ped-in.gr

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων

Κ.Ε.Δ.Ε. - Δελτία Τύπου

Subscribe to Ροή Κ.Ε.Δ.Ε. - Δελτία Τύπου
δικτυακός τόπος
Ενημερώθηκε: πριν από 43 λεπτά 43 δευτερόλεπτα

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ για θέματα του δήμου Νεάπολης – Συκεών

Παρ, 12/19/2014 - 12:39

Με αφορμή τη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση κατά της διοργάνωσης της δράσης του Δήμου Νεάπολης –Συκεών «Χωρίς Μεσάζοντες» το Δ.Σ.της ΚΕΔΕ  δηλώνει την αντίθεσή του σε αυτούς που προκαλέσανε την επέμβαση προκειμένου να αποτραπεί η διαδικασία προσφοράς των προϊόντων.

Το Δ.Σ. απαιτεί από τα συναρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν άμεσα στη συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου, καθώς το ισχύον είναι περιοριστικό και αποτρεπτικό για την υλοποίηση τέτοιων δράσεων, υπό την αιγίδα των δήμων, οι οποίοι είναι οι μόνοι που μπορούν να διασφαλίσουν τη νομιμότητα και κυρίως την ουσιαστική διάθεση υψηλού επιπέδου και χαμηλών τιμών προϊόντων «Χωρίς Μεσάζοντες» από παραγωγούς και συνεταιρισμούς.

 

Επίσης το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ  καταγγέλλει την προσπάθεια προώθησης ρύθμισης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και δημοσίων έργων», (άρθρο 30 παρ. 5),  η οποία προέβλεπε την ακύρωση των οφειλών που έχει ο ΟΑΣΘ προς το Δήμο Νεάπολης –Συκεών από τέλη χρήσης κοινόχρηστου χώρου, την κατάργηση των εκκρεμών δικών και την επιστροφή στον Οργανισμό ποσών από τέλη που εισέπραξε ο Δήμος.

Αν και η αντισυνταγματική διάταξη αποσύρθηκε τελικά μετά την αντίδραση του Δήμου, ωστόσο η ΚΕΔΕ δηλώνει κατηγορηματικά ότι η Αυτοδιοίκηση θα προασπίσει με κάθε τρόπο τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά της και διαμηνύει σε κάθε κατεύθυνση πως κάθε προσπάθεια αφαίρεσης νόμιμων πόρων και αποκλειστικών αρμοδιοτήτων θα τη βρει απέναντι.

Επίσης τονίζει πως οι δήμοι με διαφάνεια, απόλυτη τήρηση της νομιμότητας και χρηστή διαχείριση συνεχίζουν την προσπάθεια να ανταποκριθούν στη δύσκολη συγκυρία και καμία διάταξη νόμου από το παράθυρο δεν θα την διακυβεύσει.

Τέλος δηλώνει κατηγορηματικά ότι ο ΟΑΣΘ δεν είναι αντίπαλος, αλλά δεν μπορεί να έχει διακριτική μεταχείριση κατά παράβαση των νόμων.

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

 

Κοινή πρόταση για καθιέρωση της 24ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Τετ, 12/17/2014 - 14:47

Πρόταση για καθιέρωση της 24ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας κατέθεσαν σήμερα σε κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων και Ελληνισμού της Διασποράς με θέμα «Ελληνισμός και Φιλελληνισμός της Ιταλίας – Κοινές Δράσεις για την προβολή της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού», ο Marco Galdi, δήμαρχος της Cava de΄ Tirreni και πρόεδρος της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας, ο Γιάννης Κορίνθιος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) και εκ μέρους του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Καφαντάρης.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Ιταλία και υιοθετήθηκε από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης στη Ρώμη του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, των αντιπροέδρων Δημήτρη Καφαντάρη και Γιάννη Καραγιάννη με τον Marco Galdi και τον Γιάννη Κορίνθιο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκ μέρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς Σάββας Αθανασιάδης, αποδεχόμενος την πρόταση, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρωτοβουλία για την προώθηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας.

Ο Marco Galdi, δήμαρχος της Cava de΄ Tirreni και πρόεδρος της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας τόνισε ότι στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης αποτελεί υποχρέωση της Δύσης να μεταλαμπαδεύσει ιδίως στους νέους, το πνεύμα και τις αξίες του αρχαίου κλασσικού πολιτισμού.

Πρότεινε δε να καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας την 24η Οκτωβρίου. Επίσης πρότεινε τη δημιουργία κοινής διαδικτυακής πλατφόρμας για την προβολή της Ελλάδας και τη στήριξη του Ελληνικού τουρισμού, σημειώνοντας ότι ήδη έχει δρομολογηθεί για το θέμα συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη

Ο Γιάννης Κορίνθιος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) επισήμανε το γενικό φαινόμενο της πτώχευσης της κλασσικής παιδείας και υπογράμμισε ότι ως επένδυση για τη διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού είναι το άνοιγμα και η λειτουργία των παροικιακών σχολείων, το οποίο θα πρέπει να διασφαλιστεί  και θεσμικά.

Ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης τόνισε ότι η ΚΕΔΕ υιοθέτησε και αγκάλιασε αυτήν την πρωτοβουλία από την πρώτη στιγμή και θα συμβάλει με κάθε αναγκαίο μέσο και τρόπο για τη στήριξη και επιτυχία της.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γ. Πατούλη στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη του CEMR στη Ρώμη για την Ιθαγένεια και την Αδελφοποίηση

Τρί, 12/16/2014 - 14:28

Στη διήμερη διάσκεψη του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR), για την Ιθαγένεια και την Αδελφοποίηση, που πραγματοποιείται χθες και σήμερα στη Ρώμη, συμμετέχει αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, αποτελούμενη από τον πρόεδρο Γιώργο Πατούλη και τους αντιπροέδρους Δημήτρη Καφαντάρη και Γιάννη Καραγιάννη.

