ped-in.gr

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων

Κ.Ε.Δ.Ε. - Δελτία Τύπου

Subscribe to Ροή Κ.Ε.Δ.Ε. - Δελτία Τύπου
δικτυακός τόπος
Ενημερώθηκε: πριν από 50 λεπτά 7 δευτερόλεπτα

Δήλωση Προέδρου Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για την Πατρίδα μας Η Αυτοδιοίκηση δηλώνει παρούσα στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις

Δευ, 07/06/2015 - 12:47

Η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος βρίσκει ενωμένο τον ελληνικό λαό.

 

Η σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί η κρισιμότητα των στιγμών για τη χώρα, επιβάλλει την εθνική συνεννόηση και συνεργασία.

 

Η επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας με τους εταίρους μας και η αποφυγή του grexit, η αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, η διασφάλιση των καταθέσεων, θα αποκαταστήσουν την ηρεμία και τη σταθερότητα στην Πατρίδα και την κοινωνία μας. Γι αυτό και πρέπει να υπάρξουν άμεσα πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.

 

Παράλληλα, οι διεργασίες που δρομολογούνται στο εγχώριο κομματικό σύστημα και στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς, πρέπει να έχουν ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο και να μην εξαντληθούν απλά στην αλλαγή προσώπων κομματικών ηγεσιών.

 

Η ανάγκη να εκπροσωπηθούν επαρκώς ιδεολογικά και πολιτικά οι δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας, είναι αδιαμφισβήτητη. Αυτό, πέραν των άλλων θα συμβάλλει και στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος της χώρας, απέναντι στην κοινωνία των πολιτών. Στην προσπάθεια αυτή, θα συμμετάσχω κι εγώ προσωπικά, με όλες μου τις δυνάμεις.

 

Η Αυτοδιοίκηση, ως θεσμός που βρίσκεται εγγύτερα από οποιονδήποτε άλλο στην κοινωνία, δηλώνει παρούσα στις πολιτικές, οικονομικές  και κοινωνικές εξελίξεις της χώρας και θα αναλάβει στο επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Δήλωση Προέδρου Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος

Κυρ, 07/05/2015 - 13:27

Ο  Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών στο σημερινό δημοψήφισμα αποδεικνύει  τη σταθερή προσήλωση του λαού μας στη Δημοκρατία. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, από αύριο το πρωί  όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να συνεργαστούν για να ξεπεραστούν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, με την Ελλάδα στην Ευρώπη.

Ενωμένοι, θα τα καταφέρουμε».

 

 

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο επισκέφθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γ. Πατούλης

Σάβ, 07/04/2015 - 18:12

Γ. Πατούλης : Από τη Δευτέρα 6 Ιουλίου , με τη βοήθεια του Θεού, οι Έλληνες ενωμένοι διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον

 

Την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο επισκέφθηκε σήμερα στην έδρα του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης.

Κατά την επίσκεψη του είχε την ευκαιρία να τον ενημερώσει για τις τρέχουσες εξελίξεις στη χώρα μας και να του παρουσιάσει τις κοινωνικές πρωτοβουλίες και δράσεις που έχει αναλάβει η Αυτοδιοίκηση όλο αυτό το διάστημα, για να στηρίξει τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται από την κρίση.

Μετά το τέλος της επίσκεψης, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. δήλωσε:

«Στις δύσκολες στιγμές της ιστορικής διαδρομής του Έθνους μας, η Εκκλησία στήριξε το λαό μας, δίνοντας μας δύναμη κι ελπίδα για να ξεπεράσουμε τις αντιξοότητες. Ζήτησα από τον Πατριάρχη μας, τον θρησκευτικό και πνευματικό ηγέτη των Ορθόδοξων Ελλήνων,να προσευχηθεί για την ενότητα του ελληνικού λαού. Να προσευχηθεί  για την πρόοδο, την ασφάλεια και την ευημερία της Πατρίδας μας, η θέση της οποίας είναι στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, στην Ευρώπη των λαών και πανανθρώπινων αξιών».

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Επιστολή στον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών M. Markkula

Παρ, 07/03/2015 - 15:41

Με το μήνυμα η Ελλάδα είναι Ευρώπη, η Ευρώπη είναι Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών M. Markkula απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη, με την οποία του εκφράζει την ικανοποίηση της Επιτροπής, για την απόφαση της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης, τοπικής και περιφερειακής, να παρέχει πλήρη στήριξη και συνεχή δέσμευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αξίες της.

