Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
x

Ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων για τους εργαζόμενους του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων για τους εργαζόμενους του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

 

Ο Πρόεδρος κ. Αλέξανδρος Παρίσης και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων. στην κατεπείγουσα συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε  την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022,  ομόφωνα αποφάσισαν:

Οι εργαζόμενοι του Προγράμματος  «Βοήθεια στο Σπίτι» επί σειρά ετών έχουν υπερβάλλει εαυτούς εξυπηρετώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και  ανήμπορούς πολίτες. Έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν πολλές φορές απλήρωτοι (μέχρι να δρομολογηθεί η ροή χρηματοδότησης και να είμαστε πλέον σε θέση να πληρώνουμε στην ώρα τους όλους τους εργαζόμενους), και παρόλα αυτά συνέχισαν απρόσκοπτα την εργασία τους. Οι ίδιοι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» με την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους έχουν χτίσει αυτό που σήμερα πλέον έχει αναγνωριστεί (ΚΕΔΕ, φορείς, επίσημο κράτος) ως το σημαντικότερο πρόγραμμα Α’ βάθμιας Φροντίδας Υγείας των τελευταίων ετών. Διαχειρίστηκε την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της και στην υγειονομική κρίση με το Covid-19  ήταν στη πρώτη γραμμή σε όλους τους  Δήμους της χώρας.

Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας οι μισοί περίπου εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» μένουν εκτός εργασίας, καθώς η προκήρυξη (σύμφωνα με το ΣΤΕ) κρίνεται ακυρωτέα εν μέρει. Αφαιρεί δηλαδή  τη δυνατότητα στους μισούς εργαζόμενους να κάνουν χρήση της ειδικής εμπειρίας η οποία είναι αυτή που καθιστά μοναδικούς  τους δεσμούς με την τοπική κοινωνία και τους ωφελούμενους.

Οι Δήμοι Ιονίων Νήσων και το Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΙΝ, έχοντας ως δεδομένο αφενός ότι η ποιότητα των κοινωνικών υπηρεσιών εξαρτάται πρωτίστως από το ανθρώπινο δυναμικό που όλα αυτά τα χρόνια έχει επιδείξει την αφοσίωσή του στο πρόγραμμα, αναπτύσσοντας αναντικατάστατους δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες αφετέρου ότι δίνει βάση και προτεραιότητα στη δημιουργία, εξέλιξη και καλυτέρευση των δομών της Κοινωνικής Πρόνοιας, ζητούν την ύπαρξη ειδικής νομοθετικής ρύθμισης συμπεριλαμβάνοντας το σύνολο των εργαζομένων που σήμερα υπηρετούν στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Το ΔΣ της ΠΕΔ-ΙΝ υπογραμμίζει, ότι είναι αδιαμφισβήτητη η ανάγκη για την αδιάλειπτη συνέχιση του Προγράμματος. Επισημαίνει ακόμη, το γεγονός ότι οι υπάλληλοι του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Το  παρόν ψήφισμα να σταλεί  στα αρμόδια υπουργεία και την ΚΕΔΕ.

 

 

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΕΔ-ΙΝ