Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
x

Απόφαση 6-3/25.06.2020 ΔΣ ΠΕΔ-ΙΝ: «Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων για τη μονιμοποίηση των σχολικών καθαριστριών»

Απόφαση 6-3/25.06.2020

του Διοικητικού Συμβουλίου

της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων

 

Θέμα: «Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων για τη μονιμοποίηση των σχολικών καθαριστριών».

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020 και ώρα 14:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕΔ-ΙΝ, Λεωφόρος Αλεξάνδρας 13 στην Κέρκυρα, ύστερα από τη με αριθμό πρωτ. 825/19.06.2020, πρόσκληση του Προέδρου της κου Αλέξανδρου Παρίση, η οποία επιδόθηκε νόμιμα στα μέλη.

   

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν δεκατέσσερα  (14) από τα εικοσιένα (21) μέλη του ΔΣ της ΠΕΔ-ΙΝ:

             Παρόντες:

  1. Αλέξανδρος Παρίσης, Πρόεδρος, Δημ. Σύμβουλος Αργοστολίου
  2. Ιωάννης Τρεπεκλής, Αντιπρόεδρος, Δημ. Σύμβουλος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων
  3. Μερόπη-Σπυριδούλα Υδραίου, Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων
  4. Κωνσταντίνος Λέσσης, Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας
  5. Γεώργιος Μαχειμάρης, Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας
  6. Χαράλαμπος Καλός, Δήμαρχος Λευκάδας
  7. Γεώργιος Κατσιβέλης, Δήμαρχος Ληξουρίου
  8. Παύλος Δάγλας, Δήμαρχος Μεγανησίου
  9. Δημήτριος Μεταλληνός, Δημ. Σύμβουλος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων
  10. Γεώργιος Καλούδης, Δημ. Σύμβουλος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων
  11. Κωνσταντίνος Γρηγορόπουλος, Γραμματέας, Δημοτ. Σύμβουλος Βόρειας Κέρκυρας
  12. Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, Δημοτ. Σύμβουλος Λευκάδας
  13. Γεράσιμος Φόρτες, Δημοτ. Σύμβουλος Αργοστολίου
  14. Διονύσιος Τρούσσας (Ντάσσης), Δημοτ. Σύμβουλος Ζακύνθου

 

Απόντες:

  1. Νικήτας Αρετάκης, Δήμαρχος Ζακύνθου
  2. Θεόφιλος Μιχαλάτος, Δήμαρχος Αργοστολίου
  3. Σπυρίδων Βλαχόπουλος, Δήμαρχος Παξών
  4. Γεράσιμος Μονιάς-Νέτης, Δήμαρχος Σάμης
  5. Διονύσιος Στανίτσας, Δήμαρχος Ιθάκης
  6. Ιωάννης Πιέρρης, Δημ. Σύμβουλος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων
  7. Στυλιανός Σπαθής, Δημ. Σύμβουλος Σάμης

 

         Αφού διαπιστώθηκε απαρτία, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων κος Αλέξανδρος Παρίσης, δίνει το λόγο στην κα Μερόπη-Σπυριδούλα Υδραίου, Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, η οποία ενημερώνει τα μέλη ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε ψήφισμα για τη μονιμοποίηση των σχολικών καθαριστριών, το οποίο αναφέρει τα ακόλουθα:

«Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων συντάσσεται με το πάγιο και δίκαιο αίτημα των σχολικών καθαριστριών για μόνιμη και σταθερή εργασία.

   Είναι γνωστό ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό σχολικών μονάδων, διαθέτει καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης, ενώ στα περισσότερα σχολεία οι καθαρίστριες απασχολούνται σήμερα με συμβάσεις μίσθωσης έργου και πολύ χαμηλή αμοιβή (40 περίπου στην Α/θμια και 30 περίπου στην Β/θμια εκπαίδευση). Οι συγκεκριμένες εργαζόμενες αναλαμβάνουν καθήκοντα μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου, τη στιγμή που οι ανάγκες των σχολείων σε καθαριότητα είναι μεγάλες καθ’όλη τη διάρκεια της καθημερινής τους λειτουργίας. Στη δε παρούσα υγειονομική κρίση, με την οποία πρωτίστως καλούμαστε να διαφυλάξουμε την υγεία των παιδιών μας, καθίσταται επιβεβλημένη η ανάγκη ενίσχυσης των συνθηκών υγειονομικής προστασίας σε όλο το φάσμα της μαθητικής και εκπαιδευτικής μας κοινότητας.

