Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
x

Ο κ.Αλέξανδρος Παρίσης Προέδρος ΠΕΔ-ΙΝ παρουσίασε στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, όλα τα θέματα και προβλήματα που απασχολούν την Α΄θμια Τοπική Αυτοδιοίκηση των νησιών μας

  Αργοστόλι, 18 Οκτωβρίου 2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο κ.Αλέξανδρος Παρίσης Προέδρος ΠΕΔ-ΙΝ παρουσίασε στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, όλα τα θέματα και προβλήματα που απασχολούν την Α΄θμια Τοπική Αυτοδιοίκηση των νησιών μας.

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 14-16 Οκτωβρίου 2021 στη Θεσσαλονίκη, τρία χρόνια μετά το προηγούμενο Συνέδριο της λόγω των προβλημάτων της πανδημίας. 
Κεντρικό θέμα και επιδίωξη αποτελεί η επισήμανση ότι σε ένα κόσμο που αλλάζει, η Αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά και διεκδικεί ρόλους για να είναι ακόμη πιο χρήσιμη στους πολίτες.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ.Δημήτρης Παπαστεργίου Δήμαρχος Τρικκαίων παρουσίασε το βασικό πλαίσιο θεμάτων και διεκδικήσεων της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σε σημαντικές ανακοινώσεις στο Συνέδριο προχώρησαν:
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ.Μάκης Βορίδης
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ.Στέλιος Πέτσας
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.Κυριάκος Πιερρακάκης  
Οι Υφυπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ.Θοδωρής Λιβάνιος και κ.Γιώργος Γεωργαντάς.
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ.Σταύρος Καλαφάτης
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ.Γιάννης Τσακίρης

Ο κ.Αλέξανδρος Παρίσης Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε σε όλα τα σοβαρά και σημαντικά θέματα που απασχολούν την Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση στα νησιά μας.

Ακολουθεί η ομιλία του κ.Αλέξανδρου Παρίση Προέδρου της ΠΕΔ-ΙΝ στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη.

Κύριε Πρόεδρε της ΚΕΔΕ  
Αγαπητοί προσκεκλημένοι
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Φίλες και φίλοι

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που έχω την ευκαιρία να χαιρετίσω  
το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ.
Παρά τα προβλήματα της πανδημίας, το Συνέδριο μας γίνεται  με φυσική παρουσία και μπορούμε να  συζητήσουμε δια ζώσης, θέματα σημαντικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που ο Υπουργός Εσωτερικών κ.Μάκης Βορίδης, όπως και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας συμμετέχουν στις εργασίες του Συνεδρίου μας.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών ανταποκρίνεται άμεσα  
στα αιτήματα μας, στέκεται δίπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την υποστηρίζει.  
Όπως γνωρίζουμε όλοι, η οικονομική κρίση και αμέσως μετά η πανδημία δημιούργησαν πολλά και μεγάλα προβλήματα σε ολόκληρη την κοινωνία.   
Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται πάντοτε δίπλα στους πολίτες και σηκώνει ένα μεγάλο βάρος.
Οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων είναι αυτές που στηρίζουν
τις τοπικές κοινωνίες και αποτελούν καταφύγιο για τους πολίτες   
αυτά τα δύσκολα χρόνια.
Ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί όλους τους Δήμους είναι η χρηματοδότηση τους.
Τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις  
τα τελευταία χρόνια.  
Η είσπραξη εσόδων επίσης είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ολόκληρη η κοινωνία. 
Οι Δήμοι πρέπει να ενισχυθούν με τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους  
και να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους δημότες.  
 