Στη διάσκεψη, που έχει ως κεντρικό θέμα συζήτησης το «Πολίτης στην Πόλη μου – Πολίτης στην Ευρώπη» συμμετέχουν περισσότεροι από 300 δήμαρχοι, τοπικοί εκλεγμένοι εκπρόσωποι, εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

Όπως τονίστηκε κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση, που αφορούσε στη συμμετοχή του πολίτη και τη νέα διάσταση της τοπικής και περιφερειακής δημοκρατίας, το χάσμα μεταξύ πολιτών και πολιτικών δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλο όσο σήμερα. Και αυτό παρατηρείται σε όλα τα επίπεδα, από το ευρωπαϊκό έως το τοπικό. Υπογραμμίστηκε ότι δήμοι, πόλεις και περιφέρειες, που αναγνωρίζονται ως πλησιέστερος θεσμός στον πολίτη, πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το παράδοξο. Οι τοπικές αρχές, που από τη φύση τους διαθέτουν το δυναμικό για  ισχυρότερη συμμετοχή των πολιτών στην κοινωνία, καλύτερη  ενσωμάτωση  και μεγαλύτερη ισότητα, πρέπει να επαναδραστηριοποιήσουν τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους και να διασφαλίσουν ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση και θα ακούγεται η φωνή τους.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με δήλωσή του στο περιθώριο της διάσκεψης ανέφερε τα εξής:

«Ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερα μεταξύ άλλων σε συναντήσεις που πραγματοποίησα ότι  η  Ευρώπη θα πρέπει να ενωθεί ως μια μεγάλη οικογένεια των λαών με κοινή πορεία στα ζητήματα της κοινωνίας που σχετίζονται με την εργασία, την υγεία, την οικονομία, τη διαχείριση της καθημερινότητας των πολιτών , αλλά και με ιδιαίτερη μέριμνα στα ζητήματα των νέων, οι οποίοι μαστίζονται από την κρίση.  Η δημοκρατία απαιτεί τη δυνατότητα της έκφρασης όλων των πολιτών με συστήματα τα οποία να μπορούν να αντιπροσωπεύουν όλες τις απόψεις με κοινή συνισταμένη την ανταγωνιστικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο».   

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γ. Πατούλη με τον Έλληνα πρέσβη στην Ρώμη Θεμιστοκλή Δεμίρη

Δευ, 12/15/2014 - 15:38

Συνάντηση με τον έλληνα πρέσβη στη Ρώμη Θεμιστοκλή Δεμίρη είχαν σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και οι αντιπρόεδροι Δημήτρης Καφαντάρης και Γιάννης Καραγιάννης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η δυνατότητα συνεργασίας με τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας – Καλαβρίας καθώς και μεταξύ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Εθνικής Ένωσης Δήμων Ιταλίας (ANCI). Συνεργασία που θα αφορά στη αντιμετώπιση και διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, τον θεραπευτικό τουρισμό, τη διαχείριση των απορριμμάτων, τις αδελφοποιήσεις ελληνικών και ιταλικών πόλεων. Επίσης συμφωνήθηκε να προωθηθεί  κοινή συνάντηση την άνοιξη του 2015 μεταξύ ΚΕΔΕ και ANCI με την αρωγή της διπλωματικής μας αντιπροσωπείας στην Ιταλία για τα παραπάνω ζητήματα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνάντηση εργασίας προέδρου ΚΕΔΕ Γ.Πατούλη με τον δήμαρχο Cava de’ Tirreni και πρόεδρο της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας Mario Galdi

Δευ, 12/15/2014 - 11:35

Συνάντηση εργασίας είχαν χθες στη Ρώμη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και οι αντιπρόεδροι Δ. Καφαντάρης και Γ. Καραγιάννης με τον Marco Galdi,  δήμαρχο της Cava de΄ Tirreni και πρόεδρο της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας  και τον Γιάννη Κορίνθιο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ).

Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε προετοιμασία της κοινής συνεδρίασης των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων και Ελληνισμού της Διασποράς, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, μεθαύριο Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, με θέμα «Ελληνισμός και Φιλελληνισμός της Ιταλίας – Κοινές Δράσεις για την προβολή της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού».

Και τα δύο μέρη συμφώνησαν να προωθήσουν την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και να δημιουργηθεί πλατφόρμα για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού. Επίσης συζητήθηκαν οικονομικά και θεσμικά θέματα που αφορούν στις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις των δύο χωρών.

Σήμερα η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ θα συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την Ιθαγένεια και την Αδελφοποίηση με θέμα «Δημότης στην πόλη μου, πολίτης στην Ευρώπη».

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης θα συναντηθεί στην ελληνική πρεσβεία της Ρώμης με τον πρέσβη Θ. Δεμίρη και την Ν. Κουτράκου, πρεσβευτή σύμβουλο.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

 

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

Συνάντηση του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. Γιώργου Πατούλη, με τους Δημάρχους της Π.Ε.Δ. Ηπείρου

Παρ, 12/12/2014 - 12:57

Με Δημάρχους της Π.Ε.Δ. Ηπείρου συναντήθηκε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο των συναντήσεων που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν με όλες τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων της χώρας.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους παριστάμενους για τις τελευταίες πρωτοβουλίες που πήρε η Ένωση και τις επαφές που έγιναν με διάφορους Υπουργούς , με στόχο την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση.

 

Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις ενέργειες που έχουν γίνει

 • για το ζήτημα της χρηματοδότησης των Δήμων από την Πολιτεία και την ανάγκη να μην υπάρξει καμία νέα περικοπή πόρων,
 • για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού,
 • τη δημιουργία ειδικού προγράμματος από το ΕΣΠΑ με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν έργα Δήμων,
 • το ζήτημα της εφαρμογής ενός νέου κι αντικειμενικού συστήματος αξιολόγησης του προσωπικού των Ο.Τ.Α.,
 • η ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας που εξασφάλισε 32000 θέσεις εργασίας για τους ΟΤΑ όλης της χώρας,
 • η πρόταση της ΚΕΔΕ να υπάρξει πρόβλεψη στον κρατικό προϋπολογισμό για την πρόσληψη γενικών  γραμματέων σε όλους τους Δήμους, ειδικών συμβούλων και συνεργατών, καθώς και για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης των δημοτικών συμβούλων Καλλικρατικών Δήμων
 •  η λήψη μέτρων και πολιτικών για την ουσιαστική ενίσχυση των Δήμων απομακρυσμένων περιοχών της χώρας κ.λπ.

 

Στη συνάντηση ανάμεσα σε άλλους παρευρέθησαν ο Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Ηπείρου και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Λώλος Ιωάννης, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Μπέγκας Θωμάς, ο Δήμαρχος Β .Τζουμέρκων Σεντελές Ιωάννης, ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη  Μίγδος Περικλής, ο Δήμαρχος Ζίτσας Πλιάκος Μιχαήλ, ο Δήμαρχος Ζαγορίου Σπύρου Βασίλειος, ο Δήμαρχος Κόνιτσας Παπασπύρου Ανδρέας, ο Δήμαρχος Μετσόβου Τζαφέας Κων/νος, ο Δήμαρχος Πάργας Νάστας Αντώνιος, ο Δήμαρχος Άρτας Τσιρογιάννης Χρήστος, ο Δήμαρχος Ζήρου Καλατζής Νικόλαος, ο Δήμαρχος Φιλιατών Παππάς Σπυρίδων και τα μέλη του Δ.Σ. της  ΠΕΔ Γκίκας Γρηγόριος, Βλέτσας Βασίλειος, Παπάζογλου Χαράλαμπος, Τζουμάνης Φίλιππος, Παπαδιώτης Γεώργιος, Νάτσης Λάζαρος.