Η επιστολή αναφέρει τα παρακάτω :

 

Βρυξέλλες, 02/07/2015

Κος Πατούλης, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας

Κος Καλογερόπουλος, Επικεφαλής Ελληνικής Αντιπροσωπείας Επιτροπής Περιφερειών

 

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις επιστολές σας, όπου εκφράζεται η πλήρης στήριξη και συνεχής δέσμευση της ελληνικής τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αξίες της.

Στις 5 Ιουλίου, οι έλληνες πολίτες θα λάβουν μία σημαντική απόφαση όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.

Ένα αρνητικό αποτέλεσμα στο επικείμενο δημοψήφισμα, μεταξύ άλλων, θα πλήξει την Ελληνική τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση όσον αφορά την δυνατότητα της να παρέχει βασικές δημόσιες υπηρεσίες σε πολίτες και τοπικές κοινωνίες. Επιπλέον, θα επηρεάσει την δυνατότητά της να διασφαλίζει τις δημόσιες επενδύσεις, να δημιουργεί θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, μέσω της αποτελεσματικής χρήσης της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Είμαι ικανοποιημένος με την πλήρη δέσμευση της Ένωσης σας και της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών στο ευρωπαϊκό πλάνο. Η στήριξη που εξέφρασαν οι Δήμαρχοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και πολλοί άλλοι δήμαρχοι στην Ελλάδα είναι σημαντική. Όταν οργανώθηκε η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής των Περιφερειών και των Δήμων στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2014, ήταν ευρέως αναγνωρισμένο ότι τα διαρθρωτικά και επενδυτικά κεφάλαια της ΕΕ και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα είναι κρίσιμα για την ελληνική τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Συγχρόνως, αλληλεγγύη και ευθύνη πρέπει να βαδίζουν χέρι χέρι. Πολλά ευρωπαϊκά Κράτη μέλη της ΕΕ ανέλαβαν επιτυχώς διαρθρωτικές αλλαγές τα τελευταία έτη, ώστε οι οικονομίες τους να καταστούν βιώσιμες και αυτό ακριβώς χρειάζεται η Ελλάδα επειγόντως. Δεν πρόκειται για μία σύσταση από πάνω προς τα κάτω, από την διεθνή κοινότητα ή την Ευρώπη αλλά μία άποψη που υιοθετούν και οι ίδιοι οι έλληνες.

Είναι λάθος για οποιονδήποτε να αφήσει τον ελληνικό λαό να πιστεύει ότι η Ευρώπη συνωμοτεί κατά της Ελλάδας. Κάθε δημοκρατία δημιουργεί τις δικές της ευνοϊκές συνθήκες για ανάπτυξη και δουλειά αλλά δεν είναι αποδεκτό στην Ευρωπαϊκή Ένωση να στρέφεται το ένα Κράτος μέλος ενάντια στα άλλα.

Όλοι ειλικρινά ελπίζουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα στο επικείμενο δημοψήφισμα. Αυτό θα συμβόλιζε την επιβεβαίωση των ευρωπαϊκών αξιών και θα εξέφραζε την βούληση των πολιτών να ζήσουν μαζί σε μία Ευρωπαϊκή Ένωση ενωμένη, μέσα στη διαφορετικότητά της.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΩΠΗ. Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ.

Με τους καλλίτερους χαιρετισμούς

Markku Markkula

Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Δήλωση του Γ. Πατούλη , Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. και μέλους της πρωτοβουλίας φορέων και οργανώσεων για τη στήριξη του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα

Τετ, 07/01/2015 - 19:08

To διάγγελμα του κ. Πρωθυπουργού μας έκανε περισσότερο ανήσυχους για το μέλλον 

Ο κ. Πρωθυπουργός με το νέο διάγγελμα που απηύθυνε στον ελληνικό λαό επιβεβαίωσε ότι την Κυριακή οι πολίτες θα προσέλθουν στην κάλπη για να ψηφίσουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ σε ένα κείμενο που πλέον δεν ισχύει και για το οποίο η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει τις αντιπροτάσεις της.

 

Ο κ. Πρωθυπουργός ομολογεί με τον τρόπο αυτό έμμεσα ότι η διενέργεια του δημοψηφίσματος δεν είναι μια πράξη που διευκολύνει την εθνική προσπάθεια, αλλά εξυπηρετεί απλά κομματικές σκοπιμότητες.

