Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
x

Με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της ΠΕΔ-ΙΝ και η παρουσίαση δράσεων περιβαλλοντικής προστασίας στα Ιόνια Νησιά, στην ATTICA GREEN EXPO 2023 στην Αθήνα

Αργοστόλι, 30 Μαΐου 2023

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της ΠΕΔ-ΙΝ και η παρουσίαση δράσεων περιβαλλοντικής προστασίας στα Ιόνια Νησιά, στην ATTICA GREEN EXPO 2023 στην Αθήνα

 

H ΠΕΔ Ιονίων Νήσων, μετά από αίτημα Δήμων-μελών της και σύμφωνα με την υπ.αριθμ. 8-16β/17-11-2022 απόφαση Δ.Σ., έλαβε μέρος με περίπτερο στην Έκθεση  ATTICA GREEN EXPO, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 24 έως τις 27 Μαΐου 2023 στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις Tae Kwon Do στο Παλαιό Φάληρο στην Αθήνα.

Οι Δήμοι των Ιονίων Νήσων καθώς και φορείς της Περιφέρειας είχαν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος  στην ATTICA GREEN EXPO 2023, να οργανώσουν τη συμμετοχή τους στο περίπτερο της ΠΕΔ-ΙΝ και να παρουσιάσουν δράσεις κυκλικής οικονομίας, διαχείρισης αποβλήτων και ανακύκλωσης, περιβαλλοντικές δράσεις (περιβαλλοντική προστασία, περιβαλλοντική εκπαίδευση κλπ.) καθώς  και δράσεις πράσινου τουρισμού στα νησιά μας (πεζοπορικές διαδρομές, οικολογικός τουρισμός, ποδηλατικές διαδρομές κλπ.).

Στις παρουσιάσεις και στις δράσεις της ATTICA GREEN EXPO 2023 έλαβαν μέρος: Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ κ. Αλέξανδρος Παρίσης, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κα Μερόπη Υδραίου, ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας κ.Γιώργος Μαχειμάρης, η Αντιδήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας κα Σπυριδούλα Κόκκαλη, ο αναπληρωτής Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων του ΟΦΥΠΕΚΑ κ. Μιχάλης Ξανθάκης κ.ά.  Την ευθύνη για την προετοιμασία και την οργάνωση του περιπτέρου της ΠΕΔ-ΙΝ είχε ο Διευθυντής της ΠΕΔ-ΙΝ κ. Ανδρέας Ζαπάντης.

Η ATTICA GREEN EXPO 2023, η μεγαλύτερη Έκθεση για το Περιβάλλον, άνοιξε επίσημα τις πόρτες της την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023 με εντυπωσιακό τρόπο και με μια λαμπερή εκδήλωση εγκαινίων. 

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών και Βουλευτής Ανατολικής Αττικής κ. Μάκης Βορίδης και ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης.

Την εκδήλωση, τίμησαν με την παρουσία τους σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών του δημοσίου όπως: Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης, ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου κ. Στάθης Σταθόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΟΑΝ κ. Ευάγγελος Καραμίτσιος κ.ά.

Το περίπτερο της ΠΕΔ-ΙΝ επισκέφθηκαν: ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών και Βουλευτής Ανατολικής Αττικής κ. Μάκης Βορίδης, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μόραλης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της GREEN EXPO 2023 κ. Στέφανος Φανουργάκης, ο Πρόεδρος του ΣΕΔΠΕΚΑΤ κ. Δημήτρης Κλωνής κ.ά.

Στόχος της ATTICA GREEN EXPO είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για περιβαλλοντικά θέματα, αλλά και η ανάδειξη των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που με καινοτόμες δράσεις και πρακτικές συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής των πολιτών.

Η Έκθεση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, με την προσέλευση πλήθους επισκεπτών, με επισκέψεις σχολείων, καθώς και παιδιών με τους γονείς τους. Όλοι οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις περιβαλλοντικές δράσεις και πρωτοβουλίες δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Παράλληλα είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε παρουσίαση θεμάτων κυκλικής οικονομίας, ανακύκλωσης, βιώσιμης ανάπτυξης, διαχείρισης αγαθών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης κ.ά.

 Ένας από αυτούς τους πυλώνες της ATTICA GREEN EXPO 2023 είναι η εκπαίδευση των μαθητών σχετικά με την ανακύκλωση και την περιβαλλοντική μέριμνα.  
Για το λόγο αυτό, ένας μεγάλος αριθμός παιδιών από Σχολεία όλης της Αττικής αλλά και από κοντινές περιοχές που επισκέφθηκαν την Έκθεση, είχαν την ευκαιρία να μάθουν παίζοντας και να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά, περιβαλλοντικά προγράμματα με διαδραστικό χαρακτήρα και με θέματα όπως: η ανακύκλωση, η δενδροφύτευση, η περιβαλλοντική προστασία, η ηλεκτροκίνηση κ.ά. Επίσης να συμμετέχουν και να παρακολουθήσουν θεατρικά δρώμενα σχετικά με τα θέματα της Έκθεσης.

Η ATTICA GREEN EXPO 2023 υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Περιφέρειας Αττικής, του Πράσινου Ταμείου, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης,” του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας “Εύξεινη Πόλη”, της Ελληνικής  Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ), του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και της Ένωσης Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού ( ΕΑΕΤΕ).

 H ATTICA GREEN EXPO 2023 φιλοξένησε το Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο, το οποίο οργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης”, με θέμα «Πράσινη Μετάβαση και Κυκλική Οικονομία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» καθώς και σημαντικές ημερίδες με θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η  είσοδος στη GREEN EXPO 2023 ήταν ελεύθερη, επειδή στόχος είναι η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών όλων των ηλικιών και η ευαισθητοποίησή τους απέναντι σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή.

          

Από το Γραφείο Τύπου