 

Με αφορμή τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης έκανε την παρακάτω δήλωση:

« Τα ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους της Περιφέρειας βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Κ.Ε.Δ.Ε.. Αυτό το ενδιαφέρον αποδεικνύεται έμπρακτα από τη σημερινή μου παρουσία σήμερα εδώ, στην έδρα της φτωχότερης σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε. Περιφέρειας της χώρας μας, για να ενημερώσω καταρχήν τους Δημάρχους για μια σειρά ενέργειες και πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει ως Κ.Ε.Δ.Ε για την επίλυση μιας σειράς κρίσιμων ζητημάτων που μας αφορούν. Οι επαφές μας θα συνεχιστούν και με τις Π.Ε.Δ. όλης της χώρας. Στόχος μας είναι η συγκρότησης ενός ενιαίου αυτοδιοικητικού μετώπου, το οποίο θα διεκδικήσει λύσεις στα προβλήματα που αφορούν τις τοπικές μας κοινωνίες.

Η Αυτοδιοίκηση προχωρά ενωμένη μπροστά».

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

Συνεδρίαση της Κ.Ε.Δ.Ε. για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων

Πέμ, 12/11/2014 - 13:26

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος : Ευθύνη των Δήμων η διαχείριση των απορριμμάτων, αναζητούμε μέθοδο που διασφαλίζει χαμηλό κόστος και υψηλή ανταποδοτικότητα για τους πολίτες.

 

Συζήτηση για το χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και την ανακύκλωση σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και το σχεδιασμό για το άμεσο μέλλον άνοιξε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, με αφορμή το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση.

 

Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων και δήμαρχοι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και απειλές προστίμων. Ειδικότερα συμμετείχαν οι Πρόεδροι των ΠΕΔ Αττικής Η. Γκότσης, Στερεάς Ελλάδας, Λ. Υπερήφανος, Α. Μακεδονίας – Θράκης Ευ. Λαμπάκης, Θεσσαλίας Γ. Κωτσός, ο κ. Φάμελλος εκπρόσωπος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, οι Δήμαρχοι Παλαιού Φαλήρου Δ. Χατζηδάκης, Πύργου Γ. Λιατσής, Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς,  καθώς και ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής Σπ. Τζόκας.

 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «η διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας έχει γίνει ένα χρόνιο πρόβλημα, με ευθύνη της Πολιτείας.  Μάλιστα χωρίς να έχουν οι δήμοι την αποκλειστική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, αλλά και χωρίς να έχουν την αποφασιστική αρμοδιότητα να δώσουν λύσεις σε ζητήματα όπως η χωροθέτηση χώρων εναπόθεσης τους, σήμερα καλούνται να πληρώσουν τα πρόστιμα που επιβάλλονται στη χώρα μας εξαιτίας της λειτουργίας κατά το παρελθόν παράνομων χωματερών».

 

Ο κ. Πατούλης διατύπωσε τις βασικές θέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε. πάνω στο ζήτημα, τονίζοντας :

 • Ότι η Πολιτεία πρέπει να δεχθεί πως το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αφορά  τον α΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης».
 • Την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων συνολικά για τη χώρα μας, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, το οποίο θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα.
 • Την ανάγκη πρόβλεψης ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα γίνει με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και αξιολογώντας τις μεθόδους που μπορεί να δεχθεί  κάθε περιοχή, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα.
 • Η  Αυτοδιοίκηση είναι ενάντια στην επιβολή οποιονδήποτε προστίμων στους Δήμους.
 • Αποτελεί βασικό ζητούμενο από το νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων η επίτευξη των παρακάτω στόχων: προστασία του περιβάλλοντος, το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τους Δήμους , η ενίσχυση της ανταποδοτικότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση, ο κ. Πατούλης είπε πως «η  ΚΕΔΕ συμμετέχει στο διάλογο», αλλά όπως σημείωσε  «δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη να πούμε τι πρέπει να ψηφισθεί. Είμαστε σαφέστατα υπέρ της εντατικής ανακύκλωσης, αρκεί να μη μας χρεώσουν τα λειτουργικά κόστη».

 

Τέλος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε ότι στο άμεσο μέλλον θα διεξαχθεί συνέδριο όπου θα κατατεθούν οι προτάσεις της Αυτοδιοίκησης πάνω στο σημαντικό αυτό θέμα που αφορά την καθημερινότητα όλων των πολιτών.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

Πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Τετ, 12/10/2014 - 18:42

Δημιουργείται Αμφικτυονία Αρχαίων Δήμων με τη σύμπραξη προσωπικοτήτων από Ελλάδα και εξωτερικό