 

Αυτά που δεν μας είπε ο κ. Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του , είναι

 

 • Πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες και οι πολίτες θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο σύνολο των μισθών και των συντάξεων τους, στο σύνολο των καταθέσεων τους , χωρίς να είναι αναγκασμένοι να συνωστίζονται σε ουρές ντροπής μπροστά από τα ΑΤΜ.
 • Πότε θα αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος,  προκειμένου να λειτουργήσει η αγορά και οι επιχειρήσεις;
 • Με ποιες ενέργειες θα αποκατασταθεί η εικόνα ομαλότητας στη χώρα και την αγορά, ώστε να μην χαθεί οριστικά και αμετάκλητα η τουριστική περίοδος;
 • Με ποιο τρόπο εγγυάται τις καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες, όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι από σήμερα η χώρα έχει χρεοκοπήσει και οι εγγυήσεις των Τραπεζών δεν επαρκούν για να καλύψουν  τα δάνεια που έχουν λάβει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
 • Για ποιο λόγο επιμένει στη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος πάνω σε ένα διακύβευμα που πλέον δεν ισχύει, όπως ο ίδιος ομολόγησε.

 

Σε αυτά τα ερωτήματα δεν απάντησε ο Πρωθυπουργός. Κι αυτό μας καθιστά περισσότερο ανήσυχους για το μέλλον.

 

Στα ερωτήματα αυτά όμως θα δώσουν απαντήσεις με την ψήφο τους οι πολίτες. Στις 5 Ιουλίου οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν ΝΑΙ στην παραμονή  της χώρας μας στην Ευρώπη, ΝΑΙ στο ευρώ, ΝΑΙ στην ασφάλεια και σταθερότητα, ΝΑΙ στην ενότητα όλου του λαού μας.

Δήλωση του Γιώργου Πατούλη , Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε . και μέλους της Ομάδας υποστήριξης του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου

Τετ, 07/01/2015 - 10:14

Ακύρωση του δημοψηφίσματος, άμεση παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα

και δημιουργία Κυβέρνησης Εθνικού Σκοπού

 

Από σήμερα η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς χρεοκοπίας.

Αποτελεί ντροπή για την Ελλάδα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να προβάλλουν χθες στις οθόνες τους χρονόμετρα που μετρούσαν αντίστροφα τις ώρες, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα που απέμεναν μέχρι να κηρυχθεί η Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας.

Εξίσου ντροπιαστικό είναι το γεγονός ότι το μόνο Κράτος που προσφέρθηκε δημόσια να βοηθήσει την Ελλάδα στην αποπληρωμή του χρέους της δεν ήταν ούτε η Ρωσία, ούτε η Κίνα, στις οποίες προσέτρεξε η Κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά η Τουρκία.

Με δική της ευθύνη, εκατομμύρια Έλληνες κι Ελληνίδες στέκονται σήμερα σε «ουρές ντροπής» κι αγωνιούν για τις δουλειές τους, τις συντάξεις και τους μισθούς τους, τις καταθέσεις τους, τις κλειστές τράπεζες που δεν γνωρίζουν αν και πότε θα ανοίξουν.

Η ανεύθυνη απόφαση του Πρωθυπουργού και μιας στενής ομάδας συνεργατών του να οδηγήσει τον ελληνικό λαό σε ένα δημοψήφισμα αμφίβολης συνταγματικής νομιμότητας , που θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική μας και διχάζει τον ελληνικό λαό, είναι η τελευταία πράξη ενός προσχεδιασμένου εγκλήματος σε βάρος της Πατρίδας μας.

Την ύπαρξη σχεδίου επιβεβαιώνει έμμεσα ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκης, μια από τις ελάχιστες σοβαρές και νηφάλιες φωνές σε μια κυβέρνηση που την χαρακτηρίζει η δημιουργική ασάφεια, ο οποίος με συνέντευξη του χτες στην ΕΡΤ :

 • Χαρακτήρισε πολιτική απόφαση το δημοψήφισμα , για το οποίο είπε ότι μπορούμε να αποφασίσουμε κι αλλιώς.
 • Παραδέχθηκε ότι εισηγήθηκε στον κ. Τσίπρα να αποδεχθεί την πρόταση των θεσμών.
 • Ομολόγησε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει από τον Φεβρουάριο, αν υπήρχε πολιτική βούληση, επιβεβαιώνοντας ότι μπορούσε να αποφευχθεί η σημερινή κατάσταση ντροπής κι ανασφάλειας για εκατομμύρια συμπολίτες μας.
 • Μίλησε έμμεσα για την ανάγκη να αναγνωρίσουν τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης την πραγματικότητα.

