών και εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση για πράγματα αυτονόητα μπορεί να φέρουν πολλά οφέλη, αρκεί να είμαστε μακριά από κομματικούς εναγκαλισμούς».

Ενώ υπογράμμισε ότι «πρόθεσή μας είναι να γίνουμε παρεμβατικοί ως ΚΕΔΕ με ουσιαστικό τρόπο και έχουμε πολλά μπροστά μας να κάνουμε».

Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους, το ζήτημα της «συγκριτικής  αξιολόγησης» και του επανέλεγχου των συμβάσεων, η οικονομική κατάρρευση των ΟΤΑ, η ιδιωτικοποίηση βασικών υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας, η διαχείριση των απορριμμάτων, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση των Δήμων, τονίστηκε τόσο από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, όσο και από την πλευρά της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ότι είναι ανάγκη να τεθεί το ζήτημα πιο έντονα και περισσότερο διεκδικητικά. Μάλιστα, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης, «περαιτέρω περικοπή κρατικής χρηματοδότησης είναι μη ανεκτή». Ενώ ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Ι. Μουράτογλου  επισήμανε το πρόβλημα που πιθανόν να δημιουργηθεί στο άμεσο μέλλον, τώρα που το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θέτει θέμα «περί μη επίτευξης του στόχου πλεονάσματος».

Σε ότι αφορά στις προσλήψεις στους δήμους κοινός τόπος και των δύο πλευρών ότι πρέπει να αρθεί η απαγόρευση των προσλήψεων ειδικά στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, διότι διαφορετικά οι δήμοι θα οδηγηθούν σε κατάρρευση.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης υπογράμμισε την ανάγκη της άρσης της απαγόρευσης προσλήψεων. «Θέλουμε ανθρώπους να δουλεύουν μόνιμα και σταθερά» σημείωσε, «οι “διμηνίτες”, οι “οχταμηνίτες” μέχρι να τους γνωρίσουμε φεύγουν», ενώ, είπε, «η εκάστοτε δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη να βρει  εναλλακτικές λύσεις , όσο ισχύει η απαγόρευση προσλήψεων, για να διασφαλίσει την ομαλή καθημερινότητα των πολιτών».

Την ανάγκη για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού υπογράμμισε και ο α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης, σημειώνοντας ότι «τα δίμηνα και τα οχτάμηνα δεν αποδίδουν» και ότι πρέπει να γίνει κοινή κίνηση αιρετών και εργαζομένων για την άρση της απαγόρευσης προσλήψεων. Για το ίδιο θέμα ο Γ. Κοτρωνιάς, μέλος της ΕΕ της ΚΕΔΕ, σημείωσε ότι «πρέπει να υπάρξει συντονισμένη πίεση για την απελευθέρωση των προσλήψεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες».

Ενώ ο γενικός διευθυντής της ΚΕΔΕ Π. Βασιλείου υπογράμμισε ότι το πρώτο βήμα μπορεί να γίνει άμεσα με την πρόσληψη προσωπικού στους νησιωτικούς δήμους ( η στήριξη των οποίων αποτελεί  προτεραιότητα για τη νέα Διοίκηση της Κ.Ε.Δ.Ε) όπου δεν έχει ισχύ η απαγόρευση και μάλιστα στις περιπτώσεις δήμων που δεν έχουν ούτε έναν υπάλληλο, όπως συμβαίνει στο δήμο Κάσου.

Σε ότι αφορά στον επανέλεγχο των συμβάσεων και οι δύο πλευρές διατύπωσαν τη διαφωνία τους αλλά και την ανησυχία τους ότι θα οι δήμοι θα μείνουν χωρίς προσωπικό. Αντίθετα συμφωνούν να προχωρήσει μέχρι τέλους ο έλεγχος πλαστότητας  όλων των δικαιολογητικών,  όλων των εργαζομένων.  Μάλιστα όπως τόνισε ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ Π. Ζυγούρης ο επανέλεγχος των συμβάσεων συνεπάγεται επανεξέταση των προϋποθέσεων που έθετε το Π.Δ. Παυλόπουλου και ουσιαστικά απονομιμοποίηση των άτυπων μορφών εργασίας.

