ped-in.gr

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων

Κ.Ε.Δ.Ε. - Δελτία Τύπου

Subscribe to Ροή Κ.Ε.Δ.Ε. - Δελτία Τύπου
Ενημερώθηκε: πριν από 1 ώρα 13 λεπτά

Δήλωση Προέδρου Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη: Με κοινό μέτωπο Δήμων και Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. θα ανατρέψουμε μια πολιτική που βάζει ταφόπλακα στην Αυτοδιοίκηση

Δευ, 05/22/2017 - 12:37

Mε αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους Δήμους της χώρας, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γ. Πατούλης έκανε την παρακάτω δήλωση:

Οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. πληρώνουν κι αυτοί τις συνέπειες μιας αναποτελεσματικής πολιτικής που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια, η οποία δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων και των τοπικών μας κοινωνιών, αλλά ταυτόχρονα κάνει μέρα με τη μέρα ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή των εργαζομένων.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη μετά την ψήφιση από την Κυβέρνηση του 4ου Μνημονίου. Πλέον οι Δήμοι καλούνται να λειτουργήσουν με ακόμη λιγότερα χρήματα κι ακόμη λιγότερο προσωπικό.

Η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών δεν τόλμησε να αρθρώσει ούτε μια λέξη διαφωνίας απέναντι σε ένα πρόγραμμα που υποχρεώνει τους Δήμους να λειτουργήσουν με μειωμένους κατά 35% πόρους. Με ακόμη λιγότερο αριθμό εργαζομένων, αφού δεν θα επιτραπεί καμία νέα πρόσληψη μόνιμου προσωπικού τα επόμενα χρόνια. Αλλά και με εξωπραγματικά πλεονάσματα που καθιστούν αδύνατη την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών μας.

Ενώ όσο δεν δίνεται μια συνταγματικά νόμιμη λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων, ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούν οι Δήμοι χωρίς το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών όπως η καθαριότητα, η συντήρηση του πρασίνου καθώς και κρίσιμων υποδομών των πόλεων μας.

Οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. και τα επόμενα χρόνια θα αναγκαστούν να εργάζονται με ακόμη χαμηλότερους μισθούς και το κυριότερο, θα αναγκαστεί μικρότερος αριθμός από αυτούς, αφού κάθε χρόνο που περνά αποχωρούν χιλιάδες εργαζόμενοι χωρίς να αναπληρώνεται η θέση τους, να σηκώσει το βάρος της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών.

Ο κ. Σκουρλέτης ήξερε το προηγούμενο διάστημα να εκφράζει δημόσια τη διαφωνία τους για μια σειρά από ζητήματα όπως η επένδυση στις Σκουριές, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, κλπ. Για την τραγική κατάσταση όμως που οδηγούνται οι Δήμοι μετά την ψήφιση του 4ου Μνημονίου δεν έβγαλε τσιμουδιά. Αυτό σημαίνει είτε ότι συμφωνεί με το περιεχόμενο του, είτε ότι αδιαφορεί για την Αυτοδιοίκηση και9 τους εργαζόμενους στους Δήμους.

Ότι κι αν ισχύει, εμείς θα ανατρέψουμε την αδιέξοδη πολιτική του.

Θα δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους μας και θα διεκδικήσουμε να προχωρήσει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση. Μια μεταρρύθμιση που θα θέτει ως προτεραιότητα τη διασφάλιση της οικονομικής και λειτουργικής αυτοτέλειας των Δήμων, αλλά και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων  μας.

Ο κ. Σκουρλέτης έχει μια επιλογή. Η θα συνεργαστεί μαζί μας, ή θα αναγκαστεί να παραιτηθεί.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, Email : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Επίσκεψη του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στο Δήμο Solna της Σουηδίας, μία πόλη-πρότυπο αυτοδιοικητικής λειτουργίας

Παρ, 05/19/2017 - 18:06

 

Γ. Πατούλης: Ο Δήμος Solna είναι μία πόλη που αποδεικνύει πολύ εύγλωττα την αναγκαιότητα οικονομικής και διοικητικής ανεξαρτησίας των Δήμων. Ελπίζουμε αυτές οι καλές πρακτικές να υιοθετηθούν άμεσα και στην Ελλάδα»

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Στοκχόλμη επισκέφθηκε την πόλη Solna, έναν όμορο Δήμο της Σουηδικής πρωτεύουσας, όπου το ελληνικό στοιχείο κυριαρχεί.

 

Ο κ. Πατούλης ενημερώθηκε για τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στο Δήμο Solna με εξαιρετικά αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών από τους ελληνικής καταγωγής Αντιδήμαρχο Αρ. Χρυσάφη και τον Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και Πρόεδρο του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών της Ευρώπης Γ. Κοντορίνη, ο οποίος συντόνισε τις επαφές του Προέδρου της ΚΕΔΕ με αυτοδιοικητικούς, επιχειρηματικούς και πολιτικούς παράγοντες της Σουηδίας.  Παρόντες  στη συνάντηση ήταν και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Sven Kinnander, καθώς και ο Έλληνας Πρέσβης στη Σουηδία Δ.Τουλούπας.

 

Ο Δήμος Solna αριθμεί περίπου 80.000 κατοίκους, μεταξύ των οποίων πολλοί Έλληνες που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά. Φιλοξενεί ένα από τα πιο φημισμένα και μεγαλύτερα Πανεπιστημιακά  νοσοκομεία της Σουηδίας το Καρολίνσκα,  αλλά και το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό στάδιο της χώρας, το Rasunda.

Θεωρείται μία πόλη- πρότυπο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας με δεδομένο ότι για 9 συναπτά έτη βραβεύεται ως ο πιο φιλόξενος Δήμος για τις επιχειρήσεις, οι οποίες αγγίζουν τις 10.000.

Όπως ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία της διοίκησης είναι η εφαρμογή του μοντέλου της φορολογικής αποκέντρωσης με δεδομένο ότι οι πολίτες αποδίδουν το 70% των φόρων στο κράτος και το υπόλοιπο 30%  στον Α’ και ‘Β  βαθμό Αυτοδιοίκησης απευθείας, χωρίς μεσάζοντες.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ιδιαίτερα χαμηλά είναι και τα ποσοστά ανεργίας, καθώς στις προτεραιότητες των τοπικών αρχών είναι η έμφαση στην επιμόρφωση των νέων ανθρώπων και η άμεση διασύνδεση τους με τον κόσμο του επιχειρείν.

Επιπρόσθετα κατά την παρουσίαση του άριστου τρόπου διοίκησης του Δήμου, ο κ. Πατούλης ενημερώθηκε και για τις επιτυχημένες και αποτελεσματικές πρακτικές ενσωμάτωσης των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό της πόλης.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον τρόπο της αυτοδιοικητικής λειτουργίας στο Δήμο Solna αλλά και γενικότερα της Σουηδίας. Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε να δρομολογηθεί διαδικασία ανταλλαγής δημοτικών υπαλλήλων από την Ελλάδα προς τη Σουηδία και αντίστροφο, με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την εμπέδωση βέλτιστων πρακτικών.

 

Σε δηλώσεις του επισήμανε τα εξής:

«Η Σουηδία αποτελεί μία χώρα-πρότυπο αυτοδιοικητικής λειτουργίας. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ο Δήμος Solna μία πόλη που αποδεικνύει πολύ εύγλωττα την αναγκαιότητα οικονομικής και διοικητικής ανεξαρτησίας των Δήμων καθώς και της εφαρμογής της φορολογικής αποκέντρωσης.  Επίσης διαπιστώνουμε πως όπου επικρατεί συναίνεση μεταξύ των κομμάτων και παρατάξεων για το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών , μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται και οι αναγκαίες αποφάσεις για την Αυτοδιοίκηση λαμβάνονται άμεσα.

Δυστυχώς η Ελλάδα στον τομέα αυτό είναι ακόμα πολύ πίσω. Ελπίζουμε και ευχόμαστε αυτές οι καλές πρακτικές που ακολουθούνται σε όλη την Ευρώπη να υιοθετηθούν άμεσα και στη χώρα μας. Οι Έλληνες δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας».

 

Στο περιθώριο της επίσκεψης του στη Στοκχόλμη ο κ. Πατούλης συναντήθηκε και με τον Κύπριο Πρέσβη στη Σουηδία Αν. Κακούρη με τον οποίο συζήτησαν για τους τρόπους ενίσχυσης των δεσμών των Ελληνοκυπρίων με τους Έλληνες ομογενείς, μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και μέσω πρωτοβουλιών με αναπτυξιακό πρόσημο, όπως είναι η ενίσχυση του Ιατρικού Τουρισμού.

 

 

 

Δήλωση Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη για την ψήφιση του 4ου Μνημονίου

Παρ, 05/19/2017 - 13:12

Η υπερψήφιση από το σύνολο της κοινοβουλευτικής  κυβερνητικής πλειοψηφίας του 4ου Μνημονίου, που περιλαμβάνει μέτρα που πλήττουν κυρίως τα χαμηλά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, αποδεικνύει ότι το μόνο που ενδιαφέρει τους 153 βουλευτές που το ψήφισαν, είναι η παραμονή τους στην εξουσία και τα προνόμια που η παραμονή αυτή εξασφαλίζει.

 

Η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία όχι μόνο δεν έσκισε το μνημόνιο, όπως υποσχόταν το 2015, αλλά ψήφισε ακόμη δυο.

 

Με μεγάλη ευκολία πέρασαν όλες τις «κόκκινες» γραμμές τους.

 

Γι αυτούς, ήταν «κόκκινη γραμμή» η μείωση του αφορολόγητου κάτω από τις 12000. Την ξεπέρασαν.

 

Ήταν «κόκκινη» γραμμή η χορήγηση της 13ης σύνταξης. Όχι μόνο δεν την έδωσαν, αλλά μείωσαν περαιτέρω τις συντάξεις.