Τα όσα είπε ο κ. Δραγασάκης σε συνδυασμό με την «πρεμούρα» που επέδειξαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου να δηλώσουν άμεσα ότι δεν τίθεται θέμα αναβολής του δημοψηφίσματος, επιβεβαιώνει ότι η Κυβέρνηση δεν διαθέτει ούτε ολοκληρωμένο σχέδιο, ούτε την ομόφωνη στήριξη όλων των στελεχών της, για να διαχειρισθεί τη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετώπισε η Πατρίδα μας μεταπολεμικά.

Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα και η λύση στα αδιέξοδα που δημιουργεί η Κυβέρνηση είναι μια.

Ακύρωση του δημοψηφίσματος, άμεση παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα και δημιουργία Κυβέρνησης Εθνικού Σκοπού, με στόχο:

 • Την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης κι αξιοπιστίας μεταξύ της χώρας και των εταίρων μας
 • την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας με τους δανειστές μας, που θα αναγνωρίζει τα λάθη των προηγούμενων προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν και θα λαμβάνει υπόψη τις θυσίες στις οποίες έχουν υποβληθεί τα προηγούμενα χρόνια οι έλληνες πολίτες.
 • την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου, που θα οδηγήσει ξανά τη χώρα στην ανάπτυξη.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

ΝΑΙ στην Ευρώπη και ματαίωση του δημοψηφίσματος ζητά η ΚΕΔΕ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τρί, 06/30/2015 - 19:48

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ

με τον Πρόεδρο της  Δημοκρατίας, για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου

 

Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ , με επικεφαλής τον Πρόεδρο της κ. Γιώργο Πατούλη, επέδωσε πριν από λίγο  στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο το ψήφισμα που πάρθηκε σήμερα ομόφωνα από το ΔΣ της ΚΕΔΕ, με το οποίο η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού τάσσεται υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής και ζητά τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης , ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Αμέσως μετά τη συνάντηση , ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 

« Παραδώσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ομόφωνο ψήφισμα της ΚΕΔΕ , με το οποίο δηλώνουμε απερίφραστα ότι η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού  θεωρεί αδιαπραγμάτευτη την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Tου ζητήσαμε στα πλαίσια των θεσμικών του αρμοδιοτήτων να αναλάβει πρωτοβουλίες , με στόχο τη ματαίωση του δημοψηφίσματος, η πραγματοποίηση του οποίου θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδος. Σε αντίθετη περίπτωση , τασσόμαστε υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της προσεχούς Κυριακής, γιατί σε διαφορετική περίπτωση , αν η χώρα μας βγει εκτός Ευρώπης, οι Δήμοι μας θα καταρρεύσουν και δεν θα είναι σε θέση ούτε να χρηματοδοτήσουν έργα, αλλά ούτε και να λειτουργήσουν κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες που σήμερα εξυπηρετούν τις ανάγκες εκατομμυρίων συμπολιτών μας.

O κ. Πρωθυπουργός οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην έναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής προσπάθειας, με στόχο τη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής πορείας της Πατρίδας μας και προς όφελος όλων των Ελλήνων».

Στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος Δημήτρης Καφαντάρης και ο Γενικός Γραμματέας Ιωάννης Μουράτογλου.

 

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνάντηση της Κ.Ε.Δ.Ε. με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Δευ, 06/29/2015 - 19:31

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Κ.Ε.Δ.Ε. με αφορμή το δημοψήφισμα, αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε. θα πραγματοποιήσει αύριο Τρίτη 30/6/2015 στις 6:30 μ.μ. συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

 

Το Προεδρείο της Κ.Ε.Δ.Ε. θα καταθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ψήφισμα του έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη στις 12 το μεσημέρι.

