Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
x

Υλοποίηση του έργου με Residences on the way from products to the Adri-Ionian design (CRAFT LAB)

Κέρκυρα 04/04/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η ΠΕΔ Ιονίων Νήσων, στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ 2014-2020, συμμετέχει στην υλοποίηση του έργου με τίτλο Residences on the way from products to the Adri-Ionian design με ακρωνύμιο CRAFT LAB.

 

Λίγα λόγια για το έργο

Το έργο CRAFT LAB έχει ως στόχο την προώθηση του επιχειρηματικού πνεύματος στους νέους και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων μέσω της εκ νέου γνωριμίας με παραδοσιακά επαγγέλματα και δεξιότητες στους τομείς της κεραμικής , του ψηφιδωτού και του υφαντού, ενισχύοντας την αξία της κοινής καλλιτεχνικής κληρονομιάς και πολιτιστικής ταυτότητας της Απουλίας και των Ιονίων Νήσων.

 

Εταιρικό Σχήμα

Στο εταιρικό σχήμα του έργου συμμετέχουν:

Από Ιταλία:
- Το Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης Pino Pascali ως Συντονιστής Εταίρος.
- Η Εθνική Συνομοσπονδία Βιοτεχνιών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Μπάρι.
- Η Περιφέρεια της Απουλίας - Τμήμα Οικονομικής Ανάπτυξης, Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης.

Από την Ελλάδα:
- Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔ-ΙΝ) και
- Το Επιμελητήριο Λευκάδας,

Συνδεδεμένος εταίρος της ΠΕΔ-ΙΝ είναι η Πινακοθήκη του Δήμου Κέρκυρας.

 

Στόχος του έργου

Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση της πολιτιστικής και παραγωγικής διασυνοριακής συνεργασίας, ενεργοποιώντας καινοτόμα start-up εργαστήρια που στοχεύουν στην αναβίωση των παλιών τεχνών του πηλού, της κεραμικής, του ψηφιδωτού και των υφαντών.

Η πρωτοβουλία θα δημιουργήσει ένα συνεργατικό μείγμα τεχνών και χειροτεχνιών, επιλέγοντας 6 σημεία/ βάσεις όπου τα ‘πειραματικά εργαστήρια’/ ατελιέ θα εγκατασταθούν, για να φιλοξενήσουν νέους καλλιτέχνες με στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας των νέων και την ενίσχυση των επαγγελματικών ευκαιριών.

Συνεπώς, το έργο στοχεύει στο συγκερασμό των παλιών παραδοσιακών τεχνών με τη νέα τεχνολογία και το σχέδιο. Το κοινό-στόχος θα αποτελείται από νέους καλλιτέχνες και ανέργους, σχεδιαστές, επαγγελματίες καλλιτέχνες και παραδοσιακούς χειροτέχνες.

 

Πραγματοποίηση εργαστηρίων κεραμικού και ψηφιδωτού

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων στο πλαίσιο του έργου και σε συνεργασία με τους εταίρους της θα αναλάβει τη δημιουργία δύο εργαστηρίων, ενός στην Κέρκυρα με θέμα το κεραμικό και ενός στην Κεφαλονιά με θέμα το ψηφιδωτό. Στόχος των εργαστηρίων είναι η στήριξη και η ενθάρρυνση νέων καλλιτεχνών να ασχοληθούν ενεργά με τους δύο παραδοσιακούς κλάδους ως συνέχιση της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιονίων Νήσων και με στόχο την ενίσχυση της τοπικής πολιτιστικής και δημιουργικής βιοτεχνίας.

Η ΠΕΔ-ΙΝ ήδη συνεργάζεται με την Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας για την εύρεση του χώρου που θα φιλοξενήσει το εργαστήριο κεραμικού στην Κέρκυρα, καθώς και με τον Δήμο Κεφαλονιάς όπου θα δημιουργηθεί το εργαστήριο ψηφιδωτού.

Μέχρι τα μέσα Απριλίου του 2019 αναμένεται να δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της ΠΕΔ-ΙΝ η πρόσκληση για τους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στα εργαστήρια και οι οποίοι εκτός από την ευκαιρία να ενισχύσουν την τεχνογνωσία τους μέσω των εργαστηρίων που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα, θα έχουν και την ευκαιρία να συμμετάσχουν στα αντίστοιχα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν στην Ιταλία, μέσω προγράμματος ανταλλαγής.

 

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ένας από τους κυριάρχους στόχους του έργου είναι η σύνδεση με την τοπική κοινότητα και με τους νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς στα Ιόνια Νησιά και στην Απουλία.

Βασικό εργαλείο για την επίτευξη της σύνδεσης αυτής είναι η δημιουργία λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία προσφέρουν την ευκαιρία άμεσης διάδρασης με τις ομάδες - στόχους του έργου και την προβολή των δράσεων που υλοποιούνται από τους εταίρους. Για το έργο Craft Lab έχουν ήδη δημιουργηθεί αντίστοιχοι λογαριασμοί σε Facebook, twitter, καθώς και κανάλι στο You tube από όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται για την εξέλιξη και τις δράσεις του έργου.

Facebook: Interreg Craft Lab project
https://www.facebook.com/Interreg-Craft-Lab-Project-336738016928274/


Twitter: Interreg_craftlab project
https://twitter.com/InterregP
@InterregP

Πληροφορίες

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αθανάσιος Πετούσης
Τηλέφωνο: 26450 23330
E-mail: petousis@ped-in.gr
Ιστοσελίδα: www.ped-in.gr

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΠΕΔ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΡΙΣΗΣ
Δήμαρχος Κεφαλονιάς