Συμπληρώνοντας στο θέμα ο β΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Ι. Καραγιάννης σημείωσε πως ό,τι προβλέπει το ΠΔ είναι το όλον, οτιδήποτε άλλο σημαίνει αποδόμησή του. Ενώ υπογράμμισε ότι ήδη έχει αποφανθεί το ΑΣΕΠ επί αυτών των συμβάσεων και άρα δεν τίθεται εκ νέου θέμα. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, το Δ.Σ. θα τοποθετηθεί εκ νέου και με περισσότερη σαφήνεια για το θέμα.

Σε ότι αφορά στην αξιολόγηση και από τις δύο πλευρές τονίστηκε ότι είναι υπέρ της αξιολόγησης, όχι όμως με το υπάρχον σύστημα. Επίσης  συμφώνησαν ότι η ΚΕΔΕ θα πρέπει να συμμετάσχει στη διαμόρφωση του νέου μόνιμου συστήματος αξιολόγησης.

Για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει κοινή πλεύση και να διοργανωθεί σχετική ημερίδα για το θέμα.

Τέλος συμφωνήθηκε όλα τα παραπάνω θέματα που συζητήθηκαν να εξειδικευτούν από μια κοινή επιτροπή  και σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρξουν αποφάσεις.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνάντηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με την ΠΟΕ -ΟΤΑ

Δευ, 11/10/2014 - 15:19

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης θα συναντηθεί αύριο Τρίτη, 11 Νοεμβρίου, με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ –ΟΤΑ, μετά από σχετικό αίτημά της.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 12.30 το μεσημέρι, στα γραφεία της ΚΕΔΕ.

Τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν αφορούν στα προβλήματα που απασχολούν τόσο το θεσμό όσο και τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με το Προεδρείο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

Πέμ, 11/06/2014 - 19:00

Αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε. , αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Γ. Πατούλη, τον Γενικό Γραμματέα κ. Γ. Μουράτογλου και τον Γενικό Διευθυντή κ. Π. Βασιλείου, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του Τ. Π. & Δανείων  κ. Α. Κρητικό και τον Αντιπρόεδρο κ. Χ. Μήτρεντζε.

 

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αναζήτηση λύσεων στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Δήμοι της χώρας , που αφορά την εξυπηρέτηση και αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων.

 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν από τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. μια σειρά από ζητήματα άμεσης προτεραιότητας, όπως:

 • Η αναχρηματοδότηση των δανείων που έχουν συνάψει οι Ο.Τ.Α. από τις Ιδιωτικές Τράπεζες
 • Η μείωση του επιτοκίου δανεισμού των Ο.Τ.Α. από το Τ. Π. & Δ.
 • Η δημιουργία Ειδικού Επενδυτικού Προγράμματος από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
 • Η σύσταση νέου λογαριασμού στο Τ.Π. & Δ.  με την επωνυμία «Ειδικός Λογαριασμός Χρηματοδότησης Μελετών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για εκτέλεση έργων».

 

Η Διοίκηση του Τ. Π. & Δ. αντιμετώπισε θετικά τις απόψεις της Κ.Ε.Δ.Ε. , η υλοποίηση των οποίων όμως προϋποθέτει μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν από το Υπουργείο Οικονομικών και Εσωτερικών. Στο ίδιο πλαίσιο αντιμετωπίζει θετικά και το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων των Δήμων. Για το λόγο αυτό συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να υπάρξει μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση, που θα δίνει λύση στο πρόβλημα.