 

Ήταν » κόκκινη»  γραμμή η μείωση των μισθών κάτω από τα 750 ευρώ. Τους έριξαν στα 400.

 

Με ευκολία περνούν τη μια κόκκινη γραμμή πίσω από την άλλη.

 

Τη μόνη «κόκκινη» γραμμή που δεν θα περάσουν, είναι αυτή της εξουσίας.

 

Γι αυτούς η εξουσία είναι αυτοσκοπός.

 

Για μας , η αντίσταση στα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν, είναι μονόδρομος.

 

Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ένα πρόγραμμα που δεν έχει ούτε ένα αναπτυξιακό μέτρο.

 

Ένα πρόγραμμα που αφαιρεί από την Αυτοδιοίκηση πάνω από 1,8 δις ευρώ.

Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς τοπική ανάπτυξη και με υποχρηματοδότηση των Δήμων.

 

Δεν μπορεί να υπάρξει αποκέντρωση και βελτίωση στη λειτουργία του Κράτους, χωρίς ουσιαστική οικονομική στήριξη της αυτοδιοίκησης.

 

Η Αυτοδιοίκηση ενωμένη θα διεκδικήσει να προχωρήσει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους.

 

Δεν θα αποδεχθούμε μια μεταρρύθμιση που δεν θα διασφαλίζει την οικονομική ανεξαρτησία και τη λειτουργική αυτοτέλεια των Δήμων μας.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Στην Ιθάκη στις 26 και 27 Μαΐου το Διεθνές Συνέδριο με θέμα τον Τουρισμό Υγείας, υπό τη διοργάνωση της ΚΕΔΕ και την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Παρ, 05/19/2017 - 12:51

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Ο Τουρισμός Υγείας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για την επερχόμενη δεκαετία»

 

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού να συμβάλλει ενεργά στην προσπάθεια ενίσχυσης του Ιατρικού Τουρισμού στη χώρα μας, η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το Δήμο Ιθάκης και την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών διοργανώνουν στην Ιθάκη, στις 26 και 27 Μαΐου 2017, Ειδικό Θεματικό Συνέδριο με θέμα: «Toυρισμός Υγείας: Μοχλός Ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας & Ανάδειξης της Ελλάδος σε κορυφαίο προορισμό, 12 μήνες το χρόνο».

 

Στο Συνέδριο που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλου, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν υπουργοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, Αιρετοί από τον Α’ και Β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης και κορυφαίες προσωπικότητες από το χώρο του Επιχειρείν, της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, της Υγείας και του Τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου :

 

 • Θα παρουσιαστούν τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ελλάδα για να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά του Τουρισμού Υγείας.
 • Θα αναδειχθεί η μεγάλη σημασία των συνεργασιών και των συνεργειών που πρέπει να αναπτυχθούν
 • Θα δοθεί έμφαση στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην διαμόρφωση του ανταγωνιστικού προφίλ και της διεθνούς προβολής των πακέτων ιατρικών υπηρεσιών τουρισμού και το όφελος που θα προκύψει για τις τοπικές κοινωνίες
 • Θα συζητηθούν τα ζητήματα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν από πλευράς Πολιτείας, προκειμένου να ενισχυθούν οι δυνατότητες ανάπτυξης της νέας αγοράς.

 

Με αφορμή τη διεξαγωγή του Συνεδρίου ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επισημαίνει τα εξής:

«Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση πως ο Τουρισμός Υγείας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για την επερχόμενη δεκαετία. Στο πλαίσιο αυτό η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού σε συνεργασία σημαντικές δυνάμεις από τον κλάδο της Υγείας και του Τουρισμού, επιχειρούν με σταθερά και ουσιαστικά βήματα , να τοποθετήσουν τη χώρα μας στο χάρτη της νέας αυτής αγοράς. Η Ελλάδα διαθέτει υψηλό επιστημονικό δυναμικό ενώ οι ιατρικές υπηρεσίες του τομέα Υγείας έχουν από τα πλέον υψηλά στάνταρντ παγκοσμίως. Τη σημαντική αυτή δυναμική η χώρα μας μπορεί και πρέπει να την αξιοποιήσει».

 

 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, Email : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Επαφές του Προέδρου της ΚΕΔΕ με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπα αλλά και με Έλληνες ιατρούς στη Στοκχόλμη

Παρ, 05/19/2017 - 12:08

Γ. Πατούλης: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση επενδύει σε όλους τους Έλληνες οι οποίοι μέσα από τη δραστηριοποίηση τους στο εξωτερικό στηρίζουν ουσιαστικά την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας μας»

Την ανάγκη συμπόρευσης του ελληνισμού της ομογένειας με την εκκλησία με στόχο την ενίσχυση των δεσμών με την μητέρα-πατρίδα, επισήμανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπα, κατά τη συνάντηση τους η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Πατούλη στη Στοκχόλμη.

Ειδικότερα συζητήθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους οι Έλληνες πολίτες εξαιτίας της κρίσης αλλά και οι τρόποι ενδυνάμωσης των σχέσεων με τους Έλληνες ομογενείς της Σουηδίας.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση επενδύει και στηρίζει έμπρακτα την ομογένεια η οποία, όπως τόνισε, σε όλο τον κόσμο δραστηριοποιείται ενεργά στην κατεύθυνση της προβολής της χώρας μας διεθνώς. «Οι Έλληνες του εξωτερικού αποτελούν τον ισχυρό μας σύμμαχο στην εθνική προσπάθεια για να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Στοκχόλμη, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ συναντήθηκε με τον κ. Stefan Lindgren, Πρόεδρο της Επιστημονικής Ιατρικής Ένωσης Σουηδίας η οποία διαμορφώνει το επιστημονικό πλαίσιο λειτουργίας του Σουηδικού υγειονομικού συστήματος καθώς και με ομάδα Ελλήνων γιατρών που δραστηριοποιούνται στη χώρα και συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Ιατρών.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε ο Ιατρικός Τουρισμός και ειδικότερα οι τρόποι ενίσχυσης του στην Ελλάδα προκειμένου να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ πρότεινε κατά τη συζήτηση, τη διοργάνωση μίας ημερίδας στην Ελλάδα με τη συμμετοχή των Ελλήνων γιατρών που ζουν και εργάζονται στη Σουηδία αλλά και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας και διεθνών εμπειριών επιστημονικού χαρακτήρα.

Σε δηλώσεις του επισήμανε τα εξής:

«Πιστεύουμε στην αναπτυξιακή δυναμική του Ιατρικού Τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με σημαντικές δυνάμεις από τον κλάδο της Υγείας και του Τουρισμού, επιχειρούν με σταθερά και ουσιαστικά βήματα , να τοποθετήσουν τη χώρα μας στο χάρτη της νέας αυτής αγοράς. Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τομέα αυτό και οφείλουμε να τα αξιοποιήσουμε. Μέσα από εποικοδομητικές συνέργειες θα εργαστούμε προκειμένου να μην χαθεί αυτή η δυναμική».

Στο περιθώριο της επίσκεψης του στη Στοκχόλμη ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στην εταιρεία περισυλλογής στερεών αποβλήτων, όπου ενημερώθηκε για τις σύγχρονες διαδικασίες διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ στη Διαρκή Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής για την εγκατάσταση κεραιοσυστημάτων

Πέμ, 05/18/2017 - 16:52

Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Βασική προτεραιότητά μας η προστασία της υγείας των πολιτών – Διεκδικούμε Εθνικό Σχεδιασμό για τη τοποθέτηση κεραιών  – Αναγκαίο οι δήμοι να έχουν καθοριστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων

«Κύριος γνώμονας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού είναι η  προστασία της υγείας των πολιτών, σε συνάρτηση με τις πραγματικές ανάγκες της τεχνολογίας και της καθημερινότητας των Δημοτών. Η ΚΕΔΕ διεκδικεί την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδιασμού προσδιορισμού της περιβαλλοντικής ανοχής κάθε Δήμου στην τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, στο οποίο οι Δήμοι θα έχουν καθοριστικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων από τις αρμόδιες Αρχές και όχι όπως γίνεται σήμερα». Στη σχετική δήλωση προχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με αφορμή τη χθεσινή κατάθεση των προτάσεων της ΚΕΔΕ στη Διαρκή Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής για την εγκατάσταση κεραιοσυστημάτων.

Οι θέσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, μετά από εξουσιοδότηση του Γ. Πατούλη κατατέθηκαν χθες στη Διαρκή Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής από τον Ν. Χιωτάκη μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Βουλή, ο Ν. Χιωτάκης υπογράμμισε ότι οι Δήμοι θα πρέπει έχουν ουσιαστικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων, προκειμένου να μην δημιουργούνται περιοχές έντασης τόσο σε αριθμό, όσο και στην ακτινοβολία που εκπέμπεται.

 

Ειδικότερα η ΚΕΔΕ προτείνει:

 1. Την  αλλαγή των υφιστάμενων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, στη χώρα μας από 31.5 V/m και 44,4 V/m, στις φασματικές περιοχές GSM 900 και DCS 1800 αντίστοιχα, σε 6 V/m για αμφότερες τις περιοχές (σε εναρμόνιση με τα ισχύοντα στη γείτονα χώρα Ιταλία), δηλαδή από το 70% και 60% των ορίων της ICNIRP (που προβλέπονται στο Ν3431/2006) να πάμε στο 14% αυτών των ορίων.  Ουσιαστικά δηλαδή στα κατώτερα, διεθνώς, ισχύοντα όρια.
 2. Την καθιέρωση μηχανισμών ελέγχου (τακτικών και έκτακτων) για το σύνολο των αδειοδοτούμενων ή και αυθαίρετων εγκαταστάσεων κινητής τηλεφωνίας, με φορείς το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, τον Δημόκριτο και τους Δήμους, δια μέσω πιστοποιημένων ειδικών επιστημόνων ή εργαστηρίων.
 3.    Την καθιέρωση αυστηρών ποινών για αυθαίρετες εγκαταστάσεις κινητής τηλεφωνίας και εξοντωτικά πρόστιμα και σοβαρές κυρώσεις για τις περιπτώσεις υπέρβασης, των επιτρεπόμενων ορίων και λοιπών παραβάσεων του αδειοδοτικού καθεστώτος και της κείμενης νομοθεσίας. Τα πρόστιμα να αποδίδονται στους δήμους, ως τέλη περιβαλλοντολογικής προστασίας.
 4. Την απάλειψη των παραγράφων 12, 13 και 16 του Άρθρου 30 του Ν4070/2012 (ΦΕΚ Α’ 82/10-04-2012) και των παραγράφων 4, 5 και 6 του Άρθρου 126 του Ν4249/2014 (ΦΕΚ Α 73/24-3-2014) και πρόβλεψη για υποχρεωτική ενημέρωση των οικείων Δήμων, προ της εγκατάστασης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ως και υποχρεωτική, αποφασιστική (όχι γνωμοδοτική), έγκριση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την Αιρετή Περιφέρεια που θα συνοδεύουν την κάθε αίτηση εγκατάστασης κεραιών.