 

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Κ.Ε.Δ.Ε., ο Πρόεδρος Γ. Πατούλης έχει ζητήσει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean –Claude Juncker.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.Jean–Claude Juncker ζητεί με επιστολή του ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γιώργος Πατούλης

Δευ, 06/29/2015 - 17:44

Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Γιώργος Πατούλης, αφού επισημαίνει ότι η «Ελλάδα είναι κομμάτι της Ευρώπης», υπογραμμίζει ότι «η πρόσφατη απόφαση που λήφθηκε για τη διενέργεια δημοψηφίσματος δημιουργεί ένα μεγάλο δίλημμα και φέρνει σε δύσκολη θέση τον Έλληνα πολίτη» και ζητεί να καθοριστεί μια συνάντηση μαζί του για τις 1 ή 2 Ιουλίου.

 

Σκοπός της συνάντησης,όπως υπογραμμίζει ο Γ. Πατούλης, είναι να εκφράσει ως Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε.«τη θέληση των Ελλήνων πολιτών να παραμείνουν πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και η χώρα τους αναπόσπαστο μέλος της Ένωσης των χωρών της Ευρώπης».

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητεί από τον Jean –Claude Juncker να συνεχίσει «τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας λύσης αποδεκτής και από τις δύο πλευρές στο θέμα της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα».

 

«Αυτή η προσπάθεια των Δημάρχων εστιάζει στην Ευρωπαϊκή Πορεία της χώρας και στονα δοθεί ένα τέλος σε κάθε αμφισβήτηση της Ευρωπαϊκής Διάστασης του Έλληνα Πολίτη» καταλήγει η επιστολή.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατέθεσε κρίσιμα ερωτήματα για την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου στον υπουργό Εσωτερικών Ν. Βούτση

Δευ, 06/29/2015 - 14:34

 

Κρίσιμα ερωτήματα για την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, θέτει με επιστολή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης στον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκο Βούτση.

 

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης επισημαίνει ότι  «η συμμετοχή των Δήμων στην εκλογική διαδικασία και κατ’ επέκταση στη διεξαγωγή του επικείμενου Δημοψηφίσματος, ειδικά μάλιστα όταν αυτό διενεργείται εντός μίας εβδομάδας (!!), επιβάλλει την άρτια οργάνωση όλων των εμπλεκομένων».

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογραμμίζει ακόμη ότι «τα ερωτηματικά για το αν και κατά πόσο μπορούμε ως Δήμοι να ανταποκριθούμε, ειδικά μετά το «κλείσιμο» των τραπεζών και την απροθυμία των προμηθευτών να μας εφοδιάσουν για οτιδήποτε χωρίς ρευστό, βασανίζουν όλους τους Δημάρχους που με αγωνία επικοινωνούν μαζί μας».

 

Επίσης ζητά να υπάρξουν συγκεκριμένες απαντήσεις  για πρακτικά ζητήματα, που δεν απαντά η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

 

 

 

Συγκεκριμένα ζητά να απαντηθούν τα εξής:

 

 • Πώς θα μετακινηθούν οι Δικαστικοί Αντιπρόσωποι, οι οποίοι θα υποχρεωθούν να καταβάλουν σε ρευστό το αντίτιμο του εισιτηρίου τους ή τα καύσιμα του αυτοκινήτου τους;
 • Πώς θα οργανώσουν οι Δήμοι τα Εκλογικά Τμήματα (μεταφορά εκλογικού υλικού, ψηφοδελτίων, προετοιμασία αιθουσών, κάλπες κ.λ.π.) όταν οι προμηθευτές αρνούνται σε όλη την Ελλάδα πάσης φύσεως προμήθειες στους Δήμους αν δεν πληρωθούν σε ρευστό;
 • Πώς θα μετακινηθούν οι υπάλληλοι των Δήμων για την μεταφορά των ψηφοδελτίων πριν και μετά το Δημοψήφισμα, οι οποίοι υποχρεώνονται πολλές φορές να καλύψουν αποστάσεις δεκάδων χιλιομέτρων χωρίς καύσιμα;
 • Πώς θα μετακινηθούν οι χιλιάδες ετεροδημότες προς τις εκλογικές τους περιφέρειες, ώστε να εκφραστεί η λαϊκή βούληση;

 

«Στα πιεστικά αυτά ερωτήματα, καταλήγει ο κ. Πατούλης,  το Υπουργείο σας οφείλει να απαντήσει εδώ και τώρα, κύριε Υπουργέ, διότι οι Δήμοι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επωμιστούν ευθύνες που αναλογούν σε αυτούς που για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του Ελληνικού Κράτους αποφάσισαν να διενεργήσουν Δημοψήφισμα εντός μίας εβδομάδας».