 

Τέλος, συμφωνήθηκε να συν- διοργανωθεί από κοινού , από την Κ.Ε.Δ.Ε. και το  Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ειδικό Συνέδριο στις αρχές Δεκεμβρίου, με θέμα « Νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία για τους Ο.Τ.Α. της Ελλάδος», με τη συμμετοχή των Δημάρχων όλης της χώρας, του Υπ. Εσωτερικών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

 

Μετά τη συνάντηση με τη Διοίκηση του Τ. Π. & Δ. , ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης δήλωσε:

 

« Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τη Διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, η οποία εντάσσεται σε μια συνολική προσπάθεια που ως νέα Διοίκηση της Κ.Ε.Δ.Ε. έχουμε αναλάβει, προκειμένου να βρεθεί μια βιώσιμη και διαρκής λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της χώρας, το οποίο έχει να κάνει τόσο με την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων, όσο και με την εξεύρεση πόρων χρηματοδότησης αναγκαίων για τις τοπικές κοινωνίες έργων. Το Τ. Π. & Δ. μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα αυτά και είναι θετικό που η Διοίκησή του κατανοεί το σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει. Ασφαλώς για την επίλυση τόσο σύνθετων προβλημάτων απαιτούνται και νομοθετικές πρωτοβουλίες από πλευράς Πολιτείας, η οποία οφείλει να αναγνωρίσει έμπρακτα την σημαντική συμβολή τα προηγούμενα χρόνια της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού,  στην επίτευξη του μεγάλου εθνικού στόχου που ήταν η δημοσιονομική προσαρμογή και η επίτευξη πλεονασμάτων. Θα διεκδικήσουμε λύσεις που θα διασφαλίσουν μακροπρόθεσμα την οικονομική και λειτουργική βιωσιμότητα όλων των Δήμων της χώρας.»

Ευρύτατη σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου για τα Λιμενικά Ταμεία με τη συμμετοχή ΚΕΔΕ & ΕΝΠΕ

Πέμ, 11/06/2014 - 18:55

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΥΕΝ, ύστερα από πρόσκληση του υπουργού Μ. Βαρβιτσιώτη, ευρύτατη σύσκεψη στην οποία μετείχαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ  Γ.Πατούλης, τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ Α.Κοιμήσης, Ι.Τζίτζιος και Β.Μπαρμπάκος, ο δήμαρχος Ι.Π.Μεσολογγίου Ν.Καραπάνος, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ.Αγοραστός, οι περιφερειάρχες Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκος και Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννης, ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων Κ. Μουτζούρης, ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του υπουργείου Αθ. Χριστόπουλος και η διευθύντρια του υπουργείου κα Σκαφιδά για να συζητήσουν ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων καθώς και εκείνων που εποπτεύονται από το ΥΕΝ και την εν γένει πολιτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στα λιμάνια και την εκμετάλλευση των κοινόχρηστων χώρων πέριξ των λιμένων.

 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επεσήμανε την αναγκαιότητα της βελτίωσης της λειτουργίας των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και της καταβολής των λιμενικών τελών υπέρ των δήμων σε όλη την Ελλάδα που διαθέτουν λιμάνια.

 

Αποφασίστηκε, έπειτα από πρόταση του προέδρου της ΚΕΔΕ, να συσταθεί μικτή επιτροπή από παράγοντες του ΥΕΝ, της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ προκειμένου να εξειδικεύσουν τα υπάρχοντα προβλήματα και έως το τέλος του μήνα να προτείνουν θεσμικές λύσεις προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των λιμένων.

Συνάντηση του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη και μελών του Δ.Σ., με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα

Τετ, 11/05/2014 - 17:57

Με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε., αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Γ. Πατούλη, τον Α΄ Αντιπρόεδρο Δ. Καφαντάρη, τον Γενικό Γραμματέα Ι. Μουράτογλου και το  μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» Α. Κοιμήση.

 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της Κ.Ε.Δ.Ε., με σκοπό να παρουσιαστούν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών οι απόψεις και τα αιτήματα του ανώτερου θεσμικού οργάνου της Αυτοδιοίκησης , ενόψει της κατάρτισης του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού για το έτος 2015.

 

Οι θέσεις της Αυτοδιοίκησης σχετικά με το νέο Προϋπολογισμό διατυπώθηκαν στο πρόσφατο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., που ήταν ταυτόχρονα και το πρώτο που διεξήχθη μετά την ανάδειξη των νέων αιρετών μελών του.