Αγαπητοί συνάδελφοι
Ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων πρέπει να αναφέρω ότι εκτός από την πανδημία στα νησιά μας αντιμετωπίσαμε και τα μεγάλα προβλήματα από τις φυσικές καταστροφές.
Ήταν οι καταστροφές από σεισμούς, οι πλημμύρες, καθώς και τα κύματα σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξαν τα νησιά μας.  
Οι ζημιές ήταν μεγάλες και έπρεπε άμεσα οι Δήμοι να ανταποκριθούν στην πίεση και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. 
Οι νησιωτικοί Δήμοι αντιμετωπίζουν, όπως γνωρίζετε, περισσότερες δυσκολίες. Πολύ μεγαλύτερα προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν οι μικροί νησιωτικοί Δήμοι

όπως και οι νεοσύστατοι Δήμοι που δημιουργήθηκαν μετά τη διάσπαση
των ενιαίων Δήμων της Κέρκυρας και της Κεφαλλονιάς.
Οι Δήμοι αυτοί δεν έχουν ακόμα την οργάνωση και τα μέσα αλλά ούτε και το απαραίτητο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες αλλά και για να προετοιμάσουν και να υλοποιήσουν έργα.
Πρέπει να ενισχυθούν άμεσα με προσωπικό, με τεχνικά μέσα και με συμβουλευτική υποστήριξη για να καταφέρουν να αξιοποιήσουν προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ καθώς και χρηματοδοτήσεις.
Επίσης πρέπει να επισημάνω ορισμένα θέματα ακόμα που τους αφορούν.
Είναι ανάγκη να γίνει επίσπευση, με νομοθετική παρέμβαση, της διαδικασίας για τη λύση και εκκαθάριση των διαδημοτικών οργανισμών. Η παρέμβαση αυτή είναι απαραίτητη για να προχωρήσει
στη συνέχεια η σύσταση οργανισμών στους νεοσύστατους Δήμους,
στους τομείς Πολιτισμού-Αθλητισμού-Παιδικών Σταθμών-Βοήθεια στο Σπίτι-Ύδρευσης-Αποχέτευσης.
Το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει ακόμη η σύσταση αυτών των οργανισμών, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών
στους δημότες.
Οι νεοσύστατοι Δήμοι αδυνατούν να συμμετέχουν σε προγράμματα χρηματοδοτήσεων, επειδή δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο αριθμό μηχανικών για την υποβολή προτάσεων, για τη σύνταξη μελετών  
καθώς και για δημοπρατήσεις και επιβλέψεις έργων.
Πρέπει να εξευρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα και να υποστηριχθούν
οι Δήμοι αυτοί με μηχανικούς που θα έχουν δικαίωμα υπογραφής.  
Παράλληλα πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα να αναθέτουν ευκολότερα τη σύνταξη μελετών για απαραίτητα έργα, σε μελετητικά γραφεία, με ίδιους πόρους.
Ακόμη χρειάζεται η γενναία υποστήριξη των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας με μηχανήματα, εξοπλισμό και προσωπικό ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις φυσικές καταστροφές.
Οι ανάγκες  μετά από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές είναι ήδη μεγάλες και αναμένεται να είναι πολύ περισσότερες λόγω της κλιματικής αλλαγής.  

Ιδιαίτερη σημασία για τα νησιά έχει η υποστήριξη και στελέχωση των δομών υγείας. Το θέμα αυτό έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία σήμερα λόγω της πανδημίας. Τα νοσοκομεία των νησιών μας είναι υποστελεχωμένα. Λείπουν βασικές ειδικότητες όπως παθολόγοι, καρδιολόγοι, αναισθησιολόγοι. Πολλές προκηρύξεις για θέσεις γιατρών είναι άγονες λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα και του υψηλού κόστους διαβίωσης και μετακίνησης.

Πρέπει να δοθούν κίνητρα από την Πολιτεία ώστε γιατροί με απολύτως απαραίτητες ειδικότητες να έχουν ενδιαφέρον και να υποβάλλουν αιτήσεις για την πλήρωση των θέσεων.
Στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσω ότι το άρθρο 101 του Συντάγματος προβλέπει  ότι η Διοίκηση και ο νομοθέτης πρέπει πάντα
να λαμβάνουν  υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και των ορεινών περιοχών μεριμνώντας για την ανάπτυξη τους.
Η διάταξη αυτή  πρέπει να μη μένει γράμμα κενό αλλά να εφαρμόζεται καθημερινά στην πράξη σε κάθε νομοθέτημα, σε κάθε απόφαση.
 