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

 

Δήλωση Προέδρου ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη: Είμαστε αδιάσπαστο τμήμα του ευρώ και της Ευρώπης

Σάβ, 06/27/2015 - 16:00

Η Κυβέρνηση έχει νωπή και σαφή λαϊκή εντολή να καταργήσει το Μνημόνιο χωρίς να βγάλει τη χώρα έξω από το Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό, οι μέρες αυτές απαιτούν πολιτική τόλμη και ευθύνη και όχι δειλία και μετάθεση των νομοθετικών ευθυνών στο λαό.

Σήμερα, όσοι παίζουν με τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, θα πρέπει να αναλογιστούν τις προσωπικές ιστορικές τους ευθύνες και να λάβουν τις κατευθυντήριες αποφάσεις που αντιστοιχούν στο ρόλο τους. Έχουν, όχι μόνο την εντολή, αλλά και τη γνώση και εμπειρία από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις, για να προχωρήσουν.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση που είναι ο εγγύτερος στο πολίτη θεσμός, δεν θα επιτρέψει, για άλλη μια φορά, η νομοθετική και εκτελεστική ανεπάρκεια των κυβερνώντων να διακινδυνεύσει την παραμονή της Ελλάδας στο Ευρώ και στην Ευρώπη και τις επόμενες ημέρες, θα αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της παραμονής της χώρας μας στην Ευρώπη και της κατοχύρωσης του μέλλοντος του Ελληνικού λαού.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη με τον Δήμαρχο Νάπολης, Luigi de Magistris και μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Νεαπόλεως και Καµπανίας

Σάβ, 06/27/2015 - 15:58

Με τον Δήμαρχο Νάπολης, Luigi de Magistris, συναντήθηκαν σήμερα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και ο Α΄ Αντιπρόεδρος Δημήτρης Καφαντάρης, στο πλαίσιο της επίσκεψής και συμμετοχής τους στις εκδηλώσεις «Οι Έλληνες στην Καμπανία: 500 χρόνια Ιστορίας».

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν  την ιστορία των δύο χωρών, την υπάρχουσα ελληνική κοινότητα στην Κάτω Ιταλία, αλλά και της περαιτέρω συνεργασίας των Ενώσεων Δήμων Ελλάδας, Ιταλίας και Ισπανίας. Επίσης ο Δήμαρχος  Νάπολης , Luigi de Magistris, ανακοίνωσε την πρόθεση της δημοτικής αρχής για μετονομασία δρόμου της Νάπολης σε «Οδό  των Ελλήνων».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ συναντήθηκε και συζήτησε με μέλη της

Ελληνικής Κοινότητας Νεαπόλεως και Καµπανίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αντηλλάγησαν ιδέες για την προετοιμασία εορτασμού «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας», τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα και ανταλλαγής μαθητών, πολιτιστικών ομάδων και συλλόγων και μελών των ΚΑΠΗ για σύσφιξη δεσμών και σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της ελληνικής κοινότητας στην Ιταλία.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης υπογράμμισε  ότι η γλώσσα μας είναι η ταυτότητά μας και ότι πρέπει να την κρατήσουμε ζωντανή σε κάθε γωνιά που ζουν και δημιουργούν ΄Ελληνες. Παράλληλα  και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την ανάγκη στήριξης του τουρισμού και την αύξηση της τουριστικής διάθεσης.

 

 

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Γ. Πατούλης: Επιτακτικό να μας ακούσουν οι εταίροι μας, και τους Έλληνες και τους Ιταλούς, όταν ζητάμε μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση

Παρ, 06/26/2015 - 18:43

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και ο Α΄ Αντιπρόεδρος Δημήτρης Καφαντάρης στις εκδηλώσεις  «Οι Έλληνες στην Καμπανία: 500 χρόνια Ιστορίας» της Νάπολης

 

 

Στα 2800 χρόνια ιστορίας της ελληνικής διασποράς στην Ιταλία, την παραδοσιακά καλή σχέση μεταξύ των δύο λαών, αλλά και το κοινό αίτημα για μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση με ισοβαρή κατανομή των βαρών σε όλες τις χώρες, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, μιλώντας σήμερα για τις σχέσεις της Διασποράς με την Ελλάδα σε ημερίδα  με θέμα «Οι Έλληνες στην Καμπανία: 500 χρόνια Ιστορίας», που πραγματοποιείται  στη Νάπολη, από την Ελληνική Κοινότητα Νάπολης, τα Αρχεία του Κράτους στη Νάπολη, την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.