Την ίδρυση Αμφικτυονίας Αρχαίων Δήμων της χώρας με έδρα το Μαραθώνα και πρώτο στόχο τη διεκδίκηση της επιστροφής των κλεμμένων Γλυπτών του Παρθενώνα μέσα από ένα διεθνή οδοιπορικό και συνεργασίες με σημαντικές προσωπικότητες και οργανώσεις που έχουν ταχθεί υπέρ της επιστροφής τους, ανακοίνωσαν σήμερα το απόγευμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Μαραθώνα και επικεφαλής των Διεθνών Δημοσίων Σχέσεων της ΚΕΔΕ Ηλίας Ψηνάκης και ο αδελφός της Μελίνας Μερκούρη, Σπύρος Μερκούρης.
«Η σκέψη για την ανάληψη πρωτοβουλίας από την Αυτοδιοίκηση για την επιστροφή των Γλυπτών, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ξεκίνησε με συζήτηση με τον συνάδελφό μου Ηλία Ψηνάκη. Μετά από εισήγησή μου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ αποφάσισε ομόφωνα να αναλάβει ο κ. Ψηνάκης για λογαριασμό της ΚΕΔΕ, μέσω του Γραφείου Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων αυτό το μεγαλεπήβολο οδοιπορικό για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, θεωρώντας τον ως το κατάλληλο πρόσωπο. Ως ΚΕΔΕ πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία, διότι πιστεύουμε ότι η Ένωση δεν μπορεί να είναι μόνο συνδικαλιστικός φορέας, αλλά και φορέας ανάδειξης και προβολής του πολιτισμού και της ιστορίας της χώρας μας. Θεωρούμε ότι είναι μια δύσκολη, αλλά ωραία προσπάθεια, που ξεκινά με τη συνένωση δήμων που έχουν ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά κατά αρχήν και στη συνέχεια θα επιδιώξουμε να ενταχθούν και πόλεις από όλη την Ευρώπη.
Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκινά «από τα κάτω» και στόχος μας είναι να ενώσουμε τους πολίτες της Ευρώπης αλλά και προσωπικότητες με διεθνές κύρος για ευοδωθεί η προσπάθεια. Ξεκινάμε από σήμερα και πιστεύουμε ότι θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο τέλος του οδοιπορικού μας γιατί επιτέλους τα Γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν στη φυσική τους θέση και γιατί έχουμε μαζί μας μεταξύ των άλλον και τον Σπύρο Μερκούρη, που συνδέεται με την προσπάθεια της Μελίνας για την επιστροφή των Μαρμάρων στον Παρθενώνα».
¨Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψηνάκης η πρωτοβουλία αυτή είναι απόρροια πολλών συσκέψεων συζητήσεων και σχεδίων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με πολύ σπουδαίες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες διεθνείς προσωπικότητες αγαπάνε την Ελλάδα και θέλουν να βοηθήσουν με όλα τα μέσα» τόνισε.
Πρώτη κίνηση, λοιπόν, όπως ανακοινώθηκε είναι η δημιουργία της Αμφικτυονίας Αρχαίων Δήμων, με έδρα το Μαραθώνα, για την ιστορική ακρίβεια των οποίων θα ζητηθεί η συνδρομή των υπουργείων Πολιτισμού, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Ακαδημίας Αθηνών. Σκοπός της Αμφικτυονίας, τόνισε ο κ. Ψηνάκης, είναι η προστασία, η διεκδίκηση και η διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» με πρώτο στόχο την επιστροφή των κλεμμένων Γλυπτών του Παρθενώνα. Επίσης στους σκοπούς της είναι και η στήριξη του τουρισμού και ήδη έχουν γίνει συσκέψεις και σύντομα θα ανακοινωθεί μαζί με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη Μνημόνιο Συνεργασίας για την στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας.
Ο Σπύρος Μερκούρης, χαιρέτησε την προσπάθεια της Αυτοδιοίκησης και εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει η πρωτοβουλία αυτή να κινητοποιήσει και τις 19 επιτροπές που είχαν συσταθεί σε διεθνές επίπεδο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Παράταση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών των Δήμων ζητά η ΚΕΔΕ

Τετ, 12/10/2014 - 13:23

Την παράταση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των πρώην κρατικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών που έχουν μεταφερθεί στην αρμοδιότητα των δήμων της χώρας μέχρι 30 Ιουνίου 2016 ζητά η ΚΕΔΕ.
΄Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ήδη η ΚΕΔΕ, από τον Ιούλιο, έχει ζητήσει την προώθηση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, υπογραμμίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πατούλης, σήμερα 1.140 παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, η πλειοψηφία των οποίων μάλιστα συμμετέχουν στα προγράμματα του ΕΣΠΑ μέσω της Δράσης Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής, κινδυνεύουν να τεθούν εκτός λειτουργίας καθώς οι υφιστάμενες άδειες λειτουργίας τους λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου.
Και αυτό, όπως διευκρίνισε, δεν συμβαίνει με ευθύνη των δήμων, καθώς η ίδια η πολιτεία μέχρι τώρα δεν έχει μεριμνήσει να θεσμοθετήσει τους όρους ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των εν λόγω δομών που, σημειωτέον έχουν μεταφερθεί στους δήμους από το 2001!

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εσωτερικών πριν λίγες ημέρες απέστειλε σχέδιο ΚΥΑ για την αδειοδότηση, λειτουργία, τις τεχνικές προδιαγραφές και τους ειδικούς όρους καταλληλότητας και η ΚΕΔΕ ήδη το επεξεργάζεται για να καταθέσει εντός των ημερών τις θέσεις της.
Η ΚΕΔΕ θεωρεί ως απαράδεκτο και ασύμβατο με την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το φαινόμενο που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, η Αστυνομία να ζητά από τις διευθύνσεις των παιδικών σταθμών αναλυτικά στοιχεία νομιμότητας λειτουργίας καθώς και στοιχεία για τη νόμιμη απασχόληση του προσωπικού, μετά από καταγγελίες της Ένωσης Ιδιοκτητών Παιδικών Σταθμών. Όπως τονίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο ο έλεγχος νομιμότητας μπορεί να γίνει από τα θεσμοθετημένα όργανα της κρατικής διοίκησης και εν προκειμένω από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
«Η ΚΕΔΕ ζητά και πάλι από το υπουργείο Εσωτερικών την άμεση παράταση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των παιδικών σταθμών» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.
«Ούτε τα φιλοξενούμενα παιδιά στις δομές, ούτε οι εργαζόμενοι σε αυτές, ούτε και οι οικογένειές τους δεν μπορούν να βιώνουν φαινόμενα που δεν αντιστοιχούν στον σκοπό που επιτελούν οι δομές παιδικής φροντίδας. Η λύση πρέπει να είναι άμεση αφενός και αφετέρου πρέπει να αντιμετωπιστεί οριστικά το ζήτημα της λειτουργίας από τα αρμόδια υπουργεία» κατέληξε ο κ. Πατούλης.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης και ο Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης εγκαινίασαν το πρώτο ΚΕΠ Υγείας Βόρειας Ελλάδας στο Πανόραμα.

Τρί, 12/09/2014 - 14:02

Tο πρώτο ΚΕΠ Υγείας εκτός Αττικής ξεκίνησε τη λειτουργία του στο Πανόραμα, του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.Το Κέντρο Υγείας είναι το τρίτο από τα 14 που υλοποιούνται σε όλη τη χώρα από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), και η επίσημη έναρξη λειτουργίας του ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δημαρχείου Πυλαίας-Χορτιάτη.

 

«Οικοδεσπότες» στη σημαντική αυτή εκδήλωση ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., του ΕΔΔΥΠΠΥ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης και ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

 

Στη συνέντευξη παρευρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και του ιατρικού κόσμου, καθώς και Δημοτικοί Σύμβουλοι. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος της ΠΕΔ κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, οι Δήμαρχοι Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, Σιθωνίας Ιωάννης Τζίτζιος, Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος και Αμφίπολης Κώστας Μελίτος, καθώς και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Θανάσης Εξαδάκτυλος.