Θεωρείται απαράδεκτη η διάταξη περί de facto πολεοδομικής έγκρισης, μετά από άπρακτη προθεσμία 2 μηνών από την κατάθεση των δικαιολογητικών στην οικεία Πολεοδομική Υπηρεσία.

 1. Ειδική μέριμνα για τους σταθμούς κινητής τηλεφωνίας, με την τοποθέτηση τους εκτός αστικού ιστού και απομάκρυνση των υφιστάμενων εντός τακτής προθεσμίας.
 2. Η ΚΕΔΕ προτείνει επίσης τη μέτρηση των επιπτώσεων στην υγεία  των πολιτών, από την έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, με τη καταγραφή και συνεκτίμηση όλων των αναλόγων υφισταμένων μελετών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με τη σύσταση ομάδας εργασίας ειδικών επιστημόνων, των Υπουργείων: Υγείας, Περιβάλλοντος, Υποδομών και δικτύων, Εσωτερικών, Πολυτεχνείου ή Πανεπιστημίου και ειδικευμένου Ινστιτούτου Δημόκριτος.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Κοινό μέτωπο αιρετών και εργαζομένων για την ανατροπή της αδιέξοδης κυβερνητικής πολιτικής που οδηγεί το λαό σε πλήρη φτωχοποίηση

Πέμ, 05/18/2017 - 16:09

Καλώ όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν με αποφάσεις τους τις κινητοποιήσεις των δημοτικών υπαλλήλων – Η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα το πρόβλημα των συμβασιούχων

 

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ – ΟΤΑ και ΠΟΠ – ΟΤΑ αντίστοιχα) ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η ΚΕΔΕ εκφράζει τη συμπαράστασή στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους και καλεί όλους τους δημάρχους να αναλάβουν πρωτοβουλία προκειμένου με αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν το προσεχές διάστημα.

«Αιρετοί Πρώτου Βαθμού και εργαζόμενοι διαμορφώνουν κοινό μέτωπο απέναντι στην αδιέξοδη κυβερνητική πολιτική που οδηγεί το λαό σε αδιέξοδο πλήρη φτωχοποίηση. Η Κυβέρνηση οφείλει να επιδείξει υπευθυνότητα και με σεβασμό στο Σύνταγμα της χώρας, να υλοποιήσει όλες εκείνες τις αναγκαίες ενέργειες που θα διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των δήμων, θα προστατεύσουν τα εργασιακά δικαιώματα των δημοτικών υπαλλήλων και θα βρουν τρόπο να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους συμβασιούχους με νόμιμες διαδικασίες. Είμαστε με το μέρος των συμβασιούχων και στόχος μας είναι να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους μέχρι τη λήξη της σύμβασής τους», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

O κ. Πατούλης τονίζει ότι τα αυξημένα προβλήματα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, αλλά και οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών απαιτούν «κοινό βηματισμό» της ΚΕΔΕ με τους εργαζόμενους. Αυτός ο κοινός βηματισμός έχει ως στόχο του τη βέλτιστη προάσπισης των συμφερόντων των πολιτών.

«Οφείλουμε να λειτουργήσουμε εθνικά πάνω από κόμματα και με σταθερό προσανατολισμό την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης, μέσω της αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων από το συγκεντρωτικό κράτος. Έτσι θα κερδίσουμε και το στοίχημα της εθνικής ανάπτυξης» τονίζει ο Γ. Πατούλης.

Να σημειωθεί ότι η ΠΟΕ ΟΤΑ έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία για το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη – 22 και 23 του μηνός, καθώς και αποχή από κάθε εργασία το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Η ΠΟΠ ΟΤΑ αποφάσισε αύριο Παρασκευή 19 Μαΐου στάση εργασίας από τις 10:00 π. μ. έως τη λήξη του ωραρίου με συγκέντρωση στις 11:00 π. μ. έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών και αποχή για το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Μαΐου.

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Στο Σουηδικό κοινοβούλιο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης. – Επίσκεψη στην Ελληνική Πολιτιστική Στέγη της Στοκχόλμης

Πέμ, 05/18/2017 - 13:04

Γ.Πατούλης: «Η Ελληνική Αυτοδιοίκηση επενδύει στη δύναμη της ομογένειας και θα συνεχίσει την ισχυροποίηση των σχέσεων με τον ελληνικό λαό»

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Στοκχόλμη όπου έχει σειρά επαφών με αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Σουηδίας και μέλη της ελληνικής ομογένειας, επισκέφθηκε  το Σουηδικό κοινοβούλιο, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης από τον Έλληνα βουλευτή Σουηδίας Σ. Δελλή.

Κατά την επίσκεψη στο κοινοβούλιο, το οποίο αριθμεί 349 βουλευτές, μαζί με τον κ. Πατούλη ήταν επίσης ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Solna και Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων αιρετών της Ευρώπης  Γ. Κοντορίνης, ο Πρόεδρος της Ελληνοσουηδικής Επιτροπής Φιλίας Lars Mejern Larsson και ο Έλληνας Πρέσβης στη Σουηδία Δ. Τουλούπας.

Στο περιθώριο της επίσκεψης συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τον ιατρικό τουρισμό, με τον κ. Πατούλη να επισημαίνει πως η ενίσχυση του μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βραχίονα ανάπτυξης για την Ελλάδα.

Με δεδομένο και την πληθώρα Ελλήνων ιατρών που δραστηριοποιούνται στη Σουηδία, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο να υποστηριχθεί το υψηλά εξειδικευμένο και άριστα καταρτισμένο επιστημονικό ιατρικό δυναμικό της χώρας μας.

«Ο ιατρικός τουρισμός μπορεί να γίνει πόλος προσέλκυσης της διεθνούς και ευρωπαϊκής ιατρικής κοινότητας και επισκεπτών, δημιουργώντας προϋποθέσεις για την ενίσχυση της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα ο κ. Πατούλης ενημερώθηκε από τον Έλληνα βουλευτή για τις προτεραιότητες που έχει θέσει το Σουηδικό κράτος με στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες, σημειώνοντας ότι ψηλά στην ατζέντα είναι η εκπαίδευση, η περίθαλψη αλλά και θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον.

Όπως ανέφερε ο κ. Δελλής παρακολουθεί στενά τα προβλήματα της χώρας που πηγάζουν από την κρίση και πολλά θέματα τα προβάλλει στο Σουηδικό κοινοβούλιο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στη Στοκχόλμη ο κ. Πατούλης επισκέφθηκε την  Ελληνική Πολιτιστική Στέγη, υπό την εποπτεία του οποίου λειτουργεί ελληνικό σχολείο με 400 μαθητές οι οποίοι διδάσκονται την ελληνική γλώσσα.

Κατά την επίσκεψη ο κ. Πατούλης είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη χορωδία «Ορφέας» του ιδρύματος αλλά και να συζητήσει με μέλη της Ελληνικής Κοινότητας για τους τρόπους περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων με την μητέρα-πατρίδα. Προηγήθηκε επίσκεψη και στην ελληνική κοινότητα της Βόρειας Στοκχόλμης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο Μ. Νικολαίδη.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

«Η ελληνική ομογένεια σε όλα τα μέρη του κόσμου αποδεικνύει συνεχώς  ότι η καρδιά της Ελλάδας χτυπά πιο δυνατά, έξω από τα μητρικά χώματα.

Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση πως οι απανταχού ομογενείς με την απεριόριστη αγάπη που τρέφουν για την Ελλάδα και το ισχυρό δέσιμό τους με τις  πατρογονικές ρίζες, αποτελούν τον ισχυρό μας σύμμαχο στην εθνική προσπάθεια για να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης.

Η Ελληνική Αυτοδιοίκηση επενδύει στη δύναμη της ομογένειας και θα συνεχίσει την ισχυροποίηση των σχέσεων με τον ελληνικό λαό. Οφείλει όμως και η χώρα να ανταποδώσει την ουσιαστική στήριξη των ομογενών, δίνοντας τους το δικαίωμα ψήφου».

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, Email : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας – Με παρέμβαση της ΚΕΔΕ τροποποιείται η καταληκτική ημερομηνία του άρθρου 6 της ΚΥΑ

Τετ, 05/17/2017 - 14:52

Αίτημα Γ. Πατούλη Προέδρου ΚΕΔΕ προς συναρμόδιους Υπουργούς προκειμένου οι προθεσμίες για τη διαδικασία παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας να είναι ενδεικτικές και όχι αποκλειστικές

 

Μετά την έκδοση της ΚΥΑ που προβλέπει το καθορισμό «όρων, προϋποθέσεων, τεχνικών θεμάτων, αναγκαίων λεπτομερειών και διαδικασίας για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών» ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ζητεί με επιστολή του προς τους δημάρχους όλης της χώρας, την κινητοποίηση όλων των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού, καθώς και των αρμόδιων υπηρεσιών των δήμων, προκειμένου να υλοποιηθούν τάχιστα οι αναγκαίες διαδικασίες.