 

Να ξεκαθαριστεί άμεσα πόσα χρήματα θα δοθούν στους Δήμους

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, έθεσε καταρχήν στον Αν. Υπουργό Οικονομικών το ζήτημα ότι δεν καταγράφεται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, το ύψος των πόρων που προορίζονται να δοθούν από την Πολιτεία στους Δήμους της χώρας. Η πρόβλεψη για απόδοση πόρων 2.947 εκ.  στο σύνολο της Αυτοδιοίκησης , Α’ και Β’ Βαθμού, δικαιολογημένα δημιουργεί σύγχυση κι ανησυχία, γι αυτό πρέπει άμεσα να αποσαφηνιστεί πόσα τελικά χρήματα θα κατευθυνθούν στους Δήμους. Ιδιαίτερα μάλιστα μετά τη σημαντική συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επίτευξη του πλεονάσματος. (Το 2013 αναμένεται να παρουσιάσει 1.319 εκατ. € πλεόνασμα όταν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής  Σταθερότητας είχαν προϋπολογιστεί  565 εκατ. €)

Για το λόγο αυτό τόνισε ο Γ. Πατούλης πως πρέπει η Πολιτεία να επιβραβεύσει τους Δήμους και στον προϋπολογισμό του 2015 θα πρέπει να επιδοκιμαστούν έμπρακτα για τη συμβολή τους στην επίτευξη του εθνικού στόχου για δημιουργία οικονομικών πλεονασμάτων.

Τα αιτήματα της Κ.Ε.Δ.Ε.

Στο πλαίσιο αυτής της επιβράβευσης η Κ.Ε.Δ.Ε. θέτει προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών μια σειρά από αιτήματα , άμεσα και επείγοντος χαρακτήρα, τα οποία πρέπει να προβλεφθούν στον προϋπολογισμό.

 • Να παράσχει η Πολιτεία τους Συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένους πόρους (Ν.3852) σε πλήρη απόδοση και χωρίς περικοπές, ώστε να επιτελέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ‘ Α Βαθμού αποτελεσματικά το καθήκον της.
 • Σαφή αύξηση του μεριδίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προτεραιότητα σε μικρούς και ορεινούς Δήμους που δεν διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια.
 • Να διατεθούν 2 δις € από το νέο ΕΣΠΑ, για τη δημιουργία Επιχειρησιακού Προγράμματος για τους Δήμους με τελικούς δικαιούχους τους Δήμους και ενδιάμεσους φορείς διαχείρισης την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και τους Δήμους.
 • Να αποσαφηνιστεί ποιο θα είναι το ανταποδοτικό όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το πλεόνασμα που συνεισέφερε στα δημοσιονομικά της χώρας.
 • Να αποδοθούν στους δήμους οι αναγκαίοι πόροι για τη συντήρηση και λειτουργία μεταφερόμενων δομών.
 • Να επανέλθει το ποσοστό κατανομής εσόδων του Πράσινου Ταμείου στους δήμους από 2,5% που είναι σήμερα, στο αρχικό 10%, κυρίως για έργα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.
 • Να μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο ύψος του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
 • Να καλυφθούν οι οικονομικές απώλειες των δήμων λόγω της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας και της κάλυψης δαπανών από φθορές λόγω της κατάργησης των Σχολικών Φυλάκων.

 

Μέτρα στήριξης των μικρών σε μέγεθος πληθυσμού κι απομακρυσμένων Δήμων

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έθεσε μια σειρά από μέτρα που πρέπει να ληφθούν, για να διασφαλιστεί η στοιχειώδης λειτουργία των Δήμων και ιδιαίτερα των απομακρυσμένων και μικρών σε μέγεθος πληθυσμού. Συγκεκριμένα, ζήτησε να υπάρξει πρόβλεψη πίστωσης στον προϋπολογισμό για:

 • Την πρόσληψη ειδικών γραμματέων σε όλους τους Δήμους.
 • Την πρόσληψη ειδικών συνεργατών, ειδικών συμβούλων σε αριθμό αντίστοιχο με αυτό των αντιδημάρχων και ιδιαιτέρων γραμματέων.
 • Την κάλυψη εξόδων παράστασης για όλους τους αντιδημάρχους.
 • Την κάλυψη εξόδων μετακίνησης δημοτικών συμβούλων σε Καλλικρατικούς Δήμους.