 

 

Να σημειωθεί ότι τα ΚΕΠ Υγείας θα παρέχουν στους πολίτες την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα Υγείας και Πρόληψης για προσυμπτωματικούς ελέγχους και θα τους ενημερώνουν για τις δυνατότητες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους. Στα πλαίσια του προγράμματος, γίνεται ολοκληρωμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για προσυμπτωματικό έλεγχο σε 7 θανάσιμα νοσήματα, βάσει των διεθνών πρωτοκόλλων screening που ορίζουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων. Μέσα στα KΕΠ δημιουργείται η Κάρτα Υγείας Πρόληψης του κάθε πολίτη που το επιθυμεί, προκειμένου να παρακολουθείται ο προσυμπτωματικός του έλεγχος. Ο έλεγχος αφορά συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες – στόχους του πληθυσμού για κάθε νόσημα ξεχωριστά. Από τον προσυμπτωματικό αυτό έλεγχο, οι πολίτες που θα ανιχνευθούν ως υψηλού κινδύνου, θα παραπεμφθούν στους θεράποντες γιατρούς τους για περαιτέρω έλεγχο.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Κ.Ε.Δ.Ε. και ΕΛ.ΤΑ. ενώνουν τις δυνάμεις τους, προς όφελος των Δήμων όλης της χώρας

Τρί, 12/09/2014 - 13:54

Υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ Κ.Ε.Δ.Ε και ΕΛ.ΤΑ. , με προϊόντα και υπηρεσίες προσανατολισμένες στις ανάγκες των Δήμων όλης της χώρας

Στην υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Κ.Ε.Δ.Ε. και των ΕΛ.ΤΑ. υπογράφηκε, από τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Γ. Πατούλη και τον Πρόεδρο των ΕΛ.ΤΑ. κ. Κ. Μελαχροινό.

Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι η ανάπτυξη πολλαπλών συνεργασιών μεταξύ ΕΛ.ΤΑ. και Κ.ΕΔ.Ε., με προϊόντα και υπηρεσίες που θα είναι προσανατολισμένες στις απαιτήσεις και στις ανάγκες των Δήμων όλης της χώρας.

Ανάμεσα στα προϊόντα και υπηρεσίες που μπορούν να αναπτυχθούν μέσα από τη συνεργασία των δύο πλευρών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
• Η εκτέλεση εργασιών Κ.Ε.Π. σε όλα τα καταστήματα των ΕΛ.ΤΑ. , κατ’ εντολή και για λογαριασμό των Δήμων.
• Η αντιμετώπιση της τοπικής ανεργίας , όπου τα ΕΛ.ΤΑ. θα μπορούν να προσλαμβάνουν εργαζόμενους για να καλύπτουν εποχικές ανάγκες τους από Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις , στις οποίες συμμετέχει ή εποπτεύει κάθε Δήμος.
• Η υπηρεσία Δημοτικού Ταχυδρόμου , όπου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των Δήμων θα μπορούν να αναλάβουν τα ΕΛ.ΤΑ. υπηρεσίες mail room με πλήρως καθετοποιημένη λειτουργική διαδικασία , με δυνατότητα ψηφιακής επεξεργασίας και αρχειοθέτησης των επιστολών, εγγράφων κλπ και με διασφαλισμένη τη φυσική παράδοση από το «Δημοτικό Ταχυδρόμο».
• Την παραγωγή δημοτικού γραμματοσήμου και βιβλίων με την ιστορία του κάθε Δήμου, κλπ.
• Την σύναψη εμπορικών συμφωνιών- πλαίσιο, παρέχοντας τη μέγιστη δυνατή έκπτωση και τη βέλτιστη παροχή όλων των ταχυδρομικών υπηρεσιών και προϊόντων, για το σύνολο των Δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων της χώρας.

Με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης έκανε την παρακάτω δήλωση :

« Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ενώνει τις δυνάμεις της με τα ΕΛ.ΤΑ. , τον Εθνικό Φορέα Παροχής Καθολικών Ταχυδρομικών Υπηρεσιών , με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο επωφελούς συνεργασίας και για τις δύο πλευρές, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των Δήμων και των κατοίκων τους σε όλη τη χώρα, με χαμηλό κόστος και υψηλή ποιότητα υπηρεσιών».
Ο Πρόεδρος των ΕΛ.ΤΑ. κ. Κ. Μελαχροινός δήλωσε για τη συμφωνία συνεργασίας:

«Στόχος των Ελληνικών Ταχυδρομείων είναι να συνάπτουν στρατηγικές συνεργασίες κοινωνικής σημασίας. Η ΚΕΔΕ είναι ένας φορέας με πολυποίκιλες δράσεις, που αφορούν εκατομμύρια συμπολίτες μας και ενώνοντας τις δυνάμεις μας δημιουργούμε ένα νέο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών, πάντα με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη και του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψηνάκη την Τετάρτη για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Τρί, 12/09/2014 - 09:47

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και  ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψηνάκης σας καλούν σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, στις 16.00 στα γραφεία της ΚΕΔΕ (Γενναδίου 8 & Ακαδημίας 65).

Θέμα της συνέντευξης Τύπου είναι η πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ και της Αμφικτυονίας Ιστορικών Δήμων της χώρας για τη δραστηριοποίησή τους με στόχο την  επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνεδρίαση ΔΣ ΚΕΔΕ την Τετάρτη για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση

Δευ, 12/08/2014 - 15:13

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ συνεδριάζει την Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου και ώρα 11.00 στα γραφεία της, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και την ανακύκλωση σε ολόκληρη τη χώρα με ιδιαίτερη αναφορά στην Περιφέρεια Αττικής.

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνάντηση Αντιπροσωπείας της Κ.Ε.Δ.Ε. με αρχηγούς κομμάτων, ενόψει της ψήφισης του νέου Προϋπολογισμού

Σάβ, 12/06/2014 - 18:29

Αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε., αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Γ. Πατούλη, τους  Αντιπροέδρους Δ. Καφαντάρη & Γ. Καραγιάννη, το Γ.Γ. Γ. Μουράτογλου  το  μέλος του Δ.Σ. Δ. Μπίρμπα  καθώς και τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου, πραγματοποίησε σήμερα σειρά επαφών με αρχηγούς κι εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων , με σκοπό να παρουσιάσει τις θέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε. ενόψει της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού , καθώς και μια σειρά ακόμη οικονομικά ζητήματα που αφορούν τους Δήμους.

Συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε.  συναντήθηκε :

 • Με τον Υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη (λόγω του ιδιαίτερα βεβαρυμένου πολιτικού προγράμματος του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Α. Σαμαρά).
 • Με τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη (στη συνάντηση παρευρίσκοντο και οι βουλευτές Μ. Γιαννικάκη και Γ. Αμοιρίδης)
 • Με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη μεταξύ άλλων από τους βουλευτές Θ. Δρίτσα και Ο. Γεροβασίλη
 • Με αντιπροσωπεία των ΑΝ.ΕΛ. αποτελούμενη από τους βουλευτές Τ. Κουίκ και Σ. Σουλίδου 
 • Με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Κ.Κ.Ε. Θ. Παφίλη

Η αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε. είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει και στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ε. Μειμαράκη τις θέσεις της , ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Κτίριο του Εθνικού Κοινοβουλίου, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με βουλευτές όλων των κομμάτων.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Ενωμένη η Αυτοδιοίκηση διεκδικεί λύσεις και χρήματα για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της χώρας

Παρ, 12/05/2014 - 16:47

Κοινή συνεδρίαση πραγματοποίησαν σήμερα, μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και τα προεδρεία των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων της χώρας, ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2015.