 

Ταυτόχρονα με επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς ζητεί  οι προθεσμίες για τη διαδικασία παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας να είναι ενδεικτικές και όχι αποκλειστικές.

 

Να σημειωθεί ότι μετά από την  επιστολή του Προέδρου προς τις συναρμόδιες ηγεσίες των Υπουργείων (εστάλη χθες 16/5/2017) ήδη υπήρξε ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών ότι θα υπάρξει  τροποποίηση – διόρθωση του άρθρου 6 της ΚΥΑ με αριθ. ΔΔΠ0007378/0454ΒΕΞ2017/11.05.2017 (ΦΕΚ 1636/Β/2017) για τους χρόνους ολοκλήρωσης της διαδικασίας παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας από τους Δήμους σε τρίτους.

 

Συγκεκριμένα, ως καταληκτική ημερομηνία προς του Δήμους για τη σύναψη των συμβάσεων παραχώρησης για τις απευθείας παραχωρήσεις από τους Δήμους και για την ανάρτηση των προκηρύξεων στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ στην παραχώρηση κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού, θα οριστεί η 23η ΙΟΥΝΙΟΥ 2017, προκειμένου να αρθεί η αντίφαση μεταξύ των οριζόμενων στο άρθρο 6 ημερομηνιών (31.5 και 23.06).

 

Σύμφωνα με τη σχετική εξέλιξη, η σύναψη των συμβάσεων της απευθείας παραχώρησης και η ανάρτηση των Προκηρύξεων στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από τις Υπηρεσίες των δήμων μέχρι την 23.06.2017, προκειμένου να παραχωρηθεί από το Δήμο –και όχι από Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών – σε τρίτους το δικαίωμα απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας.

 

Να σημειωθεί ότι στην αρχική επιστολή του προς τους δημάρχους της χώρας ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμιζε ότι «οι Δήμοι οφείλουν να αποστείλουν όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις για τις οποίες δεν έχει συνταχθεί σύμβαση παραχώρησης ή δεν έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η προκήρυξη δημοπρασίας από το Δήμο μέχρι 31η Μαΐου 2017, 2 εντός των επόμενων 5 ημερών στις αρμόδιες κατά χώρο ΠΔΔΠ ή ΑΓΔΠ…» ώστε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου οι Περιφερειακές υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών να έχουν ολοκληρώσει όλες τις αιτηθείσες παραχωρήσεις με τη σύναψη των συμβάσεων παραχώρησης».

 

Αίτημα Γ. Πατούλη προς συναρμόδιους Υπουργούς: Οι προθεσμίες της ΚΥΑ να είναι ενδεικτικές και όχι αποκλειστικές

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ με επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλο και την Υφυπουργό Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου  υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «η τήρηση των προβλεπόμενων από το άρθρο 6 της ΚΥΑ προθεσμιών για την ολοκλήρωση της παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας από τους Δήμους σε τρίτους είναι εύλογο να μην είναι πλέον εφικτή».

 

Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης τονίζει ότι σύμφωνα με αυτό το δεδομένο «προκειμένου να καταστεί δυνατή η από τους Δήμους παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας σε τρίτους, που θα συμβάλλει στην αναγκαία ενίσχυση της οικονομικής τους αυτοδυναμίας, κρίνεται σκόπιμο οι αναφερόμενες στο άρθρο 6 της ΚΥΑ παραχώρησης να λογιστούν ως ενδεικτικές και όχι αποκλειστικές».

 

Επισυνάπτεται η σχετική ΚΥΑ

 

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Στη Στοκχόλμη ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης για σειρά επαφών με αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Σουηδίας

Τετ, 05/17/2017 - 13:08

Γ.Πατούλης: «Η Σουηδία αποτελεί το τρανό παράδειγμα ότι είναι επιβεβλημένη η εφαρμογή της πολιτικής αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στις τοπικές κοινωνίες. Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να είναι ουραγός της Ευρώπης»

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Στοκχόλμη είχε σειρά εποικοδομητικών επαφών με σημαντικούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Σουηδίας αλλά και με μέλη της ελληνικής ομογένειας.

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων και Περιφερειών της Σουηδίας και Δήμαρχο της πόλης Linkoping, Lena Micko, από την οποία και ενημερώθηκε για το υψηλό επίπεδο λειτουργίας των αυτοδιοικητικού θεσμού στη Σουηδία.

Η Σουηδική Ένωση Δήμων και Περιφερειών αριθμεί 290 Δήμους και 21 Περιφέρειες.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα εξαιρετικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών από την εφαρμογή της πολιτικής της αποκέντρωσης, όπου οι πολίτες αποδίδουν πόρους απευθείας στη δημοτική αρχή χωρίς μεσάζοντες και εισπράττουν άμεσα έργα και υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, με έμφαση στην εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα η κα Micko ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ για τη δομή λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης στη Σουηδία, επισημαίνοντας πως στην αρμοδιότητα των Δήμων είναι οι σχολικές υποδομές, οι μεταφορές, η φροντίδα  ηλικιωμένων αλλά και η οικοδόμηση κατοικιών. Όπως υπογράμμισε πρόκειται για υπηρεσίες οι οποίες χρηματοδοτούνται από τα έσοδα που εισπράττουν οι Δήμοι απευθείας από τους πολίτες, χωρίς την παραμικρή μεσολάβηση του κράτους, γεγονός που συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην υλοποίηση υποδομών χωρίς χρονοτριβές.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

«Με την Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων και Περιφερειών συζητήσαμε για τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται εδώ στη Σουηδία με συνέπεια οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες να διαμορφώνουν και να αποφασίζουν για το μέλλον τους χωρίς κηδεμονίες.

Τα αποτελέσματα σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών αλλά και υποδομών είναι πραγματικά εντυπωσιακά και αυτό θα έπρεπε να χτυπήσει ένα καμπανάκι στην ελληνική κυβέρνηση η οποία εξακολουθεί να αποφασίζει για εμάς, χωρίς εμάς.

Η φυγή προς τα εμπρός για τη χώρα μας θα έρθει μέσω της τοπικής ανάπτυξης η οποία θα συμβάλλει ουσιαστικά στην εθνική ανάπτυξη. Είναι καιρός επιτυχημένες πρακτικές που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο να έρθουν και στην Ελλάδα η οποία πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της εξωστρέφειας και όχι της απομόνωσης.

Μόνο μέσα από ισχυρές αυτοδιοικητικές συμμαχίες σε παγκόσμιο επίπεδο θα βοηθήσουμε τις τοπικές κοινωνίες να αναπτυχθούν, γεγονός που αποτελεί τη βάση για την εθνική ανάπτυξη των χωρών».

Επιπρόσθετα, ο κ. Πατούλης συναντήθηκε με τη Δήμαρχο της Στοκχόλμης Karin Wanngard και τον αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Mats Berglund. Κατά τη συζήτηση συμφωνήθηκε η ανάγκη ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών που πρέπει να ληφθούν από τους Δήμους όλης της Ευρώπης προκειμένου μαζί με τις τοπικές κοινωνίες να οικοδομήσουν σε σύγχρονες βάσεις το κοινό μας μέλλον αλλά και να συμβάλλουν στην αναβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Στοκχόλμη ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ συναντήθηκε και με μέλη των δύο ελληνικών κοινοτήτων της ομογένειας.

Ο κ. Πατούλης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους Έλληνες ομογενείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα οποία είναι απόρροια της κρίσης και τους επισήμανε την ανάγκη να στηριχθούν τόσο η χώρα μας όσο και ο Ελληνικός λαός στην μεγάλη εθνική προσπάθεια που γίνεται με στόχο την ανάκαμψη και την οικονομική και κοινωνική αναγέννηση.

«Οι Έλληνες σε όποιο μέρος του κόσμου και αν βρίσκονται είναι ενωμένοι και είναι πρόθυμοι να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τη χώρα μας να ανακάμψει και να βγει νικήτρια από το τούνελ της κρίσης» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Κατατέθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής οι θέσεις της ΚΕΔΕ επί του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2018-2021

Τετ, 05/17/2017 - 12:29

Πρόεδρος ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης: Καλούμε όλα τα μέλη των κοινοβουλευτικών κομμάτων να αναλάβουν προσωπικά τις ευθύνες τους κατά την αυριανή ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου – Η Αυτοδιοίκηση δεν αντέχει άλλες περικοπές και οι δραματικές επιπτώσεις των μέτρων προκαλούν έντονη δυσαρέσκεια στις τοπικές κοινωνίες

Να αναλάβουν προσωπικά τις ευθύνες τους όλα τα μέλη των κοινοβουλευτικών κομμάτων και να μην ψηφίσουν τις αντιαναπτυξιακές διατάξεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2019 -2021, καλεί ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

«Δεν είναι δυνατόν η συμφωνία να γίνει σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η συμφωνία που έγινε είναι αντιαναπτυξιακή και δημιουργεί ένα ασφυκτικό κλοιό ο οποίος οδηγεί σε μεγαλύτερη ύφεση και στην αύξηση του συγκεντρωτισμού του κράτους», σημειώνει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

«Η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι καταδικασμένη για τα επόμενα 3-4 χρόνια σε μια αντιαναπτυξιακή λογική. Σε αντίθεση με τις Τοπικές  Αυτοδιοικήσεις των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου τα ποσοστά χρηματοδοτήσεων ξεπερνούν το 8% του ΑΕΠ στην Ελλάδα  σημειώνεται επιπλέον δραματική μείωση των πόρων της κατά 35%.  Καλούμε όλα τα μέλη των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Βουλής να αναλάβουν  προσωπικά τις ευθύνες τους κατά την αυριανή ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου και να ζητήσουν την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων που καταδικάζουν στην φτωχοποίηση τους πολίτες και στην ύφεση την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κεντρικό ζήτημα πρέπει να είναι η νομοθέτηση νέων μέτρων με στόχο την τοπική ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας και την αποκέντρωση του συγκεντρωτικού κράτους», τονίζει ο Γ. Πατούλης και συμπληρώνει ότι «η Αυτοδιοίκηση δεν αντέχει άλλες περικοπές και οι δραματικές επιπτώσεις των μέτρων προκαλούν έντονη δυσαρέσκεια στις τοπικές κοινωνίες. Για το λόγο αυτό οι αιρετοί Πρώτου Βαθμού ενώνουμε τη φωνή μας και βαδίζουμε μαζί με τους συνταξιούχους, τους χαμηλόμισθους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους άνεργους και όλους όσους πλήττονται, διεκδικώντας την ανατροπή της αδιέξοδης κυβερνητικής πολιτικής που οδηγεί το λαό σε πλήρη φτωχοποίηση».