Για τα δύο τελευταία ζητήματα η θέση του Υπουργού ήταν θετική, με  δεδομένο ότι το δημοσιονομικό κόστος είναι ελάχιστο

 

Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης το θέμα που αφορά τη ρύθμιση οφειλών των Δήμων στο Δημόσιο και στα Ασφαλιστικά Ταμεία

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. έθεσε στον Αν. Υπουργό Οικονομικών και το ζήτημα της ρύθμισης των  οφειλών Δήμων στο Δημόσιο και στα Ασφαλιστικά Ταμεία, που τέθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ . Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής ζητήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών :
• Η ενεργοποίηση και ταυτόχρονη παράταση πέραν του 2016 της ρύθμισης για συμψηφισμό χρεών των δήμων με τους παρακρατηθέντες πόρους (η απόδοση των οποίων λήγει το 2016). Σε κάθε περίπτωση πέραν της παραπάνω ημερομηνίας η κάθε δόση να ισούται με το 5% των μηνιαίων εσόδων από τους ΚΑΠ για κάθε δήμο που εντάσσεται στη ρύθμιση.
• Η ένταξη στο πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων όσων Δήμων οφείλουν στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία , ακόμη και αν οι οφειλές αυτές αφορούν σε χρέη δημοτικών επιχειρήσεων και ανωνύμων εταιρειών των δήμων που μετά την εκκαθάρισή τους μεταβιβάστηκαν στους δήμους.

Ο Αν. Υπουργός αντιμετώπισε θετικά τα αιτήματα που υποβλήθηκαν από την Κ.Ε.Δ.Ε. και στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να επαναληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα η συνάντηση, ώστε να αποτιμηθεί το δημοσιονομικό κόστος για την ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών, προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει η αντίστοιχη πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό.

 

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης έκανε την παρακάτω δήλωση:

 

« Έθεσα στον κ. Σταϊκούρα μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.  Παρουσίασα με στοιχεία την σημαντική συμβολή των Δήμων στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την επίτευξη οικονομικών πλεονασμάτων και του ξεκαθάρισα ότι δεν μπορεί πλέον άλλο να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε νέα περικοπή πόρων προς τους Ο.Τ.Α.. Οφείλω να πω ότι ο κ. Υπουργός αναγνώρισε την τεράστια συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας. Στο πλαίσιο αυτής της παραδοχής, έθεσα  μια σειρά από αιτήματα μας, τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του νέου Προϋπολογισμού για το 2015. Η Κ.Ε.Δ.Ε. θεωρεί επιτακτική ανάγκη οι δήμοι να είναι από τους πρώτους που θα συμμετάσχουν στην μερική αναδιανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, που ούτως ή άλλως διαμορφώθηκε και με τη δική τους συνεισφορά. Επίσης είναι αναγκαίο να διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο αφενός την ομαλή λειτουργία των Δήμων της Περιφέρειας με στοχευμένα μέτρα,  που έχουν ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος. Αφετέρου, «να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία» στους Δήμους που έχουν οφειλές στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία να ρυθμίσουν τα χρέη τους με τρόπο που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών που παρέχουν προς τους πολίτες. Αύριο θα συναντηθώ το πρωί με τον Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για να εξετάσουμε τρόπους χρηματοδότησης για την υλοποίηση των ρυθμίσεων αυτών. ».

                                                                                       

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γ. Πατούλη με τον Αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Π. Κουκουλόπουλο

Τρί, 11/04/2014 - 14:12

Το ζήτημα των βοσκότοπων ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης

 

 

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 3ης Νοεμβρίου 2014 συνάντηση του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Γ. Πατούλη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Π. Κουκουλόπουλο.

 

Στην συνάντηση παρευρέθησαν επίσης οι Δήμαρχοι Αμφιλοχίας κ. Α. Κοιμήσης, Δομοκού κ. Δ. Τζιαχρήστας , Σιθωνίας κ. Ι. Τζίτζιος και Ηράκλειας Σερρών κ. Κ. Κοτσακιαχίδης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μ. Κορασίδης.