 

«Αυτός ο τόπος, τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, έχει φιλοξενήσει και συνεχίζει να φιλοξενεί Έλληνες εδώ και πάρα πολύ καιρό. Από τον 8ο αιώνα μέχρι και σήμερα, η παρουσία του ελληνικού στοιχείου  στην Κάτω Ιταλία, στη  Magna Creacia, είναι αδιάκοπη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια στενή σχέση μεταξύ των πολιτισμών του Ιταλικού και του Ελλαδικού χώρου, την άνθηση του εμπορίου και την ανταλλαγή γνώσης».

Αναφερόμενος στην παραδοσιακά καλή σχέση μεταξύ των δύο λαών και την παρουσία του ελληνικού στοιχείου στην Ιταλία, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι «οδήγησε κατά το Μεσαίωνα και ιδιαίτερα μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης και το τέλος του Βυζαντινού Πολιτισμού στη μαζική μετακίνηση Ελλήνων σε περιοχές όπως το  Salento και η Calabria. Πρόκειται για λόγιους ανθρώπους, γραφείς, δασκάλους, ποιητές, συγγραφείς, φιλοσόφους, καλλιτέχνες, μουσικούς,  ακαδημαϊκούς, επιστήμονες, αστρονόμους, αρχιτέκτονες, πολιτικούς και θεολόγους, οι οποίοι κουβάλησαν μαζί τους την ελληνική και βυζαντινή πολιτιστική κληρονομιά, είτε με τη μορφή της προφορικής παράδοσης, είτε μεταφέροντας μαζί τους γραπτά κείμενα και κειμήλια από τον ελλαδικό χώρο.

Χάρη σε αυτές τις παραδόσεις αλλά και στη φιλοξενία που είχαν οι άνθρωποι εδώ, δόθηκε το έναυσμα για να ξεκινήσει η δημιουργική και πολύ σημαντική περίοδος του Διαφωτισμού και της Αναγέννησης. Σημαντική για την Ιταλία, για την Ευρώπη, για το Δυτικό Πολιτισμό».

 

Ωστόσο τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ δεν ήταν μόνο η Ιταλία που φιλοξένησε ελληνικούς πληθυσμούς αν τους αιώνες, υπογραμμίζοντας ότι «η

ελληνική διασπορά είναι από τις πιο παλιές και ιστορικά σημαντικές, με μια σχεδόν αδιάκοπη παρουσία ελληνικού στοιχείου σε διάφορα μέρη της υφηλίου, από την εποχή του Ομήρου μέχρι και σήμερα. Από τους Φαναριώτες του 16ου αιώνα, στους Αλεξανδρινούς του 19ου και τους οικονομικούς μετανάστες του 2ου μισού του 20ου αιώνα, η επιρροή της έχει χαρακτηριστεί από επιστήμονες ιστορικούς ως καθοριστική στη μετάδοση ιδεών όπως η Δημοκρατία, η αξιοκρατία, η ελευθερία του λόγου κ.α. Σήμερα η ελληνική ομογένεια αριθμεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, από 3 έως 7 εκατομμύρια ανθρώπους».

 

«Η Ελλάδα και η Ιταλία, σημείωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δεν είναι ξένες στο φαινόμενο της μετανάστευσης. Ξέρουν τι θα πει μετανάστευση. Είναι – και το έχουν αποδείξει- φιλόξενες χώρες, ειδικά όταν πρόκειται για πρόσφυγες που προέρχονται από περιοχές που μαστίζονται από ανθρωπιστικές κρίσεις. Για αυτό και είναι επιτακτικό να μας ακούσουν οι εταίροι μας, και τους Έλληνες και τους Ιταλούς, όταν ζητάμε μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση, με ισομερή κατανομή των βαρών σε όλες της χώρες, ειδικότερα τώρα που αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη έξαρση του φαινομένου στα ανατολικά και νότια ευρωπαϊκά σύνορα. Δυστυχώς, σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα τα οποία κάποιοι ίσως να πίστευαν ότι έχουν εξαλειφθεί. Η οικονομική κρίση μαστίζει την Ευρώπη εδώ και 5 πλέον χρόνια. Περισσότερο δε, έχει πληγεί ο ευρωπαϊκός Νότος και ακόμα περισσότερο, η Ελλάδα, είτε εξαιτίας συστημικών αδυναμιών στην ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, είτε βεβαίως λόγω καταστροφικών λαθών του ελληνικού παλαιού πολιτικού συστήματος. Ελπίζω μετά και τις τελευταίες εξελίξεις των διαδοχικών Συνόδων των Ευρωπαίων Ηγετών να οδεύουμε προς μία οριστική λύση, που θα δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να προχωρήσει στις ριζικές μεταρρυθμίσεις που τόσο έχει ανάγκη».