Σκοπός της κοινής αυτής συνεδρίασης ήταν να διατυπωθεί το κοινό  πλαίσιο θέσεων και οικονομικών αιτημάτων,  που με ενότητα και αποφασιστικότητα, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε,  θα διεκδικήσει η Αυτοδιοίκηση της χώρας από την κεντρική κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δήμων. Θέσεις και αιτήματα, τα οποία αύριο, Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, θα τεθούν υπόψη όλων των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων, με διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Γ. Πατούλη, στη Βουλή.

«Το ζήτημα της χρηματοδότησης της Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού από την Πολιτεία αφορά την ίδια τη βιωσιμότητα των δήμων» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, κατά την ομιλία του τονίζοντας παράλληλα την αποφασιστική σημασία που έχει στη συγκεκριμένη συγκυρία η ύπαρξη ενός  ισχυρού και διεκδικητικού αυτοδιοικητικού κοινού μετώπου μεταξύ της ΚΕΔΕ και των ΠΕΔ όλης της χώρας για να επιτευχθεί αυτό.

Αναφερόμενος ο κ. Πατούλης στη δεινή οικονομική κατάσταση των δήμων  και τις προβλέψεις του προϋπολογισμού σημείωσε ότι οι περικοπές που έχουν υποστεί οι πόροι της Αυτοδιοίκησης τα προηγούμενα χρόνια έχει ξεπεράσει το 60%, ενώ σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015, οι ΟΤΑ σηκώνουν  και πάλι το κύριο βάρος της επίτευξης του «εθνικού στόχου» για δημιουργία πλεονάσματος καθώς θα προσφέρουν 863 εκατ. ευρώ πλεόνασμα, όταν η υπόλοιπη γενική κυβέρνηση υπολογίζεται ότι θα παρουσιάσει έλλειμμα ύψους 1.323 εκ. ευρώ!

«Εμείς είμαστε αυτοί, υπογράμμισε, που θα κληθούμε για μια ακόμη χρονιά, να πληρώσουμε με νέες περικοπές το λογαριασμό του νοικοκυρέματος του Κράτους, την ώρα που άλλοι φορείς της κεντρικής κυβέρνησης θα ξακολουθήσουν να λειτουργούν υπό καθεστώς ανοχής, δημιουργώντας εκ νέου ελλείμματα.

Ουσιαστικά, η Κεντρική Εξουσία αντί να επιβραβεύει τους Δήμους για τη θετική τους συνεισφορά όλα αυτά τα χρόνια στο πλεόνασμα, στην ουσία τους τιμωρεί, κι αφήνει ανέγγιχτους αυτούς που εξακολουθούν να μας φορτώνουν με νέα βάρη.  Αυτή η κατάσταση πρέπει να τερματιστεί. Δεν πρέπει να περάσει αυτό που προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2015.

Δεν μπορεί και την επόμενη χρονιά να μας μειώσουν κατά 6% τα έσοδα  από τις κρατικές επιχορηγήσεις,  δεν αντέχουμε νέες περικοπές. Δεν είναι ανεκτή πλέον η διαχρονική  ασυνέπεια του Κράτους απέναντί μας. Δεν είναι δυνατόν από τη μια να μας έχουν φορτώσει με δεκάδες νέες αρμοδιότητες, εφαρμόζοντας τον Καλλικράτη, κι από την άλλη να μην μας αποδίδουν τουλάχιστον αυτά που προβλέπονταν για την εφαρμογή του. Γιατί η πραγματικότητα είναι πως την επόμενη χρονιά, τα ποσά που θα αποδοθούν στους Δήμους, υπολείπονται σημαντικά , τουλάχιστον κατά 50%,  από τα έσοδα που θα έπρεπε να τους αποδοθούν με βάση τις προβλέψεις του Ν.3852/2010».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ξεκαθάρισε ακόμη ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει άλλο με την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού. Πρέπει να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Αυτοδιοίκηση ότι είχε να δώσει το έδωσε .Τώρα ήρθε η ώρα να πάρει πίσω αυτό που της αναλογεί. Για το λόγο αυτό έχουμε ετοιμάσει ένα πρώτο πλαίσιο που περιλαμβάνει τις προτάσεις μας προς την Πολιτεία.Ένα πλαίσιο αιτημάτων που θα αποκαταστήσουν την αδικία που συντελείται εδώ και χρόνια.

Στα αιτήματα μας αυτά, περιλαμβάνονται:

 1. 1.    Η απαίτησή μας για συμμετοχή των Δήμων,  ως ποσοστό και ως ποσό,   στην αύξηση των προβλεπόμενων εσόδων του Κράτους από τους φόρους  που αποτελούν το «χρηματοδοτικό καλάθι» των ΚΑΠ, όπως ορίζει ο Ν. 3852/2010
 2. 2.    Η συμμετοχή των Δήμων στα έσοδα από Π.Ο.Ε. , η οποία σήμερα είναι μηδενική)
 3. 3.    Η ουσιαστική αύξηση του μεριδίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προτεραιότητα σε μικρούς και ορεινούς Δήμους που δεν διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια.
 4. 4.    Η απαίτηση για  διάθεση 2 δις € από το νέο Ε.Σ.Π.Α., για τη δημιουργία Επιχειρησιακού Προγράμματος για τους Δήμους με τελικούς δικαιούχους τους Δήμους και ενδιάμεσους φορείς διαχείρισης την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και τους Δήμους με διαχειριστική επάρκεια.
 5. 5.    Η απόδοση στους δήμους των αναγκαίων πόρων για τη συντήρηση και λειτουργία των μεταφερόμενων δομών
 6. 6.    Η συνέχιση της χρηματοδότησης κρίσιμων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, όπως το Βοήθεια στο Σπίτι.
 7. 7.    Να επανέλθει το ποσοστό κατανομής εσόδων του «Πράσινου Ταμείου» στους δήμους από 2,5% που είναι σήμερα, στο αρχικό 10%, κυρίως για έργα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής. 
 8. 8.    Να μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο ύψος του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
 9. 9.    Να καλυφθούν οι οικονομικές απώλειες των δήμων λόγω της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας και της κάλυψης δαπανών από φθορές λόγω της κατάργησης των Σχολικών Φυλάκων.
 10. 10.         Nα διατηρηθεί το ειδικό φορολογικό καθεστώς του μειωμένου Φ.Π.Α. σε περιοχές της Ελλάδος, όπως αυτές αναφέρονται στο άρθρο 120 της 92/77/ΕΟΚ , Ευρωπαϊκής Οδηγίας του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 1992, με την οποία προβλέπονται εξαιρέσεις στους κανόνες εφαρμογής ορισμένων ποσοστών Φ.Π.Α. σε απομακρυσμένες περιοχές ή περιοχές ιδιαίτερης γεωγραφικής θέσης, με στόχο να ληφθεί υπόψη η μοναδικότητα της γεωγραφικής τους θέσης και να εξασφαλισθεί η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των μεταφορών
 11. 11.         Να υπάρξει πρόβλεψη πίστωσης στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2015 για:

-                    Την πρόσληψη ειδικών γραμματέων σε όλους τους Δήμους.