Αγαπητοί συνάδελφοι
Η διαρκής εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της Αυτοδιοίκησης  
και η εφαρμογή δράσεων πληροφορικής και νέων τεχνολογιών μπορούν να οδηγήσουν στην αναβάθμιση της λειτουργίας της.  
Η ΠΕΔ-ΙΝ προχώρησε σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ στην πραγματοποίηση ημερίδων ενημέρωσης και πληροφόρησης για τα στελέχη των Οικονομικών, των Διοικητικών και των Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων της Περιφέρειας μας.  
Το θέμα ήταν η διαχείριση Δημοσίων Συμβάσεων Προμηθειών και Υπηρεσιών, Μελετών και Έργων.
Τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία μας οδήγησαν  
στην πραγματοποίηση τους, με εξ αποστάσεως παρακολούθηση.
Με τον τρόπο αυτό δόθηκε η δυνατότητα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, περισσότερα στελέχη των Υπηρεσιών των Δήμων από όλα τα νησιά μας, χωρίς τα προβλήματα που δημιουργεί η δυσκολία στις μετακινήσεις, ιδιαίτερα από τα μικρά νησιά.  
Η πολύ μεγάλη συμμετοχή  στις πρωτοβουλίες αυτές αποδεικνύει στην πράξη ότι η αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών μπορεί  να δώσει απαντήσεις στις προκλήσεις της νησιωτικότητας και της προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουμε.
 

Αγαπητοί συνάδελφοι
Στα Ιόνια Νησιά κύρια οικονομική δραστηριότητα είναι ο τουρισμός,  
ο οποίος το 2020 υπέστη ένα τεράστιο πλήγμα από την πανδημία.
Φέτος τα πράγματα ήταν λίγο καλύτερα, όμως θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια και στήριξη από την Πολιτεία για να επανέλθουμε στα επίπεδα του 2019.
Είναι απαραίτητες, αυτή τη δύσκολη περίοδο, κατάλληλες πολιτικές  
και άμεσα μέτρα για να διασωθούν οι επιχειρήσεις και για να επιβιώσουν οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι.  
 

Σχετικά με το ΕΣΠΑ πρέπει να επαναλάβουμε ότι είναι απαραίτητη η ουσιαστική συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης  σε όλες τις διαδικασίες του.  
Οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και η ΚΕΔΕ πρέπει να συμμετέχουν
ως ισότιμοι θεσμικοί εταίροι σε όλες τις διαδικασίες του ΕΣΠΑ, στο σχεδιασμό, στον προγραμματισμό, στην υλοποίηση και  στην αξιολόγηση. 
Αντίστοιχη συμμετοχή είναι απαραίτητη και στις διαδικασίες αξιοποίησης των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Οι Δήμοι μας όμως για να μπορούν να διεκδικήσουν πρέπει να είναι ισχυροί, να διαθέτουν πόρους και προσωπικό, να έχουν διοικητική
και οικονομική αυτοτέλεια.  
 

Αγαπητοί συνάδελφοι
Η Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη. Επομένως πρέπει να έχει αρμοδιότητες, να είναι οικονομικά ανεξάρτητη και να μπορεί να λειτουργήσει με το απαιτούμενο προσωπικό.  
Απαιτείται αγώνας και συνεχής προσπάθεια για να επιτύχουμε την ενίσχυση  του θεσμού και την αναβάθμιση της λειτουργίας των Δήμων μας ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.
Πιστεύω ότι η συνεργασία των Δήμων μας, η κοινή δράση και οι πρωτοβουλίες των ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ είναι ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Είμαι βέβαιος ότι ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί και θα πετύχουμε περισσότερα για τους Δήμους μας και για τις τοπικές μας κοινωνίες.
Σας ευχαριστώ όλους και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου μας.

Από το Γραφείο Τύπου