   Είναι αυτονόητο ότι οι συμβασιούχοι στη σχολική καθαριότητα είναι διατεθειμένοι να δώσουν για άλλη μια φορά τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε η μαθητική και η εκπαιδευτική κοινότητα να συνεχίσει  να απολαμβάνει ένα ασφαλές και υγιές σχολικό περιβάλλον, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνεται σε ένα αβέβαιο εργασιακό περιβάλλον.

   Ως εκ τούτου, Καλούμε τα Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών να προχωρήσουν άμεσα στην κάλυψη όλων των σχολικών μονάδων με προσωπικό καθαριότητας μόνιμης απασχόλησης, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

   Στη συνέχεια ο Πρόεδρος ενημερώνει τα μέλη ότι εστάλη επίσης πρόταση ψηφίσματος για το παραπάνω θέμα από τον κ. Γιάννη Πιέρρη, Δημοτ. Σύμβουλο  Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και Μέλος του ΔΣ της ΠΕΔ-ΙΝ, το οποίο αναφέρει τα εξής:

«Το ΔΣ της ΠΕΔ-ΙΝ σχετικά με το σοβαρό ζήτημα της καθαριότητας στις εκπαιδευτικές δομές (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, σχολικά κέντρα, γυμνάσια-λύκεια):

  1. Θεωρεί ότι η καθαριότητα στις εκπαιδευτικές δομές είναι ζήτημα  πρώτης ανάγκης γιατί σχετίζεται με την υγεία των παιδιών αλλά και την ύπαρξη σύγχρονων συνθηκών εκπαίδευσης, Η καθαριότητα όμως σήμερα προσφέρεται υποβαθμισμένα και με άθλιες εργασιακές σχέσεις (συμβάσεις έργου, κακές αμοιβές, εργασιακή ανασφάλεια) εξαιτίας των αντεργατικών πολιτικών και της υποχρηματοδότησης της παιδείας από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.
  2. Εκτιμά ως άκρως απαραίτητη την ύπαρξη προσωπικού καθαριότητας σε όλες τις δομές και συνεχώς κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους.
  3. Κρίνει ότι οι μη μόνιμοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων των Δήμων των Ιόνιων νησιών καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
  4. Απαιτεί οι μη μόνιμοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων να μην χάσουν τη δουλειά τους και να γίνουν πλήρους απασχόλησης με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή (επεκτάσεις συμβάσεων έργου, συμβάσεις ορισμένου χρόνου κλπ.) δεν έχει  σχέση  με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, των μαθητών, των εκπαιδευτικών, της κοινωνίας ολόκληρης.
  5. Ζητά και νέες προσλήψεις, ώστε να καλυφθούν όποιες ανάγκες σήμερα είναι εντελώς ακάλυπτες και να αναπληρωθούν οι συνταξιοδοτούμενοι.
  6. Διεκδικεί αύξηση του μισθού των εργαζομένων, εξασφάλιση όλων των απαραίτητων σύγχρονων μέσων για την ατομική προστασία τους αλλά και για να κάνουν τη δουλειά τους.
  7. Να υπάρξει άμεση καταβολή καθυστερημένων δεδουλευμένων, να μεγιστοποιηθεί και να καταβληθεί χωρίς χρονική καθυστέρηση η πρόσθετη αμοιβή τους για το επιπλέον έργο που πρόσφεραν μετά το άνοιγμα των σχολείων το Μάϊο και τον Ιούνιο».

  Ακολούθησε διαλογική συζήτηση των μελών  και στη συνέχεια

Ομόφωνα αποφασίζουν

    Συμφωνούν με το ψήφισμα του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, που ζητά τη μονιμοποίηση των εργαζόμενων σχολικών καθαριστριών στην Α’θμια και Β’θμια Εκπαίδευση. Ζητά επίσης την κάλυψη όλων των σχολικών μονάδων με  το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας μόνιμης απασχόλησης, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

  

Η απόφαση αυτή έλαβε αριθμό: 6-3/ 25.06.2020

 

 

   ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕΔ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

 

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΔ – ΙΝ

     Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΠΕΔ - ΙΝ

 

 

 

     ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΡΙΣΗΣ

Δημοτικός Σύμβουλος Αργοστολίου

   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ

   Δημοτικός Σύμβουλος Βόρειας Κέρκυρας