-                    Την πρόσληψη ειδικών συνεργατών, ειδικών συμβούλων σε αριθμό αντίστοιχο με αυτό των αντιδημάρχων και ιδιαιτέρων γραμματέων.

-                    Την κάλυψη εξόδων παράστασης για όλους τους αντιδημάρχους.

-                    Την κάλυψη εξόδων μετακίνησης των δημοτικών συμβούλων σε Καλλικρατικούς Δήμους.

Το κόστος για την κάλυψη των συγκεκριμένων δαπανών δεν θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. €, ετησίως , αλλά το όφελος που θα προκύψει για την Αυτοδιοίκηση θα είναι πολλαπλάσιο».

 

 Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΕ Γ.ΠΑΤΟΥΛΗ

 

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνάντηση του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη, με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης & Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο

Παρ, 12/05/2014 - 16:38

Αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε., αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Γ. Πατούλη, τον Αντιπρόεδρο Δ. Καφαντάρη, τα μέλη του Δ.Σ. Α. Κοιμήση και Σ. Δανιηλίδη καθώς και τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου, συναντήθηκε σήμερα με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο. Στη συνάντηση μετείχαν επίσης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και οι κ.κ. Π. Ρήγας , Γ.Γ. της Κ.Ο. του κόμματος, Δ. Καρύδης εκπρόσωπος Τύπου και Γ. Ιωαννίδης, Γ.Γ. Υπουργείου Εσωτερικών .

 

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των επαφών που κάνει το Προεδρείο της Κ.Ε.Δ.Ε. με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων της Βουλής, προκειμένου να τους ενημερώσει για το ζήτημα της χρηματοδότησης των Δήμων, ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2015, καθώς και μια σειρά ακόμη οικονομικά ζητήματα που αφορούν τους Δήμους.

 

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. παρουσίασε στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με στοιχεία, τη θετική συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην επίτευξη του εθνικού στόχου για δημιουργία οικονομικών πλεονασμάτων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μην υπάρξει πλέον καμία νέα περικοπή πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιπλέον, ζήτησε εκ μέρους της Κ.Ε.Δ.Ε. τη στήριξη του για την προώθηση λύσεων σε μια σειρά από σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση, όπως η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού, η δημιουργία ειδικού προγράμματος από το ΕΣΠΑ με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν έργα Δήμων , κλπ.

 

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος αναγνώρισε τη θετική συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας και υποσχέθηκε να στηρίξει το δίκαιο αίτημα της Κ.Ε.Δ.Ε. που αφορά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων καθώς και τη δημιουργία ειδικού προγράμματος για τους Δήμους από το ΕΣΠΑ.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνάντηση αντιπροσωπείας της Κ.Ε.Δ.Ε. με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γ. Πατούλη, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χ. Σταικούρα

Παρ, 12/05/2014 - 11:35

Αντικείμενο της συνάντησης τα οικονομικά των Δήμων, ενόψει της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού.

 

Αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε., αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Γ. Πατούλη, τους Αντιπροέδρους Δ. Καφαντάρη και Γ. Καραγιάννη, τον Γ.Γ. Γ. Μουράτογλου , τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Α. Καστρινό , τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Α. Κοιμήση, Δ. Μπίρμπα και Γ. Ιωακειμίδη  , καθώς και ο Δήμαρχος Σιθωνίας Ι. Τζίτζιος συναντήθηκε σήμερα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χ. Σταικούρα.

 

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η χρηματοδότηση των Δήμων, ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2015, καθώς και μια σειρά ακόμη οικονομικά ζητήματα που αφορούν τους Δήμους.

 

Από τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη τέθηκε αρχικά το ζήτημα που έχει προκύψει για το 2014,  σχετικά δηλαδή με την επίτευξη του δημοσιονομικού πλεονάσματος από πλευράς Αυτοδιοίκησης, που είχε οριστεί ως στόχος από την Κυβέρνηση. Επισήμανε πως αν και η Αυτοδιοίκηση ανταποκρίθηκε στην υποχρέωση της να πετύχει πλεόνασμα και το 2014, ο αριθμητικός στόχος που είχε τεθεί εξαρχής ήταν υπερβολικός. Γι αυτό και η Αυτοδιοίκηση δεν αποδέχεται να επιβαρυνθεί επιπλέον με το ποσό των 125 εκ. ευρώ, το οποίο «λείπει» από το πλεόνασμα αυτό.  Η κυβέρνηση οφείλει να αναζητήσει τα χρήματα αυτά από άλλες πηγές, κι όχι  από τους Δήμους.

 

Στο αίτημα αυτό ανταποκρίθηκε θετικά ο Αναπληρωτής Υπουργός αφού δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να αφαιρεθεί από τους πόρους των Ο.Τ.Α. το 2015. Τα μόνα χρήματα που ουσιαστικά θα αφαιρεθούν από τους Κ.Α.Π. της επόμενης χρονιάς, είναι αυτά που αφορούν τη χρηματοδότηση αρμοδιοτήτων, όπως η μεταφορά των μαθητών , που μεταβιβάστηκε στις Περιφέρειες.

 

Στην ίδια συνάντηση αποφασίστηκε να δημιουργηθεί Επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους της Κ.Ε.Δ.Ε., του Υπ. Εσωτερικών και του Υπ. Οικονομικών, για να αναζητηθεί λύση στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων. Η Επιτροπή αυτή καταρχήν θα καταγράψει το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν δημιουργηθεί ως το τέλος του 2011, κι αφού αποτυπωθεί το ακριβές μέγεθος, στη συνέχεια θα αναζητηθεί τρόπος αποπληρωμής από αδιάθετα κονδύλια που ήδη υπάρχουν.

 

Τέλος, τέθηκε από τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. το ζήτημα της σταδιακής αποπληρωμής των οφειλών σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία που έχουν οι Δήμοι, αλλά και τα Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις που απορροφήθηκαν από αυτούς. Το αίτημα των Δήμων είναι η αποπληρωμή να γίνεται σε ετήσια βάση, με παρακράτηση ποσοστού ως 5% των Κ.Α.Π., με ταυτόχρονη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας . Η συγκεκριμένη πρόταση των Δήμων εξετάζεται θετικά από το Υπουργείο Οικονομικών και Εσωτερικών και σύντομα θα υπάρξει οριστική κατάληξη.