 

Κατατέθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής οι θέσεις της ΚΕΔΕ

Οι θέσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από τη έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, μετά από εξουσιοδότηση του Γ. Πατούλη κατατέθηκαν από τον Ν. Χιωτάκη μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, χθες Τρίτη 16 Μάιου στην ολομέλεια της Βουλής. Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ προχώρησε στην εξουσιοδότηση εκπροσώπησής του από τον κ. Χιωτάκη καθώς ο ίδιος, μετά από επίσημη πρόσκληση, έχει σειρά επαφών με αυτοδιοικητικά στελέχη στη Στοκχόλμη.

 

Όπως υπογράμμισε ο Ν. Χιωτάκης η Κ.Ε.Δ.Ε. επισημαίνει ότι στο Νομοσχέδιο:

 • Αποδομείται ο Ν. 3852/2010, ο οποίος ορίζει τη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης. Στο άρθρο 80Α του νομοσχεδίου, περιορίζεται η οροφή του συνολικού ποσού των επιχορηγήσεων για την Τ.Α. (δήμοι και Περιφέρειες) σε 3,4 δις €. Στο Ν. 3986/2011 το αντίστοιχο ποσό ήταν 5,2 δις €. Η νέα αυτή μείωση ανέρχεται σε 35% σε σχέση με τον προηγούμενο Νόμο.
 • Οι υπολογισμοί είναι πρόχειροι. Οι επιχορηγήσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού για τα έτη 2020 και 2021 ξεπερνούν το ποσό που οι ίδιοι ορίζουν (3,469 δις €).
 • Διατηρείται η απαίτηση για εξωπραγματικά πλεονάσματα της ΤΑ. Για το 2017, που δεν προβλέπεται κονδύλι για παρακρατηθέντα, προϋπολογίζεται ότι τα πλεονάσματα των ΟΤΑ θα ξεπεράσουν αυτά που προϋπολογίστηκαν στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2016, κατά 87,6%.
 • Μειώνονται κι άλλο οι δαπάνες για επενδύσεις. Στον Ενοποιημένο Προϋπολογισμό προβλέπεται ότι οι χρηματοροές από το Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων τη περίοδο 2015-2021, θα μειωθούν κατά 25%.
 • Καμία κουβέντα για τη νέα γενιά παρακρατηθέντων. Δεν γίνεται λόγος για την απόδοση πόρων που προήλθαν από τη νέα γενιά παρακρατηθέντων της περιόδου 2010-2016, που ξεπερνούν τα 12 δις ευρώ.
 • Αποκλεισμός της ΤΑ από τον πολιτικό σχεδιασμό που την αφορά. Για πολιτικές που θα κληθεί να εφαρμόσει η Τ.Α. (βρεφονηπιακοί σταθμοί, προνοιακά επιδόματα, σχολικά γεύματα κλπ) ή θα μπορούσε αποτελεσματικά να συμμετάσχει(τοπικά επενδυτικά προγράμματα, καταπολέμηση της ανεργίας, υποδομές ενέργειας, υποδομές πρωτογενή τομέα) δεν ζητεί τη γνώμη της.
 • Φορολογούν και τον αέρα που αναπνέουμε αλλά δεν επιστρέφουν τίποτε στις τοπικές κοινωνίες.
 • Προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο  η αύξηση των αποδοχών των διορισμένων τομεακών γραμματέων, οι οποίες θα είναι μεγαλύτερες κι από αυτές των αιρετών Δημάρχων.
 • Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.  Στα έσοδα για πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων έχουν ενταχθεί μόνο 6 εκατ. € το 2015 και 81 εκατ. € το 2016 και πέραν τούτου τίποτα μέχρι το 2021.

 

«Τι αλλαγή του Καλλικράτη είναι αυτή που θα προβλέπει ακόμη λιγότερα χρήματα για τους Δήμους, όταν αυτοί θα κληθούν να αναλάβουν περισσότερες αρμοδιότητες κι ευθύνες;»

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Κοινό μέτωπο Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού και πολιτών για την ανατροπή της αδιέξοδης κυβερνητικής πολιτικής

Δευ, 05/15/2017 - 20:20

Γ. Πατούλης: Φουσκώνει το ποτάμι της οργής στις τοπικές κοινωνίες – Η Αυτοδιοίκηση δεν αντέχει άλλες περικοπές

Εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει στις τοπικές κοινωνίες και στη καθημερινότητα των δημοτών  το πολυνομοσχέδιο που φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η Κυβέρνηση, ξεκινάει η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού.

Κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ ο Πρόεδρος Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο εφησυχασμού.

«Φουσκώνει το ποτάμι της οργής στις τοπικές κοινωνίες. Ενώνουμε τη φωνή μας και βαδίζουμε μαζί με τους συνταξιούχους, τους χαμηλόμισθους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους άνεργους και όλους όσους πλήττονται,  διεκδικώντας την ανατροπή της αδιέξοδης κυβερνητικής πολιτικής που οδηγεί το λαό σε πλήρη φτωχοποίηση».

Αυτό σημείωσε ο Γ. Πατούλης και πρόσθεσε ότι: «Η Αυτοδιοίκηση δεν αντέχει άλλες περικοπές. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να οδηγήσει σε κλείσιμο τους Δήμους μας. Η ανατροπή μιας αδιέξοδης πολιτικής , που υπηρετεί όχι το συμφέρον της χώρας, αλλά τις εντολές των δανειστών, αποτελεί για μας μονόδρομο πλέον. Ουσιαστικά μέσα από το νέο μεσοπρόθεσμο τιμωρούν τους Δήμους με περικοπές πόρων επειδή λειτουργούν νοικοκυρεμένα, κι επιβραβεύουν το Κεντρικό Κράτος που εξακολουθεί να δημιουργεί ελλείμματα».

Η Κ.Ε.Δ.Ε. επισημαίνει ότι στο Νομοσχέδιο:

 • Αποδομείται ο Ν. 3852/2010, ο οποίος ορίζει τη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης. Στο άρθρο 80Α του νομοσχεδίου, περιορίζεται η οροφή του συνολικού ποσού των επιχορηγήσεων για την Τ.Α. (δήμοι και Περιφέρειες) σε 3,4 δις €. Στο Ν. 3986/2011 το αντίστοιχο ποσό ήταν 5,2 δις €. Η νέα αυτή μείωση ανέρχεται σε 35% σε σχέση με τον προηγούμενο Νόμο.
 • Οι υπολογισμοί είναι πρόχειροι. Οι επιχορηγήσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού για τα έτη 2020 και 2021 ξεπερνούν το ποσό που οι ίδιοι ορίζουν (3,469 δις €).
 • Διατηρείται η απαίτηση για εξωπραγματικά πλεονάσματα της ΤΑ. Για το 2017, που δεν προβλέπεται κονδύλι για παρακρατηθέντα, προϋπολογίζεται ότι τα πλεονάσματα των ΟΤΑ θα ξεπεράσουν αυτά που προϋπολογίστηκαν στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2016, κατά 87,6%.
 • Μειώνονται κι άλλο οι δαπάνες για επενδύσεις. Στον Ενοποιημένο Προϋπολογισμό προβλέπεται ότι οι χρηματοροές από το Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων τη περίοδο 2015-2021, θα μειωθούν κατά 25%.
 • Καμία κουβέντα για τη νέα γενιά παρακρατηθέντων. Δεν γίνεται λόγος για την απόδοση πόρων που προήλθαν από τη νέα γενιά παρακρατηθέντων της περιόδου 2010-2016, που ξεπερνούν τα 12 δις ευρώ.
 • Αποκλεισμός της ΤΑ από τον πολιτικό σχεδιασμό που την αφορά. Για πολιτικές που θα κληθεί να εφαρμόσει η Τ.Α. (βρεφονηπιακοί σταθμοί, προνοιακά επιδόματα, σχολικά γεύματα κλπ) ή θα μπορούσε αποτελεσματικά να συμμετάσχει(τοπικά επενδυτικά προγράμματα, καταπολέμηση της ανεργίας, υποδομές ενέργειας, υποδομές πρωτογενή τομέα) δεν ζητεί τη γνώμη της.
 • Φορολογούν και τον αέρα που αναπνέουμε αλλά δεν επιστρέφουν τίποτε στις τοπικές κοινωνίες.
 • Προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο η αύξηση των αποδοχών των διορισμένων τομεακών γραμματέων, οι οποίες θα είναι μεγαλύτερες κι από αυτές των αιρετών Δημάρχων.
 • Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Στα έσοδα για πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων έχουν ενταχθεί μόνο 6 εκατ. € το 2015 και 81 εκατ. € το 2016 και πέραν τούτου τίποτα μέχρι το 2021.

«Τι αλλαγή του Καλλικράτη είναι αυτή που θα προβλέπει ακόμη λιγότερα χρήματα για τους Δήμους, όταν αυτοί θα κληθούν να αναλάβουν περισσότερες αρμοδιότητες κι ευθύνες;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.