 

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συζήτηση θεμάτων αρμοδιότητας του ΥΠ.Α.Α.Τ που απασχολούν τους Δήμους της Περιφέρειας και κυρίως αυτό που αφορά τους βοσκότοπους.

Από τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Π. Κουκουλόπουλο επισημάνθηκε ότι το ΥΠ.Α.Α.Τ. προσβλέπει στην συνεργασία τόσο με το νέο Προεδρείο της Κ.Ε.Δ.Ε. όσο και με τις τοπικές αρχές των Καλλικρατικών Δήμων,  για την υποστήριξη της προσπάθειας ανάπτυξης της υπαίθρου στην νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Περίοδο όπου ο πρωτογενής τομέας καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας μας.

 

Από την πλευρά του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε.  κ. Γ. Πατούλη επιβεβαιώθηκε καταρχήν η πρόθεση για διαρκή συνεργασία, που έχει ως στόχο την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και τη βελτίωση του εισοδήματος των πολιτών της Περιφέρειας στην προκειμένη περίπτωση. Επισήμανε τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι σχετικά με τους τοπικούς ΤΟΕΒ για το αρδευτικό νερό καθώς και την αξιολόγηση των επιλέξιμων εκτάσεων των βοσκοτόπων που διανέμονται στους κτηνοτρόφους και ζήτησε να δοθούν άμεσες λύσεις σε αυτά. Ειδικά για το δεύτερο θέμα ζητήθηκε η υποστήριξη για την σωστή αποτύπωση των επιλέξιμων εκτάσεων που διανεμήθηκαν στους κτηνοτρόφους ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα κατανομής που παρουσιάσθηκαν.

 

Παράλληλα για το ίδιο θέμα, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της άμεσης αποζημίωσης των δικαιούχων που έχουν προκύψει από την κατανομή αυτή, λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση του Αν. Υπουργού ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί εντός των επόμενων ημερών.

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  δήλωσε ότι οι ψηφιακές πληροφορίες του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι στην διάθεση των τοπικών αρχών, μαζί με την προτάσεις για καλύτερη αξιολόγηση και κατανομή βοσκότοπων μεταξύ όμορων Δήμων.

 

Επίσης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. ότι από το 2015,  με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ που περιέχει το νέο ορισμό για τα βοσκοτόπια, καθώς και την ψήφιση σχετικής τροπολογίας από την ελληνική Βουλή, θα μπορεί να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το πρόβλημα με τους επιλέξιμους βοσκότοπους.

 

Με αφορμή τη συνάντηση του με τον Αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Γ. Πατούλης τόνισε:

 

« Το νέο Προεδρείο της Κ.Ε.Δ.Ε. από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, προωθεί την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων που απασχολούν τους Δήμους όλης της χώρας. Η συνάντηση μου με τον κ. Κουκουλόπουλο αυτό το σκοπό εξυπηρετεί, αναζητούμε τις προοπτικές μιας στενής κι εποικοδομητικής συνεργασίας με στόχο, την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών και κτηνοτρόφων, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540

Fax: 2103899651

E-mail : info@kedke.gr

kedkegr@gmail.com

Η ΚΕΔΕ για τα σχέδιο προϋπολογισμού και τη ρύθμιση οφειλών των δήμων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία

Δευ, 11/03/2014 - 18:53

Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα θα έχει τις αμέσως επόμενες ημέρες η ΚΕΔΕ με θέμα τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού για την Αυτοδιοίκηση το οικονομικό έτος 2015.