 

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης έκανε την παρακάτω δήλωση:

 

« Στη σημερινή συνάντηση με τον Αν. Υπουργό Οικονομικών ξεκαθαρίσαμε ότι το 2015 δεν θα υπάρξει καμία επιπλέον περικοπή πόρων της Αυτοδιοίκησης, πέραν αυτών που καλύπτουν αρμοδιότητες μας που πλέον μεταφέρθηκαν αλλού. Από κει και πέρα, πιέζουμε την Πολιτεία να δώσει λύση στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων καθώς και να δεχθεί τη σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία μέσω των Κ.Α.Π. , με ανώτατο κατά έτος όριο το 5%.

Η Αυτοδιοίκηση έχει συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη δημοσιονομικών πλεονασμάτων , σε αντίθεση με τους υπόλοιπους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης . Απαιτούμε από την Πολιτεία να κάνει το χρέος της, γιατί οφείλει έμπρακτα να αναγνωρίσει τη θετική μας συνεισφορά στην επίτευξη του εθνικού στόχου.»

 

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Κοινή συνεδρίαση ΚΕΔΕ – ΠΕΔ την Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, στις 12.30, στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» με θέμα Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κρατικός Προϋπολογισμός 2015

Τετ, 12/03/2014 - 12:43

Θα προηγηθεί στις 10.00 συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ

 

 

 

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο κρατικός προϋπολογισμός του 2015 είναι το θέμα κοινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και των Προεδρείων των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων της χώρας, την Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου και ώρα 12.30, στην Αθήνα (ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ»), ενόψει της συζήτησης και ψήφισής του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι αιρετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης της χώρας αναμένεται να διατυπώσουν τις τελικές θέσεις για τον Προϋπολογισμό του 2015 .

Μάλιστα όπως έχει ήδη επισημανθεί πρόσφατα και από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, όπου διατυπώθηκαν καταρχήν οι προτάσεις και οι θέσεις της Αυτοδιοίκησης, η συζήτηση και οι τελικές προτάσεις που θα κατατεθούν θα γίνουν  στη βάση της διαπίστωσης ότι οι δήμοι της χώρας έχουν συμβάλει όσο κανένας άλλος φορέας της Γενικής Κυβέρνησης στη δημοσιονομική σταθερότητα και τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, παρά τις τεράστιες περικοπές των πόρων της, στηρίζοντας ταυτόχρονα, με κάθε τρόπο, τις χειμαζόμενες τοπικές κοινωνίες.

Ως  εκ τούτου έχει ξεπεραστεί κάθε όριο αντοχής και τόσο  κυβέρνηση όσο και τα πολιτικά κόμματα πρέπει να αναγνωρίσουν την ανάγκη ο προϋπολογισμός του 2015 και το νέο ΕΣΠΑ να στηρίξουν ουσιαστικά τους δήμους της χώρας και τις τοπικές κοινωνίες.

 

Οι τελικές θέσεις, που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Παρασκευής θα επιδοθούν το Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου, στο πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή.

 

Τέλος να σημειωθεί ότι την Παρασκευή, πριν τη κοινή συνεδρίαση του ΚΕΔΕ –ΠΕΔ , στις 10.00 θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, στα γραφεία της Ένωσης.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι:

 • Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ επί του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΚΑ, «Ενίσχυση της Ανακύκλωσης και βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων»
 • Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης «Διαχείριση –Έλεγχος και Εφαρμογή Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020».

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Επιστολή του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. στον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά για το ειδικό φορολογικό καθεστώς, που ισχύει σήμερα σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές

Τετ, 12/03/2014 - 12:38

Επιστολή απέστειλε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, για να του μεταφέρει την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Ένωσης, που πάρθηκε στη συνεδρίαση της 29ης Νοεμβρίου 2014, σχετικά με το ειδικό φορολογικό καθεστώς που ισχύει σήμερα σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας.

 

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι :

 

« Το  ειδικό φορολογικό καθεστώς προβλέφθηκε από την Ελληνική Πολιτεία με σκοπό να αντισταθμίσει ως ένα βαθμό τις δυσκολίες στην καθημερινότητα των κατοίκων και το ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες , που ζουν και δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές.

 

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Οδηγία 92/77/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 1992, στο άρθρο 120 προβλέπει εξαιρέσεις στην εφαρμογή του κοινού συστήματος του ΦΠΑ στα κράτη – μέλη.  Για τις εξαιρέσεις αυτές έχει τοποθετηθεί θετικά και ο αρμόδιος πρώην Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κ. Olli Rehn. Ενώ σημειώνουμε η Οδηγία έχει εγκριθεί από όλα τα κράτη μέλη , με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών.

 

Η πρόταση των δανειστών να καταργηθεί το ειδικό φορολογικό καθεστώς  που ισχύει σήμερα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία. Επίσης, προτείνεται σε μια χρονική περίοδο όπου έχει επέλθει σημαντική περικοπή ευρωπαϊκών πόρων για την εκτέλεση βασικών έργων υποδομής στις περιοχές αυτές, ενώ και το δημοσιονομικό όφελος θα είναι αμελητέο» .

 

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. μετέφερε μέσω της επιστολής στον Πρωθυπουργό την απόφαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. με την οποία του ζητά να απορρίψει το παράλογο αίτημα αλλαγής του καθεστώτος μειωμένου Φ.Π.Α. που ισχύει σήμερα σε συγκεκριμένες περιοχές της Πατρίδας μας, τονίζοντας ότι πρόκειται για ζήτημα εθνικής επιβίωσης η διατήρησή του κι όχι προνόμιο, όπως λανθασμένα κάποιοι θεωρούν.

 

Στην απόφαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. αναφέρονται τα παρακάτω:

 

“Το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει τη διατήρηση του μειωμένου Φ.Π.Α. σε περιοχές της Ελλάδος, όπως αυτές αναφέρονται στο άρθρο 120 της ανωτέρω Ευρωπαϊκής Οδηγίας, με την οποία προβλέπονται εξαιρέσεις στους κανόνες εφαρμογής ορισμένων ποσοστών Φ.Π.Α. σε απομακρυσμένες περιοχές ή περιοχές ιδιαίτερης γεωγραφικής θέσης, με στόχο να ληφθεί υπόψη η μοναδικότητα της γεωγραφικής τους θέσης και να εξασφαλισθεί η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των μεταφορών, σύμφωνα με τη θετική απάντηση του αρμόδιου πρώην Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε.  Olli Rehn”.

 

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σελίδες

Back to Top