Καλούμε τη κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα το θέμα των συμβασιούχων

Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης  αναφερόμενος στο θέμα των συμβασιούχων τόνισε ότι η ΚΕΔΕ θα περιμένει να καθαρογραφεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ωστόσο κάλεσε για μια ακόμη φορά τόσο τον κ. Σκουρλέτη, όσο και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να επιδείξουν υπευθυνότητα και να προχωρήσουν, με σεβασμό στο Σύνταγμα της χώρας, σε κάθε αναγκαία ενέργεια προκειμένου:

 • Να διασφαλιστεί η καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων με νόμιμο τρόπο, να παραταθούν με νόμιμο τρόπο κι ως τη λήξη τους όλες οι συμβάσεις,
 • Να μην αντιμετωπίσουν οι Δήμοι προβλήματα στη λειτουργία τους, ιδιαίτερα τώρα που ξεκινά η τουριστική περίοδος
 • Να διασφαλιστεί ότι δεν θα καταλογιστούν στους Δημάρχους τα ποσά που έχουν καταβληθεί ως δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.

Ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία ο 1ος Μαραθώνιος Ανάπτυξης Εφαρμογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση City Challange Crowdhackathon Smartcity, που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ

Δευ, 05/15/2017 - 17:19

Γ.Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Ζήσαμε μία γιορτή που φέρει την Αυτοδιοίκηση μπροστά και υπηρετεί το στόχο μας να συμβάλλουμε ως θεσμικός φορέας στην ενίσχυση της τοπικής και εθνικής ανάπτυξης, μέσω των νέων τεχνολογιών»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, υπό τη διοργάνωση της ΚΕΔΕ, ο 1ος Μαραθώνιος Ανάπτυξης Εφαρμογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση City Challange Crowdhackathon Smartcity, στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος – Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού”.

 

Η δράση διοργανώθηκε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Στον μαραθώνιο συμμετείχαν πάνω από 200 διαγωνιζόμενοι σε 50 ομάδες. Το τριήμερο του μαραθωνίου με τη βοήθεια 40 έμπειρων μεντόρων που προέρχονταν από τους Δήμους, την αγορά και την ακαδημαϊκή κοινότητα, υλοποίησαν πρωτότυπες εφαρμογές οι οποίες αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για τη λειτουργία των πόλεων και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Με την ολοκλήρωση του Μαραθωνίου χθες Κυριακή 14 Μαΐου, οι ομάδες παρουσίασαν τις εφαρμογές τους στην επιτροπή αξιολόγησης και στο κοινό, παρουσία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη. Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από στελέχη Δήμων, ακαδημαϊκούς και έμπειρα στελέχη της βράβευσε τις ακόλουθες:
Τα βραβεία στις τρεις πρώτες νικητήριες ομάδες απένειμε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

 

 • 1ο βραβείο 6.000 ευρώ στην ομάδα Needsa για την εφαρμογή τους Happy Trees. Αφορά την απομακρυσμένη άρδευση χώρων πρασίνου με δυνατότητα συλλογής δεδομένων καιρού, υγρασίας εδάφους κοκ.
 • 2ο βραβείο 4.000 ευρώ στην ομάδα MX2T για την εφαρμογή τους social wallet για ευπαθείς ομάδες.
 • 3ο βραβείο 2.000 στην ομάδα City Hub για την εφαρμογή τους API Dashboard για διασύνδεση υφιστάμενων εφαρμογών των δήμων.

 

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής: «Εκφράζω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου που αυτή η πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ έτυχε τόσο θερμής υποδοχής από τους νέους ανθρώπους. Αυτό το τριήμερο ζήσαμε μία γιορτή που φέρει την Αυτοδιοίκηση μπροστά και υπηρετεί το στόχο μας να συμβάλλουμε ως θεσμικός φορέας στην ενίσχυση της τοπικής και εθνικής ανάπτυξης, μέσω των νέων τεχνολογιών. Ταυτόχρονα όμως, δώσαμε τη δυνατότητα να κινητοποιηθεί το δημιουργικό ανθρώπινο κεφάλαιο, να προωθηθεί η καινοτομία αλλά και να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για να μείνουν οι νέοι επιστήμονες και επιχειρηματίες στη χώρα μας, δηλαδή να αντιμετωπιστεί με πράξεις και όχι λόγια το φαινόμενο “brain-drain”.
Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος απένειμε το 4ο βραβείο 1.000 ευρώ στην ομάδα Hack Smart για την εφαρμογή τους Smartacus που σχετίζεται με την αναγνώριση εικόνας για τουριστικά σημεία.
Ο Δήμαρχος Μοσχάτου Ταύρου κ. Ανδρέας Ευθυμίου απένειμε το 5ο βραβείο 1.000 ευρώ στην ομάδα City ++ για την εφαρμογή τους WeCycle που αφορά τους έξυπνους κάδους και μοντέλα ανακύκλωσης.
Η κα Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου εκπροσωπώντας το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, που ήταν και χορηγός της διοργάνωσης, απένειμε το 6ο βραβείο 1.000 ευρώ στην ομάδα Park Guru για την εφαρμογή τους για onstreet parking.
Η ομάδα Citizen 17 με την εφαρμογή τους για πληρωμές στους δήμους με τη χρήση blockchain κέρδισε το χρηματικό βραβείο των 3.000 ευρώ που προσέφερε η Εθνική Τράπεζα για εφαρμογή σχετική με fintech.
Από ένα laptop κέρδισαν η ομάδα από το Λύκειο Νέου Μοναστηρίου Δομοκού ως η νεότερη – ηλικιακά – ομάδα που συμμετείχε για τον τουριστικό οδηγό για το Νέο Μοναστήρι που ανέπτυξαν και η ομάδα για άτομα με ειδικές ανάγκες vento volunteers για την πλατφόρμα εθελοντισμού που ανέπτυξαν.

 

Πλούσια δώρα, laptop, tablet και ρολόγια κληρώθηκαν στις υπόλοιπες ομάδες καθώς και από έναν χρονογράφο πήραν οι εθελοντές για την πολύτιμη βοήθειά τους κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης στην τελετή βράβευσης ανακοίνωσε την καθιέρωση του Crowdhackathon Smartcity σε ετήσια βάση, ως θεσμό για την καινοτομία στην τοπική αυτοδιοίκηση και την στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, σύμφωνα και με την πρόσφατη απόφαση του συνεδρίου της ΚΕΔΕ και προανήγγειλε τη διοργάνωση του 2ου City Challenge Crowdhackathon Smartcity της ΚΕΔΕ για τον Ιούνιο του 2018.
Επιπρόσθετα, ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι οι εφαρμογές των ομάδων θα εξελιχθούν περαιτέρω μέσω του City Challenge Accelerator που ετοιμάζει η ΚΕΔΕ για την ωρίμανση εφαρμογών, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν παραγωγικά σε Δήμους. H ΚΕΔΕ θα δημιουργήσει στη συνέχεια ένα Marketplace εφαρμογών από τις οποίες ο κάθε Δήμος θα μπορεί να επιλέγει αυτές που χρειάζεται να εφαρμόσει.
Ο Πρόεδρος της επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ κ. Γιάννης Τσιάμης ανακοίνωσε την επίσημη ενεργοποίηση του δικτύου στελεχών των Δήμων City Challenge, υπό την ομπρέλα της ΚΕΔΕ, ως «ψηφιακών πρεσβευτών» για την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών  στους Δήμους της χώρας, με στόχο την επίλυση καθημερινών προβλημάτων με ηλεκτρονικά μέσα και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.
Το City Challenge Crowdhackathon παρακολούθησαν περισσότερα από 320 στελέχη Δήμων στα 3 συνολικά workshops που διοργανώθηκαν, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ξένων ομιλητών, εκπροσώπων Δήμων και στελεχών του δικτύου City Challenge.

 

                                                                                                ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, Email : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ για το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης , αύριο Δευτέρα 15 Μαΐου και ώρα 15.00

Κυρ, 05/14/2017 - 15:55

Με αφορμή το πολυνομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση στη βουλή η κυβέρνηση το οποίο συνιστά, μεταξύ άλλων, μία απόπειρα εξόντωσης της Αυτοδιοίκησης, αύριο Δευτέρα  15 Μαΐου και ώρα 15.00 θα συνεδριάσει εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ υπό τον Πρόεδρο της Γ.Πατούλη, σε διευρυμένη μορφή, με τη συμμετοχή και των επικεφαλής των παρατάξεων του ΔΣ της Ένωσης.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην ΚΕΔΕ ( Ακαδημίας 65 και Γενναδίου 8-3ος όροφος).

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε. : Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία Κυβέρνηση να βάλει ταφόπλακα στους Δήμους

Κυρ, 05/14/2017 - 15:21

Με τη σφραγίδα της σημερινής Κυβέρνησης και με το 4ο Μνημόνιο, έρχονται ακόμη χειρότερες μέρες για την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές μας κοινωνίες.

Το πολυνομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η Κυβέρνηση , για να πετύχει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, τιμωρεί τους συνεπείς και τους οικονομικά αδύναμους.

 • Τιμωρεί τους συνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους, με τις περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου.
 • Τιμωρεί τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τις ασφαλιστικές εισφορές.
 • Τιμωρεί την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, αφού μειώνει από το 2018 κατά 1,8 δισ. ευρώ το ανώτατο όριο του ποσού των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) που αποδίδεται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού από τα φορολογικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

Το επιχείρημα που χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν τις νέες περικοπές, είναι αστείο. Επικαλούνται ότι πλέον οι προϋπολογισμοί των Δήμων είναι πλεονασματικοί. Δηλαδή τιμωρούν τους Δήμους με περικοπές πόρων επειδή λειτουργούν νοικοκυρεμένα, κι επιβραβεύουν το Κεντρικό Κράτος που εξακολουθεί να δημιουργεί ελλείμματα.

Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση με την πράξη αυτή, που αποτυπώνεται στις σελίδες του πολυνομοσχεδίου, έχει αποφασίσει να εξοντώσει την Αυτοδιοίκηση, το μόνο θεσμό του Κράτους που λειτουργεί ακόμη και στηρίζει με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια,  τις εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από την κρίση.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος δεν πρόκειται να μείνει απαθής.

Αναρωτιόμαστε για ποια μεταρρύθμιση στο Κράτος μπορούμε πλέον να μιλάμε, όταν η Κυβέρνηση μας οδηγεί σε οικονομικό στραγγαλισμό;

Αν θέλει η Κυβέρνηση να βρει πόρους, ας περιορίσει τις σπατάλες, να σταματήσει τις προσλήψεις δεκάδων χιλιάδων συμβούλων και συνεργατών, να κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή. Να  προσελκύσει επενδύσεις αντί να τις σαμποτάρουν τα στελέχη της, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, νέα εισοδήματα και αύξηση της φορολογητέας ύλης.

Η Αυτοδιοίκηση δεν αντέχει άλλες περικοπές.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να οδηγήσει σε κλείσιμο τους Δήμους μας.

Η ανατροπή μιας αδιέξοδης πολιτικής , που υπηρετεί όχι το συμφέρον της χώρας, αλλά τις εντολές των δανειστών , αποτελεί για μας μονόδρομο πλέον.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος θα απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους Δήμους ώστε να αποφασίσουμε από κοινού, την κλιμάκωση των αντιδράσεων μας.

 

 

Ολοκληρώνεται ο Μαραθώνιος CITY CHALLENGE -crowdhackathon #smartcity της ΚΕΔΕ με την παρουσίαση, σήμερα στις 16.00, των εφαρμογών από τις ομάδες που συμμετείχαν και τη βράβευση των καλύτερων από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλη

Κυρ, 05/14/2017 - 12:44

Γ.Πατούλης: «Στόχος μας η ανάδειξη της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας ως πολλαπλασιαστές ισχύος της αναπτυξιακής αναγέννησης της χώρας»

 

Στο πλαίσιο του 1ου τριήμερου Μαραθωνίου  Ανάπτυξης Εφαρμογών και Υπηρεσιών  CITY CHALLENGE -crowdhackathon #smartcity που διοργανώνει η ΚΕΔΕ, σήμερα Κυριακή 14 Μαίου και ώρα 16.00, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση των εφαρμογών και ιδεών από όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στο Μαραθώνιο.

 

Η παρουσίαση θα γίνει στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Πειραιώς 254– (αίθουσα Ιφιγένεια).

 

Πάνω από 200 νέοι προγραμματιστές, μηχανικοί, αναλυτές, φοιτητές, μαθητές, νέοι επιχειρηματίες και άλλοι με τη βοήθεια 120 μεντόρων, κριτών, στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και της αγοράς καθώς και της ακαδημαικής κοινότητας υλοποίησαν καινοτόμες ιδέες κατά τη διάρκεια του τριημέρου που θα σας εκπλήξουν ευχάριστα.

 

Ακολούθως ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης θα βραβεύσει τις καλύτερες ομάδες. Ειδικότερα οι πιο άρτιες εφαρμογές που θα προκύψουν μέσα από τη διαδικασία του CITY CHALLENGE θα βραβευθούν και σε επόμενη φάση θα εξελιχθούν  με την υποστήριξη της ΚΕΔΕ μέσα από πρόγραμμα και δομή επιτάχυνσης (#smarcity  accelerator). Βασική επιδίωξη είναι η ανάπτυξη βιώσιμων επιχειρηματικών και επιχειρησιακών μοντέλων και καινοτόμων επιχειρήσεων με εξωστρεφή προσανατολισμό που θα υποστηρίζονται από ομάδες νέων επιστημόνων και επαγγελματιών και θα αναβαθμίζουν  τις υπηρεσίες των Δήμων.

Ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε το Μαραθώνιο ως μία « αφετηρία μιας μεγάλης προσπάθειας που ξεκινάει η ΚΕΔΕ με στόχο την ανάδειξη της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας ως πολλαπλασιαστές ισχύος της αναπτυξιακής αναγέννησης της χώρας» και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις καινοτόμες ιδέες όλων των νέων ανθρώπων που συμμετέχουν στη δράση.

 

 

Τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2017 η βράβευση καλών πρακτικών στους δήμους της Ελλάδας

Κυρ, 05/14/2017 - 12:24

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Μαζί με τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρώπης, το ΙΤΑ και την ΕΕΤΑΑ, συμβάλλουμε ουσιαστικά στην ανάδειξη και επιβράβευση των καλών πρακτικών στους δήμους

 

Ημερίδα με κεντρικά θέματα το «Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας στη Χρηστή Διακυβέρνηση» και τη «Βράβευση Καλών Πρακτικών στους Δήμους της Ελλάδας» συνδιοργανώνει το ΙΤΑ, η ΕΕΤΑΑ και το Συμβούλιο της Ευρώπης τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2017 στη Χερσόνησο Κρήτης (Lyttos Beach Hotel, Αίθουσα ”Multi”).

 

Η εκδήλωση αποτελεί μέρος του Κοινού Έργου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Θεσμική Ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα που υλοποιείται από το Κέντρο Εμπειρογνωμόνων για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Στο πλαίσιο της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί και η Τελετή Βράβευσης του Προγράμματος «Καλές Πρακτικές στους Δήμους της Ελλάδας – Τοπική Οικονομική Ανάπτυξη».

 

Με αφορμή τη σχετική ημερίδα ο Γ. Πατούλης Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, υπογράμμισε ότι μαζί με τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρώπης, το ΙΤΑ και την ΕΕΤΑΑ, «συμβάλλουμε ουσιαστικά στην ανάδειξη και επιβράβευση των καλών πρακτικών στους δήμους».

 

«Για τη ΚΕΔΕ τα ζητήματα καινοτομίας και καλών πρακτικών καθώς και η ανάδειξη και δημοσιοποίηση τους, είναι ύψιστη προτεραιότητα. Για το λόγο αυτό αξιοποιούμε κάθε μέσο που διαθέτουμε προκειμένου να γίνουν ευρύτερα γνωστές οι νέες πρακτικές που υλοποιούνται τόσο από δήμους της χώρας μας, όσο και από την αυτοδιοίκηση σε ευρωπαϊκό, διεθνές επίπεδο.

 

Να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας στη Χρηστή Διακυβέρνηση είναι ένα σήμα που μπορούν να λάβουν όλοι οι δήμοι που πληρούν τα κριτήρια. Οι δήμοι που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν προκειμένου να διακριθούν για το επόμενο έτος μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2017.

 

Συγκεκριμένα οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για το Σήμα μέσω email στην κα Χαρά Λόκα, Υπεύθυνη Προγραμμάτων ITA: cloka@ita.org.gr (Tel: +30 210 3250300).

 

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα της ημερίδας στη Χερσόνησο

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Κοινά Ψηφίσματα ΚΕΔΕ και Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας «Για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα»

Σάβ, 05/13/2017 - 12:22

Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Απαιτούμε Εθνικό Σχέδιο για τα Ζώα -Αναγκαία η θεσμοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο   

Με τη διαμόρφωση δυο κοινών ψηφισμάτων η ΚΕΔΕ και η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία επισφραγίζουν τη συνεργασία τους η οποία ξεκίνησε με τη διοργάνωση της πρώτης Πανελλήνιας Συνάντησης Δήμων και Φιλοζωικών Οργανισμών στις 6 Μαΐου στην Αθήνα. Να σημειωθεί ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε και με τη συμμετοχή εισαγγελέων.

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης «απαιτείται ένα  Εθνικό Σχέδιο και μια συγκεκριμένη πολιτική για τα ζώα» και συμπληρώνει ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

«Για τη  ΚΕΔΕ είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας η θέσπιση και η υλοποίηση των προτάσεων που περιέχονται στα ψηφίσματα. Για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός είναι αναγκαία η στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.

Στα σχετικά ψηφίσματα, τα οποία επισυνάπτονται, οι δύο πλευρές ζητούν να υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προκειμένου «η χώρα μας να μπει στην τροχιά των χωρών  που δεν έχουν αδέσποτα  και έχουν υψηλό φιλοζωικό επίπεδο». Ειδικότερα στο πρώτο ψήφισμα περιέχονται 6 συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες θα κατατεθούν στον Πρωθυπουργό, τα αρμόδια Υπουργεία, τον Πρόεδρο της Βουλής και τα Κοινοβουλευτικά κόμματα.

Στο δεύτερο ψήφισμα περιέχονται 7 μεσοπρόθεσμα μέτρα στα οποία θα χρειαστεί να  επικεντρωθούν οι Δήμοι με βασικό στόχο το  δραστικό περιορισμό των αδέσποτων.

Επισυνάπτονται τα σχετικά Ψηφίσματα

Ομόφωνο ψήφισμα συμπαράστασης στους Παλαιστίνιους κρατούμενους που κάνουν απεργία πείνας από το ΔΣ της ΚΕΔΕ

Παρ, 05/12/2017 - 17:39

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που έχουν κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο»

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ κατά την  τελευταία του συνεδρίαση, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Προέδρου της Γ. Πατούλη, σε ομόφωνο ψήφισμα του εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στους 1900 Παλαιστινίους κρατούμενους που για 24η μέρα, πραγματοποιούν απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στις ισραηλινές φυλακές.

Προηγήθηκε συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλη με τον Υπεύθυνο Προξενικών Υποθέσεων της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης Muhanad Jarrar.

Ο κ. Jarrar ενημέρωσε τον κ. Πατούλη ότι περισσότεροι από 6.500 Παλαιστίνιοι, ανάμεσα τους και 300 παιδιά, είναι κρατούμενοι στις φυλακές του Ισραήλ, χωρίς πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και χωρίς δικαίωμα επικοινωνίας με τις οικογένειές τους.