 

Ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε επίσης ότι η κρίση που αντιμετωπίζει χώρα μας έδειξε για άλλη μια φορά τη σημασία της ελληνικής διασποράς  ως «κεφάλαιο» για τον τόπο και τους ανθρώπους του, ενώ παράλληλα ανέδειξε τους στενούς δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ της ελληνικής και ιταλικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Ο Marco Galdi, δήμαρχος της Cava de΄ Tirreni και πρόεδρος της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας, είπε ο Γ. Πατούλης,  έκανε πριν λίγα χρόνια μια συμβολική κίνηση. Μαζί με τον τότε δήμαρχο του Baronissi, Giovanni Moscatiello, δώρισαν το μισθό τους στη δοκιμαζόμενη από την κρίση χρέους Ελλάδα, επειδή, όπως οι ίδιοι έγραψαν σε επιστολή τους και σας παραθέτω: «Η Ελλάδα μας έδωσε τη φιλοσοφία και την επιστήμη, την ποίηση και τη λογοτεχνία, το θέατρο και τη μουσική. Η Ελλάδα μας έδωσε τον πολιτισμό και η Ιταλία και η Ευρώπη δεν είναι αδέλφια της, αλλά παιδιά της».

Παράλληλα, ο Μάρκο Γκάλντι πρότεινε την καθιέρωση της 24ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Στην πρόταση αυτή είχε συνοδοιπόρο τον Γιάννη Κορίνθιο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας. Μαζί, ήρθαν σε επαφή με την ΚΕΔΕ, η οποία φυσικά υιοθέτησε και αγκάλιασε αυτήν την πρωτοβουλία από την πρώτη στιγμή και θα συμβάλει με κάθε αναγκαίο μέσο και τρόπο για τη στήριξη και επιτυχία της. Αποτέλεσμα ήταν να καταλήξει η πρόταση αυτή στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να γίνει ομόφωνα αποδεκτό το αίτημα έκδοσης σχετικού Προεδρικού Διατάγματος».

«Πιστεύω, τόνισε καταλήγοντας ο κ. Πατούλης, ότι οι καλές σχέσεις που έχουμε σήμερα με εσάς, η ύπαρξη και το έργο της Φιλελληνικής Εταιρείας, καθώς και η συμπόνια που νιώθουμε ως λαοί ο ένας για τον άλλον είναι αποτέλεσμα των 2800 χρόνων διάδρασης και συνύπαρξης μεταξύ του Ιταλικού και του Ελληνικού στοιχείου. Γιατί, σε τελική ανάλυση, τι σκοπό έχει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, τι σκοπό έχει η πολιτιστική διπλωματία, τι σκοπό έχουν οι διακρατικές σχέσεις, αν όχι την ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη μεταξύ λαών».

 

Νωρίτερα απηύθυνε χαιρετισμό ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Πύλου Νέστωρος, Δημήτρης Καφαντάρης.

Ο κ. Καφαντάρης, εξέφρασε την βαθιά του συγκίνηση για το γεγονός ότι

5.000 Κορωναίοι και Μεθωναίοι συμπατριώτες του, που εγκαταστάθηκαν στη Νάπολη την περίοδο 1532-1534, «βρήκαν όλοι την υποστήριξη που χρειάζονταν» και «ξαναγεννήθηκαν μέσα από τις στάχτες τους, δημιουργώντας από την αρχή τα νέα θεμέλια μιας απόδημης κοινωνίας ελληνισμού».

«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς σε όλους εσάς που οι πρόγονοί σας έδειξαν όλη τους την ανθρωπιά και τη συμπαράσταση  στο πλήγμα των ελλήνων συμπατριωτών μας».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Σελίδες

Back to Top