Το θέμα συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, στη διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκαν τα εξής:
Οι δήμοι της χώρας έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές τα τελευταία χρόνια. Με δεδομένο, όπως παραδέχεται και η Κυβέρνηση, ότι η Αυτοδιοίκηση έχει συμβάλει πέραν των δυνατοτήτων της στην διασφάλιση του δημοσιονομικού πλεονάσματος, θα πρέπει να υπάρξει οικονομικός εξορθολογισμός στο γίγνεσθαι της Αυτοδιοίκησης.
Ως εκ τούτου τα άμεσα και επείγοντα που θα πρέπει να προβλέψει ο προϋπολογισμός είναι τα εξής:
• Σαφή αύξηση του μεριδίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προτεραιότητα σε μικρούς και ορεινούς δήμους που δεν διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια.
• Να διατεθούν 2 δις ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, για τη δημιουργία Επιχειρησιακού Προγράμματος για τους δήμους με τελικούς δικαιούχος τους δήμους και ενδιάμεσους φορείς διαχείρισης την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και δήμους.
• Να αποσαφηνιστεί ποιο θα είναι το ανταποδοτικό όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το πλεόνασμα που συνεισέφερε στα δημοσιονομικά της χώρας.
• Να αποδοθούν στους δήμους οι αναγκαίοι πόροι για τη συντήρηση και λειτουργία μεταφερόμενων δομών.
• Να επανέλθει το ποσοστό κατανομής εσόδων του Πράσινου Ταμείου στους δήμους από 2,5% που είναι σήμερα, στο αρχικό 10%, κυρίως για έργα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.
• Να μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο ύψος του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
• Να καλυφθούν οι οικονομικές απώλειες των δήμων λόγω της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας και της κάλυψης δαπανών από φθορές λόγω της κατάργησης των Σχολικών Φυλάκων.

Επίσης μετά από εισήγηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και προκειμένου να διασφαλιστεί η στοιχειώδης λειτουργία των δήμων και ιδιαίτερα των μικρών και απομακρυσμένων, θα ζητηθεί να υπάρξει πρόβλεψη πίστωσης στον προϋπολογισμό για:
• την πρόσληψη ειδικών γραμματέων σε όλους τους δήμους,
• την πρόσληψη ειδικών συνεργατών, ειδικών συμβούλων σε αριθμό αντίστοιχο με αυτό των αντιδημάρχων και ιδιαιτέρων γραμματέων,
• την κάλυψη εξόδων παράστασης για όλους τους αντιδημάρχους,
• την κάλυψη εξόδων μετακίνησης δημοτικών συμβούλων σε Καλλικρατικούς δήμους.

Ρύθμιση οφειλών Δήμων στο Δημόσιο και στα Ασφαλιστικά Ταμεία

Σε ότι αφορά τη ρύθμιση οφειλών Δήμων στο Δημόσιο και στα Ασφαλιστικά Ταμεία το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ αποφάσισε να ζητήσει τα εξής:
• Την ενεργοποίηση και ταυτόχρονη παράταση πέραν του 2016 της ρύθμισης για συμψηφισμό χρεών των δήμων με τους παρακρατηθέντες πόρους (η απόδοση των οποίων λήγει το 2016). Σε κάθε περίπτωση πέραν της παραπάνω ημερομηνίας η κάθε δόση να ισούται με το 5% των μηνιαίων εσόδων από τους ΚΑΠ για κάθε δήμο που εντάσσεται στη ρύθμιση.
• Να ενταχθούν στο πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων όσοι δήμοι οφείλουν στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία ακόμη και αν οι οφειλές αυτές αφορούν σε χρέη δημοτικών επιχειρήσεων και ανωνύμων εταιρειών των δήμων που μετά την εκκαθάρισή τους μεταβιβάστηκαν στους δήμους.

Επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Εργασίας αποδεχόμενο την πρόταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις ειδικότητες και τον καταμερισμό εργαζομένων στην κοινωφελή εργασία, αποφάσισε να κατανείμει μέσω ΟΑΕΔ 32.000 θέσεις σε όλους τους δήμους της χώρας.
Τέλος, για το σημαντικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη διαχείριση των βοσκοτόπων το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, αφού επιβεβαίωσε την προηγούμενη απόφασή του σύμφωνα με την οποία ζητά να παραμείνει ως έχει το νομοθετικό πλαίσιο για τον καταμερισμό των επιλέξιμων εκτάσεων στους κτηνοτρόφους, κατέθεσε το σχετικό υπόμνημα σε συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γ. Πατούλη στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρι Κουκουλόπουλο.

Σελίδες

Back to Top