Παράλληλα σε κάποιες περιπτώσεις, όπως ανέφερε, κρατούνται χωρίς να έχει προηγηθεί απαγγελία κατηγοριών.

Ο υπεύθυνος Προξενικών Υποθέσεων της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης ζήτησε από τον κ. Πατούλη τη στήριξη της Αυτοδιοίκησης Α΄Βαθμού.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σε δηλώσεις του τόνισε: «Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που έχουν κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο.

Εκφράζουμε την αμέριστη υποστήριξη και συμπαράσταση μας στους Παλαιστίνιους απεργούς πείνας».

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ εκφράζει τη συμπαράσταση του στους 1.900 Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους στις φυλακές του Ισραήλ, που έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 17 Απρίλη, διαμαρτυρόμενοι για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησής τους.

Περισσότεροι από 6.500 Παλαιστίνιοι, ανάμεσα τους και 300 παιδιά, είναι κρατούμενοι στις φυλακές του Ισραήλ, χωρίς πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και χωρίς δικαίωμα επικοινωνίας με τις οικογένειες τους.

Παράλληλα σε κάποιες περιπτώσεις, κρατούνται χωρίς να έχει προηγηθεί απαγγελία κατηγοριών.

Η ΚΕΔΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τους Παλαιστίνιους  κρατούμενους που κάνουν πολυήμερη απεργία πείνας, ζητώντας τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και των διεθνών συνθηκών που τα κατοχυρώνουν.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’Βαθμού συμπαρίσταται σε κάθε λαό που δοκιμάζεται και καταδικάζει κάθε είδους παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, Email : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

Την έναρξη του 1ου τριήμερου Μαραθωνίου Ανάπτυξης Εφαρμογών και Υπηρεσιών CITY CHALLENGE -crowdhackathon #smartcity κήρυξε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης

Παρ, 05/12/2017 - 16:35

Γ.Πατούλης: Επενδύουμε στη νέα γενιά. Προτεραιότητα για την Αυτοδιοίκηση Α’βαθμού, η αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας»

« Aφετηρία μιας μεγάλης προσπάθειας που ξεκινάει η ΚΕΔΕ με στόχο την ανάδειξη της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας ως πολλαπλασιαστές ισχύος της αναπτυξιακής αναγέννησης της χώρας», χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης τον 1ο τριήμερο Μαραθώνιο  Ανάπτυξης Εφαρμογών και Υπηρεσιών  CITY CHALLENGE -crowdhackathon #smartcity,  κηρύσσοντας την έναρξή του.

Η δράση που διοργανώνει η ΚΕΔΕ ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 14 Μαΐου, έχει ως θέμα την τεχνολογική και επιχειρησιακή καινοτομία στο ευρύτερο πεδίο των έξυπνων πόλεων (smartcities).

Διοργανώνεται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος – Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού”, Πειραιώς 254 στο Μοσχάτο Αττικής.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για «ένα φεστιβάλ καινοτομίας, που θέλει να φέρει την Αυτοδιοίκηση μπροστά και υπηρετεί το στόχο μας να συμβάλλουμε ως θεσμικός φορέας στην ενίσχυση της τοπικής και εθνικής ανάπτυξης, μέσω των νέων τεχνολογιών». Ταυτόχρονα όμως, όπως ανέφερε προάγει και τον διαχρονικό στόχο της ΚΕΔΕ που είναι η συνεχής ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός των Δήμων προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.

Παράλληλα εστίασε στην ομιλία του στη δυνατότητα που δίνεται, να κινητοποιηθεί το δημιουργικό ανθρώπινο κεφάλαιο, να προωθηθεί η καινοτομία αλλά και να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για να μείνουν οι νέοι επιστήμονες και επιχειρηματίες στη χώρα μας, δηλαδή να αντιμετωπιστεί με πράξεις και όχι λόγια το φαινόμενο “brain-drain”.

Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση της συγκρότησης του Δικτύου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Κ.Ε.Δ.Ε που απαρτίζεται πλέον από 468 στελέχη σε περισσότερους από 270 Δήμους της χώρας, τονίζοντας πως «αποτελεί πολύ σημαντικό επίτευγμα για την ΚΕΔΕ».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως η προώθηση της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας για την Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, με στόχο την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας. Η προσπάθεια αυτή, σημείωσε, θα πρέπει να εμπλέκει τους πάντες: την Πολιτεία, την επιχειρηματική κοινότητα και βεβαίως την Αυτοδιοίκηση.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Διευθυντής του Γραφείου του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Ν.Παππά, Π.Σκούτας, ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου Α Ευθυμίου, ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης και υποστήριξης Επιχειρηματικότητας της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου και το μέλος του ΔΣ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ Γ. Τσιάμης ενώ το παρόν στην εκδήλωση έδωσε πλήθος αιρετών Α’βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Τι είναι το ο Μαραθώνιος Ανάπτυξης Καινοτόμων Εφαρμογών και Υπηρεσιών

To CITY CHALLENGE – crowdhackathon #smartcity είναι ένας τριήμερος Μαραθώνιος Ανάπτυξης Καινοτόμων Εφαρμογών και Υπηρεσιών στον οποίο θα αναπτυχθούν πιλοτικές υπηρεσίες και εφαρμογές που συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενισχύουν την τοπική και εθνική ανάπτυξη μέσω των νέων τεχνολογιών.  Κατά τη διάρκεια του τριημέρου Μαραθωνίου νέοι, φοιτητές, στελέχη των Δήμων , αναλυτές , προγραμματιστές, επαγγελματίες και γενικότερα οποιοσδήποτε έχει μια ιδέα σε θέματα που σχετίζονται με την αυτοδιοίκηση και ενδιαφέρεται να την αναπτύξει και να την παρουσιάσει σε ολοκληρωμένη πιλοτική εφαρμογή στο διαδίκτυο ή/και σε κινητά τηλέφωνα σε τεχνολογίες που γνωρίζει, θα μπορεί να διαγωνιστεί στο πλαίσιο μιας ομάδας για την ανάπτυξη μιας εφαρμογής – υπηρεσίας χρήσιμης για τους Δήμους, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Μέσα από τη δράση CITY CHALLENGE – crowdhackathon #smartcity κινητοποιείται το δημιουργικό ανθρώπινο κεφάλαιο, ενισχύεται η δημιουργία και η νεανική επιχειρηματικότητα, προωθείται η καινοτομία με τελικό αποτέλεσμα την ενεργό συμβολή στην οικονομική ανάκαμψη της Χώρας μας.

Οι καλύτερες εφαρμογές που θα προκύψουν μέσα από τη διαδικασία του CITY CHALLENGE θα βραβευθούν και σε επόμενη φάση θα εξελιχθούν  με την υποστήριξη της ΚΕΔΕ μέσα από πρόγραμμα και δομή επιτάχυνσης (#smarcity  accelerator). Βασική επιδίωξη είναι η ανάπτυξη βιώσιμων επιχειρηματικών και επιχειρησιακών μοντέλων και καινοτόμων επιχειρήσεων με εξωστρεφή προσανατολισμό που θα υποστηρίζονται από ομάδες νέων επιστημόνων και επαγγελματιών και θα αναβαθμίζουν  τις υπηρεσίες των Δήμων.

Παράλληλα θα διοργανωθούν εκδηλώσεις (workshop) με σημαντικούς ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και συζητήσεις για καλές πρακτικές σε Δήμους στο πλαίσιο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.  

Οι καλύτερες πιλοτικές εφαρμογές και υπηρεσίες που θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, βραβεύονται, θα είναι ελεύθερα διαθέσιμες και θα εξελιχθούν με την υποστήριξη της ΚΕΔΕ.

Συνοπτικά οι στόχοι της δράσης ΚΕΔΕ CITY CHALLENGE – crowdhackathon #smartcity http://crowdhackathon.com/smartcity/ :

 

 • Δημιουργία καινοτομίας, στήριξη της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας, ευκαιρίες στους νέους, καταπολέμηση της ανεργίας.
 • Στήριξη της τοπικής οικονομίας, καθώς θα μπορούν να συμμετέχουν διαγωνιζόμενοι από όλους τους Δήμους, από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι μπορεί στη συνέχεια να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.
 • Ανάδειξη και Δημιουργία έξυπνων και καινοτόμων λύσεων στα προβλήματα που απασχολούν δημότες και δήμους.
 • Ανάπτυξη και παρουσίαση πιλοτικών εφαρμογών χρήσιμες στους Δήμους κατά τη διάρκεια του τριημέρου και  βράβευση των ομάδων με τις καλύτερες εφαρμογές και ιδέες
 • Ανοικτή διάθεση αποτελεσμάτων των εφαρμογών

 

Θεματικές ενότητες Ενδιαφέροντος για τη δημιουργία εφαρμογών και υπηρεσιών:

 • Ηλεκτρονικές υπηρεσίες των Δήμων – ηλεκτρονική διακυβέρνηση – ανοικτά δεδομένα
 • Προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας
 • Προστασία του περιβάλλοντος και διαχείριση πόρων
 • Ανάπτυξη Τουρισμού
 • Υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις
 • Ανάπτυξη εφαρμογών για την τοπική οικονομία και αειφόρος ανάπτυξη
 • Internet of Things, Mobile & Smart Grids, Τεχνολογίες ICT, Τηλεματική, Διαχείριση Ενέργειας – Φωτισμός, Έξυπνα κτίρια – Κτίρια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, Δίκτυα μεταφορών – Οδικά δίκτυα – Διαχείριση κυκλοφορίας, Μεταφορές (ηλεκτροκίνηση, αεριοκίνηση, υβριδικά οχήματα) & ΜΜΜ, Διαχείριση νερού & αποβλήτων, Υγεία και Τηλεϊατρική
 • Ηλεκτρονικές πληρωμές, Crowdfunding
 • Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

 

                                                                                                ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, Email : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Σελίδες

Back to Top